Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic VI generacji, proszę o małą pomoc

Featured Replies

Napisano

Witam.

Myślę nad zakupem hondy Civic i znalazłem taki oto egzemplarz.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14003021

Malowana była maska (miernik pokazuje 500 mikrometrów), lewy przedni błotnik i wymieniana też była lewa przednia lampa bo jest depo, prawa jest chyba carello, dziwnie bo na dachu też jest grubsza powłoka niż chyba powinna być bo ok 300 mikrometrów - sprzedający twierdzi, że tam jest ponoć tyle wosku, ale jakoś nie wierzę..... reszta auta ma odczyty miernika w granicach 80-220 mikrometrów)

Środek czysty i zadbany, kierownica była obszywana skórą przez obecnego właściciela, przebieg na liczniku 122 kkm przy czym cyferki nie są w jednej linii, więc podejrzewam, że mógł być cofany...

Mam też nr vin tego auta, ale za bardzo nie wiem co z niego wynika, bo dekodera nie znalazłem żadnego sensownego.

Nr vin: SHHMB2760YU143956

W aucie są 2 malutkie ogniska korozji, jedno na tylnim lewym nadkolu, drugie na brzegu tylniej klapy.

Miałem okazje się też przejechać, biegi wchodzą bardzo fajnie, auto dobrze się prowadzi, cisza w środku nic nie trzeszczy....

Nie miałem nigdy wcześniej do czynienia z hondami i nie wiem na co patrzeć, więc jeśli ktoś z Was może mi coś podpowiedzieć choćby na podstawie zdjęć czy nr VIN to będę wdzięczny

I jeszcze pytanko odnośnie silnika w tym aucie, jest on bezkolizyjny czy kolizyjny??? Co ile trzeba robić rozrząd i jakie są szacunkowe koszta???

Pozdrawiam

Napisano

> I jeszcze pytanko odnośnie silnika w tym aucie, jest on bezkolizyjny czy kolizyjny??? Co ile trzeba

> robić rozrząd i jakie są szacunkowe koszta???

Zdjecia sa dosc podlej jakosci wiec nie bede sie podejmowal proby oceny. Wyglada jednak, ze ma wszystko co ten rocznik miec powinien (lampy, kolpaki itp.). Silnik kolizyjny jak najbardziej, rozrzad co 100kkm, czyli w praktyce co 90 (przeglady chyba w takich Civach co 15kkm przewidziano). Koszty rozrzadu zalezne od czesci ale na markowych zamiennikach powinienes sie zmiescic w 1000PLN z robota.

Korozja w tylnich nadkolach i klapie to norma w tym modelu. VIN wydaje sie sensowny (w sensie wlasciwy model). Tak poza konkursem to polecam takiego Civica ale z 1.5 114KM VTEC, z tym 1.4 to potworny mul.

Napisano
  • Autor

dzięki za opinię smile.gif

Auto dla mojej serce.gif lepszy silnik ponoć Jej nie potrzebny....

Jechałem tym autem i trzeba go kręcić wysoko, ale ogólnie tragedii nie ma smile.gif

Pozdro

Napisano

> dzięki za opinię

> Auto dla mojej lepszy silnik ponoć Jej nie potrzebny....

> Jechałem tym autem i trzeba go kręcić wysoko, ale ogólnie tragedii nie ma

> Pozdro

tylko że 1.4 nie dość że nie jedzie to pali więcej np niż 1.5 smirk.gif

Napisano
  • Autor

> tylko że 1.4 nie dość że nie jedzie to pali więcej np niż 1.5

tyle, że 1.4 na rynku jest masa.... znajdź mi 1.5 na Śląsku w fajnym stanie wink.gif

Napisano

> tyle, że 1.4 na rynku jest masa.... znajdź mi 1.5 na Śląsku w fajnym stanie

Nie mieszkam na Slasku cool.gif

Pewnie, ze znalezc trudniej i raczej na pewno nie bedzie to auto z salonu PL...ale czasem warto sie troche bardziej pomeczyc.

