Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nadchodzi czas wózków na zakupy

Featured Replies

Napisano

> Ach ok, przyjales ze tarcza nie musi byc schowana w kole

Nie, cały czas chodzi mi o tarczę pod felgą.

> Tylko nadal nie rozumiem:

> w przypadku tarczy poza kolem, tak?

W przypadku tarczy pod felgą. Mamy np. koło 175/70R14, jego średnica to 600mm, tarcza hamulcowa, która "obsłuży" bez problemu to koło ma średnicę 256mm, czyli odległość powierzchni ciernej od obwodu koła wynosi 172mm. Przykład drugi: mamy koło 175/70R10, jego średnica to 499mm, pod felgę 10" zmieści się tarcza 239mm (Fabia na takich jeździ), czyli odległość powierzchni ciernej od obwodu koła wynosi 130mm. Wszystko wskazuje na to, że takie koło z małą felgą bez problemu zatrzyma samochód, a podany tu przykład pokazuje, że droga hamowania może być nawet krótsza.

Napisano

> Nie, cały czas chodzi mi o tarczę pod felgą.

> W przypadku tarczy pod felgą. Mamy np. koło 175/70R14, jego średnica to 600mm, tarcza hamulcowa,

> która "obsłuży" bez problemu to koło ma średnicę 256mm, czyli odległość powierzchni ciernej od

> obwodu koła wynosi 172mm. Przykład drugi: mamy koło 175/70R10, jego średnica to 499mm, pod

> felgę 10" zmieści się tarcza 239mm (Fabia na takich jeździ), czyli odległość powierzchni

> ciernej od obwodu koła wynosi 130mm. Wszystko wskazuje na to, że takie koło z małą felgą bez

> problemu zatrzyma samochód, a podany tu przykład pokazuje, że droga hamowania może być nawet

> krótsza.

Fabia jeździ na 239mm ? icon_eek.gif

A ja głupiś kupowałem tarcze 256mm icon_rolleyes.gif

Napisano

> Fabia jeździ na 239mm ?

> A ja głupiś kupowałem tarcze 256mm

256mm? a ja 288 kupowałem zlosnik.gif i tak można w nieskończoność ale 239mm tez były

Napisano

> Koło o mniejszej średnicy zewnętrznej łatwiej jest zatrzymać, niż koło większe. Zwróć uwagę, że

> przy kole z felgą 10" powierzchnia cierna nadal będzie w takiej samej odległości od

> zewnętrznego obwodu koła, jak w kole z felgą 14".

Jesli zalozymy, ze uklad hamulcowy pod tarcza 10" jest w stanie zablokowac kolo to tak, masz racje ze beda hamowac bardzo podobnie. Jednak nadal wiekszy klocek na wiekszej tarczy zapewnia wieksza sile hamujaca - i odleglosc od powierzchni ciernej nie bedzie miala znaczenia. Takze przy wiekszych predkosciach uklad wiekszy bedzie bezpieczniejszy - zauwaz ze jadac np. 180kmh po suchym i depczac hebel w podloge normalne dupowozowe auta z reguly nie dadza rady zablokowac kol. Wiec tak, przy np. 70kmh oba uklady zablokuja kola wiec ich skutecznosc (pomijam celowo pojemnosc cieplna i zdolnosc chlodzenia, ktore sa bezapelacyjnie lepsze przy wiekszej tarczy) bedzie bardzo zblizona. Jednak im wieksze postawisz przed nimi zadanie tym wieksza bedzie przewaga duzej tarczy. Gdyby to bylo tak proste jak mowisz to wszystkie Fabie mialyby tarcze 239mm, bo po co wieksze - drozej, wieksza masa nieresorowana, niepotrzebne...a jednak potrzebne. Glownie dlatego, ze owszem, sila dzialasz na kolo ale zatrzymac musisz caly samochod. I tutaj tez paradoksalnie wieksza trudnosc w zablokowaniu wiekszego kola jest przewaga - mozesz lepiej utrzymywac je na granicy uslizgu, a wiec w stanie najskuteczniejszego hamowania.

Napisano

> 256mm? a ja 288 kupowałem i tak można w nieskończoność ale 239mm tez były

chyba w 1.0 hmm.gif

Napisano

> Jesli zalozymy, ze uklad hamulcowy pod tarcza 10" jest w stanie zablokowac kolo to tak, masz racje

> ze beda hamowac bardzo podobnie. Jednak nadal wiekszy klocek na wiekszej tarczy zapewnia

> wieksza sile hamujaca

Doskonale Cię rozumiem, ale logiczne, że pierwsze auta z takimi kółkami trafią do klientów, którzy dwa razy w tygodniu pojadą na zakupy, a prędkość max będzie oscylować w okolicy 130-140 km/h. Lepsze (większe) hamulce będą mieli dopiero ci bardziej zamożni, którzy kupią furę na dwunastkach, albo hardkorowo na 14" zlosnik.gif

Napisano

> jak to ?

Co tak dziwi? Nie wiedziałeś, że niektóre auta mają przy jednym silniku różne tarcze? Spróbowałbyś kupić klocki do VW T4 według katalogu. Prawdopodobieństwo trafienia dobrych, jak trójki w lotto.

Napisano

> Co tak dziwi? Nie wiedziałeś, że niektóre auta mają przy jednym silniku różne tarcze? Spróbowałbyś

> kupić klocki do VW T4 według katalogu. Prawdopodobieństwo trafienia dobrych, jak trójki w

> lotto.

No ale jak to w fabii 1.2 239mm ?

no pytam się jak ? hmm.gif

znaczy , że producent mnie oszukał ? icon_eek.gif

Napisano

> No ale jak to w fabii 1.2 239mm ?

> no pytam się jak ?

> znaczy , że producent mnie oszukał ?

Wejdzie sobie np. tu sklep internetowy i poczyta. Przecież napisałem, że w jednym silniku stosują różne rozmiary tarcz.

Napisano

> No ale jak to w fabii 1.2 239mm ?

> no pytam się jak ?

> znaczy , że producent mnie oszukał ?

np.

239 mm : 1.0-37kW , 1.2-40kW AWY , 1.4-44kW AZF (bez wspomagania)

256 mm : 1.2-40kW AWY (z wspomaganiem) , 1.2-47kW , 1.4-44kW AZE,AZF, 1.4-

50kW,1.4-55kW, 1.4-74kW, 1.4 TDI-55kW, 1.9 SDI-55kW , 1.9 TDi-74kW

288 mm: 1.9 TDI -96kW, 2.0 85 kW

Napisano

> Doskonale Cię rozumiem, ale logiczne, że pierwsze auta z takimi kółkami trafią do klientów, którzy

> dwa razy w tygodniu pojadą na zakupy, a prędkość max będzie oscylować w okolicy 130-140 km/h.

> Lepsze (większe) hamulce będą mieli dopiero ci bardziej zamożni, którzy kupią furę na

> dwunastkach, albo hardkorowo na 14"

Tak, absolutnie masz racje - jesli wziac pod uwage przeznaczenie i prawdopodobna moc takich wytworow to hebel mieszczacy sie pod 10" bedzie w pelni wystarczajacy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.