Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Korek spustu oleju 1.4

Featured Replies

Napisano

Przy wymianie oleju mechanik od siedmiu boleści zerwał mi gwint i później kombinował na silikon. Jaki jest rozmiar tego korka, ponieważ na następną wymianę muszę sobie przygotować gwintownik i korek rozmiar większy. W eLearn jest w momentach dokręcania M18x1,5, ale według mnie co widziałem to gdzieś około M12x1. Łebek jest na klucz 19 lub nawet 17. Jak jest faktycznie?

Napisano

> Przy wymianie oleju mechanik od siedmiu boleści zerwał mi gwint i później kombinował na silikon.

Ja miałem ten sam problem. Rozwiązałem go przez rozwiercenie otworu, ponowne przegwintowanie i wstawienie "gwintu" czyli specjalnej

"sprężynki" ze stali szlachetnej, kupionej na allegro, która ma rozmiar taki sam jak poprzedni gwint. Teraz bez problemu można dokręcić korek z dużą siłą i bez obawy zerwania gwintu.

tak to wygląda http://www.allegro.pl/item1074594967_sprezynka_12_x_1_5_zestaw_10_szt_napraw_gwint.html

Można kupić cały zestaw naprawczy, ale w zupełności wystarczy rozwiertak odpowiedniej średnicy, gwintownik i płaski śrubokręt do wkręcenia "sprężynki".

Krótka instrukcja wykonania

http://www.allegro.pl/item1075604009_napraw_zerwany_gwint_m7_x_1_szybko_i_tanio_z8.html

Napisano

U mnie też się niestety to zdarzyło, że śruba wraz z gwintem wyszła sick.gif

Do przegwintowania dość mało miejsca także najlepiej wymienić miskę na używaną bo nowa słabo dostępna

A następnym razem najlepiej wymieniać olej przez wysysanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie też się niestety to zdarzyło, że śruba wraz z gwintem wyszła

> Do przegwintowania dość mało miejsca także najlepiej wymienić miskę na używaną bo nowa słabo

> dostępna

> A następnym razem najlepiej wymieniać olej przez wysysanie

Ja przy wymianie byłem, widziałem jak chwycił klucz i zaparł się jakby dokręcał głowicę. Mówię mu, że to tylko korek i wystarczy, ale niestety było już za późno na ratunek.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem ten sam problem. Rozwiązałem go przez rozwiercenie otworu, ponowne przegwintowanie i

> wstawienie "gwintu"

Dziękuję za linki. Te zestawy naprawcze oglądałem zaraz po zdarzeniu, tylko nie byłem pewny rozmiaru gwintu oryginału.

Jak już przegwintuję na 14, to i korek taki założę.

• 1 rok później...
Napisano

> Przy wymianie oleju mechanik od siedmiu boleści zerwał mi gwint i ... <

Witam,

Dzisiaj zabrałem się za wymianę oleju. Przy dokręcaniu korka poczułem, że przekręciłem gwint angryfire.gif.

Wytłumaczcie mi Koledzy łopatologicznie jak to się naprawia za pomocą tych sprężynek czy tulejek ?

Gwintownik w życiu trzymałem, ale sprężynkę widzę pierwszy raz confused.gif.

Do takiej operacji miskę należy zdemontować ? ( opiłki w środku ).

Napisano

> Witam,

> Dzisiaj zabrałem się za wymianę oleju. Przy dokręcaniu korka poczułem, że przekręciłem gwint .

frown.gif

> Wytłumaczcie mi Koledzy łopatologicznie jak to się naprawia za pomocą tych sprężynek czy tulejek ?

Gwintujesz na zewnętrzny rozmiar "sprężynki".

> Gwintownik w życiu trzymałem, ale sprężynkę widzę pierwszy raz .

> Do takiej operacji miskę należy zdemontować ? ( opiłki w środku ).

Na ziemi jest grawitacja, więc jeśli nie postawisz autka na dachu i będziesz gwintował z głową to opiłkami się nie martw.

Jak już chce Ci się ściągać miskę to ją wymień a jak nie chce Ci się to "sprężynka".

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dodałbym od siebie, że należy czynić to z należytą ostrożnością.

U mnie jest miska peknięta właśnie po próbie nagwintowania otworu.

Teraz jest ładnie zaspawana i wymiana oleju jeno przez odsys smile.gifwink.gif

Napisano

> ... Teraz jest ładnie zaspawana i wymiana oleju jeno przez odsys <

Czy w naszych silniczkach można dokładnie wyssać olej ? (oczywiście w specjalistycznym warsztacie)

Jak Twoje doświadczenia ?

Dziękuje Kolegom za odzew ok.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Gwintujesz na zewnętrzny rozmiar "sprężynki".

Po co gwintować na jakiejś sprężynki, jak można na następny rozmiar M14x1,5, a korków nie brakuje z tym gwintem.

Ja już zkompletowałem wiertło, gwintownik i korek tylko czasu jakoś brak żeby to wykonać, ale w tym miesiącu muszę zrobić.

Napisano

> Czy w naszych silniczkach można dokładnie wyssać olej ?

Można, tylko ja bym zapytał mechanika w konkretnym warsztacie, bo nie wszystkie odsysarki wejdą w dość wąski fiatowski kanał bagnetu.

