Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Które auto najmniej straci na wartości?

Featured Replies

Napisano

Być może będę musiał zmienić autko icon_rolleyes.gif

Wstępnie wybrałem:

Audi A4 B5, po lifcie - cena około 20 tys zł.

Vectra C (przed liftem) - 20 tys. zł

Focus I - 15 tys zł

Astra II - 15 tys zł

Vectra B - naście tys. zł

Stilo - z 15 tys zł?

Megane II - do 20 tys.

Alfa 156 - 15 tys zł.

Octavia - do 20 tys zł

EDIT

Do listy dodałbym coś z Seatów:

Toledo 15-20 tys.

Ibiza - 15 tys.

Dwa pierwsze ściągałbym z Niemiec. Pozostałe szukałbym w Polsce.

Auto miało pojeździć ze mną 2-3 lata, czyli 50-80 tys. km

Które z tych aut najmniej straci na wartości?

Muszę jeszcze się przejść do jakiegoś komisu i pooglądać te auta dokładnie "od środka" (bo w sumie - dla kierowcy - IMO ta strona musi być najciekawsza).

Ogólne wymogi:

- musi być klimatyzacja (najlepiej klimatronik - ze wzlędu na wygląd panela hehe.gif ).

- skrzynia musi być w miarę precyzyjna (lubię krótkie gałki zmiany biegów i precyzyjną zmianę.

- wnętrze musi być w miarę obszerne na szerokość (ja też dość szeroki jestem hehe.gif ).

Interesują mnie tylko silniki benzynowe - po zakupie założyłbym instalację gazową (chyba, żeby auto paliło 6-7l). Ewentualnie - "stare"/proste diesle?

Do tego liczę, że w auto po zakupie trzeba będzie "wpakować" 2-3 tys. zł

Wydaje mi się, że "najkorzystniej" będzie kupić Vectrę B - przez te 2-3 lata straci na wartości z 5 tys?

Pozostałe - pewnie koło 10 tys. zł?

Ale może się mylę?

Które z tych aut, wg. Was najmniej straci na wartości?

Dodam, że nie uśmiecha mi się zmieniać Mondeo, na cokolwiek - auto spełnia wszystkie moje wymagania, ale nazbierało się już trochę rzeczy do naprawy i szacuję, że musiałbym w nie wsadzić z 5-6 tys (a wartość auta wynosi koło 4 tys...).

Napisano

>Wydaje mi się, że "najkorzystniej" będzie kupić Vectrę B - przez te >2-3 lata straci na wartości z 5 tys?

>Pozostałe - pewnie koło 10 tys. zł?

Z tą utratą wartości nie jest tak do końca jak napisałeś. Po trzech latach to już bedzie auto 12-14 letnie i bedzie tyle warte ile zechce za nie zapłacic nabywca.

W twj chwili rynek jest tak nasycony, ze cieżko jest sprzedać auto za dobre pieniadze.

Napiszę ci z własnego doświadczenia:

Zakupiłem Astre równo 3 lata temu za cenę 22000, teraz wystawiłem cenę w ogłoszeniu 16800, oczywiscie do negocjacji - wynik 1 telefon i 1 oglądacz.

Po Nubirze obiecałem sobie, że kupię auto które straci najmniej na wartosci i z którym nie bedzie problemów przy odsprzedaży ale "niewidzialna ręka rynku" weryfikuje wszystko.

Napisano

> - skrzynia musi być w miarę precyzyjna (lubię krótkie gałki zmiany biegów i precyzyjną zmianę.

W tej kwestii to Vectra B raczej nie będzie spełniała twoich oczekiwań na sto procent... wiem bo mam skrzynia jest delikatnie mówiąc specyficzna... grinser006.gif Ale pod każdym innym względem polecam to auto... ( tzn żywotność silnika, zawieszenie, elektryka, wyposażenie komfort, ekonomiczne dosyć... bla bla bla... wszystko cacy... zakrecony.gif) i za tą cenę, którą zapłacisz za inne ten będziesz mieć normalnie igiełkę z pdw... biglaugh.gif Polecam... ale też masz tam parę innych ciekawych propozycji... smile.gif

Alfę 156 bym raczej odrzucił jeśli nie chcesz za dużo stracić i potem ja szybko popchnąć... Vectra C przedlift to też nie polecam... słyszałem, że problemowe samochody te pierwsze roczniki... ale osobiście nie doznałem więc go nie przekreślam... spineyes.gif

Napisano

W PL wiadomą rzeczą jest, że najmniej na wartości tracą bolidy z koncernu VW i japońce. Oprócz tego ich wielką zaletą jest to, że nawet w kiepskim stanie technicznym szybko znajdą nowego właściciela.

