Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duży chopper

Featured Replies

Napisano

Witam.

Na starość zachciało mi się zrealizować młodzieńcze marzenia no i jestem w trakcje robienia kat. A smile.gif

Powoli rozglądam się za jakimś chopperem (cruiserem).

Najbardziej podobają mi się motorki typu: virago, intruder, shadow itp....

Ale mój problem jest następujący:

Jestem dość duży (185cm i 95kg) - ostatnio przymierzałem się do virago 535 i wydaje mi się że to straszne maleństwo - wyglądam na nim jak .... jak nie powiem co smile.gif. Kolanami dosięgam prawie do brody smile.gif

Wczoraj jeździłem na czymś większym - intruderze 800 i wydaje mi się że to też za małe.

Nie miałem okazji siedzieć na hondzie shadow 750. Czy też jest taka "mała"?

A może to tylko mi się tak wydaje ze względu na to, że w tergo typu motorach siedzi się bardzo nisko?

Co możecie mi polecić, biorąc pod uwagę że jestem początkujący i motor o pojemności 1500 to na początek przesada? smile.gif

Budżet skromny - max 10k.

Napisano
kupienie duzego cruisera za 10 kpln moze byc problemem
Napisano
  • Autor

> kupienie duzego cruisera za 10 kpln moze byc problemem

To jaki budżet muszę szykować?

No i niekoniecznie to musi być wielki motor. Tak jak pisałem to dopiero uczę się jeździć na motorze ... smile.gif Jak stałem obok to ten intruder wydawał mi się w sam raz, tylko jak na niego siadłem to okazało się że "kolanami walę po brodzie" smile.gif

Napisano

> To jaki budżet muszę szykować?

> No i niekoniecznie to musi być wielki motor. Tak jak pisałem to dopiero uczę się jeździć na motorze

> ... Jak stałem obok to ten intruder wydawał mi się w sam raz, tylko jak na niego siadłem to

> okazało się że "kolanami walę po brodzie"

vulcan

Napisano

Podjedź do jakiegoś większego komisu moto i poprzymierzaj się do konkretnych modeli - pojemność motoru nie zawsze idzie w parze z wielkością motocykla. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Podjedź do jakiegoś większego komisu moto i poprzymierzaj się do konkretnych modeli - pojemność

> motoru

Tylko że w mojej okolicy takich komisów jest jak na lekarstwo. Właśnie w jednym z nich mieli to virago - reszta to chińczyki i ścigacze.

>nie zawsze idzie w parze z wielkością motocykla

i o to mi chodzi - znaleźć coś w miarę dużego gabarytowo ale o pojemności 500-800

Napisano

> Tylko że w mojej okolicy takich komisów jest jak na lekarstwo. Właśnie w jednym z nich mieli to

> virago - reszta to chińczyki i ścigacze.

No to niestety musisz się karnąć gdzieś dalej. grinser006.gif

> i o to mi chodzi - znaleźć coś w miarę dużego gabarytowo ale o pojemności 500-800

Innych nie znam, ale od razu odpuść "małą" (535) wirażkę i savage LS 650. ok.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> No to niestety musisz się karnąć gdzieś dalej.

Tak zrobię przy okazji smile.gif

> Innych nie znam, ale od razu odpuść "małą" (535)

Ten motor to faktycznie jest malutki. Odnoszę wrażenie, że chińczyki 250 są większe smile.gif

Napisano
  • Autor

> A na ciuchy ile masz odłożone?

Na razie to nie mam jeszcze nic na motor smile.gif

Nie martw się - w t-shircie nie planuję jeździć smile.gif

A na poważnie - jestem świadomy, że dobre ciuchy to podstawa. Na początek pomyślę o jakichś używanych skórkach, a później zobaczymy.

Napisano

> Witam.

> Na starość zachciało mi się zrealizować młodzieńcze marzenia no i jestem w trakcje robienia kat. A

> Powoli rozglądam się za jakimś chopperem (cruiserem).

> Najbardziej podobają mi się motorki typu: virago, intruder, shadow itp....

> Ale mój problem jest następujący:

> Jestem dość duży (185cm i 95kg) - ostatnio przymierzałem się do virago 535 i wydaje mi się że to

> straszne maleństwo - wyglądam na nim jak .... jak nie powiem co . Kolanami dosięgam prawie do

> brody

> Wczoraj jeździłem na czymś większym - intruderze 800 i wydaje mi się że to też za małe.

> Nie miałem okazji siedzieć na hondzie shadow 750. Czy też jest taka "mała"?

> A może to tylko mi się tak wydaje ze względu na to, że w tergo typu motorach siedzi się bardzo

> nisko?

