Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiana na astrę G i zagazowanie.

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Mam zamiar w najbliższym czasie rozstać się z moją asterką i zakupić

coś nowszego a mianowicie astrę G (rocznik 2004 i nowszy).

Oczywiście mam zamiar ją zagazować.

Jaki silnik (poza X16SZR) polecacie pod zagazowanie i bezproblemową eksploatację confused.gif

Napisano

> Jaki silnik (poza X16SZR) polecacie pod zagazowanie i bezproblemową eksploatację

Żaden. Nowe silniki Astry są wyposażone już w 2 sondy lambda, więc LPG II generacji (bezproblemowa, łatwa do samodzielnego strojenia) raczej odpada, chociaż sa tacy co mają i sobie chwalą.

Tu trzeba zastosowac instalację IV generacji, a z nią nierzadko sa problemy z powodu niechlujstwa instalatorów.

Na forum LPG jest wiele wątków, gdzie opisywane sa przypadki zastosowania niewłaściwych dysz, wtryskiwaczy, złego doboru długości wężyków, strojenia map zapłonu, ustawienia niewłaściwego ciśnienia reduktora itd. niejednokrotnie użytkownicy z powodu braku prawdziwych fachowców wzięli sprawy w swoje ręce i naprawili, co zostało spieprzone.

Powyższe fakty wskazują, że BEZPROBLEMOWO może nie być i nastaw się na to PRZED wyborem rodzaju instalacji oraz warsztatu, bo PO zapłaceniu za montaż jest już za późno - wielokrotne wizyty w zakładzie na poprawki, znam takie przypadki osobiście. I trzeba tak jeździć i się użerać przez cały okres gwarancji...

A teraz w temacie - wybierz silnik, który ma hydrauliczne popychacze, np. Z16XE, Z16SE (8V), X14XE, Z14XE, Z14XEP (ma łańcuch rozrządu zamiast paska!), Z18XE, Z18XEL, Z20LET, gdyż w pozostałych silnikach w większości zastosowano popychacze o stałej długości. Niestety, z powodu wyższej temperatury spalania LPG jest niebezpieczeństwo szybszego rozszczelniania się zaworów i konieczność kosztownej wymiany popychaczy. Był na forum opisany przypadek utraty kompresji w takim silniku jeszcze w okresie gwarancyjnym, gdzie LPG było zamontowane "fabrycznie" i ASO odmówiło wymiany popychaczy w ramach gwarancji z powodu tego, że do tamtego silnika nie zaleca się stosować instalacji LPG z uwagi właśnie na te stałe popychacze!!! Kuriozum... Teraz podobno już "fabrycznie" nie montują LPG w takich silnikach...

Pozdr.

Napisano

> Żaden. Nowe silniki Astry są wyposażone już w 2 sondy lambda, więc LPG II generacji (bezproblemowa,

> łatwa do samodzielnego strojenia) raczej odpada, chociaż sa tacy co mają i sobie chwalą.

> Tu trzeba zastosowac instalację IV generacji, a z nią nierzadko sa problemy z powodu niechlujstwa

> instalatorów.

> Na forum LPG jest wiele wątków, gdzie opisywane sa przypadki zastosowania niewłaściwych dysz,

> wtryskiwaczy, złego doboru długości wężyków, strojenia map zapłonu, ustawienia niewłaściwego

> ciśnienia reduktora itd. niejednokrotnie użytkownicy z powodu braku prawdziwych fachowców

> wzięli sprawy w swoje ręce i naprawili, co zostało spieprzone.

> Powyższe fakty wskazują, że BEZPROBLEMOWO może nie być i nastaw się na to PRZED wyborem rodzaju

> instalacji oraz warsztatu, bo PO zapłaceniu za montaż jest już za późno - wielokrotne wizyty w

> zakładzie na poprawki, znam takie przypadki osobiście. I trzeba tak jeździć i się użerać przez

> cały okres gwarancji...

> A teraz w temacie - wybierz silnik, który ma hydrauliczne popychacze, np. Z16XE, Z16SE (8V), X14XE,

Czy x16xel można by zaliczyc do tej listy mimo wymogów rocznika >2004 ?

Napisano

> Czy x16xel można by zaliczyc do tej listy mimo wymogów rocznika >2004 ?

x16xel skończył sie w tym aucie w 2000 roku

Napisano

> Czy x16xel można by zaliczyc do tej listy mimo wymogów rocznika >2004 ?

