Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bawełniany filtr powietrza zamiast fabrycznego?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - spotkaliście się z tym? Kolejna magia w stylu magnetyzerów i chipów z allegro, czy faktycznie coś wartego zainteresowania? Pytam, bo powinienem wymienić, a K&N się chwali, że taki filterek od nich to już do końca będzie służył.

Napisano

> Jak w temacie - spotkaliście się z tym?

Używałem wkładki K&N w dwóch samochodach. Odczucia mieszane:

a) poprawy mocy nie było najmniejszej

b) cenowo było tak sobie - informacja o tym ile to się oszczędza nie bierze pod uwagę kosztów środków do jego mycia i nasączania.

c) ilość roboty z umyciem, wysuszeniem i nasączeniem olbrzymia + masz stracha czy dobrze to zrobiłeś.

Wniosek - szkoda zachodu.

Napisano

> Jak w temacie - spotkaliście się z tym? Pytam, bo powinienem wymienić, a K&N się chwali,

> że taki filterek od nich to już do końca będzie służył.

Miałem w większości posiadanych samochodów ok.gif W niektórych poczujesz lepsze osiągi w innych nie. Wszystko zależy od wydajności seryjnego filtra

Napisano

> c) ilość roboty z umyciem, wysuszeniem i nasączeniem olbrzymia + masz stracha czy dobrze to

> zrobiłeś.

z_lol1.gif

Napisano

raczej "magnetyzer". to jest dobre dla aut ktore nie sa exploatowane w ruchu cywilnym. mialem wkladke tradycyjne K&N (nie stozek, czyszczona co 5-7kkm - czyli srednio 1x w miesiacu) i przez to ze u nas jest straszny brud i zapylenie na drogach (nie oczyszczane z piachu itp) powycieraly sie pierscienie - o dziwo gladzie cylindrow spoko. po trasie srednio 2kkm z czego sporo po autostradzie z predkoscia 130 trzeba bylo dolewac z 200ml oleju. po "malym remoncie" gdzie i pierscienie zostaly wymienione na nominaly nie ma tejze przypadlosci. wiec tylko fitlr papierowy jak najlepszego producenta z jak najlepsza uszczelka aby ladnie pasowal do puchy.

Napisano

Używałem K&N kiedyś w samochodzie i teraz mam w moto. Wyraźna jest tylko zmiana dźwięku (słychać szmery ssania) i ogólnie trochę inny dźwięk silnika.

A zalety: wtedy wyłącznie cena, bo samochód był rodzynkiem na naszym rynku i filtr powietrza kosztował prawie 200zł, a za tyle samo dostałem dedykowany K&N z dużymi butelkami płukanki i oleju.

Na wymianę trzeba przeznaczyć parę godzin (najlepiej noc), bo po myciu i płukaniu filtr trzeba wysuszyć (bez podgrzewania) a to trwa parę godzin. Potem spryskuje się olejem i montaż.

Skomplikowanie małe, 10latek sobie poradzi, zakładając że przyczyta w jakiej kolejności używać.

No i można się poświęcić dwa razy w roku (ja w tym czasie robiłem 30kkm/rok)

Napisano

> Jak w temacie - spotkaliście się z tym? Kolejna magia w stylu magnetyzerów i chipów z allegro, czy

> faktycznie coś wartego zainteresowania? Pytam, bo powinienem wymienić, a K&N się chwali,

Mit w rodzaju magnetyzera to to na pewno nie jest,

ale sama wymiana filtra prócz zmiany dźwięku niewiele zmieni.

Za to zrobienie zimnego dolotu z takim filtrem- jak najbardziej,

np. w Civic Type-R wyprowadzenie szerokiergo dolotu poza komorę silnika

(seryjny jest b. restrykcyjny) daje ok. 8-10 KM.

A mycie filtra wcale nie jest ani uciążliwe, ani trudne.

Napisano

> Jak w temacie - spotkaliście się z tym? Kolejna magia w stylu magnetyzerów i chipów z allegro, czy

> faktycznie coś wartego zainteresowania? Pytam, bo powinienem wymienić, a K&N się chwali,

Kiedyś Gt testowało na hamowni i przyrosty były zauważalne ale w autach ze zmiennymi fazami.

Mycie to nie problem bo są sposoby by myć i konserwować filtr za 1/4 ceny zestawu KN do czyszczenia filtrów i sporo osób w kjs tak oszczędza. pamiętaj tylko że bawełna się szybko brudzi i tłumi silnik.

Napisano

zdecydowanie jest tańszy w szczególności w nowych autach (gdzie czesci tylko w serwisie). Mycie w detergencie do naczyń i letnia (chłodna) woda + oliwka parafinowa dla niemowląt.

Pomykalem tak 10 lat smile.gif. W końcu eksploatacji, tak był zatkany że juz nawet mycie w benzynie nie pomagało hehe.gif wymieniłem na paierowy zamienik ( ale juz kosztował już tylko 20 zł a nie 160 zł w serwisie)

Napisano

> oliwka parafinowa dla niemowląt.

Odradzam - spływa. Nie brać przykładu z tego Pana wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.