> Co możecie mi polecić, biorąc pod uwagę że jestem początkujący i motor o pojemności 1500 to na

> początek przesada?

> Budżet skromny - max 10k.

kurcze... wez mnie nie stresuj... ja narazie sie tylko wirtualnie przymierzalem do LS650 bo mi sie strasznie podoba singiel. Fizycznie siedzialem na nowym intruderze c800 - i wydawalo mi sie te lekko mniejsze tez powinny dac rade :/ (mam 185 i jakies 110kg)

moze sprobuj tak jak mi znajomy radzil - poszukaj jakiegos klubu/zlotu i popros zeby ci dali posiedziec na moto z przerobionymi podnozkami i kierownica dla wysokiego osobnika. Podobno juz samo przesuniecie podnozkow o pare centymetrow w przod robi ogromna roznice w subiektywnym 'siedzeniu' na moto.

Napisano
  • Autor

> kurcze... wez mnie nie stresuj... ja narazie sie tylko wirtualnie przymierzalem do LS650 bo mi sie

> strasznie podoba singiel. Fizycznie siedzialem na nowym intruderze c800 - i wydawalo mi sie te

> lekko mniejsze tez powinny dac rade :/ (mam 185 i jakies 110kg)

może masz krótsze nogi niż ja smile.gif

> moze sprobuj tak jak mi znajomy radzil - poszukaj jakiegos klubu/zlotu i popros zeby ci dali

> posiedziec na moto z przerobionymi podnozkami i kierownica dla wysokiego osobnika. Podobno juz

> samo przesuniecie podnozkow o pare centymetrow w przod robi ogromna roznice w subiektywnym

> 'siedzeniu' na moto.

dobry pomysł smile.gif

Napisano

> Na razie to nie mam jeszcze nic na motor

> Nie martw się - w t-shircie nie planuję jeździć

> A na poważnie - jestem świadomy, że dobre ciuchy to podstawa. Na początek pomyślę o jakichś

> używanych skórkach, a później zobaczymy.

Ja raczej najpierw zacznę od ciuchów, a motocykl zostawię sobie na koniec. smile.gif Naoglądałem się Ride2Die.com i sobie zdałem sprawę, że aby jeździć nie wystarczy tylko X zł na motocykl. blush.gif

Napisano

Ja mam 186cm/95kg i mam Virażkę 750... 535 jest mała ale 750 lub 1100 jest już całkiem fajna... Mam kilku "dużych" kumpli na 750-tkach i są zadowoleni... Polecam... Ja swoją kupiłem za 12k ale za 10k też coś znajdziesz

Napisano

> Naoglądałem się

> Ride2Die.com

Przerażająca ta strona... passed_out.gif

Pomijając połamania i wypadki śmiertelne, to odnosze wrażenie, że większość pokazywanych jechała w przysłowiowych klapkach i bez kasku (vide USA). icon_rolleyes.gif

Napisano

> Przerażająca ta strona...

> Pomijając połamania i wypadki śmiertelne, to odnosze wrażenie, że większość pokazywanych jechała w

> przysłowiowych klapkach i bez kasku (vide USA).

No właśnie o ten aspekt braku odzieży motocyklowej mi chodzi, bo połamać to się można wszędzie, a przy szlifie jednak dobry strój potrafi uchronić człowieka od przeszczepów skóry.

Napisano

> No właśnie o ten aspekt braku odzieży motocyklowej mi chodzi, bo połamać to się można wszędzie, a

> przy szlifie jednak dobry strój potrafi uchronić człowieka od przeszczepów skóry.

Racja, ale uchronić może także używana skóra z protektorami + żółwik i wysokie buty. Bez przesady - nie trzeba od razy wywalać grubych tysięcy na strój. ok.gif

Szczególnie jak ktoś zaczyna swoją przygodę z moto, a np. temat mu nie podpasi i sobie odpuści. biglaugh.gif

Napisano

> Racja, ale uchronić może także używana skóra z protektorami + żółwik i wysokie buty. Bez przesady -

> nie trzeba od razy wywalać grubych tysięcy na strój.

No ja o niczym takim nie mówiłem. ok.gif W kwestiach odzieży nie mam jeszcze żadnej wiedzy, dopiero obczajam temat kasku jaki sobie sprawić, a tego używanego kupować raczej nie będę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Racja, ale uchronić może także używana skóra z protektorami + żółwik i wysokie buty. Bez przesady -

> nie trzeba od razy wywalać grubych tysięcy na strój.

i właśnie o to mi chodzi smile.gif

Napisano

> No ja o niczym takim nie mówiłem.

Napisałem tak ogólnie, bo czesto w wątkach nt. kosztów "motocyklowania" pojawiają się wyliczenia z kilkutysięcznymi pozycjami na odzież. ok.gif

Napisano
  • Autor

> A tak się zapytam - na mechanice się trochę znasz, czy "dwie lewe ręce"?

