Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nadchodzi czas wózków na zakupy

Featured Replies

Napisano

...Michelin stworzył zestawy opon i kół w rozmiarach nigdy wcześniej nie spotykanych. Jak twierdzą inżynierowie dzięki tej innowacji, zasada budowania samochodów miejskich może być zmieniona. Jakim cudem? Francuski koncern skonstruował 10-calową oponę i koło (175/70 R10), które zdaniem konstruktorów zapewniają takie same osiągi na drodze jak opona 14-calowa (175/65 R14), czyli guma popularna w segmencie małych aut...

klik

Najpierw turbodoładowane silniki o pojemności 0,6L, potem koła 10"... w motoryzacji nadchodzi czas wózków na zakupy zlosnik.gif

Napisano

jak zwykle wszystko będzie fajne na zachodzie

życzę miłej jazdy po polskich drogach na kołach 10calowych grinser006.gif

Napisano

taaa... a hamowanie bedzie na Flinestonea, kijem w szprychy albo spadochronem

Napisano

To tylko ciekawostka. Osiągi takie same a co z komfortem? A cena?

A z resztą, rewolucja miała już być:

michelin1.jpg

Napisano

> taaa... a hamowanie bedzie na Flinestonea, kijem w szprychy albo spadochronem

a czemu miałoby się zmienić hamowanie? hmm.gif

Napisano

> a czemu miałoby się zmienić hamowanie?

Jakie tarcze upchniesz w 10" kole?

Chyba, że zrobią kilka tarcz obok siebie spineyes.gif

Napisano

> Jakie tarcze upchniesz w 10" kole?

> Chyba, że zrobią kilka tarcz obok siebie

Myślisz, że małą tarczą nie można mocno hamować? W F1 przy hamowaniu z 300 km/h organy się przewalają wewnątrz kierowcy a koła tylko 13"

Napisano

Twierdzą, że z hamowaniem sobie poradzili: "Pod względem przyczepności i zdolności hamowania, 10-calowa opona Michelin jest równie efektywna, jak dziś stosowana 14-calowa guma z wyposażenia oryginalnego."

Zresztą technologicznie to żaden problem: w F1 używa się dziś felg 13" i bolidy "jakoś" zlosnik.gif sobie radzą z wielokrotnym hamowaniem z 300+ km/h wink.gif

Napisano

> Twierdzą, że z hamowaniem sobie poradzili: "Pod względem przyczepności i zdolności hamowania,

> 10-calowa opona Michelin jest równie efektywna, jak dziś stosowana 14-calowa guma z

> wyposażenia oryginalnego."

W sumie jakby się czepiać, to nie wspomnieli nic o układzie hamulcowym, a tylko zdolności hamowania opony. zlosnik.gif

> Zresztą technologicznie to żaden problem: w F1 używa się dziś felg 13" i bolidy "jakoś" sobie

> radzą z wielokrotnym hamowaniem z 300+ km/h

Dla F1 technologicznie żaden problem, bo tam ładują miliony dolarów, ale ciekawe jak to rozwiążą w małych samochodzikach miejskich, które powinny być tanie. hmm.gif

Napisano

> jak zwykle wszystko będzie fajne na zachodzie

> życzę miłej jazdy po polskich drogach na kołach 10calowych

to samo pomyślałem - nienawidzę jeździć autem z małymi kółkami po miecie...

co innego po torze smile.gif

Napisano

> Zresztą technologicznie to żaden problem: w F1 używa się dziś felg 13" i bolidy "jakoś" sobie

> radzą z wielokrotnym hamowaniem z 300+ km/h

ale miedzy tarcza 13" a 10" jest dwukrotna roznica powierzchni. poza tym technologie f1, a te z aut, do ktorych mialby byc te cuda montowane to tez inna bajka i inne problemy do rozwiazania.

Napisano

Lzejsza opona + felga = mniejsza masa nieresorowana = większy komfort. Z drugiej strony mniejsze koło = wpada głębiej we wszelkie dziury = mniejszy komfort. Ciekawe co przewazy?

