Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ktory bedzie lepszy?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie miedzy 2 samochodami.

Nissan Primera cos z rocznikow 2003 - 2005, silnik 1.6 lub lepiej 1.8 (wsumie skusilbym sie na 2.0) ale nie ma takich dostepnych u mnie wogole (musialbym jechac do UK po takiego).

Czy moze Toyota Avensis rocznik 2003 max 2004 z silnikiem 1.6 lub 1.8...

Interesuja mnie tylko i wylacznie silniki benzynowe.

Czy w avensisie w w/w silnikach tez jest lancuch rozrzadu tak samo jak w primerze?

Czy avensis bylby bardziej bezawaryjny niz primera?

Ktore auto bedzie wygodniejsze, przyjemniejsze w prowadzeniu, bardziej praktyczne, bardziej bezawaryjne...

Wiem ze primera ma bardziej kosmiczny wyglada i wnetrze, oraz ma wiecej bajerow, ale wolalbym avensisa jesli mialby byc bardziej niezawodny.

Co radzicie?

Napisano

avensis. primera współdzieli masę części z laguną II smile.gif

Napisano

> Czy moze Toyota Avensis rocznik 2003 max 2004 z silnikiem 1.6 lub 1.8...

Stanowczo odradzam Avensisa 1.6 - to auto po prostu nie jedzie, za słaby silnik do samochodu tej wielkości. Jeśli już zdecydujesz sie na Ave, to radziłbym celować w 2.0.

Napisano

Biorąc auto z wypożyczalni kolega z AK odradzał mi Avensisa 1.6 z tego powodu, że to "paździerz, co nie jedzie". Ostatecznie jeździłem Vectrą 1.6 i byłem zadowolony. W tym czasie w USA powoziłem już Impalą 3.5 i dziwiłem się, że niewiele mniejsza Vectra zadowala się w sumie niewielkim (porównawczo) silnikiem 1.6....

Napisano

avensis T25 miał do 2005 roku problem z silnikami 1.8, nadmierne zużycie oleju.

i warto zauważyć, że właśnie w 2005roku, z tego co pamiętam w czerwcu zaczęły wychodzić auta po lekkim lifcie ze zmodernizowanym 1.8 (zastosowano lepszy materiał), a we wnętrzu pojawiła się srebrna listwa zamiast drewnianej, cieżko to auto odróżnić od wcześniejszych ale jest ono faktycznie z lekkimi poprawkami. Prawdziwy lifting miał miejsce w 2006roku (nowe światła, zderzak, grill) i to już auta ponoć zupełnie pozbawione wszelkich bolączek.

W każdym bądź razie wiele mogę powiedzieć o 1.8 130koni, silnik mega słaby na niskich obrotach (lanos 86konny ma lepszą elastyczność na 3biegu 60-80 i na 4biegu 60-80)

ale jak wkręci się powyżej 4000 to już ładnie idzie, zasługa VVT-i

zawieszenie bardzo trwałe, dopiero przy 95kkm wymienione łączniki stabilizatora, obecnie samochód ma 115kkm i nic się nie dzieje

i teraz najciekawsza sprawa...spalanie grinser006.gif samemu było mi ciężko w to uwierzyć ale w trasie jadąc spokojnie 90-110 osiągałem bez problemu 5,5l, a jadąc wybitnie kapeluszowo w nocy 90km/h spalanie schodzi do 5 smile.gif

w mieście niestety tak wesoło już nie jest, przy ciężkiej nodze 10-11 to norma, ale jeżdżąc normalnie da radę zmieścić się w 9litrach, jak jeździ moja mamuśka głównie odcinki 50/50 to spalanie nie przekracza 8litrów

polecam wersję liftback, świetny dostęp do bagażnika ok.gif

Napisano
  • Autor

> avensis T25 miał do 2005 roku problem z silnikami 1.8, nadmierne zużycie oleju.

No niestety na rocznik 2005 lub wiecej mnie nie stac...

Problem wlasnei jest taki, ze za taka sama cene moge miec wsumie avensisa 2003 lub primera 2005.

Co lepiej w takiej sytuacji?

Napisano

> Zastanawiam sie miedzy 2 samochodami.

> Nissan Primera cos z rocznikow 2003 - 2005, silnik 1.6 lub lepiej 1.8 (wsumie skusilbym sie na 2.0)

> ale nie ma takich dostepnych u mnie wogole (musialbym jechac do UK po takiego).

> Czy moze Toyota Avensis rocznik 2003 max 2004 z silnikiem 1.6 lub 1.8...

> Interesuja mnie tylko i wylacznie silniki benzynowe.

> Czy w avensisie w w/w silnikach tez jest lancuch rozrzadu tak samo jak w primerze?

> Czy avensis bylby bardziej bezawaryjny niz primera?

> Ktore auto bedzie wygodniejsze, przyjemniejsze w prowadzeniu, bardziej praktyczne, bardziej

> bezawaryjne...

> Wiem ze primera ma bardziej kosmiczny wyglada i wnetrze, oraz ma wiecej bajerow, ale wolalbym

> avensisa jesli mialby byc bardziej niezawodny.

> Co radzicie?

Ave. Rok 2005 i 70 kkm.

Awaria podnosnika szyby - na gwarancji.

Poza tym incydentem tylko okresowe przeglady.

Silnik 1.8 jest raczej malo dynamiczny - przydalby sie wiekszy.

Podoba mi sie podbijanie obrotow podczas zmiany biegu.

Praca lewarka juz nie.

Deska i plastiki sa znosne.

Fotele natomiast bardzo niefajne.

Wspomaganie dziala zbyt lekko.

Sa wersje bez skladanej tylnej kanapy!

Generalnie ja tego auta bym nie kupil.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.