Na motorach się nie znam wogóle ale w autach potrafię dłubnąć co nieco smile.gif

Napisano

> Na motorach się nie znam wogóle ale w autach potrafię dłubnąć co nieco

Bo coś takiego przyszło mi do głowy. wink.gif

dniepr-mt-10-custom-585-01-main.jpg

Napisano

> Bo coś takiego przyszło mi do głowy.

to sie podobno sypie na potege

Napisano
  • Autor

> Bo coś takiego przyszło mi do głowy.

A co to jest?

Bardzo awaryjne?

Napisano

> to sie podobno sypie na potege

Zerknij na artykuł - niestety, to trzeba najpierw rozebrać na czynniki pierwsze, wymienić newralgiczne elementy, a dopiero potem mozna latać. ok.gifwink.gif

Ew. współczesny "klasyk"

royal-enfield-bullet-electra.jpg

biglaugh.gif

Napisano

> Zerknij na artykuł - niestety, to trzeba najpierw rozebrać na czynniki pierwsze, wymienić

> newralgiczne elementy, a dopiero potem mozna latać.

> Ew. współczesny "klasyk"

aaa wlasnie wczoraj poznalem importera RE na Polske, fajny gostek

Napisano

> Ew. współczesny "klasyk"

Najlepiej z dieslem.. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam.

> Na starość zachciało mi się zrealizować młodzieńcze marzenia no i jestem w trakcje robienia kat. A

> Powoli rozglądam się za jakimś chopperem (cruiserem).

> Najbardziej podobają mi się motorki typu: virago, intruder, shadow itp....

> Ale mój problem jest następujący:

> Jestem dość duży (185cm i 95kg) -

Jestem nieco nizszy i nieco cięższy, przymierzałęm się do różnych, zaskakujaco dobrze jeździło mi się na HD sportster (gdyby jeszcze nie ten udar zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif) a z suzuki dobrze czułem sie na intruderze 1400/1500

Napisano
  • Autor

> Jestem nieco nizszy i nieco cięższy, przymierzałęm się do różnych, zaskakujaco dobrze jeździło mi

> się na HD sportster

poza moim budżetem frown.gif

> a z suzuki dobrze czułem sie na

> intruderze 1400/1500

Bardzo mi się podoba, ale rozsądek podpowiada, że to zły wybór do nauki jeżdżenia smile.gif

Napisano

> Bardzo mi się podoba, ale rozsądek podpowiada, że to zły wybór do nauki jeżdżenia

A czy ogólnie choppery/cruisery nadają się do nauki jazdy? Czy nie powinien to być jakiś motocykl wymuszający wyprostowaną pozycję, jakiś naked albo supermoto? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A czy ogólnie choppery/cruisery nadają się do nauki jazdy? Czy nie powinien to być jakiś motocykl

Nie stać mnie na zmianę moto co sezon więc musi być jakiś kompromis smile.gifGeneralnie podobają mi się choppery ale jakiś fajny turystyk też byłby ok.

Na początku myślałem nad hondą rebel 250 ale znajomi motocykliści powiedzieli mi że i tak po sezonie kupię coś większego smile.gif

Napisano

> wymuszający wyprostowaną pozycję, jakiś naked albo supermoto?

IMO najbardziej wyprostowaną pozycję ma się na Cruiserze....

A co do nauki?

Kolega nauczył jeździć zonę na "Virazce" co prawda tej mniejszej 535 ale zawsze...

Napisano

> A czy ogólnie choppery/cruisery nadają się do nauki jazdy? Czy nie powinien to być jakiś motocykl

> wymuszający wyprostowaną pozycję, jakiś naked albo supermoto?

Gdy mnie wzięło parcie na motocykle, spytałem kiedyś na jakimś zlocie chłopaków, co kupić sobie na pierwszy moto do nauki. Zgodnie odpowiedzieli, że najlepiej Honda Shadow 600 lub 750. Że samo jeździ, bezproblemowe itp.

Przydarłem z USA model VT600C Deluxe i nie żałuję. Nauczyłem się jeździć w 1 godzinę.

Siedzi się na tym czymś prosto, środek ciężkości nisko, po zakrętach jeździ sama. Jak dla mnie rewelacja.

Osiągi zrównoważone, jak dla początkującego. Waga około 200 kg, czyli wszystko do opanowania.

Napisano

> Nauczyłem się jeździć w 1 godzinę.

to dopiero zdolny jestes... ludzie sezonami sie ucza a ty w godzine dales rade... clown.gif

Napisano

> to dopiero zdolny jestes... ludzie sezonami sie ucza a ty w godzine dales rade...

