Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zaworów w JTD 115

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy regulował ktoś zawory w swoich JTD-kach? Jeśli tak, to czy są później jakieś różnice w pracy silnika i czy koszt operacji jest duży? Dzięki.

Pozdrawiam

Napisano

zależy ile płytek do wymiany, ale koszt raczej max 200zł z uszczelką. Regulacje/kontrole neleży przeprowadzać co 60tyś. Nic na ucho, zawsze się sprawdza.

Napisano
w poniedziałek byłem na regulacji - przebieg prawie 150 tys nic nie regulowano. Usługa w ASO 90 zl netto + uszczelka (ta kupiłem sam, jakis zamiennik za 27 zł)
Napisano
  • Autor

> w poniedziałek byłem na regulacji - przebieg prawie 150 tys nic nie regulowano. Usługa w ASO 90 zl

> netto + uszczelka (ta kupiłem sam, jakis zamiennik za 27 zł)

U mnie przebieg jest identyczny i zaworów nie słychać, nic nie dzwoni głośno. Silnik pracuje kulturalnie jak na klekota. Chyba przełoże regulację;) Ale dobrze wiedzieć ile kosztuje i gdzie można to zrobić wink.gif

Napisano

> U mnie przebieg jest identyczny i zaworów nie słychać, nic nie dzwoni głośno. Silnik pracuje

> kulturalnie jak na klekota. Chyba przełoże regulację;) Ale dobrze wiedzieć ile kosztuje i

> gdzie można to zrobić

mi w ASO mówili, że nie ma potrzeby robić, że sprawdzali w paru JTDkach przy ok 120 tys i żadnego nie trzeba było regulowac, a z racji, że tu parę osób pisało, że bywały korekty przy mniejszych przebiegach, to zrobiłem. Efekt - jestem uboższy o troche kasy, ale mam św spokój.

Napisano

> mniejszych przebiegach, to zrobiłem. Efekt - jestem uboższy o troche kasy, ale mam św spokój.

A napisz z ciekawości ile sama regulacja Cię kosztowała?

Napisano
  • Autor

> mi w ASO mówili, że nie ma potrzeby robić, że sprawdzali w paru JTDkach przy ok 120 tys i żadnego

> nie trzeba było regulowac, a z racji, że tu parę osób pisało, że bywały korekty przy

> mniejszych przebiegach, to zrobiłem. Efekt - jestem uboższy o troche kasy, ale mam św spokój.

Wole pieniążki w takim razie zostawić na wczasy nad morzem. Przydadzą się na pewno. Przy przeglądzie wymienie to, co jest konieczne. Profilaktyką Staszka zajmę się w terminie późniejszym wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> A napisz z ciekawości ile sama regulacja Cię kosztowała?

no pisałem: sprawdzenie 90 zł netto - nic nie regulowano.

Napisano

> w poniedziałek byłem na regulacji - przebieg prawie 150 tys nic nie regulowano. Usługa w ASO 90 zl

no u mnie przy 140

były 2 płytki do wymiany

jedna ssąca i jedna wydechowa

• 1 rok później...
Napisano

Odgrzeję kotleta smile.gif

Mowa tutaj o 1.9JTD chyba 105KM z brava, ale pewnie równicy dużej nie ma... jest gdzieś jakiś poradnik jak to zrobić samemu ? I czy ja dobrze rozumiem, nie ma tam żadnej 'śrubki' do regulacji jak to w starych poczciwych silnikach... tylko wymienia się płytki na odpowiednia grubość ?

Pozdrawiam.

Napisano

I czy ja dobrze rozumiem, nie ma tam żadnej 'śrubki' do

> regulacji jak to w starych poczciwych silnikach... tylko wymienia się płytki na odpowiednia

> grubość ?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dobrze rozumiesz. Śrubek regulacyjnych nie ma. Do wymiany płytek potrzebne są specjalne szczypce i szeroki szczelinomierz.

I jeszcze do kol. Przemekab22: Stukanie zaworów (czyli luz większy) nie jest tak szkodliwe dla silnika jak luz za mały ( tego nie słychać). Luz duży powoduje tylko więcej hałasu, natomiast luz za mały powoduje podparcie zaworów i w konsekwencji bardzo szybkie ich wypalanie (zniszczenie). Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.