Napisano

> Najpierw turbodoładowane silniki o pojemności 0,6L, potem koła 10"... w motoryzacji nadchodzi czas

> wózków na zakupy

W końcu nastała denominacja rozmiaru kół zlosnik.gif

Kiedyś 15" koła były w dużych limuzynach a teraz w autach miejskich i wyczerpała się już mozliwość zwiększania rozmiaru kół. Teraz zabawę można będzie zacząć od nowa zlosnik.gif

Napisano

> Myślisz, że małą tarczą nie można mocno hamować? W F1 przy hamowaniu z 300 km/h organy się

> przewalają wewnątrz kierowcy a koła tylko 13"

Ale porownanie grinser006.gif

Po pierwsze bolid wazy 6xx kg, czyli sporo mniej niz auto miejskie.

Po drugie ma heble ceramiczne i klocki ktore swoja fantastyczna sile hamowania osiagaja dopiero po masakrycznym rozgrzaniu. Hamulce w F1 na zimno mozna nazwac najwyzej spowalniaczami. Ciekawe jak rozgrzejesz taki uklad majac 60KM mocy i jezdzac 50kmh po miescie grinser006.gif

Po trzecie maja opony zdolne przeniesc takie sily hamujace.

I wreszcie po 4 i najwazniejsze - KASA...juz widze te miliony w aucie majacym kosztowac 35kPLN rotfl.gif

Napisano

Ciekawe czy ten downsizing przyjmie się jako trend w tuningu... hehe.gif

"Te ziom luknij, zasadziłem dziesiątki w chromie z polerowanym rantem do swojej calibry/golfa (modele aut przytoczone przypadkowo)"

Napisano

> Ciekawe czy ten downsizing przyjmie się jako trend w tuningu...

> "Te ziom luknij, zasadziłem dziesiątki w chromie z polerowanym rantem do swojej calibry/golfa

> (modele aut przytoczone przypadkowo)"

Respekt na dzielni smile.gif

Napisano

ale w Mini to już było zlosnik.gif

i chyba w Mikrusie też zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> wózków na zakupy

Historia zatoczy koło i znowu 15calowe felgi będą szczytem lansu i bansu. hehe.gif

Napisano

a wg ciebie tarcza musi byc zamontowana w osi kola? grinser006.gif

Napisano

> a wg ciebie tarcza musi byc zamontowana w osi kola?

wypadałoby hehe.gif

Ale nie musi być osadzona na piaście 30.GIF

Napisano

> wypadałoby

> Ale nie musi być osadzona na piaście

no widzisz zlosnik.gif

Napisano

przykładowo NSU Ro80 nie miał tarcz przy kołach,więc to chyba nie problem hehe.gif

Napisano

A kiedyś to wcale tarcz nie było, więc proponuję powrót do bębnów zlosnik.gif

Napisano

> A kiedyś to wcale tarcz nie było, więc proponuję powrót do bębnów

a ja powiem CI że w Wołdze mam 4 bębny z solidnym wspomaganiem - konia z rzedem temu kto wsiadzie 1 raz i nie zablokuje od razu 4 kół - zupełnie inna charakterystyka co nie znaczy że to NIE HAMUJE zlosnik.gif

gorzej zapewne przy ostrej jeździe i po solidnym rozgrzaniu ale tak jak sie normalnie jeździ to prawie nie ma różnicy poza tym ze trzeba delikatnie naciskać pedał zlosnik.gif

Napisano

Nie mówiłem, że bębny nie hamują. Chodzi o to, że można je wymyślić "na nowo", bo niektórzy to już zapomnieli , że takie coś było. wink.gif

Napisano

> Nie mówiłem, że bębny nie hamują. Chodzi o to, że można je wymyślić "na nowo", bo niektórzy to już

> zapomnieli , że takie coś było.

Czy ja wiem - podejrzewam ,ze 80% kacikowiczow ma ten wynalazek na tylnej osi smile.gif

Napisano

> Czy ja wiem - podejrzewam ,ze 80% kacikowiczow ma ten wynalazek na tylnej osi

Ja na szczęście już nie mam.

Napisano

> a wg ciebie tarcza musi byc zamontowana w osi kola?

