Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zepsuta klamka

Featured Replies

Napisano

Padła mi klamka w przednich prawych drzwiach tzn. chyba spadła jakaś sprężynka czy coś bo po otwarciu drzwi klamka nie wraca do swojego pierwotnego położenia tylko jest odchylona i nie można zamknąć drzwi tylko trzeba ją ręcznie docisnąć.

FOTO: http://images46.fotosik.pl/300/d8ada85718d16f98.jpg

Miał ktoś coś takiego? Ciężko to samemu naprawić? Trzeba do tego zdejmować boczek drzwi czy wystarczy wykręcić z zewnątrz?

Napisano

> Padła mi klamka w przednich prawych drzwiach tzn. chyba spadła jakaś sprężynka czy coś bo po

> otwarciu drzwi klamka nie wraca do swojego pierwotnego położenia tylko jest odchylona i nie

> można zamknąć drzwi tylko trzeba ją ręcznie docisnąć.

> FOTO: http://images46.fotosik.pl/300/d8ada85718d16f98.jpg

> Miał ktoś coś takiego? Ciężko to samemu naprawić? Trzeba do tego zdejmować boczek drzwi czy

> wystarczy wykręcić z zewnątrz?

Według mnie to 99% sprężynka możliwe że pękła, oczywiście jeśli tak się stało nagle że wszytsko było OK a tu bummm i nie działa

Napisano

starałeś się potraktować to jakimś środkiem w stylu WD 40 smile.gif ????

bo może to kwestia zabrudzenia tak samo jak kiedyś było u mnie... po konkretnym wypsikaniu całość powróciła do normy cool.gif

Napisano

Witam.

Przerabiałem to już w prawie każdej klamce (dwie czekają na naprawę). Powodem u mnie było "przyrdzewienie" i zatarcie pręcika i sprężyny, która cofa klamkę. Umieszczone one są w plastykowych częściach klamki i nierozbieralne. Niestety jedynym sposobem naprawy (u mnie) było rozebranie boczków, odpięcie i wykręcenie klamek, zalanie WD, odstawienie na kilkanaście godzin (najlepiej noc) i rozruszanie ... trzeba się namęczyć. Psikanie WD na zamontowanej z pewnością nic nie da....

Pozdro

Napisano

W razie czego nowa klamka 30 zł zeby.GIF jednej nie chciało mi się w zime rozebrac i poległa.Wymiana szybka,laik zrobi w pół godzinki,trzeba tylko zdjąć dobrze omege z korbki szyby zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> W razie czego nowa klamka 30 zł jednej nie chciało mi się w zime rozebrac i poległa.Wymiana

> szybka,laik zrobi w pół godzinki,trzeba tylko zdjąć dobrze omege z korbki szyby

Słuchajcie właśnie dzisiaj chciałem się za to zabrać, zdjąłem boczek bezproblemowo bo robiłem to nie raz, ale jak doszło do klamki to zacząłem mieć wątpliwości. Odkręciłem 3 śruby te które są na zewnątrz drzwi i trzymają zamek - no i co dalej? Zamek po odkręceniu trzyma się na tych wszystkich cięgiełkach do klamki wewnętrznej, zewnątrznej i przycisku, dostęp do tego żaden i nie wiem jak to odpiąć żeby czegoś nie połamać. Możecie jakoś mi to opisać? Z góry dzięki.

Napisano

> Słuchajcie właśnie dzisiaj chciałem się za to zabrać, zdjąłem boczek bezproblemowo bo robiłem to

> nie raz, ale jak doszło do klamki to zacząłem mieć wątpliwości. Odkręciłem 3 śruby te które są

> na zewnątrz drzwi i trzymają zamek - no i co dalej? Zamek po odkręceniu trzyma się na tych

zamek (z wkładką kluczową) trzyma się na blaszce wciskanej coś ala podkładka

klamka trzyma się na 2 śrubach które są przykręcone przez dodatkową blaszkę od wewnątrz drzwi

mechanizm zamka trzyma się an hmm jak dobrze pamiętam 3 albo 4 śrubach

> wszystkich cięgiełkach do klamki wewnętrznej, zewnątrznej i przycisku, dostęp do tego żaden i

> nie wiem jak to odpiąć żeby czegoś nie połamać. Możecie jakoś mi to opisać? Z góry dzięki.

cięgna są wciskane na "główkę" rozwiązanie podobne do modelarskiego połączenia cięgnowego

wystarczy dobrze pod kątem pociągnąć i samo wypada

Napisano

Tydzień temu przerabiałem ten temat w klamce od strony kierowcy (rok wcześniej od drugiej strony).

Zaciera się metalowy trzpień w samej klamce. Wystarczy zdemontować klamkę i na jej mechanizm popsikać wd40 (na sam pręcik wchodzący w plastykowe trzymanie).

Demontaż jest dość prosty ... zdejmujemy boczek drzwi, i odkręcamy 2 śruby trzymające od spodu samą klamkę - jest tam jeszcze taka blacha (10x15 cm) która spełnia rolę usztywnienia blachy karoserii na wysokości klamki. Przy wyjmowaniu zwróć uwagę na jej połączenie z zamkiem - jest tam śmieszny pręcik ( 6-8cm ) który zwalnia zamek na drzwiach. Ostrożnie wyjmuj klamkę bo ma dość długie i pokręcone prowadzenie w stronę zamka.

Dokładnie zorientuj się jak jest zamontowany .. bo ja spędziłem GODZINĘ na jego montażu smile.gif

Samego mechanizmu zamka nie należy odkręcać ... nie ma takiej potrzeby.

Napisano
  • Autor

> Tydzień temu przerabiałem ten temat w klamce od strony kierowcy (rok wcześniej od drugiej strony).

> Zaciera się metalowy trzpień w samej klamce. Wystarczy zdemontować klamkę i na jej mechanizm

> popsikać wd40 (na sam pręcik wchodzący w plastykowe trzymanie).

> Demontaż jest dość prosty ... zdejmujemy boczek drzwi, i odkręcamy 2 śruby trzymające od spodu samą

> klamkę - jest tam jeszcze taka blacha (10x15 cm) która spełnia rolę usztywnienia blachy

> karoserii na wysokości klamki. Przy wyjmowaniu zwróć uwagę na jej połączenie z zamkiem - jest

> tam śmieszny pręcik ( 6-8cm ) który zwalnia zamek na drzwiach. Ostrożnie wyjmuj klamkę bo ma

> dość długie i pokręcone prowadzenie w stronę zamka.

> Dokładnie zorientuj się jak jest zamontowany .. bo ja spędziłem GODZINĘ na jego montażu

> Samego mechanizmu zamka nie należy odkręcać ... nie ma takiej potrzeby.

OK zrobione! Miałem dokładnie to co opisałeś czyli problem ze sworzniem klamki, w zamku wszystko gra. Sworzeń klamki był w takim stanie, że sprężynka klamki nie dawała rady. WD-40 nie pomogło, być może jakbym ją dłużej wykąpał to by poskutkowało, ale nie chciałem czekać - kupiłem nową klamkę za 35 zł i działa jak ta lala. Faktycznie prosty demontaż zarówno klamki jak i samego zamka, mocowanie tych cięgieł sprytne.

Dzięki za pomoc!! 20.GIF20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.