Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywrócenie instalacji w Lanosie

Featured Replies

Napisano

Witam,

posiadam Lanosa 1,6 16V z instalacją Bedini, która jednak była nieużywana przez jakieś ostatnie 2 lata. Instalacja sprawiała spore problemy - ogromne spalanie, którego nie dało się wyregulować, zatkany prawie CAŁKOWICIE dolot (filtr powietrza odczepiony od rezonatora i oddzielony blachą przykręconą do nadkola), spadek osiągów, szarpanie na benzynie itd. Przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą 2 lata temu postanowiłem przywrócić stan fabryczny i odetkać dolot, kupiłem nową rurę idącą od filtra powietrza do przepustnicy i odłączyłem wtyczki od parownika. Tak przejechałem jakieś 20 kkm na benzynie - zbiegło się to z obniżką cen benzyny (była po niewiele ponad 3 zł) oraz zmianą pracy - dojeżdżałem tylko 4 km, a więc na gaz i tak by się nie zdążał przełączać.

Podejrzewam, że 99% moich problemów z LPG było spowodowane partactwem mechaników zakładających instalację.

Tymczasem benzyna jest prawie po 5 zł, więc chciałbym przywrócić LPG do życia w Lanosie smile.gif Czy da się w ogóle wyregulować LPG bez zatykania dolotu jakimiś blachami czy innymi cudami? Oraz: poprzednio osiągałem spalanie ok 15-16 litrów na 100 km na LPG w mieście - to moim zdaniem trochę za dużo na silnik 1,6. Czy to oznacza koniec parownika? Dodam, że łącznie przejechałem na LPG jakieś 18 kkm, a parownik był zasmarkany parafiną, samochód potrafił "strzelić" na gazie itd.

Czy ktoś z kolegów mógłby polecić mi jakiś sprawdzony, zaufany serwis gdzie będą potrafili poradzić sobie z bedinim? Z góry dziękuję za odpowiedzi smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Jak ktoś przytkał dolot powietrza to już prawdopodobnie parownik się nie wyrabiał i chodziło o zwiększenie podciśnienia aby mógł sobie więcej gazu "pociągnąć".

Ja bym zaczął od wymontowania parownika i regeneracji choć chyba lepszym rozwiązaniem byłoby od razu zakupić jakiś większy, skoro tamten się nie wyrabiał.

Jakiś BRC albo Zavoli też był chwalony na forum.

Ten kolektor dolotowy w 16V ma sporą objętość i musisz mu to zapewnić jakoś.

Napisano
  • Autor

> Jak ktoś przytkał dolot powietrza to już prawdopodobnie parownik się nie wyrabiał i chodziło o

> zwiększenie podciśnienia aby mógł sobie więcej gazu "pociągnąć".

> Ja bym zaczął od wymontowania parownika i regeneracji choć chyba lepszym rozwiązaniem byłoby od

> razu zakupić jakiś większy, skoro tamten się nie wyrabiał.

> Jakiś BRC albo Zavoli też był chwalony na forum.

> Ten kolektor dolotowy w 16V ma sporą objętość i musisz mu to zapewnić jakoś.

Nie znam się na parownikach, w każdym razie było to zmontowane w ten sposób od "nowości". Mam w takim razie rozumieć, że da się zainstalować LPG z odetkanym dolotem w Lanosie?

Napisano

> Mam w takim razie rozumieć, że da się zainstalować LPG z odetkanym dolotem w Lanosie?

Jasne. Tak mialem w lanku 1.6. Jedynym przewezeniem był mikser do gazu. To wszystko. Dało sie wyregulowac i chodzilo ładnie. Miałem reduktor Tomasetto AT-07 (pewnie sa inne lepsze) i mikser palnikowy fi bodajże 35. Sterował tym Bingo M.

Napisano

> Nie znam się na parownikach, w każdym razie było to zmontowane w ten sposób od "nowości". Mam w

> takim razie rozumieć, że da się zainstalować LPG z odetkanym dolotem w Lanosie?

Na pewno się da. Kwestia jeszcze na ile dobry masz mikser bo twoje problemy mogły być podyktowane także nieodpowiednim mikserem. Z tego co kojarzę to lanosy są dość kapryśne jeżeli idzie o dopasowanie emulacji sondy lambda(żeby potem nie było kłopotów na benzynie). Ale i to da się dostroić. Co do zużycia paliwa to 11-13 litrów gazu te auta w mieście palić będą bo i w benzynie oszczędne nie są.

Napisano

> Nie znam się na parownikach, w każdym razie było to zmontowane w ten sposób od "nowości". Mam w

> takim razie rozumieć, że da się zainstalować LPG z odetkanym dolotem w Lanosie?

Pewnie, że się da. Nie trzeba się znać tylko dużo czytać np w archiwum tego kącika zlosnik.gif

Jeśli nie czujesz się na siłach , żeby własnoręcznie pogrzebać w instalacji to poczekaj jeszcze trochę aż ktoś ze stolycy poleci Ci jakiś dobry warsztat.

