Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z klimatyzacją

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Bravo 1.4 T-Jet, Przebieg 50 tyś. Niestety PO gwarancji smile.gif

Objawy: Po włączeniu klimatyzacji, w interwale około minuty na jakieś 5-10 sekund włącza sie na najwyższym biegu wentylator chłodnicy, nie ma znaczenia jaką temperaturę ustawiamy i jaki tryb pracy klimatyzacji ( klima jest w wersji auto)

- Filtr pp wymieniony w grudniu, w miarę czysty.

- Klima działa, ale chłodzi dosyć słabo.

Czy za mała ilość czynnika może powodować takie objawy? Wygląda mi bardziej na problem ze sterowaniem, tym bardziej że wentylator włącza się prawie że natychmiast po włączeniu klimatyzacji.

Jakieś koncepcje ? smile.gif

Napisano

> Pacjent: Bravo 1.4 T-Jet, Przebieg 50 tyś. Niestety PO gwarancji

> Objawy: Po włączeniu klimatyzacji, w interwale około minuty na jakieś 5-10 sekund włącza sie na

> najwyższym biegu wentylator chłodnicy, nie ma znaczenia jaką temperaturę ustawiamy i jaki tryb

> pracy klimatyzacji ( klima jest w wersji auto)

> - Filtr pp wymieniony w grudniu, w miarę czysty.

> - Klima działa, ale chłodzi dosyć słabo.

> Czy za mała ilość czynnika może powodować takie objawy? Wygląda mi bardziej na problem ze

> sterowaniem, tym bardziej że wentylator włącza się prawie że natychmiast po włączeniu

> klimatyzacji.

> Jakieś koncepcje ?

w Grande Punto taki objaw powodowało zbyt mało czynnika chłodzącego lub uszkodzenie sprężarki, co jest bardziej prawdopodobne w momencie gdy głośno chodzi...

Napisano
  • Autor

> w Grande Punto taki objaw powodowało zbyt mało czynnika chłodzącego lub uszkodzenie sprężarki, co

> jest bardziej prawdopodobne w momencie gdy głośno chodzi...

Sprężarka działa cicho. Bynajmniej nie wydaje żadnych podejrzanych dźwięków.

Napisano

> Sprężarka działa cicho. Bynajmniej nie wydaje żadnych podejrzanych dźwięków.

musisz sprawdzic uklad, podjedz sobie na jakis serwis klimy, nie musi to byc aso wiadomo, niech sprawdza poziom czynnika, bo moze jest jakis znaczny ubytek i stad slabe chlodzenie

Napisano

> Pacjent: Bravo 1.4 T-Jet, Przebieg 50 tyś. Niestety PO gwarancji

> Objawy: Po włączeniu klimatyzacji, w interwale około minuty na jakieś 5-10 sekund włącza sie na

> najwyższym biegu wentylator chłodnicy,

To nie usterka czy nieprawidłowość ale warunek by klimatyzacja działała. Gdy rok temu miałem usterkę polegającą na nie włączaniu się go na postoju to w korku i na światłach klimatyzacja niemal zaczynała grzać, robiło się 99,9% wilgotności i z tego powodu klimatyzacja szybko mi się zagrzybiła... że nie wspomnę, że klimatyzacja obciążała mi silnik, że auto aż zwalniało - tak więc to obowiązek by przy włączonej klimie ten wentylator się włączał na postoju!

Napisano
  • Autor

> To nie usterka czy nieprawidłowość ale warunek by klimatyzacja działała. Gdy rok temu miałem

> usterkę polegającą na nie włączaniu się go na postoju to w korku i na światłach klimatyzacja

> niemal zaczynała grzać, robiło się 99,9% wilgotności i z tego powodu klimatyzacja szybko mi

> się zagrzybiła... że nie wspomnę, że klimatyzacja obciążała mi silnik, że auto aż zwalniało -

> tak więc to obowiązek by przy włączonej klimie ten wentylator się włączał na postoju!

Ale nie w takim trybie jak opisałem - tak jest teraz to jest całkowicie nienormalnie. Wentylator włącza się co około minutę na 5-10s. na najwyzszy bieg, tak być nie powinno.

