Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aku i jego objawy... dokonał żywota?

Featured Replies

Napisano

Witka.

Jest sobie aku (w moto, ale to raczej fakt pomijalny). 12V, 20Ah. Rok produkcji nieznany, służy (ł) mi już 5 lat i tak:

pokładowy woltomierz podczas pracy silnika pokazuje ~13V, ostatnimi czasy pojawiły się kłopoty z rozruchem (ostatnio podczas przerwy w jeździe ciepły silnik nie zapalił - wszystko gasło przy rozruchu i odpalił dopiero "na popych" sciana.gif). Napięcie spoczynkowe 11,8V, pod obciążeniem światła drogowego 11,3V (silnik wyłączony). Ładowanie zakończyłem dzisiaj: po 22h na minimalnym zakresie prostownika aku jeszcze pobierał 1A przy napięciu ~14V. Korki aku leżały obok i otworki celek były "zwilżone" ale jedna nie hmm.gif ta jedna celka nie "gazowała". Czas na nowy aku?

Pozdrawiam - Romano 30.GIF

Napisano

> Czas na nowy aku?

Tak, pewnie jak obserwujesz ładowanie na amperomierzu to masz skoki od kilku amper do prawie zera i tak w kółko, jest to typowy objaw padu aku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Czas na nowy akumulator.

Mój zrobił to samo dwa tygodnie temu 30.GIF

Napisano

Jak po pełnym naładowaniu nie ma siły zakręcić to (tym bardziej że mamy lato w pełni) jego czas jest bliski.

Napisano

> zakresie prostownika aku jeszcze pobierał 1A przy napięciu ~14V. Korki aku leżały obok i

> otworki celek były "zwilżone" ale jedna nie ta jedna celka nie "gazowała". Czas na nowy aku?

> Pozdrawiam - Romano

Zwarcie masz na 1 celi - nie ma co dumać tylko nowy qpić

Jak jednak masz zacięcie to możesz strzykawa wyciągnąć to co tem jest w tej felernej celi zalać wodą znów wyciągnąc i zalać elektrolitem

Czasami zwarcie jest od szlamu na dnie i taka operacja pomaga

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Zwarcie masz na 1 celi - nie ma co dumać tylko nowy qpić

w rzeczy samej nowy aku rozwiązał problem waytogo.gif

ale żeby nie było zbyt łatwo - jest nowe utrudnienie:

pojazd jest wyposażony w kontrolę poziomu elektrolitu; jest to zrealizowane za pomocą ołowiowej sondy w jednym z korków, lecz korek ten jest większy i nie pasuje do żadnego otworka oink.gif w nowym aku... hmm.gif

pomierzyłem woltomierzem i wyszło, że sonda jest na potencjale masy: względem plusa aku jest ~ 13V.

rozwiązania widzę trzy:

- zostawić sondę w powietrzu, co będzie skutkowało wiecznie świecącą się ikoną akumulatora na wyświetlaczu błędów sick.gif

- powiększyć otwór w aku wiertłem do rozmiarów korka hmm.gif

- zasymulować układowi, że sonda tkwi w elektrolicie, tylko jak: podając plus? a może minus? hmm.gif nie chcę niczego "zdetonować" - mój "skuter" to już wiekowy sprzęt i krucho z częściami...

coś doradzicie?

Napisano

a nie możesz wyjąc żaróweczki żeby nie świeciła ?

ewentualnie zakleić ją jakimś kawałkiem czarnej izolacji

Napisano

> w rzeczy samej nowy aku rozwiązał problem

> ale żeby nie było zbyt łatwo - jest nowe utrudnienie:

> pojazd jest wyposażony w kontrolę poziomu elektrolitu; jest to zrealizowane za pomocą ołowiowej

> sondy w jednym z korków, lecz korek ten jest większy i nie pasuje do żadnego otworka w nowym

> aku...

> pomierzyłem woltomierzem i wyszło, że sonda jest na potencjale masy: względem plusa aku jest ~ 13V.

> rozwiązania widzę trzy:

> - zostawić sondę w powietrzu, co będzie skutkowało wiecznie świecącą się ikoną akumulatora na

> wyświetlaczu błędów

> - powiększyć otwór w aku wiertłem do rozmiarów korka

> - zasymulować układowi, że sonda tkwi w elektrolicie, tylko jak: podając plus? a może minus? nie

> chcę niczego "zdetonować" - mój "skuter" to już wiekowy sprzęt i krucho z częściami...

> coś doradzicie?

Spróbuj podłączyć sensor przez rezystor (1 -2 kOhm) do plusa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.