Tak tak, alfa romeo itp też tak miały ale nie myślcie, że to takie hop-siup super bajer bo przy skrzyni nie ma za dużo miejsca też na tarcze.

Napisano

> Ja na szczęście już nie mam.

ja wiem czy tak na szczęscie, bebny są praktycznie bezobsługowe a i tak tył mało co hamuje, no i nie trzeba osobnego bębna do ręcznego ;-)

Napisano

> jak rozgrzejesz taki uklad majac 60KM mocy i jezdzac 50kmh po miescie

> Po trzecie maja opony zdolne przeniesc takie sily hamujace.

> I wreszcie po 4 i najwazniejsze - KASA...juz widze te miliony w aucie majacym kosztowac 35kPLN

Jakie miliony? Czysta fizyka, upychając tarczę pod felgę 10" z oponą 175/70, uzyskamy taką samą siłę hamowania jak na większej tarczy pod felgą 14" z oponą 175/70. Wystarczy jeszcze zastosować tarczę typu ufo i bez problemu mamy średnicę niewiele mniejszą od średnicy felgi. Wtedy hamowanie może być skuteczniejsze, niż w dzisiejszych autach miejskich.

Napisano

> Ja na szczęście już nie mam.

Ja tez ale czy to powod do radosci ? hmm.gif

Napisano

> ja wiem czy tak na szczęscie, bebny są praktycznie bezobsługowe a i tak tył mało co hamuje, no i

> nie trzeba osobnego bębna do ręcznego ;-)

Dobrze prawisz ok.gif

Napisano

> Dobrze prawisz

Ja mam ręczny na tarczy i jest git. Szczęki mnie drażniły, ręczny non stop się "kończył" i w ogóle lipa.

Tarcza to tarcza, lepiej znosi duże obciążenia i (choć to najmniej ważne) jakoś wygląda grinser006.gif

Napisano

> Ja mam ręczny na tarczy i jest git. Szczęki mnie drażniły, ręczny non stop się "kończył" i w ogóle

> lipa.

> Tarcza to tarcza, lepiej znosi duże obciążenia i (choć to najmniej ważne) jakoś wygląda

Jesteś tego pewien hmm.gif czy zrobiłeś może hardkorowy reczny ? cfaniaczek.gif

Napisano

> Tarcza to tarcza

to pewnie dlatego w wielu autach robi się z tyłu tarczobębny zlosnik.gif

Napisano

Nic nowego pod słońcem. Jeśli ktoś interesuje się motoryzacją to wie że kilka dekad temu stosowano właśnie "balony", tylko nie tak ekstremalnej wysokości.

Napisano

> Jesteś tego pewien czy zrobiłeś może hardkorowy reczny ?

Nie, hardcorowy nie jest, jest nawet słabszy niż na bębnach ale JEST, jest zawsze taki sam, stały i nie znika jak przy bębnach miałem. Rozpieraki się zapiekały, samoregulatory stawały, męka. Może inne marki/modele mają to lepiej rozwiązane ale uno nie... praktycznie to co w maluchu było sciana.gif porażka.

Teraz ręczny nie blokuje może na asfalcie ale swoją rolę spełnia znakomicie waytogo.gif

Napisano

> Nie, hardcorowy nie jest, jest nawet słabszy niż na bębnach ale JEST, jest zawsze taki sam, stały i

> nie znika jak przy bębnach miałem.

Ale jak to zrobiles ? Oddzielna pompka ?

Napisano

> Ale jak to zrobiles ? Oddzielna pompka ?

Nie. Mam normalnie na linki. Cała tylna belka z Uno Turbo.

Napisano

> Jakie miliony? Czysta fizyka, upychając tarczę pod felgę 10" z oponą 175/70, uzyskamy taką samą

> siłę hamowania jak na większej tarczy pod felgą 14" z oponą 175/70.

No to ciekaw jestem bardzo jak to mozliwe. Majac wieksza tarcze mozna zastosowac wiekszy klocek. Wiekszy klocek to wieksza powierzchnia tarcia czyli zachowujac cala reszte stala mamy wieksza sile hamowania. No i na pewno nie mozna lekcewazyc roznicy pojemnosci cieplnej wiekszej tarczy.

