Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo III - podpowiedzcie coś...

Featured Replies

Napisano

Wrzucam pytanie tutaj, bo na kąciku Forda jakieś chyba czystki etniczne nastały wink.gif i tylko kilka postów do przeczytania (przeczytałem co istotniejsze).

Mam możliwość kupić w dobrej cenie jedno z dwóch Mondeo o znanej i bardzo zadowalającej historii:

Hatchback, 1.8 125KM, 160 tys., czerwiec 2004

lub

Kombi, 1.8 125KM, 90 tys., grudzień 2004.

Oba regularnie serwisowane w ASO, samochody należały do floty firmowej i były używane przez tych samych użytkowników przez cały przebieg. Wyposażenie podobne, jeden nie ma kompa pokładowego, ale ma tempomat. Rdzy w żadnym nie stwierdzono, ale nie oglądałem jeszcze osobiście.

Hatchback chyba jest w ciut gorszym stanie, więc pewnie zdecyduję się na kombi, choć kombi prawdę powiedziawszy obecnie nie potrzebuję. Przebieg też na korzyść kombi.

Teraz poproszę o jakieś sugestie odnośnie oczekiwanych wydatków po zakupie takiego wozu. Rozrząd chyba odpada, bo z tego co wiem jest na łańcuchu. Klekoczący kolektor dolotowy (wczoraj o 2 w nocy czytałem, mam nadzieję, że nic nie pomieszałem) w hatchbacku nie występuje, w kombi nie wiem. Zawieszenie chyba będzie do poprawek, bo raczej nic w nim nie dłubano. Są jakieś usterki, które występują standardowo przy którymś z tych przebiegów? Czy to prawda, że kombiak ma gorsze (w sensie gorsze do dynamicznej jazdy) zawieszenie z tyłu?

Napisano

> Kombi, 1.8 125KM,

> Czy to prawda, że kombiak

> ma gorsze (w sensie gorsze do dynamicznej jazdy) zawieszenie z tyłu?

Powiedz mi jak sie ma pierwszy wers do drugiego?

Napisano
  • Autor

> Powiedz mi jak sie ma pierwszy wers do drugiego?

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym sprawdzianie. smile.gif

Owszem, czytałem, że silnik 1.8 jest nieco za słaby do tego auta, itd. O to chodzi? Czy pytanie jest bardziej podchwytliwe?

Napisano

> Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym sprawdzianie.

> Owszem, czytałem, że silnik 1.8 jest nieco za słaby do tego auta, itd. O to chodzi? Czy pytanie

> jest bardziej podchwytliwe?

Wiesz co - majac 120KM w Mondeo III, ktore jest wielkie, ciezkie nie spodziewalbym sie zbyw duzej dynamiki...

Wracajac do meritum, kilka lat temu jezdzilem takim tylko ze z TDCI i musze przyznac ze zawieszenie bylo OK bez wzgledu czy byl zaladowany po dach czy pusty...jechal tam gdzie chcialem, rowniez dzieki ESP...

Napisano
  • Autor

> Wiesz co - majac 120KM w Mondeo III, ktore jest wielkie, ciezkie nie spodziewalbym sie zbyw duzej

> dynamiki...

> Wracajac do meritum, kilka lat temu jezdzilem takim tylko ze z TDCI i musze przyznac ze zawieszenie

> bylo OK bez wzgledu czy byl zaladowany po dach czy pusty...jechal tam gdzie chcialem, rowniez

> dzieki ESP...

Bardziej chodziło mi o to, czy np. kombi w porównaniu do hatchbacka się nie przewraca na zakrętach (wyolbrzymiając sprawę).

Co do silnika to oczywiście wolałbym mocniejszy, jednak do wyboru jest tylko to co podałem.

Podobnym Mondeo 1.8 hatchbackiem jeździłem trochę swego czasu i jak na moje skromne potrzeby dynamika była zadowalająca (nie jestem wojownikiem szos).