Napisano

> W PL wiadomą rzeczą jest, że najmniej na wartości tracą bolidy z koncernu VW i japońce. Oprócz

> tego ich wielką zaletą jest to, że nawet w kiepskim stanie technicznym szybko znajdą nowego

> właściciela.

Nie tylko w PL. W D niemieckie auta tez bardzo dobrze trzymaja swoja cene i latwo sie sprzedaja.

Napisano

Gdyby nie tak skrzynia to za 20tysi mozna kupic kilkuletnie lacetti z malym przebiegiem.

Napisano
  • Autor

> zapewne helmut

Nie zaprzeczam, że był to mój lider.

Ale jak sobie porozmawiałem z innymi użytkownikami (pomijam opinie wyczytane w internecie - mówię tu teraz tylko o użytkownikach tych aut, których znam "na żywo") to trochę, a nawet dość mocno auto to mi obrzydło.

W rzeczywistości większość luda narzekało na te auta icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> W tej kwestii to Vectra B raczej nie będzie spełniała twoich oczekiwań na sto procent... wiem bo

> mam skrzynia jest delikatnie mówiąc specyficzna...

Miałem Astrę I - jeśli w vectrze skrzynia działa podobnie - to jest to, to czego chciałbym uniknąć zlosnik.gif

Zresztą - tą astrą jeździ nadal moja serce.gif - ale zawsze kiedy ja sobie pojeżdżę tym autkiem, później przesiadam się do forda to przy zmianie biegów aż mi się rogal na twarzy pojawia hehe.gif

> Alfę 156 bym raczej odrzucił jeśli nie chcesz za dużo stracić i potem ja szybko popchnąć...

No Alfa to tak bardziej z marzeń... Wnętrze Alfy by mi pasowało...

> Vectra

> C przedlift to też nie polecam... słyszałem, że problemowe samochody te pierwsze roczniki...

> ale osobiście nie doznałem więc go nie przekreślam...

Hmm - za dużo jeszcze o tym aucie się nie dowiedziałem - może rzeczywiście trzeba będzie się poważniej zastanowaić czy warto się pakować w przedlifta...

Napisano
  • Autor

Miałem się okazję przejechać - ale to nie to.

Primo to skrzynia, o której wspomniałeś zlosnik.gif

Dwa - materiały wykończeniowe (wiem, że na liście, którą podałem większość aut ma takie sobie materiały, ale porównuję też trochę to lacetti do tego co mam teraz w mondeo...).

No i trzy - zawieszenie - IMO takie sobie...

Napisano
  • Autor

Passat z końca lat 90 by się znalazł w granicy 20 tys. ale chyba baaardzo ciężko trafić niewyjechane auto...

Do tego wnętrze sick.gif mnie przytłacza straszliwie...

Golf IV to samo - ten odpada tym bardziej, że najeździłem się już takim służbowym sick.gif

Napisano

> W rzeczywistości większość luda narzekało na te auta

Niemozliwe! Przyciez to nie Fiat hehe.gif

Napisano

Z tej listy którą podałeś IMO Toledo i Octavia najlepiej rokują z tym, że w polskich warunkach musi to być TDI i w wypadku Skody najlepiej Kombi - wtedy nie powinno być problemów z dużym spadkiem wartości.

Napisano

> Miałem Astrę I - jeśli w vectrze skrzynia działa podobnie - to jest to, to czego chciałbym uniknąć

> Zresztą - tą astrą jeździ nadal moja - ale zawsze kiedy ja sobie pojeżdżę tym autkiem, później

> przesiadam się do forda to przy zmianie biegów aż mi się rogal na twarzy pojawia

Dokładnie to samo uczucie mam... grinser006.gif a też w astrza takie wrażenie, że dwójka wchodzi jak dźwignia już prawie w bagażniku...? zlosnik.gif jezdziłem ostatnio Fiatem Pandą i mogę powiedzieć, że skrzynia ideał.... wszystkie biegi można znaleźć w promieniu zaledwie kilku cm od środka... super... zlosnik.gif a poza tym w viki 2.0 skrzynia tak cholernie długa... od razu widać, że do niemieckich autostrad przystosowana... zlosnik.gif

> No Alfa to tak bardziej z marzeń... Wnętrze Alfy by mi pasowało...

Też sobie cenię stylistykę tych aut... mają w sobie to coś czego nie ma w innych... smile.gif

> Hmm - za dużo jeszcze o tym aucie się nie dowiedziałem - może rzeczywiście trzeba będzie się

> poważniej zastanowaić czy warto się pakować w przedlifta...

jeśli już to raczej polift... ok.gif

Napisano

> Niemozliwe! Przyciez to nie Fiat

To taki żarcik z tym fiatem? grinser006.gif bo jeśli nie to chyba nie wiesz co mówisz... nono.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.