Napisano
  • Autor

> Nie mieszkam na Slasku

> Pewnie, ze znalezc trudniej i raczej na pewno nie bedzie to auto z salonu PL...ale czasem warto sie

> troche bardziej pomeczyc.

póki co męczę się już ponad miesiąc i nie ograniczałem się tylko do hondy .... no i prócz tej jednej hondy znalazłem jeszcze tylko jedno audi 80 B4 warte uwagi, a tak to same szroty......

Napisano

mam takiego samego, z tym silnikiem. Rok 98, przebieg 263.

Smialo polecam, niezniszczalny.

A co do kierownicy - jeśli zaszyta, to na 99% wytarta. Z moich daświadczeń wynika, że kierownica się zaczyna mocno wycierać w tym modelu w okolicy 160-180kkm. Ponizej 160kkm bez oznak niemalze zuzycia. Więc jak jestes ostro napalony to zapłac facetowi 100zł, niech zerwie tą skórkę przy Tobie i Ci pokaże co tam jest.

Jak wytarta mocno, to masz minimum 210kkm.

Napisano

> mam takiego samego, z tym silnikiem. Rok 98, przebieg 263.

> Smialo polecam, niezniszczalny.

> A co do kierownicy - jeśli zaszyta, to na 99% wytarta. Z moich daświadczeń wynika, że kierownica

> się zaczyna mocno wycierać w tym modelu w okolicy 160-180kkm. Ponizej 160kkm bez oznak

> niemalze zuzycia. Więc jak jestes ostro napalony to zapłac facetowi 100zł, niech zerwie tą

> skórkę przy Tobie i Ci pokaże co tam jest.

> Jak wytarta mocno, to masz minimum 210kkm.

No to sie usmialem blush.gif

Ojciec mial 5D sprzed liftu - z pierwszego roku produkcji - 95.

Auto mialo wprawdzie inna kierownice, bo bez poduchy, ale byla wytarta na gladko i swiecaco juz po 100kkm w okolicy lewej reki (zegarowo od 8 do 10 godziny), a przy sprzedazy przy niecalych 180 byla jak lustro.

Z kolei ja mialem Civa 3D z 96 roku i jak sprzedawalem przy 260 to kierownica byla praktycznie jak nowa.

Wszystko zalezy od pokonywanych tras, tego jak trzymasz kierownice, czy masz szostkie rece, czy kierowca nosi bizuterie (pierscionek, obraczka) itp.

Napisano
  • Autor

Dzięki za sugestie smile.gif

Umie ktoś z Was sprawdzić auto po numerze VIN ?

Bo znajomy dziś sprawdzał mi tą hondę i ponoć nie ma jej w bazie.....

Chyba, że VIN źle wpisał... jutro ma to jeszcze zweryfikować

Napisano

> Dzięki za sugestie

> Umie ktoś z Was sprawdzić auto po numerze VIN ?

> Bo znajomy dziś sprawdzał mi tą hondę i ponoć nie ma jej w bazie.....

> Chyba, że VIN źle wpisał... jutro ma to jeszcze zweryfikować

Ale co chcesz weryfikowac na podstawie VIN?

Wyposazenie czy historie serwisowa?

Niestety Honda nie ma centralnej bazy, historie mozna sprawdzic tylko u dealera, u ktorego byla serwisowana

Napisano
  • Autor

> Ale co chcesz weryfikowac na podstawie VIN?

> Wyposazenie czy historie serwisowa?

> Niestety Honda nie ma centralnej bazy, historie mozna sprawdzic tylko u dealera, u ktorego byla

> serwisowana

historię serwisową, głównie chodzi o weryfikacje przebiegu.... smile.gif

Z innej beczki...

Co sądzicie o civicu w dieslu???

Taki się dziś pojawił smile.gif

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14038029

Pozdro

Napisano

> tyle, że 1.4 na rynku jest masa.... znajdź mi 1.5 na Śląsku w fajnym stanie

samochodem chcesz pojezdzić czy kupić go na 2 dni i sprzedać?

