Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierwsze problemy z gazem.....dodalem zdjecia i pewne opinie

Featured Replies

Napisano

> ja jak cos robie to MUSI byc idealnie. tego samego wymagam od innych. tym bardziej ze place.

To pojąć nie mogę, czemu zdecydowałeś się na składaka zamiast kompleksowego rozwiązania.

Ja tą głupotę zrobiłem dwa lata temu, gdy zachwyt nad stagiem był powszechny, dziś już zdecydowanie osłabł.

Napisano

> jesli masz tam znajomosci to chetnie

> odstawiam tam auto jutro o 8:00. odbieram prawdopodobnie w sobote przed 13.00. jesli masz czas to

No niestety, dziś jestem w Warszawie ....

Napisano

> wlasnie, teraz zaluje ze nie zalozylem brc. i taki sobie teraz dam podpis niech innych wystrzega

Nie ma czego żałować ...

Ja nie rozumiem zachwytu nad BRC i przepłacania za te instalki dużo więcej ...

Zapewne "autoryzacja" BRC kosztuje więc później gazownicy muszą jakoś sobie to odbić ...

Można samemu sobie skompletować dużo ciekawszą instalacje niż "kitowe" instalki od BRC.

Ja sam znajomemu zaproponowałem do jego Peugota 406 2.0 Coupe następujące elementy:

1. Zavoli Zeta N

2. Stag 4

3. Listwa Matrix HD

Był u gazownika , gazownik zaproponował mu MagicJety i jeździ zadowolony i nie narzekam na żadne problemy ...

Najważniejszy jest dobry fachowiec ...

Niestety bardzo często jest tak że u gazowników jest bardzo wysoka rotacja personelu. Jak jakiś się coś "nauczy" to zakłada własny biznes , bo za grosze nie chce pracować ...

Niedaleko mnie jest naprawdę dobry fachowiec (właściciel) , ale niestety u niego rotacja ludzi jest niesamowita ...

Ostatnio widziałem jak u niego instalkę zakładały dzieciaki , zapewne "uczniowie" którzy za darmo uczą sie zawodu ...

Niestety przez olbrzymią rotację pracowników nie można do końca ufać fachowości i profesjonalizmowi zakładów ...

Bo często jest tak że np. rok temu mieli profesjonalny personel a obecnie pracują "żółtodzioby" które się uczą ...

Według mnie lepiej samemu dobrać elementy niż ufać "kitowi". Bardzo często kity są przestarzałe technologicznie i korzystają z tanich podzespołów ...

A elektronika Staga jest naprawdę bardzo dobra i dobrze znana przez gazowników. łatwiej znaleźć więc fachowca.

Najważniejszy jest gazownik !

A Tobie niech gazownik po prostu naprawi instalację. Jeśli wtryski są za słabe to niech włoży Ci listwę Matrix HD344 a jak będzie za słaba to XJ544 ...

Przy dobrze ustawionej instalacji samochód musi jeździć tak samo dobrze na na benzynie ...

Napisano

> I auto w cyklu miejskim będzie palić benzynę i gaz pół na pół.

> A w zimie będzie się na gaz przełączać po 10 km ....

nieeee smile.gif ja zimą miałem 55 i przełączał po 4km smile.gif teraz mam 50 bo przy 45 delikatnie poszarpywało przy pierwszym przełączeniu na gaz. a że mam wygodny tyłek i nie lubie szarpania... latem przejeżdzam niecały kilometr i przełącza.

edit-> kolego zenek. nie bede się pastwił, że nie założyleś brc, bo to nie moja sprawa. z tego co koledzy piszą i z tego jakie zdjęcia zamieściłeś, wydaje mnie się iżby:

* trza było wymienić wtryski na szybsze (żegnajcie oszczędności w stosunku do brc)

* reduktor na tym samym poziomie (albo nawet wyżej) od zbiornika płynu chłodzącego? a nie powinien być niżej?

* filtr fazy lotnej trzyma się tylko na przewodach? może to żadna usterka, ale o podejściu gaziarza swiadczy tak, że ojjj...