Chodziło mi o to, że od pierwszego w życiu wejścia na motocykl nauczylem się jechać sam i zmieniac biegi w godzinę.

Co do nauki i techniki jazdy - na to to pewnei życie za krótkie jest... Człowiek uczy się do końca.

Napisano

> Chodziło mi o to, że od pierwszego w życiu wejścia na motocykl nauczylem się jechać sam i zmieniac

> biegi w godzinę.

Aaa, w taki sposób. zlosnik.gif Tak to mnie wujek kilkanaście lat temu na Simsonku nauczył jeździć. I mało to ma wspólnego z jazdą na jednośladzie. Na kursie na każdej lekcji dowiaduję się czegoś nowego z zakresu praktyki oraz teorii, a to dopiero początek góry lodowej. shocked.gifok.gif

Napisano

> Aaa, w taki sposób. Tak to mnie wujek kilkanaście lat temu na Simsonku nauczył jeździć. I mało to

> ma wspólnego z jazdą na jednośladzie. Na kursie na każdej lekcji dowiaduję się czegoś nowego z

> zakresu praktyki oraz teorii, a to dopiero początek góry lodowej.

W tamtym roku pierwszy raz w życiu wsiadłem na prawdziwy duży motocykl z silnikiem 600 cm.

A jakieś ..dużo lat temu ujeżdżałem z kolegą jego motorynkę. Łezka się w oku zakręciła..

Nie miałem takiego wujka, a zabawki dla dużych chłopców muszę sobie sam kupować.

Co do kursu - mówisz o prawie jazdy czy o jakimś innym? Bo moim okiem niewiele mnie nauczyl instruktor na kursie PJ A. Cięzko to nazwać nawet podstawami podstaw....

Napisano

> Co do kursu - mówisz o prawie jazdy czy o jakimś innym? Bo moim okiem niewiele mnie nauczyl

> instruktor na kursie PJ A. Cięzko to nazwać nawet podstawami podstaw....

Mówię o kursie na kat. A. W 20h praktycznych choćby nie wiem jaki był dobry instruktor to i tak za dużo nie da się nauczyć w tak krótkim czasie, ale u mnie się starają przekazać jak najwięcej wiedzy o technice jazdy, aby nie zabić się na pierwszej jeździe własnym motocyklem. Elementy egzaminacyjne to na dalszym planie są. smile.gif

Napisano

> Mówię o kursie na kat. A. W 20h praktycznych choćby nie wiem jaki był dobry instruktor to i tak za

> dużo nie da się nauczyć w tak krótkim czasie, ale u mnie się starają przekazać jak najwięcej

> wiedzy o technice jazdy, aby nie zabić się na pierwszej jeździe własnym motocyklem. Elementy

> egzaminacyjne to na dalszym planie są.

No to dobra szkoła. Ale ósemeczki i slalom też będą..;)

Powodzenia.

PS. I legalnego latania na moto!!!

Napisano

> No to dobra szkoła. Ale ósemeczki i slalom też będą..;)

Pierwszą ósemkę jakoś na 8. godzinie dopiero miałem, na dodatek węższa o ~0.5m w porównaniu z egzaminacyjną. zlosnik.gif

> Powodzenia.

> PS. I legalnego latania na moto!!!

Thx waytogo.gif

Napisano

> Pierwszą ósemkę jakoś na 8. godzinie dopiero miałem, na dodatek węższa o ~0.5m w porównaniu z

> egzaminacyjną.

Ja próbowałem robić 8ki na warunkach egzaminacyjnych (te większe) i w starych, białych liniach. Da się, tylko trzeba spokojnie i powoli.

Napisano

moj ojciec ktory wczesniej nie jezdzil na motocyklu kupil sobie honde shadow vt 600 i swietnie opanowal jazde i teraz pomyka vtx'em 1300 :-) tak wiec polecam shadowke ;-)

Napisano

Virago to raczej dziewczyny ujeżdżają wink.gif Midnight Stara szukaj . Lub VN-a jak podali wyżej (niedługo sprzedajemy grinser006.gif )

popatrz też na Road Stara.

Gorzej z ceną...

Napisano
  • Autor

> Virago to raczej dziewczyny ujeżdżają Midnight Stara szukaj .

drogo :/

> Lub VN-a jak podali wyżej

> (niedługo sprzedajemy )

konkrety smile.gif

> popatrz też na Road Stara.

> Gorzej z ceną...

no właśnie :/

Napisano

> no właśnie :/

Ja chce sprzedać moją VT600C, ale zapewne rocznik Ci nie podejdzie, za młoda..... (czytaj za droga).

Mnie już pasowało coś 1100 albo 1300.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.