Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

206 opinie

Featured Replies

Napisano

witam.

Mam zamiar kupic 206 z 1999 roku 1,9 D prosze o jakies info o aucie, czy warto kupic, jakie spalanie i jakie jego bolaczki, na co zwrocic uwage.

koszt auta 10000 niestety bez klimy ale z bardzo pewnego źródła

Napisano

> witam.

> Mam zamiar kupic 206 z 1999 roku 1,9 D

nie kupowałbym przestrzałej konstrukcji 1.9D, rozejrzyj się lepiej za HDI (2.0 lub 1.4) ok.gif

Napisano

> nie kupowałbym przestrzałej konstrukcji 1.9D, rozejrzyj się lepiej za HDI (2.0 lub 1.4)

A ja bym kupił. Prędzej buda się rozleci niż motorownia. Do kulania się dynamika wystarczająca.

Napisano

> witam.

> Mam zamiar kupic 206 z 1999 roku 1,9 D prosze o jakies info o aucie, czy warto kupic, jakie

> spalanie i jakie jego bolaczki, na co zwrocic uwage.

> koszt auta 10000 niestety bez klimy ale z bardzo pewnego źródła

Pojedzie to to na wszystkim, tanie wytrzymałe itd jesli o motor chodzi.

Ale to 206tka z 99r. Czyli cała reszta moze sie sypać:D

Napisano
  • Autor

> Pojedzie to to na wszystkim, tanie wytrzymałe itd jesli o motor chodzi.

> Ale to 206tka z 99r. Czyli cała reszta moze sie sypać:D

oki najwazniejszy motor to ma byc auto przejsciowe bo posypał mi sie bravolot a na lepsze chwilowo brakło kasy najwyżej zostanie dla żony.

Napisano

> witam.

> Mam zamiar kupic 206 z 1999 roku 1,9 D prosze o jakies info o aucie, czy warto kupic, jakie

cena dość duża.... IMHO

ale silnik 1,9 rekompensuje to w pełni... nie do zajechania

spalanie "miejskie" nie przekroczy 6,5l/100 a w trasie "spokojnej" do 5,5l/100 zejdziesz

a i pojedzie na wszystkim.....

żonie od 2 lat tankuję tylko bioestra - obecnie za 3,45zł/l

klapa tylna rdzewieje na maxa - ale to tylko klapa...

przełącznik kierunkowskazu opada jak z prawej na lewą ale to typowa bolączka wszystkich 206 z tych roczników...

jak chcesz dodatkowe info to pisz na priv

Napisano

> witam.

Mam 206 1.9D z 2000r. Silnik pali tyle co nic (na trasie jadać przepisowo nieco ponad 4). Buda nie ma ani grama rdzy, silnik pali z pierwszego, dymka nie puszcza. Do wymiany mam uszczelki pod pokrywą zaworów (czekają na mnie w Polsce zlosnik.gif ). Zrobiłem remont zawieszenia, bo kupiłem go w nieciekawym stanie. Ponadto walnięty był napinacz paska - pasek był zbyt naprężony i pylił tak, że pył zabił altka. Koszt naprawy ok. 500zeta (regeneracja altka z gwarancją 260, napinacz 120 i pasek Gatesa 35).

Bolączka to pewnie tylna belka - jak się nie dba, to szybko mówi papa. Na forum Peugeota chłopaki podają przebiegi nawet 40.000 km boje_sie.gif

Mój ma przejechane ok. 132.000 (przynajmniej tyle licznik pokazywał, jak go kupowałem zlosnik.gif )

Napisano
  • Autor

Aby nie tworzyć nowego wątku podłanczam.

Jak zglebować 206. Nie zauważyłem żeby posiadały one z tyłu spreżyny i co z takim zawieszeniem. Znalazłem sprężyny -40 do przodu ale jak wtedy obniżyć tyłek???? Czy ja coś czasem nie rozumiem niewiem.gif

Pytanko jeszcze o głośniczki w drzwi jakie podejdą może ktoś to przerabiał bo wypadało by to dopracować.

