Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie samochodu od kradzieży

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem w TV reklame ubezpieczenia od kradzieży- chyba Liberty Direct. Link4 ma cos takiego dla aut 6-15 letnich za 90zł rocznie dopłaty do OC.

Odpukać jeszcze nigdy nie spowodowałem kolizji czy wypadku i gdy mam auto warte jakies 32 tysiące i znów muszę płacić 750zł OC i 1900-2600zł za AC, to zastanawiam się czy teraz nie zgłosić dwóch istniejących na aucie uszkodzeń parkingowych (których nota bene nie moge zgłosić chcąc kontynuować pełne AC bo koszt naprawy będzie niższy niż perspektywa utraty 20% zniżek na kilka lat), stracić zniżki i zamiast pełnego AC nie wykupić tego za 90zł i reszte pakować co roku na lokatę...

Jest to z pewnością jakieś ryzyko, ale myślę, że jestem gotowy by je ponieść.

Czy ktoś z Was korzystał z takiego ubezpieczenia i ew czym się kierował?

Czy są tu jakieś haczyki na które zwracać uwagę?

Napisano

Mam w PZU mini-casco czyli od kradzieży lub całkowitej szkody.

Koszt 400zł/rok więc chyba warto.

Napisano

> Mam w PZU mini-casco czyli od kradzieży lub całkowitej szkody.

> Koszt 400zł/rok więc chyba warto.

Nie tylko. Mini-casco obejmuje również zdarzenia nie z Twojej winy, gdzie sprawca nie ma ubezpieczenia OC obejmuje to np. uszkodzenia samochodu przez wandali, zderzenie ze zwierzętami itd. Tylko, że w mini-casco we wszystkich tych zdarzeniach masz 20% udziału własnego, czyli ubezpieczyciel wypłaca 80% przysądzonego odszkodowania, również w przypadku kradzieży.

Napisano

> Nie tylko. Mini-casco obejmuje również zdarzenia nie z Twojej winy, gdzie sprawca nie ma

> ubezpieczenia OC obejmuje to np. uszkodzenia samochodu przez wandali, zderzenie ze zwierzętami

A czy ubezpieczyciel może sie wykręcic od wypłaty z mini-casco w przypadku gdy była kolizja ze zwierzęciem w miejscu gdzie jest ustawiony znak informujacy o zwierzetach np. leśnych?

Napisano
  • Autor

> 750zł OC i 1900-2600zł za AC

> rozumiem że zero zniżek

No właśnie nie :/ mam 40% na OC i 30% na AC :/ a mimo to nawet w internetowych kalkulatorach OC AC NW wychodzi mi minimum 2700, a max >5 tysięcy i tak kurde co roku, nie wiem co jest nie tak, ale jak znajomi placa za auta podobnej wartosci polowe tej ceny to ja za podstarzałego golfa ('05) 2,0 w dużym mieście musze płacić krocie :/ Co ciekawe drugie auto, żony to stara polówka tez po 30-40% zniżek, 2001, 1.4 golas i tez w zeszłym roku 1800 a teraz 1500 :/

Może dlatego że to auta sprowadzane...

Napisano

> Nie tylko. Mini-casco obejmuje również zdarzenia nie z Twojej winy, gdzie sprawca nie ma

> ubezpieczenia OC obejmuje to np. uszkodzenia samochodu przez wandali, zderzenie ze zwierzętami

> itd. Tylko, że w mini-casco we wszystkich tych zdarzeniach masz 20% udziału własnego, czyli

> ubezpieczyciel wypłaca 80% przysądzonego odszkodowania, również w przypadku kradzieży.

Dzięki za informacje. O udziale własnym wiedziałem ale o zdarzeniach z nie mojej winy już nie do konca. tylko o szkodzie całkowitej.

Napisano

> 750zł OC i 1900-2600zł za AC

> rozumiem że zero zniżek

Prawdziwe AC przy samochodzie w takim wieku i takiej wartości właśnie tyle będzie kosztować

Napisano

> Tylko, że w mini-casco we wszystkich tych zdarzeniach masz 20% udziału własnego, czyli

> ubezpieczyciel wypłaca 80% przysądzonego odszkodowania, również w przypadku kradzieży.

I dodajmy, że jest to "odszkodowanie" w tzw "wariancie wycena" - rbh po np 60 (sześćdziesiąt) pln netto, naprawa na zamiennikach i z uwzględnieniem amortyzacji - w praktyce jakieś 20-30% kosztów normalnej naprawy.

Napisano

> A czy ubezpieczyciel może sie wykręcic od wypłaty z mini-casco w przypadku gdy była kolizja ze

> zwierzęciem w miejscu gdzie jest ustawiony znak informujacy o zwierzetach np. leśnych?

Rozdział III. Zakres ubezpieczenia

§ 6.1. Z zastrzeżeniem § 7 ubezpieczeniem są objęte szkody

powstałe w pojeździe będące jego wyposażeniu polegające

na:

1) uszkodzeniu pojazdu w związku z ruchem i postojem

wskutek:

a) nagłego działania siły mechanicznej w chwili zetknięcia

pojazdu z osobami lub zwierzętami pochodzącymi

z zewnątrz pojazdu,

największy minus tego ubezpieczenia to duży udział własny.

Napisano

Czy ja wiem , ja mam prawdziwe AC na full przy aucie 7 letnim wartym 30tyś za 1500zł już z OC i pakietem assistance super zlosnik.gif

No ale ja mam full zniżek zlosnik.gif

Napisano

Mam OC w AXA (składka roczna 333zł, za samochód z profilu).

W tym roku dokupiłem poza NNW (25,12zł), opcję P-KR, czyli:

P - KR ubezpieczenie od zniszczenia pojazdu wskutek

pożaru i od kradzieży

wysokość udziału własnego 15% wysokości szkody,

zakres terytorialny: Polska

Składka roczna w zł: 25,88

Pomimo 15% udziału własnego, cena tego ubezpieczenia jest i tak na tyle niska że warto to wziąć, choćby dla spokojnego snu.

Napisano

> Czy ja wiem , ja mam prawdziwe AC na full przy aucie 7 letnim wartym 30tyś za 1500zł już z OC i

> pakietem assistance super

> No ale ja mam full zniżek

To przeczytaj sobie baaardzo bardzo pomału i dokładnie OWU i możesz się zdziwić...

Aha - do 10 lat niestety/stety jest sporo niższa dopłata za zniesienie amortyzacji i UW.

Napisano

Czytałem bardzo pomału i nic mnie tam jakoś nie zdziwiło, może podasz na co miałbym zwrócić szczególną uwagę ??

Napisano

> Czytałem bardzo pomału i nic mnie tam jakoś nie zdziwiło, może podasz na co miałbym zwrócić

> szczególną uwagę ??

Swoje podwórko wezmę - odpal sobie OWU Warta AC Standard i zobacz, ile tam jest pktów wymagających dopłat, żeby zrobić z tego normalne, pełne AC.

Mowa o aucie 10+ lat.

Przez pełne AC rozumiem:

Naprawę w ASO na stawkach ASO

Na oryginalnych częściach

Zniesiona amortyzacja

Zniesione wszelkie udziały własne.

Pełne "AC w ruchu i postoju" bez dziwnych wykluczeń (klauzulę %%, braku PJ, przekroczenia prędkości o ponad 25 kmph itp pomijam).

KR bez udziałów własnych z "pełnym pokryciem".

Uważaj, bo te wykluczenia/wyłączenia/stawki są dość głęboko ukryte i trzeba wiedzieć gdzie ich szukać :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.