Niestety,musisz pojezdzić jak chcesz coś lepszego,znam co najmniej kilka osób które plują sobie w brodę że kupiły 1400 smirk.gif

Napisano

> historię serwisową, głównie chodzi o weryfikacje przebiegu....

Nie da sie tak naprawde. Musialbys podjechac do ASO, w ktorym byla serwisowana...a przy tym wieku to juz pewnie dawno ASO nie widziala zadnego. Natomiast w kazdym ASO mozna sprawdzic historie napraw gwarancyjnych tylko, ze to rowniez bedzie bezuzyteczne - przeciez od uplywu gwarancji minelo juz bardzo duzo lat.

> Z innej beczki...

> Co sądzicie o civicu w dieslu???

> Taki się dziś pojawił

Sadzimy, ze to lipa. Awaryjny i ogolnie bardzo slabo oceniany silnik Rovera, trzymac sie z daleka. Ja nadal podtrzymuje swoje zdanie - chcesz ekonomicznie i w miare szybko to szukaj 1.5.

Napisano
  • Autor

> Nie da sie tak naprawde. Musialbys podjechac do ASO, w ktorym byla serwisowana...a przy tym wieku

> to juz pewnie dawno ASO nie widziala zadnego. Natomiast w kazdym ASO mozna sprawdzic historie

> napraw gwarancyjnych tylko, ze to rowniez bedzie bezuzyteczne - przeciez od uplywu gwarancji

> minelo juz bardzo duzo lat.

W ASO, w którym ta honda ponoć była kupiona nie ma takiego auta w bazie danych, znajomy sprawdzał też w wydziale komunikacji podobno i to samo.... tak więc chyba odpuszczam ten model......

> Sadzimy, ze to lipa. Awaryjny i ogolnie bardzo slabo oceniany silnik Rovera, trzymac sie z daleka.

> Ja nadal podtrzymuje swoje zdanie - chcesz ekonomicznie i w miare szybko to szukaj 1.5.

Oki dzięki 20.GIF

Napisano
  • Autor

> samochodem chcesz pojezdzić czy kupić go na 2 dni i sprzedać?

> Niestety,musisz pojezdzić jak chcesz coś lepszego,znam co najmniej kilka osób które plują sobie w

> brodę że kupiły 1400

Masz na pewno trochę racji, ale w sumie ma to być auto dla mojej serce.gif, a Jej póki co osiągowo to nawet maluch by stykł ....

Tak czy siak narazie odpuszczam hondę, ze względów podanych w powyższym poście...

Napisano

> W ASO, w którym ta honda ponoć była kupiona nie ma takiego auta w bazie danych

To akurat nic nie znaczy. Wystarczy, ze nigdy nie mial w tym ASO serwisu. I ze nigdy nie mial zadnej naprawy gwarancyjnej. Ale w sumie jesli jestes zdecydowany na 1.4 to faktycznie odpusc tak niepewny egzemplarz...jest wiele innych.

Napisano
  • Autor

> To akurat nic nie znaczy. Wystarczy, ze nigdy nie mial w tym ASO serwisu. I ze nigdy nie mial

> zadnej naprawy gwarancyjnej. Ale w sumie jesli jestes zdecydowany na 1.4 to faktycznie odpusc

> tak niepewny egzemplarz...jest wiele innych.

ponoć był w tym ASO kupiony i serwisowany.... Tak twierdzi sprzedawca..... grinser006.gifgrinser006.gif

Ale chyba raczej nie skoro go w bazie nie ma wink.gif

Pozdro

Napisano

> ponoć był w tym ASO kupiony i serwisowany.... Tak twierdzi sprzedawca.....

