Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakim klejem przykleić lusterko wsteczne do szyby?

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem . Odpadło mi lusterko wsteczne od szyby, oczywiście z uchwytem . Jakim klejem mam to przykleić ? Wyczytałem gdzieś że klej musi być elastyczny bo jak będzie za sztywny to może szyba pękać... Proszę o sprawdzone porady i wskazówki.

Napisano

Najlepiej specjalnym przykład klik ew jak masz klej do szyb. Lub podjedz do szybiarzy za pare zł ci to skleją

Napisano

Tylko klejem do szyb, podjedź do firmy co montuje szyby i za symboliczną kwotę 10zł przyklei. Nie idź na łatwiznę i broń boże superglue nono.gifangryfire.gif

Napisano

> Najlepiej specjalnym przykład klik ew jak masz klej do szyb. ...

Tego Boll z aukcji używam od kilku lat. W komplecie są chyba 4 siateczki. Po przyklejeniu lusterko wytrzymuje 1-1,5 roku, czyli taki zestaw za kilkanaście zł starcza przynajmniej na 4 lata.

Napisano

Ja od 2 lat mam przyklejone na silikon akwarystyczny - mała tubka do uzupełniania spoin ,uszczelniania akwariów 4-5 zł

W Bytomiu za przyklejenie lusterka zaśpiewali mi 20 zł rotfl.gif

Napisano

> wytrzymuje 1-1,5 roku

A nie lepiej zrobić tak, żeby wy3mało aż do szrotu? hmm.gif

PZDR

Napisano

> A nie lepiej zrobić tak, żeby wy3mało aż do szrotu?

> PZDR

Boll po prostu tyle nie wytrzyma. Kiedyś spróbowałem przykleić u majstrów gdzie wymieniają szyby, to wytrzymało tydzień zlosnik.gif

Napisano

> Witam. Mam problem . Odpadło mi lusterko wsteczne od szyby, oczywiście z uchwytem . Jakim klejem

> mam to przykleić ?

Kleiłem Lacite do lusterek niby, jakimś z marketu budowlanego do lusterek (z taką siatką do podłożenia), kropelką. O dziwo najdłużej trzymało na zwykły sylikon.

W końcu wpadł mi w ręce w Lidlu jakiś dwuskładnikowy i jak poczytałem, to mnie olśniło. Problemem były różnice temperatur - ten lidlowy, uniwersalny klej wytrzymuje AFAIR od -30 do +120* - i trzyma już chyba z rok.

Oczywiście za każdym razem obydwie łączone powierzchnie dokładnie oczyszczone i odtłuszczone.

Ale z perspektywy czasu żałuję, że nie pojechałem do jakiegoś szklarza samochodowego - za 20 zł. przykleiłby i miałbym spokój. (tylko na godzinkę czy dwie trzeba autko zostawić - a jeszcze lepiej dać więcej czasu na nabranie mocy).

Napisano

> Ale z perspektywy czasu żałuję, że nie pojechałem do jakiegoś szklarza samochodowego - za 20 zł.

> przykleiłby i miałbym spokój. (tylko na godzinkę czy dwie trzeba autko zostawić - a jeszcze

> lepiej dać więcej czasu na nabranie mocy).

Można spróbować rozmontować lusterko (odczepić zwierciadło), ale faktycznie powinno to nabrać mocy (np. przez noc).

I tak najlepsze jest rozwiązanie, jak w Golfach 3, czyli fabrycznie wklejone mocowanie do przykręcenie lusterka z ćwierćobrotu.

PZDR

Napisano

Poksipol też daje radę, już się trzyma 4 lata zeby.GIF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.