Napisano

silnik za slaby jak do takiego auta ale jakos tam bedzie jezdzil, rozrzad na lancuszku wiec nie trzeba go wymieniac, zawiecha nie aluminiowa - niskie koszty serwisowania, jedynie gumy w tylnym zawieszeniu (4 szt x 30pln) moga napsuc krwi - wymiana jest dosc droga ok 500pln

poza tym rdza na dolnych rantach drzwi - nie we wszystkich egzemplarzach ale to warto sprawdzic

sprawdz czy nie dobiegaja jakies stuki/dziwne dzwieki z kolektora dolotowego (te czarne cos z przodu silnika) - to tez wada tych silnikow ale do wyeliminowania bez zbednych kosztow

pozdro

Napisano

Użytkowałem Mondeo z 2004 2.0 noPb w kombi (ca. 100 kkm przejechałem od nowości).

Z moich własnych obserwacji wynika że zawias jest więcej niż trwały, poza łącznikami stabilizatora z przodu. W moim egz. do wymiany były po 40 kkm, potem po 80 kkm i sądzę że kolejne wytrzymają też 40 kkm. W zamienniku tanie, w oryginale ponad 270 zł/szt (!!!) Tył zupełnie bezobsługowy.

Z tego co pamiętam to tył w kombi był dodatkowo wzmocniony dla celów przewożenia większego obciążenia - wszak bagażnik potwornie przepastny smile.gif

Ja byłem zachwycony zestrojeniem zawiasu w kombi (na codzien jeździłem/jeżdżę tym co w podpisie) - zarówno tyłu (wielowahacz) jak i przodu. Żadnego uciekania tyłu, trochę podsterowności (mimo w miarę lekkiego silnika benzynowego), wzorowy kompromis pomiędzy komfortem a stabilnością, sensowny prześwit.

Z wad - kompromitujący dzwięk silnika/wydechu przy sięganiu w górne rejestry obrotomierza.

Z zalet - bardzo sensowne spalanie, ogrom miejsca z tyłu, wygodne fotele, hydrauliczne wspomaganie ukł.kier..

Napisano

Oba sa po faceliftingu, nie?

Jesli tak, to sporo upierdliwych wad zostalo juz weliminowanych i nie powinno byc z nimi problemu, sprawdz tak jak kazde inne auto ok.gif

Napisano
  • Autor

> Oba sa po faceliftingu, nie?

> Jesli tak, to sporo upierdliwych wad zostalo juz weliminowanych i nie powinno byc z nimi problemu,

> sprawdz tak jak kazde inne auto

Chyba tak, bo FL był w 2003?

W każdym razie oba mają chromowaną obwódkę dookoła grillu i kanciaste światła przeciwmgłowe, a to było wprowadzone przy pierwszym FL.

Napisano
  • Autor

Teraz jeszcze jedna kwestia. Która to jest generacja Mondeo? smile.gif

Na autocentrum jest wymieniana jako III, w Autoświecie jako II.

Więc kto ma rację? Chodzi mi o model 2001-2007. Wcześniej były niby (wg autocentrum) I - 1993-96 i II - 1996-2001, ale jakoś znacznie się nie różnią od siebie, poza tym trzyletni czas życia modelu to chyba sporo za krótko, zwłaszcza jak na tamte czasy.

Napisano

> Teraz jeszcze jedna kwestia. Która to jest generacja Mondeo?

Mk3

Napisano

> Teraz jeszcze jedna kwestia. Która to jest generacja Mondeo?

To zależy zlosnik.gif

Ogólnie przyjęło się, że to MK III.

Sporo katalogów przyjmuje jednak, że to MK II.

W 96 był facelift, ale różnice nie są jakieś straszne.

Wracając do MK III.

Auto duże, wygodne, silnik 1.8 jest za słaby (optymalny jest 2.0).

1.8 zapakowany do pełna - nie będzie chciał jechać.

Sprawdź opony - autko lubi mieć problemy ze zbieżnością/geometrią.

Napisano

Kulalem sie takim w kombi 2003/2004 przez 2 lata.

Silnik za slaby jak do tego auta , spalanie w miescie po Warszawie 11-12 litrow a wiec duzooo , po trasie 7,5-8. Gnily ranty w drzwiach - u mnie z tylu , sa problemy z klapami w kolektorze (na autocentrum jest to opisane).

Fajne zawieszenie fura jezdzi jak po szynach , duzo miejsca , ogolnie niezle wyposazenie szczegolnie podgrzewana przednia szyba , system audio taki sobie.

