Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze sprężynami, POMOCY

Featured Replies

Napisano

Witam!

Sprawa jest tego typu, mam Bisteilna B6 z seryjnymi sprężynami. Auto sporo się podniosło w stosunku do serii, ostatnio wyrzuciłem środek cały i stoi tak wysoko, że tylne koła zaczynają stac w pozotywie.

Chcę go obnizyc, szczeglnie tył, bo przód pasuje. Troche poczytałem i widziałem ze sprężyny FK są dosyć często polecane. Wartość obniżenia do -40. Pytanie zasadniczne, czy muszę przerabiac amory aby założyc takie sprężyny?

Obawiam się, że jak założę obniżające springi to wtedy amory nie będą pracowac w optymalnych warunkach(znacznie skróci się skok, bo sprężyna którsza). Może piszę jak laik, ale fakycznie nie wiem co z tym zrobic.

Pomóżcie!!

Napisano
  • Autor

Czyli rozumiem że jak włoże Eibacha -30, lub tą FK -40 moge jeździć w kjsach bez obawy, że mi amory pozabija?

Napisano

> Czyli rozumiem że jak włoże Eibacha -30, lub tą FK -40 moge jeździć w kjsach bez obawy, że mi amory

> pozabija?

Tak, ja na eibachach + serii ze sporym przelotem zrobilem ponad 20 kk km zanim wylały smile.gif więc b6 napewno spokojnie wytrzymają.

Napisano

a FK -40 nigdy nie siądzie 4 cm na tylnej ośce frown.gif

Napisano

> a FK -40 nigdy nie siądzie 4 cm na tylnej ośce

zgadza się - znam to z autopsji, tym bardziej jak wsadzi się gazowe amory...

ale przynajmniej dłużej amory wytrzymają

Napisano

> Witam!

> Sprawa jest tego typu, mam Bisteilna B6 z seryjnymi sprężynami. Auto sporo się podniosło w stosunku

> do serii, ostatnio wyrzuciłem środek cały i stoi tak wysoko, że tylne koła zaczynają stac w

> pozotywie.

Kluczowa kwestia tego o co zapytałeś w daleszej czesci.

Teraz: zakladasz spręzyny minus 35 lub 40 i auto wraca do wysokosci sprzed wyprucia. Amorki pracuja caly czas w tym samym zakresie. Koniec tematu ok.gif

> Chcę go obnizyc, szczeglnie tył, bo przód pasuje. Troche poczytałem i widziałem ze sprężyny FK są

> dosyć często polecane. Wartość obniżenia do -40. Pytanie zasadniczne, czy muszę przerabiac

> amory aby założyc takie sprężyny?

> Obawiam się, że jak założę obniżające springi to wtedy amory nie będą pracowac w optymalnych

> warunkach(znacznie skróci się skok, bo sprężyna którsza). Może piszę jak laik, ale fakycznie

> nie wiem co z tym zrobic.

> Pomóżcie!!

jw zlosnik.gif

Napisano

Z zalecenia bedą pasować do -40mm.

Ale seryjny Bil B6 jest twardy.

Ja zrobiłem przód, a za niedługo będę kupował B6 na tył w Zerkopolu - skrócone pod sprężyne -35mm i troche zmiękczone (aby fajnie wybierały).

Nie mniej jednak uważam, że tylne springi -35mm trzeba ciąć, aby bylo realnie -35mm przy lekkiej dupie, bo siedzi wysoko.

Jedne springi mam -35mm cięte chyba o jeden zwój i realnie siedzi o -35mm.

Drugie springi mam nowe -35mm i po ich zalożeniu auto wywindowało do góry, siedzi realnie -10mm.

FK -50mm na tył powinny obniżyć realnie -35mm.

FK sprzedaje zestawy 70/50 czy 60/40.

Uważam, że do swapowanych aut (cieższy motor) z pustym tyłem powyższe sprężyny są do bani, bo przód ryje, a tył to offroad.

Rozsądne byłyby odwrotnie: 50/70 czy 40/60, wtedy auto jako tako by siedziało.

Napisano
  • Autor

Silnik mam 1,2 i na seryjnej sprężynie jest wszystko OK, tył jednak na serii i po wybebeszeniu stoi jak koza 270751858-jezyk.gif ostatnio trochę pojeździłem to w jednym momencie jak szedłem bokiem to czułem że autko miało tendencje do wywrotki. Tak myslę, że obniżenie tyłu powinno ten problem załagodzić.

Może ktoś poda linka gdzie te FK można kupić, bo narazie nie moge znaleźć. Chyba że MTS to to samo co FK. Docelowo myślę o Eibachu -30.

Napisano

> Może ktoś poda linka gdzie te FK można kupić, bo narazie nie moge znaleźć. Chyba że MTS to to samo

> co FK. Docelowo myślę o Eibachu -30.

FK kupisz u kolegi sbs_PFF ok.gif

Napisano
  • Autor

Ostatnie pytanie dla wyczerpania tematu, te springi FK wytrzymają KJSową eksploatację? Bo słyszałem, że po jakims czasie tracą swoje parametry i zaczynają sie opuszczać. ktoś coś wie o takim zjawisku?

Napisano

każda springa po dłuższym czasie będzie siadać niżej

Napisano

Podłącze się do tematu , a jak ciąć springa tylnego to gesty czy rzadki zwój??

Napisano

> Podłącze się do tematu , a jak ciąć springa tylnego to gesty czy rzadki zwój??

gęsty

Napisano
  • Autor

Tyle że podobno FK szybciej się zużywają niż Eibachy.

Napisano

ok obcinamy gesty zwój i jak wtedy springa zakładać?? gesty do dołu czy do góry?? po obcięciu

Napisano

> ok obcinamy gesty zwój i jak wtedy springa zakładać?? gesty do dołu czy do góry?? po obcięciu

jak chcesz, byle obie tak samo ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.