Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

montaż gazu w wysilonym silniku z "mocną" turbiną

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich,

mam pytanie odnośnie możliwości instalacji gazu do silnika 2.0 turbo, który osiąga moc ok. 230 koni hmm.gif. Jest to więc silnik wysilony, turbina pewnie również.

Chodzi o Renault Megane RS (jeśli to ma jakieś znaczenie).

Wprawdzie słyszałem, że silniki Fiata 1.4 turbo i VAG 1.8 turbo można gazować bez problemu, natomiast słyszałem również, że jeśli chodzi o silniki, które osiągają dużą moc poprzez turbine, to może być problem. Szczególnie biorąc tam pod uwagę jakieś różnice w gazie między zimą a latem etc etc niewiem.gif. Dokładnie nie powiem o co chodziło, bo szczerze, wtedy mnie to nie interesowało, a teraz już trochę bardziej, choć nadal czysto teoretycznie pytam grinser006.gif.

Ktoś coś wie na ten temat i może pomóc? swieca.gif

Z góry wielkie dzięki waytogo.gif

Napisano

Nie sądze by był z tym problem. Zakładaliśmy już gaz do 300-konnych wolnossaków, kładliśmy też gaz do Imprezy Sti, chodzi bez zarzutu, Passat 1.8T 180 KM to samo. Na pewno trzeba będzie się nieco pobawić z ustawieniami ale powinno latać.

Napisano
  • Autor

> Nie sądze by był z tym problem. Zakładaliśmy już gaz do 300-konnych wolnossaków,

no myślę, że wolnossaki nie są problemem ok.gif

kładliśmy też gaz

> do Imprezy Sti, chodzi bez zarzutu,

o to jest cenna info ok.gif że bokser w ogóle na gazie działa, to już coś icon_eek.gif mam legacy w rodzinie, i dali se spokój z gazem, po tym, jak psuł się raz na miesiąc, ale tam jest instalka 5 gen hmm.gif

Passat 1.8T 180 KM to samo. Na pewno trzeba będzie się

> nieco pobawić z ustawieniami ale powinno latać.

wracając do tematu:

tzn. że powinno działać, oczywiście chodzi mi o instalke 4gen. Teraz pytanie odn tych ustawień? Czy to znaczy, że w zimę będę musiał np. zmieniać jakoś oprogramowanie na gaz w odniesieniu do oprogramowania na lato? niewiem.gif Czy samochód traci coś mocy na tym? Czy trzeba w takim przypadku użyć jakiegoś doadtkowego smarowania, np. lubifikatora etc?

Jestem w tym zupełnie zielony, więc sorry, jeśli pytanie śmieszne grinser006.gif.

Dobry zakład instalacji gazu powinien dać se z tym rade, tak? hmm.gif

Napisano

Kolega ma Volvo S80 T5, 2,0 225 KM, czyli 112 KM z litra i zrobił już dużo km (ok. 100 kkm) na instalce Prinsa. Wszystko chodzi dobrze, z silnikiem nic się nie dzieje. Serwisuję mu te Volvo, więc wiem jak sprawa wygląda.

Napisano

> dali se spokój z gazem, po tym, jak psuł się raz na miesiąc, ale tam jest instalka 5 gen

Elpigaz nie przypadkiem? smile.gif

> tzn. że powinno działać, oczywiście chodzi mi o instalke 4gen. Teraz pytanie odn tych ustawień? Czy

> to znaczy, że w zimę będę musiał np. zmieniać jakoś oprogramowanie na gaz w odniesieniu do

> oprogramowania na lato?

Jesli instalka jest dobrze wyregulowana to nic nie trzeba bedzie zmieniac latem/zimą.

>Czy samochód traci coś mocy na tym?

Standardowo 2-5%

> Czy trzeba w takim przypadku użyć

> jakiegoś doadtkowego smarowania, np. lubifikatora etc?

Z lubryfikatorem jest troche tak jak z magnetyzerem:) Do niektorych typow silnikow nie trzeba. Do innych ..... - jedni mowia ze tak (np fordy) inni ze tez nie:)

> Dobry zakład instalacji gazu powinien dać se z tym rade, tak?

Najlepiej taki ktory robil juz mocne auta. Przy mocnych autach trzeba sie troche wysilic i z glowa zrobic wszystko. Wieksze srednica węzy, byc moze 2 reduktory itp, itp. Taki pierwszy lepszy kazik moze sobie nie dac rady a szkoda zeby sie uczyl na twoim aucie

Napisano
  • Autor

> Elpigaz nie przypadkiem?

powiem szczerze, że nie wiem hmm.gif ale ja mam w moim abarcie elpigaz i odpukać narazie jest ok, oprócz tego, że raz reduktor nie wytrzymał icon_rolleyes.gif

> Taki pierwszy lepszy

> kazik moze sobie nie dac rady a szkoda zeby sie uczyl na twoim aucie

dzięki za info Wszystkim, więc nie będę się ograniczał do aut bez turbiny. Sztuka będzie znaleźć jakiś zakład na śląsku, które się na tych sprawach zna waytogo.gif

Napisano

> Witam Wszystkich,

> mam pytanie odnośnie możliwości instalacji gazu do silnika 2.0 turbo, który osiąga moc ok. 230 koni

> . Jest to więc silnik wysilony, turbina pewnie również.

> Chodzi o Renault Megane RS (jeśli to ma jakieś znaczenie).

> Wprawdzie słyszałem, że silniki Fiata 1.4 turbo i VAG 1.8 turbo można gazować bez problemu,

> natomiast słyszałem również, że jeśli chodzi o silniki, które osiągają dużą moc poprzez

> turbine, to może być problem. Szczególnie biorąc tam pod uwagę jakieś różnice w gazie między

> zimą a latem etc etc . Dokładnie nie powiem o co chodziło, bo szczerze, wtedy mnie to nie

> interesowało, a teraz już trochę bardziej, choć nadal czysto teoretycznie pytam .

> Ktoś coś wie na ten temat i może pomóc?

> Z góry wielkie dzięki

Sam fakt doładowania silnika nie jest problemem przy instalacji LPG natomiast w tym przypadku moc która miałaby być obsłużona przez jeden wtryskiwacz to prawie 60KM. Największym problemem będzie dobranie wtrysków które będą w stanie to bezproblemowo zasilić.

Napisano
  • Autor

> Największym problemem

> będzie dobranie wtrysków które będą w stanie to bezproblemowo zasilić.

ale z wypowiedzi innych rozumiem, że jest to do zrobienia i to tak, że nie będzie awaryjne hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.