Ogolnie fajne auto jak za takie pieniadze ale trzeba uwazac przed zakupem.

Gdyby nie spalanie to mialbym go do teraz. Milo go wspominam.

Napisano
  • Autor

A jak z GPS-ami? Zadziała z antenką wewnętrzną czy przez tą szybę z drucikami potrzebna jest antena zewnętrzna?

Napisano

> A jak z GPS-ami? Zadziała z antenką wewnętrzną czy przez tą szybę z drucikami potrzebna jest antena

> zewnętrzna?

Działa bez problemu bez zewnętrznej anteny.

Napisano

Potwierdzam wsio dziala.

Napisano

> Auto duże, wygodne, silnik 1.8 jest za słaby (optymalny jest 2.0).

> 1.8 zapakowany do pełna - nie będzie chciał jechać.

Hmm.

Mialem 1.8 - 125KM (wlasnie ten o ktorym jest pytanie w watku).

Musze przyznac, ze silnik wystarczal az nadto.

Do jazdy po miescie na 1 i 2 biegu przyspieszenie przyzwoite, fakt - bez rewelacji - ale to nie jest auto do scigania sie.

Na trasie przy predkosciach rzedu 80 - 120 km/h jezdzilo sie super. Na 3 biegu super sie wyprzedzalo wlasnie przyspieszajac z 80 do 120.

Do jazdy autostradowej - tez bardzo dobrze.

Przy 130km/h mial okolo 3k RPM. Jechalo sie bardzo komfortowo, cichutko i spalanie w granicach 8 litrow przy takiej jezdzie. Przez Niemcy przemknalem troche szybciej, to utrzymywanie predkosci rzedu 180 - 200km/h przez kilka godzin ten nie bylo problemem (a auto bylo zapakowane do pelna).

Takze nie uwazam, zeby wersja 1.8 byla za slaba. Przynajmniej nie ta 125KM, bo trzeba pamietac, ze sa tez 1.8 110KM.

Napisano

> To zależy

> Ogólnie przyjęło się, że to MK III.

> Sporo katalogów przyjmuje jednak, że to MK II.

> W 96 był facelift, ale różnice nie są jakieś straszne.

> Wracając do MK III.

> Auto duże, wygodne, silnik 1.8 jest za słaby (optymalny jest 2.0).

> 1.8 zapakowany do pełna - nie będzie chciał jechać.

> Sprawdź opony - autko lubi mieć problemy ze zbieżnością/geometrią.

Ford oficjalnie twierdzi że Mondeo z lat '00-'07 jest to MKIII. skromny.gif

Napisano

> A jak z GPS-ami? Zadziała z antenką wewnętrzną czy przez tą szybę z drucikami potrzebna jest antena

> zewnętrzna?

Czasem dłużej trzeba poczekać, zanim GPS złapie sygnał - ale potem już działa.

Napisano

Fajny samochód, z dobrym zawiasem i masakrycznie kiepską blachą. Niestety rdzewieją szybciej niż Astra F 15 lat temu! no.gif Trzeba sprawdzić rany drzwi i klapy, ogólnie poszukać ognisk korozji. Spytać w ASO może umieją sprawdzić czy miał przeprowadzoną naprawę drzwi.

Napisano

> Ford oficjalnie twierdzi że Mondeo z lat '00-'07 jest to MKIII.

Ford tak, ale chyba jego dostawcy - nie zlosnik.gif

Pierwszy raz, dowiedziałem się, że III to II - kupując części w sklepie motoryzacyjnym zlosnik.gif

Ale już nie pamiętam czego to był katalog spineyes.gif

Napisano

Wniosek z tego taki, że wszystko zależy od indywidualnych upodobań i stylu jazdy.

W 1.8 miałem wrażenie, że autem zapakowanym nie podjadę pod górkę na autostradzie.

W 2.0 nie czułem obciążenia.

Oba auta miały silnik w dobrym stanie (chociaż 2.0 miał jednak sporo mniejszy przebieg).

Napisano
  • Autor

> Fajny samochód, z dobrym zawiasem i masakrycznie kiepską blachą. (...)