A niestety klucz dynamometryczny mechaników parzy frown.gif

Napisano

> Czy w naszych silniczkach można dokładnie wyssać olej ? (oczywiście w specjalistycznym warsztacie)

Na to wychodzi, że tak.

> Jak Twoje doświadczenia ?

Nie wiem niewiem.gif

Nie stałem za wysysarką grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> Dzisiaj zabrałem się za wymianę oleju. Przy dokręcaniu korka poczułem, że przekręciłem gwint .

Następny;)

Możecie mi wyjaśnić, po co to tak mocno dokręcacie? Ta śruba nie ma żadnego zadania mechanicznego poza uszczelnieniem odpływu oleju. Na nią nie działają żadne siły więc się sama nie odkręci, nawet jak będzie zakręcona lekko!

Dla ustalenia uwagi ja to robię tak:

-zakręcam ręką do oporu

-lekko dokręcam kluczem o kąt max 20st.

-obcieram szmatką całą okolicę i po temacie

Napisano

> Na nią nie działają żadne siły więc się sama nie odkręci,

> nawet jak będzie zakręcona lekko!

nie zgodze się.... 10 lat temu zgubiłem korek oleju w CC po wizycie u mechanika na wymianie oleju... skończyło się zatarciem silnika na panewkach...

Napisano

> nie zgodze się.... 10 lat temu zgubiłem korek oleju w CC po wizycie u mechanika na wymianie

> oleju... skończyło się zatarciem silnika na panewkach...

No bo jak znowu przesadził w drugą stronę i dokręcił go ręką, albo wcale a tylko złapał na 2 zwoje żeby mu nie kapało jak zmieniał filtr to co się dziwisz.

W cc to zdaje się jest korek z gwintem stożkowym, jak w uno, więc tam lekkie dokręcenie w 100% uniemożliwia jego odkręcenie się w czasie jazdy.

Dokręcony ma być, ale naprawdę żadnych wielkich momentów dokręcania nie trzeba tam stosować.

Wkręcić ręką do oporu i trochę dociągnąć małym kluczem - broń boże grzechotką!

Napisano

> Możecie mi wyjaśnić, po co to tak mocno dokręcacie? Ta śruba nie ma żadnego zadania mechanicznego

> poza uszczelnieniem odpływu oleju.

Robię swoje bravo u mechanika z ASO, który polecił mi kupić nowy korek na następną wymianę. Powiedział, że ten korek przy każdym dokręcaniu lekko się wyciąga i przestaje dobrze trzymać i właśnie przez to "wyciąganie" niszczy się gwint w misce olejowej. Kupiłem korek w ASO za 6zł i uszczelkę za 6zł, czyli raz na 5 wymian to nie jest wielki wydatek zlosnik.gif A na oko, to ten korek jest chyba aluminiowy hmm.gif

Napisano
  • Autor

W aluminiowej misce wyciąga się stalowy korek? Bardzo ciekawe stwierdzenie, to musi być jakiś materiałoznawca smile.gif

Napisano

> ten korek

> jest chyba aluminiowy

On powinien być stalowy bo musi być namagnesowany, żeby przyciągał opiłki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> On powinien być stalowy bo musi być namagnesowany, żeby przyciągał opiłki.

> Pozdrawiam BAS

To mi gościu głupot nagadał zlosnik.gif

Czyli warto było kupować ten korek i wymienić profilaktycznie, czy wystarczy na przyszłość kupić samą podkładkę/uszczelkę?

Napisano

> To mi gościu głupot nagadał

> Czyli warto było kupować ten korek i wymienić profilaktycznie, czy wystarczy na przyszłość kupić

> samą podkładkę/uszczelkę?

Wiesz, ja nie twierdzę, że na pewno jest tak jak napisałem, w przypadku Fiata wszystko jest możliwe.

Zwykle robi się tak jak napisałem, właśnie po to, żeby wyłapać opiłki, niech jeszcze potwierdzi to ktoś kto ma ten silnik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To mi gościu głupot nagadał

> Czyli warto było kupować ten korek i wymienić profilaktycznie, czy wystarczy na przyszłość kupić

> samą podkładkę/uszczelkę?

Korek powinien być stalowy i na pewno nie on się wyciąga. Wyciągać się może gwint aluminiowy w misce jak ktoś dokręca z momentem przekraczającym jego wytrzymałość. Jak ktoś nie ma wyczucia w ręce, to polecam używanie takiego fajnego wynalazku jak klucz dynamometryczny. Przy prawidłowym dokręcaniu nie ma możliwości aby gwint się uszkodził czy wyciągał.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Po co gwintować na jakiejś sprężynki, jak można na następny rozmiar M14x1,5, a korków nie brakuje z

> tym gwintem.

> Ja już zkompletowałem wiertło, gwintownik i korek tylko czasu jakoś brak żeby to wykonać, ale w tym

> miesiącu muszę zrobić.

Potwierdzam:

- oryginalny korek w Stilo 3D 1,4 2004 to poziomo mocowany, stalowy, M12x1,25 na klucz 17

-fakt miejsca na większy gwint za dużo nie ma, ale mechanik bez problemu wymienił po przegwintowaniu na M14x1,5 na klucz 19 [ale teraz tylko cieńki klucz nasadkowy pasuje]

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ja kupiłem M14x1,5 z kołnierzem z łbem na klucz 13 (Ford) i problemu żadnego nie będzie, są jeszcze oplowskie na torx.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.