* nirpodłączony króciec. ktoś już o nim wcześniej wspomniał. gaziarz chyba stwierdził, że producent niepotrzebnie to wogóle dawał. jeżeli faktycznie jest to króciec od podciśnienia, i pozostanie niepodłączony to ZAWSZE będziesz miał problemy z szarpaniem i gasnięciem. zrób sobie test i wyciagnij przewody podciśnieniowe które są przy przepustnicy i spróbuj odpalić i jechać na benzyznie.

Napisano

> Nie ma czego żałować ...

jak widać jest ...

> Ja nie rozumiem zachwytu nad BRC i przepłacania za te instalki dużo więcej ...

ja rozumiem, pozatym nie widzę tutaj żadnego przepłacania...dokładasz do staga porównywalne wtryski i już masz cenę BRC, więc gdzie to przepłacanie??

> Zapewne "autoryzacja" BRC kosztuje więc później gazownicy muszą jakoś sobie to odbić ...

tak tylko kit BRC kosztuje praktycznie wszędzie tyle samo

> Można samemu sobie skompletować dużo ciekawszą instalacje niż "kitowe" instalki od BRC.

można, tylko po co przepłacać i jeszcze mieć składaka??

> Ja sam znajomemu zaproponowałem do jego Peugota 406 2.0 Coupe następujące elementy:

> 1. Zavoli Zeta N

> 2. Stag 4

> 3. Listwa Matrix HD

> Był u gazownika , gazownik zaproponował mu MagicJety i jeździ zadowolony i nie narzekam na żadne

> problemy ...

nic tylko się cieszyć, bo chyba o to chodzi??

> Najważniejszy jest dobry fachowiec ...

tak to jest najważniejsze

> Niestety bardzo często jest tak że u gazowników jest bardzo wysoka rotacja personelu. Jak jakiś się

> coś "nauczy" to zakłada własny biznes , bo za grosze nie chce pracować ...

> Niedaleko mnie jest naprawdę dobry fachowiec (właściciel) , ale niestety u niego rotacja ludzi jest

> niesamowita ...

> Ostatnio widziałem jak u niego instalkę zakładały dzieciaki , zapewne "uczniowie" którzy za darmo

> uczą sie zawodu ...

> Niestety przez olbrzymią rotację pracowników nie można do końca ufać fachowości i profesjonalizmowi

> zakładów ...

właśnie z tego powodu lepiej powierzyć dobranie komponentów profesionalnej firmie niż kazkowi z garażu ...

> Bo często jest tak że np. rok temu mieli profesjonalny personel a obecnie pracują "żółtodzioby"

> które się uczą ...

no i o tym piszę wyżej

> Według mnie lepiej samemu dobrać elementy niż ufać "kitowi".

ja tam wole zaufać profesionalisom w sprawach na których się znają, niż gdybać co by było gdybym użył tego zamiast tamtego.

Bardzo często kity są przestarzałe

> technologicznie i korzystają z tanich podzespołów ...

np. które podaj przykład, bo nic mi do głowy nie przychodzi.

> A elektronika Staga jest naprawdę bardzo dobra i dobrze znana przez gazowników. łatwiej znaleźć

> więc fachowca.

taaa jasne, a przykład mamy np. w wątku

> Najważniejszy jest gazownik !

> A Tobie niech gazownik po prostu naprawi instalację. Jeśli wtryski są za słabe to niech włoży Ci

> listwę Matrix HD344 a jak będzie za słaba to XJ544 ...

> Przy dobrze ustawionej instalacji samochód musi jeździć tak samo dobrze na na benzynie ...

tak, gdybać to sobie morzesz itd w przypadku BRC nie musisz bo zakładasz dopasowany do mocy zestaw i on poprostu działa....

Napisano

> dokładasz do staga porównywalne wtryski

> i już masz cenę BRC, więc gdzie to przepłacanie??

ok.gif

> można, tylko po co przepłacać i jeszcze mieć składaka??

I jeszcze się zastanawiać gdzie jest problem - czy wtryski odpowiednio szybkie, czy reduktor "wyrabia"....