Założyłem wątek o dostrzeżonych uszkodzeniach. Niestety, oglądając to auto mam trochę niesmak. Rozumiem, że obcierki się zdarzają itp. ale tu widać ewidentny brak poszanowania dla powierzonych rzeczy. Za to w środku czyściutki na szczęście.

Napisano
  • Autor

> Wniosek z tego taki, że wszystko zależy od indywidualnych upodobań i stylu jazdy.

> W 1.8 miałem wrażenie, że autem zapakowanym nie podjadę pod górkę na autostradzie.

> W 2.0 nie czułem obciążenia.

> Oba auta miały silnik w dobrym stanie (chociaż 2.0 miał jednak sporo mniejszy przebieg).

Pojeździłem troszkę wczoraj tym 125-konnym kombiakiem i jak dla mnie nie jest źle. Przyspieszenie raczej nie robi wrażenia, ale w środku jest zaskakująco cicho, no i prowadzenie to bajka...

Mówię to zwłaszcza w kontekście mojego obecnego auta (Albea z 2007, silnik 1.4 77 koni), które ma syndrom piłkarzyka na sprężynie, a na autostradzie chętniej fruwa niż jedzie (aczkolwiek będę ją dobrze wspominał, bo nie sprawiła najmniejszych kłopotów).

Napisano

> Hmm.

> Mialem 1.8 - 125KM (wlasnie ten o ktorym jest pytanie w watku).

> Musze przyznac, ze silnik wystarczal az nadto.

> Do jazdy po miescie na 1 i 2 biegu przyspieszenie przyzwoite, fakt - bez rewelacji - ale to nie

> jest auto do scigania sie.

> Na trasie przy predkosciach rzedu 80 - 120 km/h jezdzilo sie super. Na 3 biegu super sie

> wyprzedzalo wlasnie przyspieszajac z 80 do 120.

> Do jazdy autostradowej - tez bardzo dobrze.

> Przy 130km/h mial okolo 3k RPM. Jechalo sie bardzo komfortowo, cichutko i spalanie w granicach 8

> litrow przy takiej jezdzie. Przez Niemcy przemknalem troche szybciej, to utrzymywanie

> predkosci rzedu 180 - 200km/h przez kilka godzin ten nie bylo problemem (a auto bylo

> zapakowane do pelna).

> Takze nie uwazam, zeby wersja 1.8 byla za slaba. Przynajmniej nie ta 125KM, bo trzeba pamietac, ze

> sa tez 1.8 110KM.

z calym szacunkiem ale teraz to troche pojechales z_lol1.gifhahaha.gif

to moje mondeo chyba jakies niedorobione jest bo ja jakos to inaczej widze

Napisano

> Czasem dłużej trzeba poczekać, zanim GPS złapie sygnał - ale potem już działa.

nie ma zwiazku z autem. Miedzy Lanosem a mondeo nie widac roznic w lapaniu sygnalu. Czasami lapie od reki a czasami trzeba poczekac ale jest to niezalezne od auta ok.gif

Napisano

> nie ma zwiazku z autem.

Wręcz przeciwnie - używałem trzech Fordów z podgrzewaną przednią szybą: były to Mondeo, Focus i Kuga. W każdym z nich w urządzeniu zamontowanym w uchwycie na przedniej szybie trwało to wyraźnie dłużej niż w innych autach: na początku urządzenie widzi po prostu 1-2 satelity i nie chce zobaczyć więcej. Sprawę ewidentnie przyspiesza wystawienie GPS-a na zewnątrz - jak już złapie fix-a, to po umieszczeniu w aucie czasem działa od razu, a czasem na chwilę jeszcze zgubi sygnał, ale zaraz złapie go ponownie. W każdym razie różnica na etapie "rozruchu" była.