X16XEL ma hydrauliczne popychacze, pasek rozrządu, metalowy kolektor dolotowy, 1 sondę lambda i nadaje się bezproblemowo zagazawać II generacją. Ja mam Autronic AL-700, ale można też Bingo S4, jest ponoć lepszy, ma wbudowany emulator.

Co do opinii, to ten silnik jest uważany za gówniany i najgorszy z 1600/16V, pijak oleju i paliwa oraz muł. Ja nie jestem z niego zadowolony w 100%.

Jesli miałbym teraz wybierać, to rozważałbym pod LPG silniki Z14XE i Z14XEP, jest duzo ofert sprzedaży aut z takimi silnikami po dość niskich cenach z wysokich roczników. Astrą G z Z16XE z 2001 r., a ostatnio Z14XEP z 2008 r. oba bez LPG duzo jeździłem zamiennie z moją AG na X16XEL i w porównaniu z moim tamte to rakiety, a palą dużo mniej!!! Nie wiem, czy nie zmieniłyby się po zagazowaniu, tu pytaj włascicieli takich silników.

Pozdr.

Napisano

> X16XEL ma hydrauliczne popychacze, pasek rozrządu, metalowy kolektor dolotowy, 1 sondę lambda i

> nadaje się bezproblemowo zagazawać II generacją. Ja mam Autronic AL-700, ale można też Bingo

> S4, jest ponoć lepszy, ma wbudowany emulator.

> Co do opinii, to ten silnik jest uważany za gówniany i najgorszy z 1600/16V, pijak oleju i paliwa

> oraz muł. Ja nie jestem z niego zadowolony w 100%.

> Jesli miałbym teraz wybierać, to rozważałbym pod LPG silniki Z14XE i Z14XEP, jest duzo ofert

> sprzedaży aut z takimi silnikami po dość niskich cenach z wysokich roczników. Astrą G z Z16XE

> z 2001 r., a ostatnio Z14XEP z 2008 r. oba bez LPG duzo jeździłem zamiennie z moją AG na

> X16XEL i w porównaniu z moim tamte to rakiety, a palą dużo mniej!!! Nie wiem, czy nie

> zmieniłyby się po zagazowaniu, tu pytaj włascicieli takich silników.

> Pozdr.

W moim poście chodziło głównie o to dlaczego na tej liście nie ma X16XEL. Wiem, że bierze olej, 5l na pół roku (GM 55pln).

Co do mocy nie mam porównania z inną ale trzeba przyznać, w niskim zakresie obrotów silnika brak mocy. Ale jak się ją trzyma na wysokich obrotach powyżej 3 to jakoś idzie.

Ja mam instalacje 4 gen i powiem, że odnośnie dynamiki i regulacji ta instalacja jest lepsza od drugiej gen. (w skodzie felicji mam II gen i zawsze jest coś nie tak).

Wadą staga są wstryskiwacze gazowe. Trzeba je regenerować po około 12000.

Pozdr

Napisano

> Wadą staga są wstryskiwacze gazowe. Trzeba je regenerować po około 12000.

Czyli regeneracja wtryskiwaczy co 6 miesięcy? No proszę Cię...

Obstawiam że coś nie tak z montażem.

Napisano

> Obstawiam że coś nie tak z montażem.

A ja że z ilością zer w "12000" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A ja że z ilością zer w "12000"

> Pozdroofka

Jak jest "oszczędnie" ustawiona temperatura przełączania na gaz to i 12 tysi nie zrobi.

Napisano

> Czyli regeneracja wtryskiwaczy co 6 miesięcy? No proszę Cię...

> Obstawiam że coś nie tak z montażem.

Musze przyznać pomyliłem się smile.gif . Instalkę mam dwa lata, Zrobione na niej 42000. W zeszłym roku jeszcze na gwarancji miałem regenerację. W tym roku miesiąc temu regenerowałem. Oczywiście do drugiej regeneracji zmieniłem gazownika, który wypowiedział się że poprzednio nei były wszystkie regenerowane. Zobaczymy ile teraz pojeżdze.

Dodam spalanie mam 10l gazu 11l rzadko a 12 jeszcze nie osiągłem a korzystam prawie z całego zakresu obrotomierza. palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.