Może szybciej znajdziesz jakieś informacje w archiwum.

Napisano

> Czy ktoś z kolegów mógłby polecić mi jakiś sprawdzony, zaufany serwis gdzie będą potrafili poradzić

> sobie z bedinim? Z góry dziękuję za odpowiedzi

Masz tę instalkę wbitą do dowodu? Bo jak nie, to będziesz musiał większość bebechów wymienić na nowe - praktycznie instalacja od nowa.

Napisano
  • Autor

> Masz tę instalkę wbitą do dowodu? Bo jak nie, to będziesz musiał większość bebechów wymienić na

> nowe - praktycznie instalacja od nowa.

Mam instalację wbitą do dowodu, nie "wyrejestrowywałem" jej pomimo nieużywania przez ok 2 lata właśnie z myślą o takich cenach benzyny jakie są teraz.

U mnie jest parownik Bedini i centralka Autronic - dokładnego modelu nie pamiętam.

Znajomy z pracy, który kiedyś zajmował się instalacją LPG w samochodach poradził mi, żeby poskładać wszystkie części do kupy pod maską tak jak były i spróbować przejechać się na gazie. Jego zdaniem ogromne spalanie mogło wynikać właśnie z przytkanego dolotu i - w konsekwencji - zbyt bogatej mieszanki, a nie kończącego się parownika.

Dodatkowo ten sam znajomy mówi, że nawet jeśli wcześniej jeździłem na zatkanym dolocie, to teraz na odetkanym instalacja powinna się sama dostroić do nowych warunków. Mądrze gada, czy raczej nie bardzo?

Poza tym nie wiem tylko czy nic się nie stanie jak po 2 latach nieużywania po prostu podjadę sobie na stację, zatankuje gazu i zacznę jeździć smile.gif Trochę się boję szczerze mówiąc - w końcu to gaz a nie woda.

Napisano

> Mam instalację wbitą do dowodu, nie "wyrejestrowywałem" jej pomimo nieużywania przez ok 2 lata

> właśnie z myślą o takich cenach benzyny jakie są teraz.

To dziwne, że przechodziłeś przeglądy.

Masz tam sterownik? Silnik krokowy na przewodzie z gazem między parownikiem a dolotem?

Na pewno sama się nie dostroi. Jak wiesz, że działało bylejak i nie masz sterownika, to ja bym zaczął od sterownika (np. Bingo-M) i montażu starego parownika + oczywiście regulacja.

Napisano

Jak masz centralkę Autronic to nie jest to fabryczna instalacja Bedini no chyba, że ktoś już przerobił ją wkładając centralkę Autronica.

Pewnie masz najpopularniejszy model AL-700. Połączysz się z nim programem A-mon.

Lanosy z instalką Bedini miały parownik umieszczony pod serwem. Jeśli tam on się znajduje to chyba ktoś właśnie zmienił tylko sterowanie na Autronika.

Sama instalacja się nie dostroi. Może co najwyżej rozstroić Ci nerwy zlosnik.gif

Ja bym spróbował wlać parę litrów gazu i zobaczyć czy to jeszcze wszystko działa. W razie jakichkolwiek nieszczelności zamkniesz zawór na butli i nic się nie stanie.

Mikser masz oryginalny z bediniego montowany przed przepustnicą cy też inny niefabryczny.

Jak zrobisz parę zdjęć podzespołów to będzie można to wszystko jakoś zidentyfikować.

Napisano
  • Autor

> Jak masz centralkę Autronic to nie jest to fabryczna instalacja Bedini no chyba, że ktoś już

> przerobił ją wkładając centralkę Autronica.

> Pewnie masz najpopularniejszy model AL-700. Połączysz się z nim programem A-mon.

> Lanosy z instalką Bedini miały parownik umieszczony pod serwem. Jeśli tam on się znajduje to chyba

> ktoś właśnie zmienił tylko sterowanie na Autronika.

> Sama instalacja się nie dostroi. Może co najwyżej rozstroić Ci nerwy

> Ja bym spróbował wlać parę litrów gazu i zobaczyć czy to jeszcze wszystko działa. W razie

> jakichkolwiek nieszczelności zamkniesz zawór na butli i nic się nie stanie.

> Mikser masz oryginalny z bediniego montowany przed przepustnicą cy też inny niefabryczny.

> Jak zrobisz parę zdjęć podzespołów to będzie można to wszystko jakoś zidentyfikować.

Instalacja Bedini - zakładana w serwisie na ul. Kotsisa w Warszawie. Nie wiem co tam fabrycznie powinno się znaleźć, ale taką mi założyli oryginalnie. Modelu centralki nie znam - Autronic jest napisane na wichajstrze do przełączania gaz/benzyna smile.gif

Parownik zamontowany jest po prawej stronie pod zbiornikiem płynu hamulcowego (stojąc przodem do auta przed nim).

Chciałem to poskładać do kupy i napisać od razu czy/jak działa w celu uzyskania dalszych porad, ale zgubiłem gdzieś 2 cybanty z rurki doprowadzającej gaz z parownika do miksera - zdam relację jutro.

