Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spec od toyoty potrzebny

Featured Replies

Napisano

Witam,

kolega ma Toyote Corolle z 2004 roku - chyba 1.4 albo 1.6.

Ostatnio jadac wlaczyla mu sie kontrolka "check engine" - ale poza tym nie odczul zadnych problemow.

Zapewne pytanie "co to moze byc" przyprawi Was o bol brzucha ze smiechu - moze jestescie w stanie polecic dobrego mechanika, ktory zna sie na Toyotach i potrafi je naprawiac.

Oczywiscie ASO - odpada - z przyczyn oczywistych.

Pozdrawiam

Artur

Napisano

Kontrolka mil w eobd zapala się kiedy wystąpi awaria powodująca zwiększoną toksyczność spalin. Można jechać, ale w skp cię nie puszczą.

Podwyższona toksyczność spalin czyli wypadające zapłony, niesprawny katalizator, niesprawny układ zasilania lub czujniki/elektronika.

Tak jest w każdym aucie, nie trzeba być specem od toyoty. Bez diagnostyki się nie obejdzie. Najczęstsze przyczyny to niesprawne cewki/przewody w-n/ świece albo sonda lambada.

Znam ludzi od toyoty, ale jeden kosi prawie jak ASO, a drugi dorabia po godzinach w domu i nie wiem czy ma tester na eobd.

Napisano
  • Autor

tez tak myslelismy, ze to katalizator lub sonda lambda.

Ale faktycznie bez komputera ani rusz.

Napisano

> Oczywiscie ASO - odpada - z przyczyn oczywistych.

A co to za oczywiste przyczyny ?

Ile przepłacisz (jezeli przepłacisz) na diagnostyce ?

Jechać po bożemu do ASO i zrobić diagnostykę, a później się zastanawiać i ewentualnie porównywac ceny.

Napisano

> tez tak myslelismy, ze to katalizator lub sonda lambda.

> Ale faktycznie bez komputera ani rusz.

Wystarczy ktokolwiek z testerem EOBD. Niech wyciagnie kod bledu, a samemu go znajdziesz w necie. Natomiast jesli nie odczul zadnych negatywnych skutkow poza lampka to stawiam na jakas bzdure zwiazana z ekologia...najpewniej kat lub druga sonda.

Napisano

> Jaki rejon?

> Białołęka?

> Serwis Lexus-Toyota ul Osiedle 2

> ale tani nie są

Ceny jak w ASO tyle, że to nie ASO.

Napisano

> Ceny jak w ASO tyle, że to nie ASO.

Coraz więcej specjalizujących się zakładów kosi równo.

Napisano

> Coraz więcej specjalizujących się zakładów kosi równo.

Specjalistyczny sprzęt warsztatowy kosztuje sporo kasy, wiedza to wartość bezcenna więc nie rozumiem skąd to bicie piany - każdy chce zarabiać prowadząc firmę - na ceny patrzeć trzeba poprzez pryzmat jakości oferowanych usług - bo za darmo masz jak zrobisz sam.

Napisano
  • Autor

> Jaki rejon?

> Białołęka?

> Serwis Lexus-Toyota ul Osiedle 2

> ale tani nie są

Nie interesuje mnie ASO.

ASO to zlodzieje.

Napisano
  • Autor

> Coraz więcej specjalizujących się zakładów kosi równo.

Ja nie pytam o zaklady - tylko o Pana Henia, ktory robi min. japonskie auta.

Napisano
  • Autor

Przyczyny to takie, ze ASO to zlodzieje, ktorzy nie potrafia nic naprawic - jedynie wymienic i to tez z mizernym efektem.

Mialem do czynienia z ASO - dlatego ASO omijam duzym lukiem.

Napisano
  • Autor

Nie znam nikogo z EOBD - a ja do swojego grata mam EUROSCAN, ktory do samochodow nowszych niz 2001 sie nie nadaje. smile.gif

Napisano

To nie drogo. Za UPG w avensie 2.0 bena taki jeden Pan zapłacił 6000 w ASiO.

Napisano

> Przyczyny to takie, ze ASO to zlodzieje, ktorzy nie potrafia nic naprawic - jedynie wymienic i to

> tez z mizernym efektem.

> Mialem do czynienia z ASO - dlatego ASO omijam duzym lukiem.

Rozumiem frustrację, ale uogólnianie i nazywanie kogoś złodziejem jest mało eleganckie.

Napisano
  • Autor

> ASO robi wg swoich procedur, które wymagją wymiany całej listy części przy okazji.

> A ten chciał na zamiennikach tyle.

Ubawilem sie...

Ale masz racje - ASO zawsze wymienia czesci z listy...

szkoda, ze z listy, ktora nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia.

Kiedys przepalil mi sie bezpiecznik, ale tak, ze nie bylo tego widac, bo spalil sie akurat drucik w srodku plastiku - a w ASO powiedzieli, ze jest zwarcie i chcieli cala tablice bezpiecznikow wymieniac.

