Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smarowanie prowadnic hamulców

Featured Replies

Napisano

Witam. Do tłoczka użyłem pasty do montażu tłoczków, czy tego samego można użyć do prowadnic?

Bo została mi tubka takiej pasty, mogę to zastosować, czy też nie będzie to "zgodne ze sztuką" i mam biec do sklepu po np. ATE Plastilube? smile.gif

Popularny smar miedziany się absolutnie nie sprawdza, uszkadza gumę a z czasem prowadnice ciężko pracują.

Napisano

Polecam lekturę podanych linków na samym końcu manuala.

KLIK

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Czytałem to kiedyś, wiele prawdy ale troszkę też bełkotu marketingowego wink.gif Ja chciałbym się dowiedzieć, czy mogę użyć tej samej pasty, tam nie ma na to odpowiedzi.

Napisano

> Czytałem to kiedyś, wiele prawdy

ok.gif

ale troszkę też bełkotu marketingowego

No to chyba dobrze smile.gif

Ja chciałbym się dowiedzieć, czy mogę użyć tej samej pasty, tam nie ma na to odpowiedzi.

Ale masz za to podane jakie smary używać, ja bym raczej użył polecanych właśnie do prowadnic.

PZDR VEN

Napisano

Możesz użyć tej od tłoczków do prowadnic (na odwrót zabronione). Pasta do prowadnic różni się tym, że nie zawiera olejów mineralnych, które niszczą gumę i powodują jej pęcznienie.

Napisano

> Możesz użyć tej od tłoczków do prowadnic (na odwrót zabronione). Pasta do prowadnic różni się tym,

> że nie zawiera olejów mineralnych, które niszczą gumę i powodują jej pęcznienie.

a ja nie smaruję prowadnic zacisków zadnym smarem bo i tak się wytopi przy temperaturze jaka panuje w tym miejscu, szczególnie po całym dniu jazdy po mieście ...

zacisk i prowadnice należy bardzo dokładnie opukać,i oskrobać z rdzy i to wystarczy do następnej wymiany klocków po czym operację się powtarza

firmy regenerujące zaciski hamulcowe , przede wszystkim dokładnie piaskują korpusy i jarzma zacisków z bardzo silnie zapieczonej rdzy ok.gif

Napisano

> Witam. Do tłoczka użyłem pasty do montażu tłoczków, czy tego samego można użyć do prowadnic?

> Bo została mi tubka takiej pasty, mogę to zastosować, czy też nie będzie to "zgodne ze sztuką" i

> mam biec do sklepu po np. ATE Plastilube?

> Popularny smar miedziany się absolutnie nie sprawdza, uszkadza gumę a z czasem prowadnice ciężko

> pracują.

ja wlasnie miedzia zrobilem i dalej lipa mimo tego, ze porzadnie wyczyscilem oslabiony.gif

Napisano

> ja wlasnie miedzia zrobilem i dalej lipa mimo tego, ze porzadnie wyczyscilem

Lipa w jakim sensie?

Napisano

> Lipa w jakim sensie?

ogolnie grzeja mi sie hamulce jak jasna cholera wszytko niby luzno chodzi poczyszczone itp itd przejedize sie troche i hamulce wrzace oslabiony.gif pedal twardnieje. Nie wiem gdzie dalej szukac przyczyny

Napisano

> ogolnie grzeja mi sie hamulce jak jasna cholera wszytko niby luzno chodzi poczyszczone itp itd

> przejedize sie troche i hamulce wrzace pedal twardnieje. Nie wiem gdzie dalej szukac

> przyczyny

Płyn hamulcowy masz świeży?

Napisano

> ogolnie grzeja mi sie hamulce jak jasna cholera wszytko niby luzno chodzi poczyszczone itp itd

> przejedize sie troche i hamulce wrzace pedal twardnieje. Nie wiem gdzie dalej szukac

> przyczyny

sprawdź czy nie zrobiła ci się odma w miękkim przewodzie hamulcowym ..

pęka "do środka" wewnętrzny oplot stalowy i puszcza płyn tylko w jedną stronę , i nie pozwala mu się cofnąć...

zacisk"trzyma" i stąd gotowanie się płynu ....