> właśnie z tego powodu lepiej powierzyć dobranie komponentów profesionalnej firmie niż kazkowi z

> garażu ...

Dodatkowy plus jest taki, że dla wielu aut ta firma opracowała "manual" i gazownik nie musi myśleć, tylko robi tak, jak książka każe. Instalacje są powtarzalne.

Napisano
  • Autor

> edit-* trza było wymienić wtryski na szybsze (żegnajcie oszczędności w stosunku do brc)

> * reduktor na tym samym poziomie (albo nawet wyżej) od zbiornika płynu chłodzącego? a nie powinien

> być niżej?

> * filtr fazy lotnej trzyma się tylko na przewodach? może to żadna usterka, ale o podejściu gaziarza

> swiadczy tak, że ojjj...

> * nirpodłączony króciec. ktoś już o nim wcześniej wspomniał. gaziarz chyba stwierdził, że

> producent niepotrzebnie to wogóle dawał. jeżeli faktycznie jest to króciec od podciśnienia, i

> pozostanie niepodłączony to ZAWSZE będziesz miał problemy z szarpaniem i gasnięciem. zrób

> sobie test i wyciagnij przewody podciśnieniowe które są przy przepustnicy i spróbuj odpalić i

> jechać na benzyznie.

sprawdze, na razie auto jest w serwisie.

pozd

Napisano

> Dodatkowy plus jest taki, że dla wielu aut ta firma opracowała "manual" i gazownik nie musi myśleć,

> tylko robi tak, jak książka każe. Instalacje są powtarzalne.

Tyle że no właśnie ...

Idzie do gazownika który ma być fachowcem i płacimy mu za profesjonalizm ...

Dobry fachowiec potrafi zaproponować odpowiednią instalację klientowi , dopasowaną do jego potrzeb i posiadanej gotówki ...

Naprawdę bardzo często można zastosować naprawdę tanie elementy i klient będzie zadowolony , ale są też bardziej wymagające samochody (silniki) które wymagają mocniejszych reduktorów i szybszych wtrysków ....

Klient który mniej zapłaci później zapłaci i tak więcej bo będzie musiał jeździć na regenerację słabszych wtryskiwaczy i itd ...

Tu nie o to chodzi aby koszty braku wiedzy i brak doświadczenia zrzucać na klienta który ma zapłacić sporo więcej ze względu na to że "fachowiec" nie jest fachowcem i nie potrafi nawet dobrać odpowiedniej elektroniki i podzespołów ...

Być może przydała by się jakaś certyfikacja instalatorów i tylko osoby z odpowiednimi "certyfikatami" i przeszkoleniem mogły by zajmować się tym fachem , bo taki partacz amator może być bardzo niebezpieczny , bo brak kwalifikacji i umiejętności może się źle skończyć ...

Naprawdę w wielu samochodach nie musi być instalka z najwyższej półki. Nie ma to żadnego ekonomicznego sensu przepłacania ...

Napisano

> Idzie do gazownika który ma być fachowcem i płacimy mu za profesjonalizm ...

> Dobry fachowiec potrafi zaproponować odpowiednią instalację klientowi , dopasowaną do jego potrzeb

> i posiadanej gotówki ...

I ten gazownik mówi: BRC

A klient: Hmm, no wie Pan, ale ja poczytałem w necie i lepiej by było dać staga, zavioli i matrixa

Gazownik: No, ale w tej samej cenie zrobię Panu BRC Light ...

Klient: Ja bym jednak wolał tego staga

I zgodnie z zasadą klient nasz per pan, montują mu staga.

> Być może przydała by się jakaś certyfikacja instalatorów i tylko osoby z odpowiednimi

> "certyfikatami" i przeszkoleniem mogły by zajmować się tym fachem , bo taki partacz amator

> może być bardzo niebezpieczny , bo brak kwalifikacji i umiejętności może się źle skończyć ...

Chcesz mnie rozśmieszyć.... Za chwilę będziesz musiał mieć "certyfikat" na robienie kupy, w celu jego uzyskania będziesz musiał przejść szkolenie i zdać egzamin praktyczny z właściwego robienia kupy.

