Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna III diesel czy benzyna

Featured Replies

Napisano

Wybierając nową Lagune i rozważając trzy modele:

-2.0T 16V 170 AUT.

-2.0T 16V 205 4CONTROL

-2.0 dCi 150

Pierwszy i trzeci w tej samej cenie. Wersja 4Control 205KM +10kPLN.

Roczny przebieg ok 25kkm z czego wiekszosc w miescie.

Jakie sa +/- powyzszych?

Napisano

> Wybierając nową Lagune i rozważając trzy modele:

> -2.0T 16V 170 AUT.

> -2.0T 16V 205 4CONTROL

> -2.0 dCi 150

> Pierwszy i trzeci w tej samej cenie. Wersja 4Control 205KM +10kPLN.

> Roczny przebieg ok 25kkm z czego wiekszosc w miescie.

> Jakie sa +/- powyzszych?

ja bym ze wzgledu na wyboldowane wybral zdecydowanie automat

dieselem sie ciezko w miescie jezdzi (chociaz 2.0dCi jest i tak duzo lepszy niz 1.9dCi)

jesli zalezy Ci na niskich kosztach paliwa (a 25kkm/rok to juz troche jest) to niestety 2.0dCi

Napisano

> ja bym ze wzgledu na wyboldowane wybral zdecydowanie automat

To nie jest automat, to jest CVT. Interesowałem się przez chwilę Laguną Coupe, ale z racji tego wynalazku dałem sobie spokój. biglaugh.gif

Napisano

> To nie jest automat, to jest CVT. Interesowałem się przez chwilę Laguną Coupe, ale z racji tego

> wynalazku dałem sobie spokój.

niewazne

dragiem nie trzeba sie bawic podczas jazdy i to jest ok.gif

Napisano

> niewazne

> dragiem nie trzeba sie bawic podczas jazdy i to jest

Ale jakakolwiek naprawa sprowadza się do "wymieniamy całość" i to już jest bardzo nie OK.

Napisano

> To nie jest automat, to jest CVT. Interesowałem się przez chwilę Laguną Coupe, ale z racji tego

To jest 6-biegowy klasyk z konwerterem momentu, w Lagunach nie ma CVT! wink.gif

CVT jest w serii Megane/Scenic, plus dodatkowo 110KM diesel ma dwusprzeglowca, EDC, a 150KM diesel ma ten 6-biegowy.

Wiem, bo Renault mialem ostatnio na tapecie. skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale jakakolwiek naprawa sprowadza się do "wymieniamy całość" i to już jest bardzo nie OK.

mozna dokupic gwarancje do 4 lat, zdaje sie grinser006.gif

a co dzisiaj z bardziej zaawansowanej techniki samochodowej nie jest strach posiadac po gwarancji??? zlosnik.gif

Napisano

> -2.0 dCi 150

> wiekszosc w miescie.

Jeśli to auto ma DPF/FAP czy inny twór będący filtrem cząstek stałych to zdecydowanie nie do miasta.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ja bym ze wzgledu na wyboldowane wybral zdecydowanie automat

> dieselem sie ciezko w miescie jezdzi (chociaz 2.0dCi jest i tak duzo lepszy niz 1.9dCi)

> jesli zalezy Ci na niskich kosztach paliwa (a 25kkm/rok to juz troche jest) to niestety 2.0dCi

a ja bym poszedl dalej i uprzyjemnil sobie miejskie zycie Megana badz Scenikiem, 2.0 CVT - bardzo ladna oferta, dobre ceny, modele z zeszlorocznej premiery, a rabaty spore (nie wiem czy w Polsce? zlosnik.gif)

Napisano

> To jest 6-biegowy klasyk z konwerterem momentu, w Lagunach nie ma CVT!

Na przełomie lutego/marca, gdy robiłem wywiad, informację o skrzyni CVT sparowanej ze stusiedemdziesięciokonnym benzyniakiem, usłyszałem u dealera niewiem.gif

Napisano

> a co dzisiaj z bardziej zaawansowanej techniki samochodowej nie jest strach posiadac po

> gwarancji???

Tradycyjną skrzynię automatyczną (zwłaszcza popularny model, który występuje w kilku autach) zazwyczaj da się naprawić w dużo bardziej racjonalnym budżecie niż jakieś wynalazki. zlosnik.gif

Napisano

> Na przełomie lutego/marca, gdy robiłem wywiad, informację o skrzyni CVT sparowanej ze

> stusiedemdziesięciokonnym benzyniakiem, usłyszałem u dealera

Przy zakupie Laguny II, w 2003 roku u dealera dowiedziałem się, że automat jest 5 stopniowy, a w trybie "manualnym" ma 6 biegów. To dopiero była ciekawa informacja icon_eek.gif

Napisano

> Przy zakupie Laguny II, w 2003 roku u dealera dowiedziałem się, że automat jest 5 stopniowy, a w

> trybie "manualnym" ma 6 biegów. To dopiero była ciekawa informacja

hmm.gif Jeden do tyłu.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to auto ma DPF/FAP czy inny twór będący filtrem cząstek stałych to zdecydowanie nie do

> miasta.