Napisano

> No to ciekaw jestem bardzo jak to mozliwe. Majac wieksza tarcze mozna zastosowac wiekszy klocek.

> Wiekszy klocek to wieksza powierzchnia tarcia czyli zachowujac cala reszte stala mamy wieksza

> sile hamowania. No i na pewno nie mozna lekcewazyc roznicy pojemnosci cieplnej wiekszej

> tarczy.

Idąc tym tropem, można zauważyć, że większa tarcza (wentylowana) będzie się lepiej chłodzić, bo ma większą prędkość obwodową.

Napisano

> Nie. Mam normalnie na linki. Cała tylna belka z Uno Turbo.

I jak to , to dziala? hmm.gif

Napisano

> No to ciekaw jestem bardzo jak to mozliwe. Majac wieksza tarcze mozna zastosowac wiekszy klocek.

> Wiekszy klocek to wieksza powierzchnia tarcia czyli zachowujac cala reszte stala mamy wieksza

> sile hamowania. No i na pewno nie mozna lekcewazyc roznicy pojemnosci cieplnej wiekszej

> tarczy.

Koło o mniejszej średnicy zewnętrznej łatwiej jest zatrzymać, niż koło większe. Zwróć uwagę, że przy kole z felgą 10" powierzchnia cierna nadal będzie w takiej samej odległości od zewnętrznego obwodu koła, jak w kole z felgą 14".

Napisano

> I jak to , to dziala?

Normalnie - jak w ... polonezie np. rotfl.gif

Zacisk jest hydrauliczno-mechaniczny.

Napisano

> Normalnie - jak w ... polonezie np.

Nigdy nie mialem do czynienia z tymi szrotixami wink.gif

> Zacisk jest hydrauliczno-mechaniczny.

Aha smile.gif musze sobie gdzies obejrzec ok.gif

Ja sie spotykalem albo z tarczobebnem albo z hardkorem - czyli dodatkowa pompka smile.gif

Napisano

> Nigdy nie mialem do czynienia z tymi szrotixami

> Aha musze sobie gdzies obejrzec

> Ja sie spotykalem albo z tarczobebnem albo z hardkorem - czyli dodatkowa pompka

Hardkora może kiedyś zrobię ale na razie przód auta mnie bardzo zaabsorbował sciana.gif

Napisano

> Koło o mniejszej średnicy zewnętrznej łatwiej jest zatrzymać, niż koło większe.

Zatrzymujsz kolo czy moze chodzi o zatrzymanie calego ukladu jakim jest auto?

> Zwróć uwagę, że

> przy kole z felgą 10" powierzchnia cierna nadal będzie w takiej samej odległości od

> zewnętrznego obwodu koła, jak w kole z felgą 14".

Ale co w zwiazku z tym?

Napisano

> Zatrzymujsz kolo czy moze chodzi o zatrzymanie calego ukladu jakim jest auto?

Jeżeli jesteś w stanie zablokować cztery koła, to nie widzę problemu w zatrzymaniu auta. Szerokość opon pozostaje bez zmian.

> Ale co w zwiazku z tym?

Przykład: na aucie mamy koła o rozmiarze 195/65R15, jeśli zmienimy opony na 195/50R15 i pozostawimy te same tarcze hamulcowe, to skrócimy drogę hamowania.

Napisano

> Jeżeli jesteś w stanie zablokować cztery koła, to nie widzę problemu w zatrzymaniu auta. Szerokość

> opon pozostaje bez zmian.

> Przykład: na aucie mamy koła o rozmiarze 195/65R15, jeśli zmienimy opony na 195/50R15 i pozostawimy

> te same tarcze hamulcowe, to skrócimy drogę hamowania.

Ach ok, przyjales ze tarcza nie musi byc schowana w kole ok.gif

Tylko nadal nie rozumiem:

> Zwróć uwagę, że przy kole z felgą 10" powierzchnia cierna nadal

>będzie w takiej samej odległości od zewnętrznego obwodu koła, jak w

>kole z felgą 14".

w przypadku tarczy poza kolem, tak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.