> Naprawdę w wielu samochodach nie musi być instalka z najwyższej półki. Nie ma to żadnego

> ekonomicznego sensu przepłacania ...

Oczywiście - w używanym przeze mnie aucie stag jeździ od 2 lat i jakichś 50 kkm. Pewnie znalazłoby się wielu użytkowników, którzy w tym czasie nauczyliby się stroić tą instalkę, regenerować i kalibrować valteki, kupili interfejs i byli super zadowoleni.

Ja się raczej z lpg na razie wyleczyłem, chyba że producent samochodu lub instalacji przygotuje kompletny zestaw przygotowany i przetestowany do konkretnego samochodu z dokumentacją techniczną, pozwalającą gazownikowi złożyć to bez myślenia.

Napisano
  • Autor

> I ten gazownik mówi: BRC

> A klient: Hmm, no wie Pan, ale ja poczytałem w necie i lepiej by było dać staga, zavioli i matrixa

> Gazownik: No, ale w tej samej cenie zrobię Panu BRC Light ...

> Klient: Ja bym jednak wolał tego staga

tak, ale w MOIM przypadku jest pewne ale:

- zaklad zostal polecony,

- zaklada brc i stag,

- szef nie protestowal kiedy wybralem stag, tylko sie zdziwil, nota bene po fakcie to i ja zaluje frown.gif

przy odbiorze auta pytalem czy byly jakies problemy bo auto ma 12 lat i wszystko moze wyskoczyc. zostalem poinformowany ze nie. wszystko poszlo nader gladko. co bardzo mnie ucieszylo bo staram sie dbac o samochod i w czasie 2 lat jego posiadania wlozylem w niego ze 4 tysie a liczac gaz to prawie podwoilem jego wartosc. ale wiem czym jezdze i jesli bylaby potrzeba doturlam sie na 2 koniec europy bez niepodzianek. bo tak lubie.

> Oczywiście - w używanym przeze mnie aucie stag jeździ od 2 lat i jakichś 50 kkm. Pewnie znalazłoby

> się wielu użytkowników, którzy w tym czasie nauczyliby się stroić tą instalkę, regenerować i

> kalibrować valteki, kupili interfejs i byli super zadowoleni.

chyba bede sie musial/chcial nauczyc. w koncu to nie jakas straszna filozofia.

> Ja się raczej z lpg na razie wyleczyłem, chyba że producent samochodu lub instalacji przygotuje

> kompletny zestaw przygotowany i przetestowany do konkretnego samochodu z dokumentacją

> techniczną, pozwalającą gazownikowi złożyć to bez myślenia.

przeciez taki jest BRC.

a z innej beczki

troche juz zyje i nie wierze w promocje, nie wierze ze najtaniszy wtrysk brc jest na super podzespolach, bo nie sa mikolajem tylko upychaja stary syf niby w promocji - no chyba ze sa dobrzy ludzie na swiecie i cos mozna dostac za okolo 20% mniej tak ot sobie, bez ekonomicznego powodu.

instalka do n1 1.6 w czakramie kosztuje 2900zl - brc, dobra instalka. nie zadne light. tego dowiedzialem sie w tarnowie.

co do brc a stag. na roznych forach - nie tylko na tym - pojawiaja sie czesto skargi na brc. ostatnio wcale nie rzadziej niz na dobre zestawy stag. bo tez leca z kosztow przy masowej produkcji lub montazysci nie wszystko lapia. wybierz wersja.

przewaga brc polega na tym, ze uzytkownik nawet o tym nie wiedzac, jezdzi na benzynie, poniewaz sterownik jesli wtryski nie wyrabiaja automatycznie przelacza na pb. dlatego nie szarpie na gazie, dlatego nie ma 100 innych problemow. bo sa maskowane przez jazde na benzynie. jesli sie myle niech ktos mnie poprawi - jednak jest to opinia/informacja przeczytana na forach stricte gazowych.

paru moich znajomych ma stag, nawet w takich samych silnikach/lub podobnych montowanych w vectrze. i chula bez zarzutu.

dlatego wybralem stag. i tyle.

p.s wlasnie jestem po rozmowie z wlascicielem. przemontowali instalacje i beda ja w poniedzialek stroic. podziekowalem. jesli auto bedzie jezdzic bede mogl polecic ta firme.

jeszcze napisze. pozd

Napisano

nie chce mi się odpowiadać na poszczególne wersy, ale powiem tak...bredzisz w większości swojej wypowiedzi, a już największą głupotą jest to że BRC podbiera bene bez informowania....jak to mówią...to było dawno i nie prawda, więc nie powielaj zaslyszanych plotek.