Dlatego wlasnie kocham ten kraj...ci polacy-katolicy tacy uczciwi sa grinser006.gif

Napisano

Szukaj tylko 1.5 , ja mam i musze wymyslać by se przy aucie pogrzebać zlosnik.gif Nie ograniczaj sie tylko do swojego regiony . Jak znajdziesz gdzie indziej to może ktoś z AK podjedzie oblukac bys nie musiał dylać bez sensu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szukaj tylko 1.5 , ja mam i musze wymyslać by se przy aucie pogrzebać Nie ograniczaj sie tylko

> do swojego regiony . Jak znajdziesz gdzie indziej to może ktoś z AK podjedzie oblukac bys nie

> musiał dylać bez sensu

Zobaczymy, dziś oglądałem kolejnego civica

http://edabar.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13834168

Cały malowany, tylnie nadkola to jedna szpachla, malowane były także progi, a przynajmniej fragmenty które, widać po otwarciu drzwi....

Więc pewnie ruda była w zaawansowanym stadium....

Kierownica była w stanie tragicznym, nie dość że wyślizgana to jeszcze plastik się odkleił od obręczy metalowej i cały się kręcił ....

Przebieg niby 137 kkm grinser006.gif

Cena ostateczna 10 500 zł

Nie wiem czy w ogóle nie zrezygnuje z hondy, bo znalazłem ładne nie bite audi 80 B4 z wiarygodnym przebiegiem i w perfekcyjnym stanie.... Niestety dość drogo, ale wolę już dać więcej niż dalej tracić czas i pieniądze na dalsze szukanie....

Pozdro

Napisano

Czasem długo trzeba szukac tego właściwego grinser006.gif

ja swojego też długo szukałem tyle ze ja szukałem Japońca i w sedanie grinser006.gif

http://moto.gratka.pl/tresc/honda-civic-klima-100-1-4-benzyna-11791068.html#55e57c2a3de8bf55,1

napisz do kolesia może ma cos ciekawego , aut ama odpicowane ale całkiem fajne i jak juz po małych obcierkach

Napisano
  • Autor

> Czasem długo trzeba szukac tego właściwego

Chyba, że masz szczęście.... Mercedes, którym jeżdżę był pierwszym, którego oglądałem wink.gif

> ja swojego też długo szukałem tyle ze ja szukałem Japońca i w sedanie

> http://moto.gratka.pl/tresc/honda-civic-klima-100-1-4-benzyna-11791068.html#55e57c2a3de8bf55,1

> napisz do kolesia może ma cos ciekawego , aut ama odpicowane ale całkiem fajne i jak juz po małych

> obcierkach

Dzięki za namiar, póki co sprawdzę dogłębnie audi, o którym pisałem smile.gif

Pozdro

Napisano

Fakt - samochód ma WSZYSTKIE naprawy wykonywane w ASO, jednak jest po dwóch naprawach blach-lak.

Dodatkowo co chwilę coś się w nim sypie - wyjątkowo awaryjny model.... wink.gif

P.S. Przebieg jakoś też mnie nie przekonuje....

Po pierwszym roku eksploatacji miał 30 tys. km.........

Napisano

> Fakt - samochód ma WSZYSTKIE naprawy wykonywane w ASO, jednak jest po dwóch naprawach blach-lak.

> Dodatkowo co chwilę coś się w nim sypie - wyjątkowo awaryjny model....

> P.S. Przebieg jakoś też mnie nie przekonuje....

> Po pierwszym roku eksploatacji miał 30 tys. km.........

A jaki piękny opis na allegro. hehe.gif

Napisano

> A jaki piękny opis na allegro.

No coś napisać trzeba, prawda....? zeby.GIF

I tak jestem w szoku, że każda pierdółka była naprawiana w ASO.

Przy tych latach samochodu to raczej niespotykane... ok.gif

Napisano

> No coś napisać trzeba, prawda....?

> I tak jestem w szoku, że każda pierdółka była naprawiana w ASO.

> Przy tych latach samochodu to raczej niespotykane...

Bez kitu. Ale czy tak egzemplarz dupiasty...

Napisano

> Bez kitu. Ale czy tak egzemplarz dupiasty...