Napisano

> Ale nie w takim trybie jak opisałem - tak jest teraz to jest całkowicie nienormalnie. Wentylator

> włącza się co około minutę na 5-10s. na najwyzszy bieg, tak być nie powinno.

A co jest nienormalnego w tym działaniu u Ciebie?

Napisano
  • Autor

> A co jest nienormalnego w tym działaniu u Ciebie?

To że wentylator nie powinien co minutę włączać się na 5 sekund. Dzieje się tak za każdym razem po włączeniu klimatyzacji niezależnie od zadanej temperatury, uważasz że to jest normalne ??

Napisano

> To że wentylator nie powinien co minutę włączać się na 5 sekund. Dzieje się tak za każdym razem po

> włączeniu klimatyzacji niezależnie od zadanej temperatury, uważasz że to jest normalne ??

U mnie jest chyba dokładnie tak jak opisujesz hmm.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie jest chyba dokładnie tak jak opisujesz

U mnie ( ten T-Jet to kolegi) taka przypadłość nie występuje, w żadnym wcześniejszym aucie też nie. Tutaj mało tego jest tak, że jak na zewnątrz jest powiedzmy 12 stopni, na panelu klimatyzacji ustawiasz 20 - czyli grzanie, to też występuje taki objaw. Dlatego wydaje mi się to dziwne...

Napisano

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem bo wszystko działa chłodzi/grzeje jak trzeba smile.gif ale wentylator na chłodnicy faktycznie często się włącza smile.gif i działa krótką chwilę.

Czy tak było od początku to nie wiem nie pamiętam smile.gif

Napisano

> To że wentylator nie powinien co minutę włączać się na 5 sekund. Dzieje się tak za każdym razem po

> włączeniu klimatyzacji niezależnie od zadanej temperatury, uważasz że to jest normalne ??

On powinien chodzić cały czas na postoju niezależnie od temperatury otoczenia.

Napisano

Dokładnie tak ma działać wentylator... W układzie klimatyzacji ciśnienie wzrasta, wentylator schładza , ciśnienie opada i tak wkoło. Wszystko ok !

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak ma działać wentylator... W układzie klimatyzacji ciśnienie wzrasta, wentylator

> schładza , ciśnienie opada i tak wkoło. Wszystko ok !

Nie zgodzę się smile.gif Nie w takich równych odstępach czasowych i nie wyłącznie na najwyższym biegu wentylatora. Tym bardziej, że wcześniej tak nie było...

Napisano
  • Autor

> On powinien chodzić cały czas na postoju niezależnie od temperatury otoczenia.

No to nie chodzi cały czas, włącza się z częstotliwością opisaną powyżej.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> No to nie chodzi cały czas, włącza się z częstotliwością opisaną powyżej.

Wrócę do tematu. Wcześnie opisywałem że problem dotyczył Bravo 1.4 T-Jet. Teraz jest również w drugim 1.6 Multijet grinser006.gif

Czynnika było za mało ( o 150 mniej niż powinno) chłodnica klimatyzacji wymieniona ( wypadające lamele) A ten wentylator dalej tak dziko się włącza smile.gif Potrzebuję potwierdzenia czy to normalne, czy dalej szukać usterki.... Zaznaczam że wcześniej w jednym jak i drugim aucie wentylator z taką częstotliwością sie nie załączał.

Napisano

> Czynnika było za mało ( o 150 mniej niż powinno)

Fabryka oszczędza, ja w Pandzie też miałem za mało o 150.

Napisano

> Czynnika było za mało ( o 150 mniej niż powinno)

U mnie wyciek - oleistej cieczy koloru zółto-zielonego - zauważyłem na łączeniu przewodów klimatyzacji z zaworem rozprężnym. W aso naprawiano 2x. Najpierw wymieniono podobno o-ringi... ale dalej był wyciek. Potem wymieniono całe przewody - od tej pory układ jest szczelny. Przypuszczam, że pierwsza naprawa była nieskuteczna gdyż nie sprowadzili odpowiednich o-ringów tylko próbowali dobierać... Podczas drugiej naprawy dowiedziałem się, że o-ringi dostępne są tylko w komplecie z przewodami sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.