Dlatego uwazam ASO za debili i w ogole tam nie jezdze.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem frustrację, ale uogólnianie i nazywanie kogoś złodziejem jest mało eleganckie.

Nazywam zlodziejami ASO i mam do tego podstawy.

Ale masz racje - to nie jest eleganckie.

P.S

a jesli ktos Cie okradnie i nazwiesz go zlodziejem - to czy jest to wciaz malo eleganckie?

Napisano

> Znasz ten serwis? Byles tam?

> Dlaczego go polecasz?

Znam, bylem i bede.

Tanio, solidnie ok.gifok.gif

Edit: Zadzwon wczesniej i sie umow, bo kolejki moga byc.

Napisano

> a jesli ktos Cie okradnie i nazwiesz go zlodziejem - to czy jest to wciaz malo eleganckie?

Jeżeli ktos mnie okradnie to zawiadamiam policję. Nawet jeżeli okradnie mnie np. listonosz to nie mówię, że każdy listonosz to złodziej, bo nie mam do tego prawa.

Jeżeli ktoś Cię okradł to napisz kto, a nie generalizuj. Pamietaj, że za nieuprawnione nazywanie kogoś zlodziejem możesz mieć klopoty.

Sorry za offa, ale mam wielu dobrych znajomych w ASO (m.in. w Toyocie) i wiem, że w tych przypadkach nie jest tak jak piszesz.

Napisano

> A co to za oczywiste przyczyny ?

> Ile przepłacisz (jezeli przepłacisz) na diagnostyce ?

> Jechać po bożemu do ASO i zrobić diagnostykę, a później się zastanawiać i ewentualnie porównywac

> ceny.

Daj spokój, nie przetłumaczysz.

Uśmiechać się, przytakiwać - będzie dobrze.

Można też wyjąć żarówkę z MIL...

Napisano

Ludziom się wydaje ze ASO powinno być jak kościół - co łaska. Ale jakoś nikt nie rozumie ze urządzenia, części i pracownicy kosztują. W związku z czym zawiozlem własnie przed godzina mojego SC430 na przegląd wiedząc ze skasuja mnie 5X wiecej niż gdybym wszystko sam zrobił. W sumie mógłbym bo trzeba zmienić wszelkie filtry, olej, płyn hamulcowy, plyn chlodzacy i wyczyscic układ dolotowy, hamulce, wywazyc koła, zrobić zbieżność . Ale zajeloby mi to pewnie cały dzień a może i dłużej. No i np. zbieznosci i wywazenia w warunkach domowych nie zrobi a odpowietrzenie układu chłodzenia pewnie tez nie byłoby łatwe. Wiec z cała świadomością ze przeplacam zawiozlem samochód do dealera.

Napisano
  • Autor

Ja mam na mysli ASO Fiata - ale ide o zaklad, ze wszystkie (bez wyjatku) tak samo kombinuja jak oszukac klienta.

Napisano
  • Autor

A ja jezdze do Pana Henia, ktory robi dokladnie to samoco w ASO - ale 10 razy taniej.

NIe mowiac juz o cenie czesci w ASO.

Napisano

> A ja jezdze do Pana Henia, ktory robi dokladnie to samoco w ASO - ale 10 razy taniej.

> NIe mowiac juz o cenie czesci w ASO.

Dawaj namiary.

Napisano

> A ja jezdze do Pana Henia, ktory robi dokladnie to samoco w ASO - ale 10 razy taniej.

> NIe mowiac juz o cenie czesci w ASO.

I pewnie daje gwarancję na wykonaną usługę smile.gif, ale do czasu złożenia reklamacji.

Napisano
  • Autor

> I pewnie daje gwarancję na wykonaną usługę , ale do czasu złożenia reklamacji.

Jeszcze nigdy nie bylo zadnego problemu, w przeciwienstwie do ASO, ale to juz dyskusja nie na to forum.

Napisano
  • Autor

> Dawaj namiary.

Ul. Szarych Szeregow 5

Jan Stefański

Jak bedziesz chcial numer telefonu - to powiedz.

Napisano

> Jeszcze nigdy nie bylo zadnego problemu

Zawsze mnie zachwyca/zdumiewa ten sposob myslenia smile.gif

Napisano

> Ul. Szarych Szeregow 5

> Jan Stefański

> Jak bedziesz chcial numer telefonu - to powiedz.

I robi dokładnie to samo co w ASO i robi to 10 razy taniej?

Napisano

między duczkami a mostówką jest warsztat gdzie gościu wiele wiele lat pracował w ASO Toyoty i zna Toyoty jak mało Kto-szwagier u niego swoją serwisuję i kilku kolegów

gościu naprawdę godny polecenia

tel przy sobie nie mam ale moge zalatwic ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.