Ale masz co chciałeś...ciesz się z super instalki, która może zacznie jeździć jak jeszcze ze 3 razy Ci przemuntuja...tylko nie zapomnij kupić interfejsu bo będzie Ci niezbędny.....

Napisano

> - zaklada brc i stag,

Stag-a zakłada dlatego, że wymusili to na nim klienci - tacy jak Ty.

Kilka miesięcy temu rozmawiałem z właścicielem zakładu o montażu stag-a, tj, miałem pomysł, żeby wymontował stag-a z mojego jednego auta i zamontował go do drugiego, natomiast w tym pierwszym założył BRC. Nie dał się na to namówić, twierdząc że nie montuje stag-a, bo BRC daje kompletną instalację i jest to lepsze rozwiązanie.

> - szef nie protestowal kiedy wybralem stag, tylko sie zdziwil, nota bene po fakcie to i ja zaluje

No cóż - być może zbyt wielu klientów tracił prezentując takie podejście jak mi zaprezentował. Bo ja przyjąłem jego argumenty, ale w związku z nimi nie założyłem instalacji do drugiego samochodu, więc nie zarobił na tym.

> auto ma 12 lat i wszystko moze wyskoczyc.

(... ) jezdze i jesli bylaby potrzeba

> doturlam sie na 2 koniec europy bez niepodzianek. bo tak lubie.

Mam trochę doświadczenia z samochodami i wiem, jak bardzo złudne jest to przekonanie.

Samochód w tym wieku nigdy nie będzie absolutnie pewny. Może się w nim zepsuć wszystko i w każdej chwili i nie będzie to żadna niespodzianka.

> troche juz zyje i nie wierze w promocje, nie wierze ze najtaniszy wtrysk brc jest na super

> podzespolach,

A nie pomyślałeś, że składak za tą samą cenę też nie będzie super jakości ?

Napisano

Gdzies dzwonia ale chyba nie wiesz w jakim kosciele hehe.gif

Widac ,ze to twoja pierwsza instalka i srednie masz pojecie o temacie waytogo.gif

Podsumowując - wychodzi na to ,ze gazownik chcial dobrze a Ty kazales mu montowac jakas wydumke i teraz masz babo placek...

Napisano

> Stag-a zakłada dlatego, że wymusili to na nim klienci - tacy jak Ty.

Naskoczyliście na gościa jakby popełni jakąś zbrodnię ...

Gościu dostałem dobre "wytyczne" i gdyby instalator mu zainstalował Staga , reduktor Zavoli Zeta N i listwę matrix i dobrze to zestroił to cieszył by się naprawdę dobrze dobraną z szybkimi wtryskami instalacją ...

Naprawdę nie rozumiem o co Wam chodzi ?

Gościu nie kazał zainstalować wszystkiego co najtańsze aby było jak najtaniej tylko kazał zainstalować gazownikowi naprawdę dobre elementy ...

To gazownik zmienił "specyfikację" bo zamiast listwy Matrix zastosował gorsze i wolniejsze MagicJety ...

Gdyby zastosował to co klient chciał nie było by problemu z zbyt wolnymi wtryskami ...

Winny nie jest klient a gazownik ...

Lanos to nie jakiś samochód nieznany i powinien wiedzieć jakie wtryski były by idealne ...

W niektórych samochodach da się zastosować instalkę sekwencyjną nawet za 1800zł a w innych trzeba zastosować lepszą instalkę (mocniejszy reduktor , szybsze wtryski).

