Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co do diagnostyki ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Błądzę więc pytam, moi drodzy czy ktoś ma jakieś urządzenie do diagnozowania swojego CCS ? Widziałem na allegro różne tego typu urządzonka, lecz w obsługiwanych samochodach Fiata niema CC ani SC. Wiecie może coś na ten temat lub jaki jest typ kodów w CCS czy OBDII czy EOBD ?

Napisano

> Euroscan - Visa do wszystkich cc i sc - ale drogo wychodzi.

> tansze jest to: [LiNK]

dołączę się do pytannia

Czy to ma szanse zadziałać?

http://www.allegro.pl/item1074785866_elm_327_1_3a_1_5a_elm327_obd2_euroscan_po_polsku.html

i coś ta wtyczka się mi się nie podoba.

W ccs do diagnostyki idą 3 przewody a tu widzę dużo więcej?

Napisano

Z cc-900 i sc900 silnik to tylko euroscan-em z visą a FES-em (FiatEcuScaner) ABS i poduszki,

sc1100 - FES-em już można podłubać silnik, poduszki i ABS.

Napisano

> Z cc-900 i sc900 silnik to tylko euroscan-em z visą a FES-em (FiatEcuScaner) ABS i poduszki,

> sc1100 - FES-em już można podłubać silnik, poduszki i ABS.

O ile sie nie myle to kolega Psyhik sprawdzal mi ABS euroscanem w SC 1.1

Napisano
no, tak jak pisalem. Euroscan wszystko zrobi w sc i cc: ECU, ABS i Airbag. ok.gif
Napisano

a kupując taką przejściówkę jak TA da radę podłączyć się pod kompy w naszych fiacikach po swapie

Napisano

> a kupując taką przejściówkę jak TA da radę podłączyć się pod kompy w naszych fiacikach po swapie

ale do czego chcesz to podlaczyc?

Napisano
  • Autor

> no, tak jak pisalem. Euroscan wszystko zrobi w sc i cc: ECU, ABS i Airbag.

A czy do tego euroscana wystarczy interfejs elm 327 z softem 1.3 ?

Napisano

> A czy do tego euroscana wystarczy interfejs elm 327 z softem 1.3 ?

Kiedyś euroscanem nazywano interfejs(2 com) a program z którym on współpracował to Visa.

Z interfejsem ELM-327 Visa nie będzie współpracowała. Z tym interfejsem współpracowały będą nowsze programy między innymi napisany pod fiaty FES.

Napisano

> Kiedyś euroscanem nazywano interfejs(2 com) a program z którym on współpracował to Visa.

> Z interfejsem ELM-327 Visa nie będzie współpracowała. Z tym interfejsem współpracowały będą nowsze

> programy między innymi napisany pod fiaty FES.

Czyli podsumowując:

Ten interface http://www.allegro.pl/item1074785866_elm_327_1_3a_1_5a_elm327_obd2_euroscan_po_polsku.html z tym adapterem http://allegro.pl/item1080386713_adapter_do_fiat_alfa_lancia_3_pin_2kilpsy_z_obd2.html odczyta błędy silnika a żeby odczytać abs i poduchę to trzeba już inny tak?

Napisano

> odczyta błędy silnika

nie. to pierwsze polaczy sie tylko z 1.1 mpi z sc.

dzieki drugiej przejsciowce podlaczysz sie do airbagow i absow w cento.

Napisano

> nie. to pierwsze polaczy sie tylko z 1.1 mpi z sc.

> dzieki drugiej przejsciowce podlaczysz sie do airbagow i absow w cento.

to może zapytam tak:

Co mószę mieć aby sczytać i wykasować błędy silnika z punto 1 1.2 8v na wiązce z CCS (wtyczka diagnostyczna jest taka jak w przejściówce z linku wyżej)?

Napisano

> to może zapytam tak:

> Co mószę mieć aby sczytać i wykasować błędy silnika z punto 1 1.2 8v na wiązce z CCS (wtyczka

> diagnostyczna jest taka jak w przejściówce z linku wyżej)?

to

Napisano
"mósisz" miec interfejs o nazwie euroscan (np. taki jak pokazal Wojtala) + komputer z dwoma portami COM. najlepiej jakis stary stacjonarny. z laptopami jest problem, bo trzeba dokupic droga karte do starego laptopa i czasami sa problemy, zeby to odpalic.
Napisano

z czego to jest przejściówka to chyba wiesz. Chodzi mi o podłączenia np. Cinquecento z silnikiem 1,1 MPI która oryginalnie ma kostkę 3 pinową tak jak np. u Brokera

Napisano

> Chodzi mi o podłączenia np. Cinquecento z silnikiem

> 1,1 MPI która oryginalnie ma kostkę 3 pinową tak jak np. u Brokera

nie bylo w 1.1 mpi 3pinowych kostek w serii. Broker ma druta zrobionego, ktory jednak jest w jego przypadku uzasadniony.

ta przejsciowka, to tylko wtyczka, gniazko + przewody. zero elektroniki.

kupujac euroscana, ktorego pokazal Wojtala masz piny i mozesz sie wpiac we wtyczke 3 pinowa u Brokera.