Napisano

> Wręcz przeciwnie - używałem trzech Fordów z podgrzewaną przednią szybą: były to Mondeo, Focus i

> Kuga. W każdym z nich w urządzeniu zamontowanym w uchwycie na przedniej szybie trwało to

> wyraźnie dłużej niż w innych autach: na początku urządzenie widzi po prostu 1-2 satelity i nie

> chce zobaczyć więcej. Sprawę ewidentnie przyspiesza wystawienie GPS-a na zewnątrz - jak już

> złapie fix-a, to po umieszczeniu w aucie czasem działa od razu, a czasem na chwilę jeszcze

> zgubi sygnał, ale zaraz złapie go ponownie. W każdym razie różnica na etapie "rozruchu" była.

też mi się wydaje że dłużej łapie sygnał w maksie,

mam też wrażenie, że gorzej działa pilot do bramy hmm.gif

jak wystawię łapę przez okno, to dobre 10-20m złapie dalej hehe.gif

jednak z GPSem jeździ sie normalnie, szyba nie stanowi jakiegoś problemu, jak urządzenie złapie już sygnał

Napisano

> Wręcz przeciwnie - używałem trzech Fordów z podgrzewaną przednią szybą: były to Mondeo, Focus i

> Kuga. W każdym z nich w urządzeniu zamontowanym w uchwycie na przedniej szybie trwało to

> wyraźnie dłużej niż w innych autach: na początku urządzenie widzi po prostu 1-2 satelity i nie

> chce zobaczyć więcej. Sprawę ewidentnie przyspiesza wystawienie GPS-a na zewnątrz - jak już

> złapie fix-a, to po umieszczeniu w aucie czasem działa od razu, a czasem na chwilę jeszcze

> zgubi sygnał, ale zaraz złapie go ponownie. W każdym razie różnica na etapie "rozruchu" była.

a uzywales w nich wszystkich tego samego gps-a?

Napisano

> a uzywales w nich wszystkich tego samego gps-a?

Tak - stąd mam porównanie. zlosnik.gif I problem (jeśli to w ogóle jest jakiś problem) dotyczył wyłącznie czasu, który upływał, zanim urządzenie zaczęło działać - jak już działało, to działało normalnie.

Napisano

> Tak - stąd mam porównanie. I problem (jeśli to w ogóle jest jakiś problem) dotyczył wyłącznie

> czasu, który upływał, zanim urządzenie zaczęło działać - jak już działało, to działało

> normalnie.

to moze navi jest kiepska uzbroj_zlo.gifgrinser006.gifpiwo.gif

uzywalem kilku roznych urzadzen i jakich dziwnych objawow nie zaobserwowalem, moze i lapac komus dluzej czy krocej ale w pracy odbiornika szyba nie przeszkadza

Napisano
  • Autor

> to moze navi jest kiepska

> uzywalem kilku roznych urzadzen i jakich dziwnych objawow nie zaobserwowalem, moze i lapac komus

> dluzej czy krocej ale w pracy odbiornika szyba nie przeszkadza

Panowie, nie ma o co się sprzeczać. Utrudnione działanie GPS-a jest zjawiskiem oczekiwanym w aucie z ogrzewaną przednią szyba. Wspominają o tym producenci nawigacji i zalecają antenkę zewnętrzną. Dlatego zapytałem czy w Mondeo problem występuje. I wygląda, że może występować, ale nie jest bardzo kłopotliwy. Mnie taka odpowiedź zadowala, a Wy się możecie kłócić, jeśli potrzebujecie... wink.gif

Druga sprawa to czas łapania "fiksa", który zależny jest od kilku czynników - np. jednym z najbardziej oczywistych jest czas jaki minął od ostatniego uruchomienia urządzenia (niektóre z nich wyliczają sobie położenie satelitów na następne kilkadziesiąt godzin i uruchomione w tym czasie łapią fiksa w ciągu kilku sekund, zamiast kilkudziesięciu, czy kilkuset). 001.gif

Napisano

> też mi się wydaje że dłużej łapie sygnał w maksie,

> mam też wrażenie, że gorzej działa pilot do bramy

> jak wystawię łapę przez okno, to dobre 10-20m złapie dalej

zegarek tez wolniej chodzi? zlosnik.gif

Napisano

> wyraźnie dłużej niż w innych autach:

zmien odbiornik gps na inny. U mnie nie widac roznicy

Napisano

> zmien odbiornik gps na inny. U mnie nie widac roznicy

Potwierdzam, też nie widzę różnicy pomiędzy mondeo MK3 (2 sztuki), lanosem, astrą I, avensisem i passatem B6...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.