Albo ktoś po prostu o niego nie dba i jeździł dopóki coś się nie wykrzaczy (i wtedy do serwisu) - albo naprawdę jest jakiś felerny.

W każdym razie lista wizyt w serwisie jest dłuuuuuuuuuugaaaaaa...... hehe.gif

Napisano
  • Autor

Temat można zamknąć.

Dziś zostało zakupione "nowe" wozidło....

Niestety nie honda, a audi, ale w bardzo fajnym stanie i co ważne nigdzie nie bite, nie malowane i bez korozji wink.gif

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, rady i sugestie smile.gif

A w szczególności za rozkodowanie VIN'u koledze Patrolowi.

Pozdrawiam

Napisano

> Temat można zamknąć.

> Dziś zostało zakupione "nowe" wozidło....

> Niestety nie honda, a audi, ale w bardzo fajnym stanie i co ważne nigdzie nie bite, nie malowane i

> bez korozji

> Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, rady i sugestie

> A w szczególności za rozkodowanie VIN'u koledze Patrolowi.

> Pozdrawiam

no to pochwal się co za Audi.......

Napisano

> no to pochwal się co za Audi.......

pewnie A3

Napisano

> pewnie A3

tez tak myślałem ale może dołożył i kupił jakieś RS 6 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no to pochwal się co za Audi.......

80 B4 Avant 1995 r.

1.6 (101KM) .

Bezwypadkowe, niemalowane, z przebiegiem 155 kkm na 99% realny i prawdziwy.

Jak się uda to jutro wrzucę fotki smile.gif

wink.gif

Napisano

> 80 B4 Avant 1995 r.

> 1.6 (101KM) .

> Bezwypadkowe, niemalowane, z przebiegiem 155 kkm na 99% realny i prawdziwy.

> Jak się uda to jutro wrzucę fotki

Udało się ? wink.gif

Napisano

... nie to żebym się czepiał ale mi tatuś mówił :

"nie kupuj synu auta ze świeżo wymytym silnikiem" zlosnik.gif

Napisano

> 80 B4 Avant 1995 r.

> 1.6 (101KM) .

> Bezwypadkowe, niemalowane, z przebiegiem 155 kkm na 99% realny i prawdziwy.

> Jak się uda to jutro wrzucę fotki

z Civica na takie kombi? icon_eek.gif Co ta twoja kobita będzie wozić? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> ... nie to żebym się czepiał ale mi tatuś mówił :

> "nie kupuj synu auta ze świeżo wymytym silnikiem"

Auto kupione od pedanta....

Jak mu powiedziałem, że wymył silnik to sie prawie obraził wink.gif

Stwierdził, że ten silnik tak zawsze wyglądał wink.gif

zresztą w komorze nie ma grama rdzy ani nic... po prostu gość dbał też o czystość pod maską wink.gif

Napisano
  • Autor

> z Civica na takie kombi? Co ta twoja kobita będzie wozić?

może za jakiś czas np. wózek dla dziecka wink.gif

Auto kupowane z myślą o przyszłości.... jedno niepraktyczne auto już mamy, teraz była pora na praktyczne, a że akurat na Nią wypadło zlosnik.gif

Zresztą nie szukaliśmy konkretnej marki i modelu, tylko czegoś praktycznego, fajnego w dobrym stanie.....

Po ponad miesięcznych poszukiwaniach, niestety nic lepszego od tego audi nie znaleźliśmy... Może błędem było to, że audi oglądaliśmy jako pierwsze ? grinser006.gif

A w zasadzie błędem było chyba to, że szukaliśmy dalej ... ale zniechęcała nas do niego wysoka cena...

Pozdro

Napisano

> ... nie to żebym się czepiał ale mi tatuś mówił :

> "nie kupuj synu auta ze świeżo wymytym silnikiem"

Ja raz w roku myje zlosnik.gif

Napisano

Ładniutki ,oby spisywał sie jak Honda zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Ładniutki ,oby spisywał sie jak Honda

dzięki waytogo.gif20.GIFzlosnik.gif

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.