Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja Fiat Brava 1.9 JTD

Featured Replies

Napisano

Niestety popsuła się czynnik poleciał w p***** zlosnik.gif Byłem kilka tygodni temu żeby nabić ( 1 raz po kupnie auta bo w ogóle nie działało) , pojechałem do gościa. Podłączył maszynę , nabił azotem czy tam tlenem i stało tak 20 minut , mówił że nic nie ucieka i trzyma dobrze, układ sprawny. Nabił potem czynnikiem i jeździło tak kilka dni i kaplica... przestało działać. Facet mówił że układ może być szczelny tylko nieszczelność może występować " na samej spreżarce". Czy facet dobrze gada? Co radzicie zrobić? Chyba zrobiłem błąd że nie nabiłem od razu z czynnikiem UV frown.gif. Jechać nabić z czynnikiem UV i obserwować w warsztacie, czy szukać nowej używanej sprężarki od razu? wink.gif

Napisano

nabić z czynnikiem , pojeździc a później do mechanika aby sprawdził gdzie jest wyciek . Mogła puścić sprężarka jak i zaworki do napełniania.

Napisano
  • Autor

> nabić z czynnikiem , pojeździc a później do mechanika aby sprawdził gdzie jest wyciek . Mogła

> puścić sprężarka jak i zaworki do napełniania.

To chyba od razu się sprawdza no nie?! zlosnik.gif

Napisano

Co radzicie zrobić? Chyba zrobiłem błąd że nie nabiłem od razu z czynnikiem UV .

> Jechać nabić z czynnikiem UV i obserwować w warsztacie, czy szukać nowej używanej sprężarki od

> razu?

Zmień serwis - większość serwisów od razu nabija z czynnikiem UV - tak na wszelki wypadek...

Ja miałem podobnie u mnie z tym że u mnie poszły oringi na skraplaczu czy jak to się nazywa i musiałem całą dechę wyciągać... cały dzień roboty...

Napisano

> To chyba od razu się sprawdza no nie?!

Niekoniecznie bo musi być coś widać

Swoją droga to nabijanie azotem to jakas starodawna metoda

Raczej teraz bada sie podciśnieniem smile.gif

Napisano

> Swoją droga to nabijanie azotem to jakas starodawna metoda

> Raczej teraz bada sie podciśnieniem

Ale jest znacznie skuteczniejsza w wykrywaniu nieszczelności niż sprawdzanie podciśnienia smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem podobnie u mnie z tym że u mnie poszły oringi na skraplaczu czy jak to się nazywa i

> musiałem całą dechę wyciągać... cały dzień roboty...

nie strasz mnie wink.gif czyli jakie rady ? jechać nabić z czynnikiem UV? wink.gif czy kupować nową sprężarkę ? nowa na allegro 450 zł 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Zmień serwis - większość serwisów od razu nabija z czynnikiem UV - tak na wszelki wypadek...

Akurat gościu jest w porządku, ja chciałem tylko żeby czynnik nabił bez żadnego UV 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Akurat gościu jest w porządku, ja chciałem tylko żeby czynnik nabił bez żadnego UV

to masz za swoje...

Teraz musisz ustalić gdzie jest wyciek - jeśli jest duży (tak jak u mnie był) to wystarczy w układ wpompować samo powietrze czy tam azot żeby układ nie przyjmował wilgoci i będzie widać skąd ucieka - jeśli wyciek jest mały to chyba tylko czynnik z UV pozostaje...

Napisano
  • Autor

> to masz za swoje...

ano mam facepalm.gifzlosnik.gif myślałem że będzie działać wink.gif

> Teraz musisz ustalić gdzie jest wyciek - jeśli jest duży (tak jak u mnie był) to wystarczy w układ

> wpompować samo powietrze czy tam azot żeby układ nie przyjmował wilgoci i będzie widać skąd

> ucieka - jeśli wyciek jest mały to chyba tylko czynnik z UV pozostaje...

Ale azot już był napompowany w układ smile.gif

Napisano

> ano mam myślałem że będzie działać

> Ale azot już był napompowany w układ

tylko dziura dziurze nie równa - ja miałem takie rozszczelnienie że nic nie trzymało ciśnienia...

Napisano
  • Autor

chyba wyciek jest mały bo klimatyzacja działała z 2 tygodnie jakoś, jak by był duży to by chyba czynnik odleciał do ciepłych krajów po godzinie grinser006.gif

Napisano

> chyba wyciek jest mały bo klimatyzacja działała z 2 tygodnie jakoś, jak by był duży to by chyba

> czynnik odleciał do ciepłych krajów po godzinie

ja też jeździłem kilka dni... a potem się okazało że oringi nie trzymają i uciekało wszystko od razu...

Napisano

> Raczej teraz bada sie podciśnieniem

Bo prościej i taniej, ale niestety nie zawsze skutecznie.

To, że układ trzyma próżnię, niestety nie oznacza, że będzie trzymał ciśnienie frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Bo prościej i taniej, ale niestety nie zawsze skutecznie.

> To, że układ trzyma próżnię, niestety nie oznacza, że będzie trzymał ciśnienie

> Pozdrawiam BAS

Powiedz mistrzu co Ty radzisz z tym zrobić tongue.gifgrinser006.gif

Napisano

> Powiedz mistrzu co Ty radzisz z tym zrobić

Nabić (z kontrastem) w zakładzie, który ma czujnik wycieków(wygląda podobnie jak do szukania wycieków w instalacji gazowej) i szukać takim czujnikiem gdzie ucieka.

Jak nie znajdziesz takiego zakładu to jest jeszcze jedna metoda(trochę od zadu strony), robisz próżnię w układzie i napełniasz go LPG(z butli turystycznej), następnie szukasz czujnikiem do LPG.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.