> Pozdrawiam BAS

Nie wierze ze to takie g...o

Na zachodzie jezdza z tymi wynalazkami i jakos jest OK...

Napisano
  • Autor

to to nie jest automat pelny?

Napisano
  • Autor

> Przy zakupie Laguny II, w 2003 roku u dealera dowiedziałem się, że automat jest 5 stopniowy, a w

> trybie "manualnym" ma 6 biegów. To dopiero była ciekawa informacja

Dlatego w chwili obecnej mam 2.0T 6gear manual.

Ale po doswiadczeniach z automatem w Dodgu podoba mi sie taka jazda i w kazdym nowym aucie chcialbym juz automat...

Napisano
  • Autor

> Ale jakakolwiek naprawa sprowadza się do "wymieniamy całość" i to już jest bardzo nie OK.

5 lat gwarancji wiec nie ma obaw...

Napisano

> Wybierając nową Lagune i rozważając trzy modele:

> -2.0T 16V 170 AUT.

> -2.0T 16V 205 4CONTROL

> -2.0 dCi 150

> Pierwszy i trzeci w tej samej cenie. Wersja 4Control 205KM +10kPLN.

> Jakie sa +/- powyzszych?

ja bym wybrał ta pierwszą opcje. dlaczego? bo laguna to komfortowe auto, wiec automat jak najbardziej pasuje.

nie bralbym tego czteroskrętnego bo jak cos sie popsuje to moze byc drogo, a i sprzedac moze bedzie trudniej.

a diesel napewno jest fajny i bardzo kulturalny, ale jak cos sie popsuje to troche zaboli. poztym w miescie niespecjalnie sie sprawdza przy manualu. to zdecydowanie auto w trasę

Napisano

> Nie wierze ze to takie g...o

> Na zachodzie jezdza z tymi wynalazkami i jakos jest OK...

Na zachodzie jak ktoś kupuje diesla to po to, żeby nim jeździć, więc co najmniej raz na tydzień robi 200km po autobahn'ie gdzie DPF ma czas, żeby się oczyścić...

Jak jeździsz po mieście to kupujesz benzynę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> -2.0 dCi 150

zdołasz "wywietrzyć" DPF w takim cyklu? Mocno wątpliwe

Napisano

Ile to wychodzi czasu spędzonego w samochodzie dziennie? hmm.gif Ja robię 20kkm z czego większość poza miastem, w mieście chyba bym nie wytrzymał mimo wygody w samochodzie. shocked.gif

Napisano

> Tradycyjną skrzynię automatyczną (zwłaszcza popularny model, który występuje w kilku autach)

> zazwyczaj da się naprawić w dużo bardziej racjonalnym budżecie niż jakieś wynalazki.

o, juz jest potwierdzenie, ze dluzej niz gwarancja nie pojedzie ta Laguna, a CVT tam nie ma zlosnik.gif

Ja to rozumiem, ale to mozna wybrac samochod z zalozenia mniej problemowy, na przyklad Mazde 6 albo, "na bogato", Accorda w 2-litrowych wolnossacych wersjach (z klasycznym auto) i probowac pojezdzic ladnych pare lat. Problem jest w tym, ze do tych modeli trzeba doplacic, to znaczy mam nadzieje, ze w Polsce tez trzeba, bo dla mnie Renault bez atrakcyjnych cen nie istnieje. zlosnik.gif

Napisano

> o, juz jest potwierdzenie, ze dluzej niz gwarancja nie pojedzie ta Laguna

Nie "potwierdzenie", tylko "niezerowe prawdopodobieństwo", że jakieś problemy będą. Poza tym nie rozumiem tej fascynacji gwarancją - nawet jeśli ją masz, to to pozostaje jeszcze kwestia wyegzekwowania roszczenia, co w skrajnym przypadku może potrwać nawet latami. Założenie było takie, że ma być tradycyjna skrzynia automatyczna, najlepiej jakaś w miarę popularna, montowana w więcej niż jednym modelu auta, tak, by w przypadku usterki ewentualny koszt doprowadzenia auta do stanu używalności wyrażał się raczej kwotami czterocyfrowymi, niż np. pięciocyfrową z dwójką bądź trójką na początku. Pomijam tu już to, że tradycyjny automat przy regularnej wymianie oleju daje zwykle większe prawdopodobieństwo bezusterkowej eksploatacji, niż jakieś mocno skomplikowane konstrukcje. Stąd z definicji odpadały wszelkie CVT, DSG, I-shift, Dualogic, Multidrive, itp., itd.