Napisano

> sprawdź czy nie zrobiła ci się odma w miękkim przewodzie hamulcowym ..

> pęka "do środka" wewnętrzny oplot stalowy i puszcza płyn tylko w jedną stronę , i nie pozwala mu

> się cofnąć...

> zacisk"trzyma" i stąd gotowanie się płynu ....

bede musial auto komus dac zeby to zobaczyl na zdemontowaniu i przeczyszczeniu moje zdolnosci sie koncza niestety zeby.GIF

Napisano

> a ja nie smaruję prowadnic zacisków zadnym smarem bo i tak się wytopi przy temperaturze jaka

> panuje w tym miejscu, szczególnie po całym dniu jazdy po mieście ...

> zacisk i prowadnice należy bardzo dokładnie opukać,i oskrobać z rdzy i to wystarczy do następnej

> wymiany klocków po czym operację się powtarza

> firmy regenerujące zaciski hamulcowe , przede wszystkim dokładnie piaskują korpusy i jarzma

> zacisków z bardzo silnie zapieczonej rdzy

chyba kolego nie dokładnie wiesz o czym piszesz, lub nie zrozumiałeś autora gdzie chce tej pasy użyć.

Owszem korpus zacisku i jarzma jak najbardziej można wypiaskować ze rdzy a nawet ładnie pomalować, ale prowadnice jak najbardziej należy posmarować. Chodzi o połączenie jarzma hamulca z zaciskiem przez sworznie/bolce, one to wchodzą w tulejkę znajdującą się w jarzmie, nie wyobrażam sobie ile taki hamulec by wytrzymał jakby tam nie było smarowania, ja tak dwa razy na rok czyszczę z przodu hamulce i nie rzadko się zdarza że jakieś połączenie się już zaciera, oczywiście za każdym razem smaruje.

Co prawda są tam gumowe osłonki ale wystarczy w zimie wjechać w większy śnieg, który bez problemu może się pod te gumki dostać, rdza gwarantowana i zatarcie połączenie w przypadku braku smarowania w 100% gwarantowane.

Tutaj sprawdza się zasada - nie smarujesz nie jedziesz smile.gif

Są odpowiednie smary (nie drogie) które wytrzymują do 1300C, a właściwości smarujące zachowują do powiedzmy 800C.

pzdr.

Napisano

> chyba kolego nie dokładnie wiesz o czym piszesz, lub nie zrozumiałeś autora gdzie chce tej pasy

> użyć.

> Owszem korpus zacisku i jarzma jak najbardziej można wypiaskować ze rdzy a nawet ładnie pomalować,

> ale prowadnice jak najbardziej należy posmarować. Chodzi o połączenie jarzma hamulca z

> zaciskiem przez sworznie/bolce, one to wchodzą w tulejkę znajdującą się w jarzmie, nie

> wyobrażam sobie ile taki hamulec by wytrzymał jakby tam nie było smarowania, ja tak dwa razy

> na rok czyszczę z przodu hamulce i nie rzadko się zdarza że jakieś połączenie się już zaciera,

> oczywiście za każdym razem smaruje.

> Co prawda są tam gumowe osłonki ale wystarczy w zimie wjechać w większy śnieg, który bez problemu

> może się pod te gumki dostać, rdza gwarantowana i zatarcie połączenie w przypadku braku

> smarowania w 100% gwarantowane.

> Tutaj sprawdza się zasada - nie smarujesz nie jedziesz

> Są odpowiednie smary (nie drogie) które wytrzymują do 1300C, a właściwości smarujące zachowują do

> powiedzmy 800C.

> pzdr.

zgadza się ok.gif

żargonowo mówimy o "pływakach" ok.gif

można kupować co jakiś czas nowe pływaki ze śrubami mocujacymi i gumkami HART ma je w swojej ofercie i do mojego Espace II zapłaciłem 40zł za kpl na 1 koło ok.gif

Napisano

a powiedzcie mi ludziska

dzis jeszcze raz sprawdzilem hamulce wszystko luzno chodzi kreci sie kolo na luzie itp

czy powodem tego, ze rozgrzane hamulce trzymaja moze byc stary plyn hamulcowy?