Ja jestem przeciwnikiem aby "ułatwiać" pracę gazownikowi i płacić więcej kasy za to aby gazownikowi było łatwiej ...

Jak gazownik sam nie potrafi dobrać optymalnych elementów to żaden z niego fachowiec a zwykły amator który ma nadzieję że jakoś się "uda" ...

Napisano

> Naskoczyliście na gościa jakby popełni jakąś zbrodnię ...

...

> Lanos to nie jakiś samochód nieznany i powinien wiedzieć jakie wtryski były by idealne ...

Tak się składa, że świat idealny nie jest. To jakaś nowość dla Ciebie? Gdyby była pewność, że gazownicy są profesjonalistami to nie byłoby tej rozmowy. Natomiast założenie BRC bardzo mocno MINIMALIZUJE ryzyko, że pojawi się sytuacja o której toczy się dyskusja. Rozumiesz już o co chodzi? Trzeba ograniczać ryzyko do minimum. Gdyby gość poszedł montować instalkę do kogoś, kto już wykonał nie jedną do identycznego auta i na identycznych podzespołach, to ryzyko by było żadne. A tak poszedł na czuja. Jest możliwe, że gdyby poprosił o BRC to teraz by normalnie jeździł, bo ryzyko o którym wspomniałem jest przy tej instalce niższe. Mam nadzieję, że Ci wyjaśniłem o co wszystkim chodzi.

> Ja jestem przeciwnikiem aby "ułatwiać" pracę gazownikowi i płacić więcej kasy za to aby gazownikowi

> było łatwiej ...

A jak, lepiej dla zasady bujać się z gazownikiem przez bite miesiące, niż jeździć bezproblemowo, nawet jeśli trochę drożej.

> Jak gazownik sam nie potrafi dobrać optymalnych elementów to żaden z niego fachowiec a zwykły

> amator który ma nadzieję że jakoś się "uda" ...

No i? Możesz sobie psioczyć i co to zmieni? Zwróci kasę za paliwo na dojazdy na regulacje? Pomoże na zszargane nerwy?

Napisano

Jest tak do końca w nubie efektu nie zwalczysz ma MJ ale można wiele poprawić

1. mapa gazowa masymalnie w dół - troszke można nie pokryć -pomaga

2. ciśnienie na reduktorze 0.9 nie więcej

3. kalibracja musi być wykonana przy temp reduktora 50-60 stopni - nie więcej, daje inną (mniejszą) korektę na zimnym silniku - to pomaga najbardziej, kalibracja przy 90 stopniach to niestety w przypadku nuby błąd.

Napisano

> Jest tak do końca w nubie efektu nie zwalczysz ma MJ ale można wiele poprawić

> 1. mapa gazowa masymalnie w dół - troszke można nie pokryć -pomaga

w calym zakresie, czy tylko na poczatku?

I jesli w dol to na mniejszych (1,5) dyszach by po obnizeniu wyladowala na mnozniku ok 1,2 czy na powiedzmy 1,8 i wtedy wyszedlby poczatkowy mnoznik cos ok 1?

Napisano

> w calym zakresie, czy tylko na poczatku? ]

w całym zakresie oprócz samej góry

> I jesli w dol to na mniejszych (1,5) dyszach by po obnizeniu wyladowala na mnozniku ok 1,2 czy na

> powiedzmy 1,8 i wtedy wyszedlby poczatkowy mnoznik cos ok 1?

ja mam początkowy 0.8, końcowy 1.0 i dopiero jest ok więc bez obaw

Napisano
  • Autor

> Jest tak do końca w nubie efektu nie zwalczysz ma MJ ale można wiele poprawić

> 1. mapa gazowa masymalnie w dół - troszke można nie pokryć -pomaga

> 2. ciśnienie na reduktorze 0.9 nie więcej

> 3. kalibracja musi być wykonana przy temp reduktora 50-60 stopni - nie więcej, daje inną (mniejszą)

> korektę na zimnym silniku - to pomaga najbardziej, kalibracja przy 90 stopniach to niestety w

> przypadku nuby błąd.

dziekuje, auto jezdzi wysmienicie.

