Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

badania techniczne pojazdu po stłuczce

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś z Was się orientuję czy dalej obowiązuje przepis że po kolizji trzeba jechać na badania techniczne pojazdu? Czy ubezpieczyciel pokrywa koszty takiego badania? (polisa AC)

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś z Was się orientuję czy dalej obowiązuje przepis że po kolizji trzeba jechać na badania

> techniczne pojazdu? Czy ubezpieczyciel pokrywa koszty takiego badania? (polisa AC)

hmm... imho tylko w przypadku gdy zostal zabrany DR

jak mogloby byc inaczej? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Sorki że tak paskudnie zacytuje

Quote:

DZ.U.2005.108.908 - TEKST UJEDNOLICONY Prawo o ruchu drogowym

Art. 81. (112) 1. Właściciel pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest obowiązany przedstawiać go do badania technicznego.

5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;

O co mi chodzi:

Nie mam zaufania do warsztatu... pani likwidator sympatią nie grzeszy. Chce na koszt ubezpieczyciela sprawdzić czy naprawa została dokonana solidnie i czy zostało wymienione wszystko co znajduje się na fakturze.

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś z Was się orientuję czy dalej obowiązuje przepis że po kolizji trzeba jechać na badania

> techniczne pojazdu? Czy ubezpieczyciel pokrywa koszty takiego badania? (polisa AC)

Ze trzy lata temu miałem stłuczkę i likwidwałem z AC w PZU. Zażyczyli sobie przeglądu po naprawie, bo kwota wypłacona przez nich była wyższa od 2000 zł.

Napisano
  • Autor

> Ze trzy lata temu miałem stłuczkę i likwidwałem z AC w PZU. Zażyczyli sobie przeglądu po naprawie,

> bo kwota wypłacona przez nich była wyższa od 2000 zł.

i zwrócili koszt przeglądu?

Napisano

> i zwrócili koszt przeglądu?

Z tego co pamiętam miało być na własny koszt. Ale nie robiłem tego badania, bo za chwilę zmieniałem ubezpieczyciela zlosnik.gif

Acha, DR nie był zatrzymany ok.gif

Napisano

> i zwrócili koszt przeglądu?

bierzesz fakturę na przeglądzie i dołączasz do dokumentów likwidatora, mają obowiązek zwrócić

Napisano

> Witam,

Pokrywa (ale jeżeli masz LPG) to tylko róznicę. TU tłumaczą, że jeżeli kolejny raz dojdzie do szkody a nie wykonano przeglądu "po wypadkowego/stłuczkowego" to mogą nie wypłacić kasy.

Napisano

Bierzesz fakturę na przeglądzie i dołączasz to do dokumentacji, kasę zwracają, lpg nie ma tu nic do rzeczy, bo to jest tzw. przegląd dodatkowy i on tak samo kosztuje zarówno dla samochodów z lpg jak i bez lpg.

Napisano

Obowiązujący ... art. 17 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124 poz. 1151 z późniejszymi zmianami) cyt.:

Quote:

Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany poinformować zakład ubezpieczeń o przeprowadzeniu dodatkowego badania technicznego, o którym mowa w art. 81 ust. 11 pkt 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.). Badanie techniczne uznane jest jako normalne następstwo szkody i jego koszty pokrywa zakład ubezpieczeń w ramach polisy AC, jak i OC sprawcy.

Napisano
  • Autor

> Obowiązujący ... art. 17 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr

> 124 poz. 1151 z późniejszymi zmianami) cyt.:Quote:

> Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany poinformować zakład ubezpieczeń o przeprowadzeniu

> dodatkowego badania technicznego, o którym mowa w art. 81 ust. 11 pkt 5 ustawy z dnia 20

> czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.).

> Badanie techniczne uznane jest jako normalne następstwo szkody i jego koszty pokrywa zakład

> ubezpieczeń w ramach polisy AC, jak i OC sprawcy.

bow.gif dziękuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.