Jeszcze jedno autko jest na 15 felach i oponce 195x50, czy obniżenie o 40 nie spowoduje zniszczenia opon poprzez ich przetarcie (lekko wystają poza nadkole) na duzych chopkach tył jak siada to lekki slad na boku opony mam od nadkola

Napisano

Wysokość tylnego zawieszenia reguluje się na belce.

Poczytaj więcej tutaj - 206club.net, a poniżej cytat artykuły.

Quote:

Modyfikacje.

Specyficzna konstrukcja tylnej belki Peugeot 206 umożliwia stosunkowo łatwą modyfikację tego zawieszenia np. obniżanie, usztywnianie, przekładka układu hamulcowego.

Zmniejszenie prześwitu (obniżenie) polega na przestawieniu wstępnego napięcia wahacza na drążkach skrętnych, prawidłowo wykonana operacja obniżenia polega na demontażu drążków, wyczyszczeniu wieloklinów i rowków podkładki mimośrodowej, ponownym montażu drążków w odpowiednio zmienionym położeniu wahacza. Regulacja wysokości jest płynna dzięki temu, że wielokliny drążków są różnej średnicy.

Planując obniżenie na drążkach należy pamiętać o kilku sprawach.

Po pierwsze skok amortyzatora, jeżeli obniżamy w małym zakresie tj. 3-5 cm na wysokości nadkola od podłoża można nie zmieniać amortyzatorów, przy większym zakresie seryjny amortyzator może być za długi i na nierównościach będzie dobijał, wówczas należy zmienić na odpowiednio krótsze.

Po drugie obniżenie na drążkach skrętnych powoduje zmianę prześwitu i obniżenie środka ciężkości pojazdu, ale nie powoduje zmiany charakterystyki zawieszenia (twardości) i trzeba pamiętać, że przy obciążeniu tyłu auto może być bardzo niskie i przycierać o podłoże.

Po trzecie należy mieć świadomość, że wszelkie czynności związane z demontażem elementów tylnej belki, wykonywane przez osoby nie mające doświadczenia, mogą powodować jej rozszczelnienie i w efekcie przyspieszone zużycie.

Stosunkowo proste do wykonania jest usztywnienie zawieszenia jeżeli chodzi o przechyły boczne w zakrętach. Odpowiedzialnym za ich zmniejszenie jest drążek stabilizatora, który przechodzi przez środek belki. Jeżeli posiadamy zwykłą (nie sportową) wersję auta, to można zamontować taki drążek od wersji usportowionych lub SW (kombi) jest on w tych wersjach znacznie grubszy właśnie po to, aby ograniczyć przechyły boczne w zakrętach.

Również zmiana układu hamulcowego z bębnów na tarcze nie nastręcza wielu problemów, belki praktycznie są identyczne, jedynie dłuższe są osie kół w wahaczach , ale je można przełożyć, sam wahacz jest taki sam w obu wersjach hamulców. Oczywiście jeżeli mamy Abs to przekładana belka również musi być z Abs-em, odwrotnie nie ma problemu belka z Abs może być zamontowana do auta bez Abs-u. Przy wersji z Abs-em należy pamiętać o tym, że są dwa typy Abs-u, zmiana była w 2002 roku i nie można tych typów stosować zamiennie (inny sygnał do komputera).

Jeżeli posiadamy całą kompletną belkę z hamulcami tarczowymi to po prostu ją montujemy w miejsce swojej z bębnami, podpinamy linki ręcznego i przewody hamulcowe oraz ewentualnie czujniki ABS. Jeżeli nie chcemy zmieniać belki, a jedynie osprzęt to oprócz przełożenia osprzętu wahacza należy przełożyć (przeprasować) ośki piast.