Napisano

> a powiedzcie mi ludziska

> dzis jeszcze raz sprawdzilem hamulce wszystko luzno chodzi kreci sie kolo na luzie itp

> czy powodem tego, ze rozgrzane hamulce trzymaja moze byc stary plyn hamulcowy?

Jak najbardziej. Płyn hamulcowy jest higroskopijny - w sensie strasznie szybko chłonie wodę, nawet przez pory elastycznych przewodów hamulcowych - dlatego zaleca się wymianę płynu co najmniej 2 lata.

Co może być powodem blokowania hamulców ----->podniesione ciśnienie w układzie hamulcowym co delikatnie dociska klocki do tarczy, ale w razie naciśnięcia hamulca wspomaganego przez serwo, cząstki wody są bardziej "kompresyjne" niż sam płyn hamulcowy co jednak skutkuje osłabieniem hamulców.

PZDR VEN

Napisano

> cząstki wody są bardziej "kompresyjne" niż sam płyn hamulcowy co

> jednak skutkuje osłabieniem hamulców.

a ja całe życie byłem przekonany, że ciecz jest bardzo mało ściśliwa, a tu taka nowość icon_eek.gif przestań głosić herezję...

woda znajdująca się w płynie hamulcowym jest groźna dlatego, że po podgrzaniu ciepłem pochodzącym od hamulców zamienia się w parę wodną i to ona jest baaaardzo ściśliwa powodując efekt "zapowietrzenia".

Napisano

> a powiedzcie mi ludziska

> dzis jeszcze raz sprawdzilem hamulce wszystko luzno chodzi kreci sie kolo na luzie itp

> czy powodem tego, ze rozgrzane hamulce trzymaja moze byc stary plyn hamulcowy?

Ale kolega pisał wyżej że płyn wymieniał ok 10tys km temu....? Wlałeś stary...?

Napisano

woda znajdująca się w płynie hamulcowym jest groźna dlatego, że po podgrzaniu ciepłem pochodzącym od hamulców zamienia się w parę wodną i to ona jest baaaardzo ściśliwa powodując efekt "zapowietrzenia".

Sorka, ale właśnie to miałem na myśli. Źle mą myśl ubrałem w słowa - nie chciało mi się opisywać praw fizyki zachodzących w układzie posiadającym stary płyn hamulcowy.

PS. Dzięki za wyjaśnienie ów zjawiska.

PZDR VEN

Napisano

> Ale kolega pisał wyżej że płyn wymieniał ok 10tys km temu....? Wlałeś stary...?

wiesz co auto kupilem jakis czas temu niby w aso byl wymieniany plyn taki jest wpis w ksiazce ale znajac ASO to pewno nic nie wymienili a kase wzieli :/

Napisano

> Jak najbardziej. Płyn hamulcowy jest higroskopijny - w sensie strasznie szybko chłonie wodę, nawet

> przez pory elastycznych przewodów hamulcowych - dlatego zaleca się wymianę płynu co najmniej 2

> lata.

> Co może być powodem blokowania hamulców -----

> PZDR VEN

wczoraj sprawdzalem co slychac w zbiorniczku plynu okazalo sie, ze plyn ma kolor lekko brozowawy. Czyli kwaliikuje sie do wymiany? Jeszcze zapytam dlaczego on ma taki kolor?

Napisano

> wczoraj sprawdzalem co slychac w zbiorniczku plynu okazalo sie, ze plyn ma kolor lekko brozowawy.

> Czyli kwaliikuje sie do wymiany? Jeszcze zapytam dlaczego on ma taki kolor?

Dla porównania powiem, że u mnie płyn hamulcowy wymieniany na początku roku jest przezroczysty z lekkim żółtawym zabarwieniem.

Jeżeli mówisz, że twój płyn jest brązowy to sądzę że nadaje się do wymiany.

Koloru nabrał poprzez:

- zużył się

- lub na dolewkę został użyty inny płyn (ja raz tak zrobiłem i płyn mi się zważył i nabrał brązowego koloru - wymieszałem R5 z DOT4)

PZDR VEN

Napisano

> Dla porównania powiem, że u mnie płyn hamulcowy wymieniany na początku roku jest przezroczysty z

> lekkim żółtawym zabarwieniem.