lubie gaz smile.gif

pozd

Napisano

Stag 300 to bardzo dobry sterownik, Stag 4 jeszcze lepszy bo daje duże pole manewru przy półsekwencji. Tłukę na tym kilometry mam pełen komfort i zadowolenie. Główne narzekanie na Staga 300 bierze się z tego że do silników z krótkim czasem wtrysku montowane są powolne listwy wtryskowe. Przy Stagu 4 można to bezproblemowo ominąć. Mam duże doświadczenie w dłubaniu w instalacjach opartych na Stagu i uważam że jedyna przyczyna problemów to gazownicy partacze. Nubira 1.6 nie ma prawa kiepsko chodzić na zestawie Stag4 + Zavoli Zeta + MJ.

Napisano

> Przy Stagu 4 można to bezproblemowo ominąć.

mówisz (piszesz) o opcji półsekwencji i uniesieniu mapy, fakt pomaga ale nie zawsze, wystarczy że nuba ma mninimalnie źle działający EGR, a ma często i szarpanie na gazie przy mniniłalnym wychyleniu przepustnicy gotowe, co ciekawe efekt nie wystepuje na listwie matrix (szkoda, że się zapycha), ostatnie wersje nuby tz. electronic, miały już pełna sekwencje więc sposób z wtryskiem półsekwencyjnym odpada bo ECU silnika głupieje. Więc nie zgodzę się z kolegą, w niektórych przypadkach nuby będą źle pracowały na tym zestawie, można poprawiać, łagodzić, zrobić prawie dobrze ale ideału nie będzie.

Generalnie nalezy dążyć do minimalnego ale stabilnego ciśnienia przy zastosowaniu dysz w/g tabeli AC, niestety nuba ma bardzo krótkie czasy wtrysków w dole mapy dochodząse do 2ms, przy takich czasach MJ zawodzą powodując szarpanie ale tylko na chłodnym reduktorze. Oczywiście można by zastosować mniejsze dysze aby wydłużyć czasy wtrysku, niestety wtedy albo góra mapy jest do dupy, albo klientowi jadąc pod górę zapala sie check ubogiej mieszanki.... więc nie ma lekko...

Klikanaście razy śmigałem na prawym siedzeniu z komputerem i korygowałem niestety granice korekcji dla prawidłowego dziłania są bardzo małe i nie łatwo optymalnie to wyregulować.

Oczywiście piszę o perfekcyjnym podejściu do dziłającej instalacji.

Napisano

Jak masz niesprawny EGR lub inne niedomagania to nie jest wina Staga. Dalej twierdzę że ten silnik nie ma prawa źle pracować na tym zestawie.

Napisano

> Jak masz niesprawny EGR lub inne niedomagania to nie jest wina Staga. Dalej twierdzę że ten silnik

> nie ma prawa źle pracować na tym zestawie.

to nie jest do końca nieprawidłowe działanie, a raczej TTTM, masz rację to nie wina Staga tylko za wolnych wtrysków, które nie dają rady na chłodnym gazie przy 2 ms., weź komputer przejedz się nubą i potwierdzisz moje słowa, jeszcze raz piszę, zastosowanie bardzo szybkiej listwy np. Matrix rozwiązuje 100 % problemów z nubą, oczywiście MJ określa sie minem szybkich wtrysków ale to co jest szybkie np dla grupy VAG nie jest już szybkie dla GM w wydaniu DU, powiem więcej MJ sa za wolne do nuby i już.

Klienta nie interesuje czy ma niskie czasy czy wysokie, dobry gazownik powinien dobrać tak zestaw co by problemów nie było i już, a MJ + Nuba = problemy jeśli się tego perfekcyjnie nie poprawi (zaleczy) bo wyleczyć się nie da

Napisano

> nubą i potwierdzisz moje słowa, jeszcze raz piszę, zastosowanie bardzo szybkiej listwy np.

> Matrix rozwiązuje 100 % problemów z nubą,

ok.gif

Mam właśnie szynę Matrix i od 4 lat żadnych REGULACJI i problemów na LPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.