Edit: zapomniałem aparatu jak schodziłem na dół wink.gif Ale może to opisze jakoś: mikser standardowo między filtrem powietrza a przepustnicą, na rurce od przepustnicy do miksera silniczek krokowy (chyba od opla? takie ma logo smile.gif) w 3/4 długości mniej więcej.

Napisano

> Edit: zapomniałem aparatu jak schodziłem na dół Ale może to opisze jakoś: mikser standardowo

> między filtrem powietrza a przepustnicą, na rurce od przepustnicy do miksera silniczek krokowy

> (chyba od opla? takie ma logo ) w 3/4 długości mniej więcej.

Jaki kontroler (dokładny model tego, do czego idą kabelki od krokowca)?

Napisano
  • Autor

> Jaki kontroler (dokładny model tego, do czego idą kabelki od krokowca)?

Hmm, kabel dochodzące do krokowca wychodzą ze "skrzynki" umieszczonej przy podszybiu, tej z której wychodzą wiązki silnika. Nie odkręcałem tej plastikowej obudowy więc nie wiem do czego są podpięte, jutro to zrobie jeśli ma to znaczenie.

I ponownie pytanie: czy Waszym zdaniem mogę zalać jutro spokojnie gazu za 20 zł i spróbować przejechać się na gazie bez obawy o eksplozję/uszkodzenie silnika?

Napisano

Co ci mamy doradzić? Same niewiadome. Coś jest ale nie wiadomo co , nie wiadomo czy kompletne , jaki sterownik, jaki mikser. Nie da się w ten sposób działać zwłaszcza na odległość oslabiony.gif.

Napisano
  • Autor

> Co ci mamy doradzić? Same niewiadome. Coś jest ale nie wiadomo co , nie wiadomo czy kompletne ,

> jaki sterownik, jaki mikser. Nie da się w ten sposób działać zwłaszcza na odległość .

Nie nie, nie zrozumieliśmy się smile.gif Instalacja jest kompletna, jeździłem na niej osobiście, wszystkie części są. Oczekiwałem od Was porady na temat tego co zrobić z tym wszystkim po zmontowaniu do kupy, aby uniknąć eksplozji zlosnik.gif

No i najlepiej namiarów na jakiś dobry, sprawdzony warsztat w Warszawie (najlepiej prawobrzeżnej), który podjąłby się ewentualnej regulacji tego wynalazku, ponieważ moje doświadczenia z tą instalacją są takie, że mało kto chce się podjąć jej strojenia. Jest co prawda serwis na Kotsisa/Jagiellońskiej, ale nie przepadam za ich "fachowym" podejściem.

Napisano

> No i najlepiej namiarów na jakiś dobry, sprawdzony warsztat w Warszawie (najlepiej prawobrzeżnej),

> który podjąłby się ewentualnej regulacji tego wynalazku, ponieważ moje doświadczenia z tą

> instalacją są takie, że mało kto chce się podjąć jej strojenia.

I to chyba najlepsza opcja, jak nie wiadomo co dokładnie jest pod maską, ale wiadomo, że dobrze nigdy nie działało.

Jak swego czasu szukałem warsztatu do rozwiązywania trudniejszych problemów, to wybrałem Migaz - miał bardzo dobre opinie w necie. Ale w końcu własnoręcznie, z pomocą AK wszystkie problemy rozwiązałem i nie odwiedziłem ich.

Napisano
  • Autor

> I to chyba najlepsza opcja, jak nie wiadomo co dokładnie jest pod maską, ale wiadomo, że dobrze

> nigdy nie działało.

> Jak swego czasu szukałem warsztatu do rozwiązywania trudniejszych problemów, to wybrałem Migaz -

> miał bardzo dobre opinie w necie. Ale w końcu własnoręcznie, z pomocą AK wszystkie problemy

> rozwiązałem i nie odwiedziłem ich.

Dzwoniłem do nich przed chwilą - niestety nie mają wolnych terminów przez najbliższe 3 tygodnie. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak z duszą na ramieniu zatankować gazu za parę zł i zrobić próbę generalną smile.gif

Edit: Właśnie wróciłem - zrobiłem ok. 15 km po mieście kręcąc się bez celu i powiem szczerze, że instalacja działa normalnie. Nie szarpie, nie strzela, samochód wkręca się na obroty i idzie w całym zakresie obrotów. Mimo to jestem umówiony popołudniu do gazownika choćby po to, żeby sprawdził szczelność połączeń i czy wszystko podpięte jest zgodnie ze sztuką. Nie wiem jedynie czy będzie miał możliwość podłączyć komputer pod instalację.

Napisano

> Czy ktoś z kolegów mógłby polecić mi jakiś sprawdzony, zaufany serwis gdzie będą potrafili poradzić

> sobie z bedinim? Z góry dziękuję za odpowiedzi

> Pozdrawiam.

Jedź tu. Gdy miałem Lanosa z instalacją Bedini u nich robiłem przeglądy i regulacje. Wszystko zawsze było OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.