Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pojazd historyczny....

Featured Replies

Napisano

"historycznych (pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym, pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach, pojazd mający co najmniej 40 lat, pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji)."

czy mam rozumiec, ze to tak:

pojazd historyczny to: "pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym, pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach" lub " pojazd mający co najmniej 40 lat "lub" pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji)." czy pojazd historyczny = zolte tablice czy moze byc na bialych?

Napisano

> pojazd historyczny = zolte tablice czy moze byc na bialych?

może być na białych ok.gif

Napisano

> może być na białych

Jak koledze nie przeszkadza, że auto będzie na białych tablicach to lepiej żeby go nie wpisywał do rejestru muzealiów.

Będzie miał mniej problemów, na tą chwilę jedyny argument za żółtymi tablicami to ubezpieczenie.

Wadą wpisania auta do takiego rejestru jest to, że trzyma na nim łapkę konserwator zabytków co wiąże się z problemami.

Pozdrawiam BAS

Napisano

najlepiej do żółtych nawet się nie zbliżać biglaugh.gif

ubezpieczenie to bardzo wątpliwy plus bo dużo taniej toto nie wychodzi na krótki okres oslabiony.gif

myślę że pojazdy na żółtych blachach będą zwolnione z przyszłego podatku ekologicznego i wtedy to może zacząć mieć sens zlosnik.gif

Napisano

> myślę że pojazdy na żółtych blachach będą zwolnione z przyszłego podatku ekologicznego i wtedy to

> może zacząć mieć sens

W Niemczech zabytkowe blachy dają jeszcze wjazd do umweltzone...

Napisano

> Będzie miał mniej problemów, na tą chwilę jedyny argument za żółtymi tablicami to ubezpieczenie.

O przeglądach rej. zapomniałeś. grinser006.gif

Napisano

U mnie po wsi jeździ Mercedes 190 na żółtych blachach. Kto na to pozwolił to nie wiem bo auto jest po tuningu w Tesco do tego strasznie zaniedbane sick.gif

Napisano

> U mnie po wsi jeździ Mercedes 190 na żółtych blachach. Kto na to pozwolił to nie wiem bo auto jest

> po tuningu w Tesco do tego strasznie zaniedbane

Przecież on jeszcze w latach 90. był produkowany - może być w ogóle na żółtych blachach? Myślałem, że dopiero po 25 latach od zakończenia produkcji danego modelu. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> W Niemczech zabytkowe blachy dają jeszcze wjazd do umweltzone...

nawet polskie?

Napisano
  • Autor

> może być na białych

no ale czy moze nie byc spisany a z racji wieku byc pojazdem historyczycznym - mowa o specjalnej stawce OC np w PZM TU?

Napisano

> no ale czy moze nie byc spisany a z racji wieku byc pojazdem historyczycznym - mowa o specjalnej

> stawce OC np w PZM TU?

PZU daje zniżkę na pojazdy pow. 25 lat - przynajmniej na moto. Blachy białe i czarne. grinser006.gif

Napisano

> najlepiej do żółtych nawet się nie zbliżać

> ubezpieczenie to bardzo wątpliwy plus bo dużo taniej toto nie wychodzi na krótki okres

> myślę że pojazdy na żółtych blachach będą zwolnione z przyszłego podatku ekologicznego i wtedy to

> może zacząć mieć sens

Żółte tablice mają sens i to bardzo duży w przypadku ubezpiecznia AC lub roszczeń z OC sprawcy.

Rzeczoznawca wycenia nam samochód np. na 100 tyś i jest 10 razy mniejsze bujanie z ubezpieczycielami w przypadku szkody, kradzieży itp.

Napisano
  • Autor

> PZU daje zniżkę na pojazdy pow. 25 lat - przynajmniej na moto. Blachy białe i czarne.

agent powiedzial ze musi byc na zoltych frown.gif

Napisano
  • Autor

> Żółte tablice mają sens i to bardzo duży w przypadku ubezpiecznia AC lub roszczeń z OC sprawcy.

> Rzeczoznawca wycenia nam samochód np. na 100 tyś i jest 10 razy mniejsze bujanie z

> ubezpieczycielami w przypadku szkody, kradzieży itp.

tylko ze w przypadku jakiejkolwiek naprawy musze miec zgode konserwatora, nawet na wymiane opon ?

Napisano

> Przecież on jeszcze w latach 90. był produkowany - może być w ogóle na żółtych blachach? Myślałem,

> że dopiero po 25 latach od zakończenia produkcji danego modelu.

Liczy sie wiek auta i kompletność a nie kiedy ostatnia sztuka zjechała z taśmy.

Aktualnie każde auto z przed 85 moze mieć zółte blachy oczywiście jezeli rzeczoznawca uzna je za zabytkowe.

Napisano

> Przecież on jeszcze w latach 90. był produkowany - może być w ogóle na żółtych blachach? Myślałem,

> że dopiero po 25 latach od zakończenia produkcji danego modelu.

Może.

Produkowany był w latach 83-93 więc spełnia wymogi min 25lat stary i 15lat od zakończenia seryjnej produkcji.

PS. Oczywiście pod warunkiem, że auto jest z rocznika 83-85.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.