Napisano

> z czego to jest przejściówka to chyba wiesz. Chodzi mi o podłączenia np. Cinquecento z silnikiem

> 1,1 MPI która oryginalnie ma kostkę 3 pinową tak jak np. u Brokera

To jest 1.1 z góra i kompem od 75tki czy oryginalne mpi takie jak ja mam?

Napisano

Mógłbymi ktoś cosik polecic dla mnie.

mam laptopa w sumie z usb i slotem kart expres czy cos w tym stylu.Mam też 3 auta Punto i palio 1,2 8v i kaszla 900 spi

chcialbym te auta diagnozowac, ale narazie głupieję jak przeglądam allegro i nie chciałbym wtopic się w cos co do nieczego się okaże nieprzydatne.

Napisano

> Mam też 3 auta Punto i palio 1,2 8v i kaszla 900 spi

jak masz stare 1.2 8v 75km, to do tego zestawu tylko euroscan.

> Mam laptopa w sumie z usb i slotem kart expres czy cos w tym stylu

pod "cos w tym stylu" nie ma jeszcze interfejsow. dziekuje. dobranoc. facepalm.gif

Napisano

no cos w tym stylu czyli z tego co widze karte do laptopa z portem rs232. no ale tez widzę że są przejsciówki z usb na rs232 i co lepsze byłoby ?

http://allegro.pl/item1086400562_interfejs_diagnostyczny_euroscan_visa_2000_pl.html

myslę o czymś takim, ale teraz pytanie czy ta karta lepsza (drozej wychodzi) czy przejsciówka z usb ?

No i tez nie widac jaka wtyczka do samochodu

http://www.allegro.pl/item1087234449_nowosc_interfejs_euroscan_attiny_najtaniej.html

a z tego co widze trza miec w komputerze dwa porty rs232 ?

Napisano

> no cos w tym stylu czyli z tego co widze karte do laptopa z portem rs232. no ale tez widzę że są

> przejsciówki z usb na rs232 i co lepsze byłoby ?

wszystkie przejsciowki odpadaja. ZADNA z tych na USB nie dziala. Visa jest pod DOSa,a te badziewia na USB dzialaja tylko pod windows, a i tak nie sa sprzetowo zgodne z tym co potrzebujesz.

a musisz miec stary komputer typu Pentium I,II,III, ktory ma z fabryki 2 porty COM lub komputer, ktory ma jeden port COM i musisz dolozyc drugi port COM.

do laptopow sa karty na PCMCIA i tylko dwoch producentow: ARGOSY i SILICOM.

> a z tego co widze trza miec w komputerze dwa porty rs232 ?

do KAZDEGO euroscana MUSISZ miec 2 porty COM.

Napisano

> wszystkie przejsciowki odpadaja. ZADNA z tych na USB nie dziala. Visa jest pod DOSa,a te badziewia

> na USB dzialaja tylko pod windows, a i tak nie sa sprzetowo zgodne z tym co potrzebujesz.

> a musisz miec stary komputer typu Pentium I,II,III, ktory ma z fabryki 2 porty COM lub komputer,

> ktory ma jeden port COM i musisz dolozyc drugi port COM.

> do laptopow sa karty na PCMCIA i tylko dwoch producentow: ARGOSY i SILICOM.

> do KAZDEGO euroscana MUSISZ miec 2 porty COM.

przydało by się dodać o diagnozie w FAQ-u bo to trochę nudne się robi z tym wypisywaniem że żadna przejściówka Com>Usb nie będzie działała, co temat to każdy twierdzi i kombinuje że może jednak jemu się uda i będzie takie coś działało

Napisano

z tego co widzę to karty tych producentów których podałeś chodzą po 200 zł. więc lepiej jednak kupic laptopa jakąś padake z dwoma portami com i spokój.

Napisano

no mi juz sie odechciewa.

ciagle to samo:

ktos sie napala, jak szczyl na cycata blondyne i ni uja sam nie poszuka, tylko temata zaklada.

nastepny "sie dolacze" nie czyta watku, tylko wali to samo jeszcze raz. hehe.gifrotfl.gifzakrecony.gif

Napisano

> z tego co widzę to karty tych producentów których podałeś chodzą po 200 zł. więc lepiej jednak

> kupic laptopa jakąś padake z dwoma portami com i spokój.

Marne szanse kupić coś sprawnego z dwoma portami com.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.