Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wykręcić świecę?

Featured Replies

Napisano

Nie mogę wykręcić jednej świecy zapłonowej angryfire.gif. Próbowałem na zimno i na gorąco. Nie chcę stosować zbyt długiej przedłużki,żeby nie zostawić gwintu z głowicy na świecy hehe.gif.

Są jeszcze jakieś patenty? confused.gif

Napisano

ja jak kiedyś nie mogłem wykręcić to spróbowałem "dokręcić" w prawą stronę , ruszyło się i potem już lżej poszło w lewą , a co się dzieje że wykręcasz ? 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ja jak kiedyś nie mogłem wykręcić to spróbowałem "dokręcić" w prawą stronę , ruszyło się i potem

> już lżej poszło w lewą , a co się dzieje że wykręcasz ?

Przy odpalaniu na zimno jeden cylinder gubi zapłony. Swego czasu czyściłem świece,ustawiałem przerwę itp. Zrobiłem to na 3 świecach bo czwartej ( a dokładnie pierwszej) nie mogłem odkręcić.Chyba teraz przyszła już pora żeby ją ruszyć oslabiony.gif

Napisano

> Przy odpalaniu na zimno jeden cylinder gubi zapłony. Swego czasu czyściłem świece,ustawiałem

> przerwę itp. Zrobiłem to na 3 świecach bo czwartej ( a dokładnie pierwszej) nie mogłem

> odkręcić.Chyba teraz przyszła już pora żeby ją ruszyć

sprobuj wlac do gniazka swiecy jakiegos odrdzewiacza dobrego, lub ciepla coca-cole

Napisano

> Nie mogę wykręcić jednej świecy zapłonowej . Próbowałem na zimno i na gorąco. Nie chcę stosować

> zbyt długiej przedłużki,żeby nie zostawić gwintu z głowicy na świecy .

> Są jeszcze jakieś patenty?

WD40 sprobuj ... to samo mialem i popsikalem troche i po czasie ruszyla sie swieca

Napisano

> Nie mogę wykręcić jednej świecy zapłonowej . Próbowałem na zimno i na gorąco. Nie chcę stosować

Przy odkręcaniu nie powinno zerwać gwintu, ja też zawsze mam problemy ale nic się nie popsuło.

Napisano

> Przy odkręcaniu nie powinno zerwać gwintu, ja też zawsze mam problemy ale nic się nie popsuło.

Co prawda nie z głowicy, ale ostatnio wyciągnąłem pół gwintu przy odkręcaniu śruby od mocowania łapy do skrzyni.

Napisano

> Co prawda nie z głowicy, ale ostatnio wyciągnąłem pół gwintu przy odkręcaniu śruby od mocowania

> łapy do skrzyni.

A to tak, zdarza się ale przy świecach nie widziałem, żeby podczas odkręcania się coś zdarzyło a też zawsze BARDZO mocno dokręcam i jeszcze mocniej trzeba odkręcać.

Napisano

Ja tam nigdy nie widziałem zeby przy odkręcaniu jakiejkolwiek śruby odkręcić ja razem z gwintem materiału gdzie jest wkręcona, ale tak czy inaczej uważał bym zeby jej nie urwać.

Napisano

Zalej na noc naftą. Rano długa brecha i lekkimi popchnięciami próbuj "zruszyć" świecę. Jednego panaceum nie ma, albo urwiesz, albo nie...

Napisano

> Zalej na noc naftą. Rano długa brecha i lekkimi popchnięciami próbuj "zruszyć" świecę. Jednego

> panaceum nie ma, albo urwiesz, albo nie...

Dokładnie waytogo.gif Metoda bardziej "udarowa", niż "siłowa" jest zazwyczaj znacznie lepsza waytogo.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> Dokładnie Metoda bardziej "udarowa", niż "siłowa" jest zazwyczaj znacznie lepsza

Witam

Tez miałem/mam ten problem z jedną. Świece nie ruszaane 60kkm niecałe 3 lata.

Zastosowałem wszystkie rady i wykreciłem świece ale z kawałkiem gwintu(niecałe pol dlugosci gwintu od strony elektrod) frown.gif

Powiedzcie prosze co mam teraz z tym fantem zrobic.

Wkrecac nową, wkrecać nową na jakimś kleju uszczelniaczu czy zastosować jakąś "spręzynke"do naprawy gwintów.

Pozdrawiam

Napisano

Nalej wd40 pokrec w prawo a potem w lewo ale w miare dobrym kątem to nic nie złamiesz.

A najlepiej się odkręca masywnym spzętem ja mam do świecy w ścigaczu coś takiego

http://allegro.pl/yato-nasadka-do-swiec-1-2-21-mm-yt-1254-i1231814916.html

tym nawet samiczka odkrci grinser006.gif na to nakłdasz klucz plaski idzie jak na maśle nic nie złamiesz.

Napisano

nasadka waytogo.gif ale wd 40 no.gif stawiam na cole - wez szmatke nie duza i nasacz tak, zeby bylo mokro, a nie zebys zalal polowe silnika zlosnik.gif i owin w okolo i zostaw na noc - powinno ruszyc wink.gif co jak co Cole uwielbiam, ale jesli chodzi o odkrecenie czegos 'niruszalnego' w cento to nigdy mnie nie zawiodla grinser006.gif wszystkie wd40 i inne tym podobne wynalazki umywają sie cfaniak.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

> Zastosowałem wszystkie rady i wykreciłem świece ale z kawałkiem gwintu(niecałe pol dlugosci gwintu

> od strony elektrod)

> Powiedzcie prosze co mam teraz z tym fantem zrobic.

> Wkrecac nową, wkrecać nową na jakimś kleju uszczelniaczu czy zastosować jakąś "spręzynke"do naprawy

> gwintów.

Żeby nie pisać nowego tematu...

Wymieniałem świece i jedna mi się odkręciła z jakąś sprężynką. Sprężynka została na świecy, a teraz nie mogę wkręcić nowej. Gwint w głowicy jest za duży. Próbowałem wcisnąć tę sprężynkę w gwint i w to świece ale nic z tego. Sprężynka wkręca się w świecę a świeca nie chce się wkęcić dalej. Trochę załapało i odpaliłem nawet auto, ale pracuje strasznie nierówno i jakby łapało powietrza przy tej świecy.

Co mogę zrobić żeby to naprawić?

Napisano

Zastosować taka sama spręzynnke tylko nową, to jest taki zestaw naprawczy cool.gif

Napisano

> Zastosować taka sama spręzynnke tylko nową, to jest taki zestaw naprawczy

I taką sprężynkę nakręcić na świecę a to wszystko do gniazda?

Czy muszę ją jakoś w to gniazdo w głowicy wepchać?

W każdym sklepie moto to kupię?

Napisano

> I taką sprężynkę nakręcić na świecę a to wszystko do gniazda?

> Czy muszę ją jakoś w to gniazdo w głowicy wepchać?

> W każdym sklepie moto to kupię?

klik najpierw wkrecasz ta sprezynke na swiece bo musisz odciac ten element sprezynki do wkrecenia jej, a potem wszystko do glowicy

Napisano

> I taką sprężynkę nakręcić na świecę a to wszystko do gniazda?

> Czy muszę ją jakoś w to gniazdo w głowicy wepchać?

> W każdym sklepie moto to kupię?

facepalm%5B1%5D.gif

Jaka sprężynka? Gościu, wykreciles świece z gwintem i jedyne co Cie teraz ratuje to własnie helicoil (post powyzej).

Radziłbym jednak, zeby w tym przypadku wstawił ją ktos, kto sie na tym zna wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.