> Jeżeli mówisz, że twój płyn jest brązowy to sądzę że nadaje się do wymiany.

> Koloru nabrał poprzez:

> - zużył się

> - lub na dolewkę został użyty inny płyn (ja raz tak zrobiłem i płyn mi się zważył i nabrał

> brązowego koloru - wymieszałem R5 z DOT4)

> PZDR VEN

obstawiam, ze porpostu ktos go nie wymienil a w ksiazce ASO wpisalo wymiane auto ma nalatane 45tys i ma 6 lat ok.gif

czyli mowisz, ze plyn moze byc winny tego jak zachowuja sie hamulce?

Napisano

> obstawiam, ze porpostu ktos go nie wymienil a w ksiazce ASO wpisalo wymiane auto ma nalatane 45tys i ma 6 lat czyli mowisz, ze plyn moze byc winny tego jak zachowuja sie hamulce?

To jest teoretyzowanie, ale tak może to być powodem.

A jak ogólnie skuteczność hamowania??

Czy podczas jazdy po mieście, pedał hamulca "wpada"??

PZDR VEN

Napisano

> To jest teoretyzowanie, ale tak może to być powodem.

> A jak ogólnie skuteczność hamowania??

> Czy podczas jazdy po mieście, pedał hamulca "wpada"??

> PZDR VEN

wpadac nie wpada bardziej sie robi twardy jak jasna cholera, ze ledwo co sie naciska

Napisano

> wpadac nie wpada bardziej sie robi twardy jak jasna cholera, ze ledwo co sie naciska

No to zalecam na samym początku wymianę płynu i zaobserwować po wymianie jak będzie.

Jeżeli podczas jazdy pedał robi się twardy może to znaczyć, że nie masz wspomagania hamulców- padnięte serwo, bądź jakiś zator. Jeżeli chcesz sam to robić to tak jak mówię wpierw płyn a później się zobaczy.

Ps. Możesz zrobić test serwa - na wyłączonym silniku naciśnij kilka razy pedał hamulca, w pewnym momencie naciskając pedał hamulca na wciąż odpal silnik i zobacz jak się zachowa pedał - jak wpadnie to dobrze a jak nie to znaczy, że masz padnięte serwo.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

No patrz, a instrukcja serwisowa do Skody Felicji mówi, że na odwrót - że powinien wpaść maksymalnie 1cm :/

Napisano

> No patrz, a instrukcja serwisowa do Skody Felicji mówi, że na odwrót - że powinien wpaść

> maksymalnie 1cm :/

Nie wiem jak w Feli ale w innych autach powinien "wpaść" po odpaleniu i może być to >1cm wink.gif

Napisano

> No patrz, a instrukcja serwisowa do Skody Felicji mówi, że na odwrót - że powinien wpaść maksymalnie 1cm :/

No napewno nie ma wpaść do samego końca, ale napewno musi wyraźnie opaść przy uruchomieniu silnika.

W mojej astrze jest to mniej więcej 7-8 cm.

Jeden cm jakoś wydaje mi się mało, albo takie wspomaganie było w felkach.

PZDR VEN

Napisano

> No to zalecam na samym początku wymianę płynu i zaobserwować po wymianie jak będzie.

> Jeżeli podczas jazdy pedał robi się twardy może to znaczyć, że nie masz wspomagania hamulców-

> padnięte serwo, bądź jakiś zator. Jeżeli chcesz sam to robić to tak jak mówię wpierw płyn a

> później się zobaczy.

> Ps. Możesz zrobić test serwa - na wyłączonym silniku naciśnij kilka razy pedał hamulca, w pewnym

> momencie naciskając pedał hamulca na wciąż odpal silnik i zobacz jak się zachowa pedał - jak

> wpadnie to dobrze a jak nie to znaczy, że masz padnięte serwo.

> PZDR VEN

test juz taki robilem pedal napompowalem twardy byl odpalilem trzymajac hamulec i wpadl normalnie ok.gif

zaczne od plynu ok.gif

Napisano

wczoraj wymienilem plyn hamulcowy. Po wymianie pedal nie twardnieje ok.gif kola cieple w granicach normy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.