> a CVT tam nie ma

Ja się opierałem na informacji z salonu ok.gif - być może sprzedawca wprowadził mnie w błąd, ale twierdził to z dużą stanowczością. W prospekcie nie ma bardziej szczegółowych danych ponad to, że jest to skrzynia automatyczna - zasady działania nie opisano w ogóle. W każdym razie taka informacja oznaczała dla mnie koniec rozmowy. biglaugh.gif

Napisano

> Ile to wychodzi czasu spędzonego w samochodzie dziennie? Ja robię 20kkm z czego większość poza

> miastem, w mieście chyba bym nie wytrzymał mimo wygody w samochodzie.

Bez przesady, ja robię 36 kkm i tragedii nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Nie "potwierdzenie", tylko "niezerowe prawdopodobieństwo", że jakieś problemy będą. Poza tym nie

ja tu pije nie do Ciebie tylko do Laguny z tego watku zlosnik.gif

> rozumiem tej fascynacji gwarancją - nawet jeśli ją masz, to to pozostaje jeszcze kwestia

> wyegzekwowania roszczenia, co w skrajnym przypadku może potrwać nawet latami. Założenie było

absolutnie, precz z fascynacja - przed zakupem musi byc wnikliwa analiza warunkow gwarancji; jako przyklad moge podac Fiata UK - gwarancja 3 lata yay.gif zas po przyjzeniu sie: 2 lata producenta i 3 rok w gestii dealera (juz go nie ma nota bene! hehe.gif) na WYBRANE ELEMENTY, ale od poczatku wylaczenie co do skrzyn Dualogic na sprzegla (byc moze i mechanizm sterowania sprzeglem - nie pamietam), czyli to, co w pierwszej lini padnie rotfl.gif

> takie, że ma być tradycyjna skrzynia automatyczna, najlepiej jakaś w miarę popularna,

> montowana w więcej niż jednym modelu auta, tak, by w przypadku usterki ewentualny koszt

> doprowadzenia auta do stanu używalności wyrażał się raczej kwotami czterocyfrowymi, niż np.

> pięciocyfrową z dwójką bądź trójką na początku. Pomijam tu już to, że tradycyjny automat przy

> regularnej wymianie oleju daje zwykle większe prawdopodobieństwo bezusterkowej eksploatacji,

> niż jakieś mocno skomplikowane konstrukcje. Stąd z definicji odpadały wszelkie CVT, DSG,

> I-shift, Dualogic, Multidrive, itp., itd.

absolutnie sie znow zgadzam i sam wprowadzam w zycie - podalem moje propozycje na samochody (miejmy nadzieje zlosnik.gif) trwale: 6 i Accord z klasycznymi automatami w benzynie zlosnik.gif

ale jesli ktos i tak tylko na kilka lat kupuje, to dlaczego nie Laguna czy nawet inne Renault z CVT, kiedy ceny bardzo zachecaja?

znajomy byl w serwisie skrzyn auto w Polsce i najrzadszymi pacjentami nadal pozostaja tradycyjne konwertery, a najczestszymi audikowe CVT, czyli Multitronic, oraz...

VAGowe DSG, przy czym pewnie sa to importy z Reichu po dziadku, malo smigane

> Ja się opierałem na informacji z salonu - być może sprzedawca wprowadził mnie w błąd, ale

> twierdził to z dużą stanowczością. W prospekcie nie ma bardziej szczegółowych danych ponad to,

> że jest to skrzynia automatyczna - zasady działania nie opisano w ogóle. W każdym razie taka

> informacja oznaczała dla mnie koniec rozmowy.

nigdy nie wierz nikomu, sprawdzaj sam zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ile to wychodzi czasu spędzonego w samochodzie dziennie? Ja robię 20kkm z czego większość poza

> miastem, w mieście chyba bym nie wytrzymał mimo wygody w samochodzie.

srednia ok 32-38km/h

Napisano
  • Autor

> zdołasz "wywietrzyć" DPF w takim cyklu? Mocno wątpliwe

Zaraz zaraz - wiekszosc to nie znaczy 100%.

Conajmniej raz na miesiac jade na lotnisko do W-wy wiec juz jest po 150km ciurkiem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.