Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu kolizja i czyja wina

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jak na rysunku - sorry za jakość nie mam zdolności artystycznych zlosnik.gif

283867232-bez%A0tytu%B3u.JPG

Białe prostokąty to auta stojące w korku, czerwone to mijające stojących w korku stroną jezdni "pod prąd", niebieskie to auto które wyjeżdża z posesji i skręcające w lewo (puszczają go uprzejmi ludzie stojący w korku).

Niebieski i czerwony trafiają na siebie - dochodzi do delikatnej kolizji. Czyja wina?

Napisano

Niebieskiego, jako włączający się do ruchu, ustępuje pierwszeństwa.

Napisano

> Niebieskiego, jako włączający się do ruchu, ustępuje pierwszeństwa.

Niestety

Napisano

> Niebieskiego, jako włączający się do ruchu, ustępuje pierwszeństwa.

Ale i czerwony może potencjalnie dostać mandat (zależy co to jest ta ulica poprzeczna /wyjazd z posesji, droga/, oraz jaka linia jest na środku ulicy.

PS Ale winny oczywiście niebieski.

Napisano

> Niebieski i czerwony trafiają na siebie - dochodzi do delikatnej kolizji. Czyja wina?

Niebieski włącza się do ruchu.

Quote:

Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:

1.
na drogę z nieruchomości
, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania

Co ma zrobić włączający się do ruchu?

Quote:

Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz
ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu
.

Wg PoRD nie ma znaczenia czy "inny pojazd" jedzie swoim czy nieswoim pasem. Przodem czy tyłem, czy bokiem. Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby policja wskazywała jako winnego pojazd czerwony. W sądach może być, że było inaczej...

mar00ha

Napisano

> Czyja wina?

Dwa barany. Ja bym "obu" zaznaczył na czerwono na tym rysunku grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ok, sprawa powiedzmy, że jasna ale... czerwony poczuwa się do winy za zaistniałą sytuację i przyjmuje zdarzenie na klatę czyli auto niebieskie będzie robione z OC czerwonego a straty czerwonego z jego własnego AC.

Co na to ubezpieczyciel? Może robić problemy?

Napisano

> Co na to ubezpieczyciel? Może robić problemy?

Nie mam pojęcia. niewiem.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Dwa barany. Ja bym "obu" zaznaczył na czerwono na tym rysunku

ziew.gifsmirk.gif

Napisano

> Sytuacja jak na rysunku

Zakazu wyprzedzania czy ciągłej tam nie ma?

Jak nie - to ewidentnie włączający się do ruchu. Jak jest, to może być współwina.

Napisano
  • Autor

> Zakazu wyprzedzania czy ciągłej tam nie ma?

> Jak nie - to ewidentnie włączający się do ruchu. Jak jest, to może być współwina.

Zakazu brak, linii też...

Napisano

> Ok, sprawa powiedzmy, że jasna ale... czerwony poczuwa się do winy za zaistniałą sytuację i

> przyjmuje zdarzenie na klatę czyli auto niebieskie będzie robione z OC czerwonego a straty

> czerwonego z jego własnego AC.

> Co na to ubezpieczyciel? Może robić problemy?

A czy na miejscu była policja i sporządziła notatkę?

Zgłaszając szkodę do ubezpieczyciela i opisując całe zdarzenie i tak wyjdzie na jaw że niebieski nie ustąpił pierwszeństwa. A skoro tak, to winnym nie jest czerwony, więc nie ma podstaw do wypłaty odszkodowania za darmo.

Jeśli już czerwony tak mocno się poczuwa (czego akurat nie rozumiem), niech gotówką zapłaci za naprawę...

Edit:

Może teraz ponosi mnie fantazja, ale w przypadku gdy winny kolizji chciałby naprawiać pojazd z OC poszkodowanego, dla ubezpieczyciela taka sytuacja może wyglądać jak próba wyłudzenia odszkodowania...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.