Trudniejsza do wykonania jest przekładka zawieszenia od sportowej wersji RC, ze względu na dołożone dodatkowe drążki reakcyjne inaczej poprowadzony jest układ wydechowy i w przypadku chęci wykonania takiej operacji należy ten układ wydechowy również przełożyć (zmienić).

Autorem powyższego opracowania jest firma

Dopuszczone jest używanie i kopiowanie pod warunkiem zachowania powyższej informacji i oryginalnej treści wraz z linkami.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> A ja bym kupił. Prędzej buda się rozleci niż motorownia. Do kulania się dynamika wystarczająca.

Z tą budą to masz rację bo znaleźć 206 którego buda przypomina jeszcze wersję fabryczną graniczy z cudem. Auta te zawsze dobrze się sprzedawały więc klepali co pod młotek wlazło, przez co trafić egzemplarz nie ulepiony z kitu i klilku innych 206 graniczy z cudem. Wiem bo też długo szukałem i w końcu dałem sobie spokój.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mamy 206 jako drugi samochód. Od grudnia nic sie z nim nie dzieje. Silniczek wlasnie 1,9D a produkcja 2001 rok.

Silniczek podobno jest nie do zajechania. Mam na liczniku 110k i igielka. W zimie czasami zapalal za drugim razem ale od marca problem ustal. Spalanie hmmmm... Z poczatku myslelismy ze wskaznik poziomu paliwa nie dziala. Moge potwierdzic ze w cyklu miejskim okolo 50mpg co danie wynik nieco ponizej 6L.

Silnik natomiast do najdynamiczniejszych nie nalezy, smiem twierdzic ze na rowerze mam lepsze przyspieszenie. W trasie subiektywnie twierdze ze masakra. Stwierdzam to jednak tylko dla tego ze na codzien poruszam sie czyms prawie 4 krotnie mocniejszym.

Zeby pogonic po trasie but musi byc w podlodze i wtedy spalanie rosnie (jak bardzo to nie jestem w stanie tego stwierdzic). Przy opanowanej i spokojnej "kierowniczce" trase 400km zrobilismy na okolo 20 litrach paliwa. Wiec opanowanie poplaca.

Napisano

Generalnie ok. Tylko to zawieszenie; potrafi przytrzeć spodem o asfalt. Że nie wspomnę o krawężnikach frown.gif

Napisano

> witam.

> spalanie i jakie jego bolaczki,

na dzień dobry kup sobie na allegro nowy wentylator chłodnicy , bo prędzej czy później ten w samochodzie padnie , a to dzięki świetnemu pomysłowi żabojadów , którzy dali wiatrak przed chłodnicą i ładnie się silnik wentylatora myje w deszczu hehe.gif

Napisano

> Bolączka to pewnie tylna belka - jak się nie dba, to szybko mówi papa. Na forum Peugeota chłopaki

> podają przebiegi nawet 40.000 km

powiedz mi, jak się dba o tylną belkę ?

Napisano

> powiedz mi, jak się dba o tylną belkę ?

Jeden z pomysłów to zamontowanie kalamitek i regularne smarowanie łożysk igiełkowych oraz dbanie o ich czystość.

Ja u siebie nie robiłem nic po regenarcji belki. Auto więcej stoi jeździ, więc póki co nie mam potrzeby. Od czasu regenarcji autko zrobiło może ze 2500 km.

Napisano

> Generalnie ok. Tylko to zawieszenie; potrafi przytrzeć spodem o asfalt. Że nie wspomnę o

> krawężnikach

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif rozbawiłeś mnie do łez hehe.gifwaytogo.gif

PS, może spróbuj zmniejszyć prędkość przed garbem / krawężnikiem zlosnik.gif

Napisano

> Jeden z pomysłów to zamontowanie kalamitek i regularne smarowanie łożysk igiełkowych oraz dbanie o

> ich czystość.

thx , warto wiedzieć ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.