Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda CR-Z

Featured Replies

Napisano

> Ja byłem zdegustowany już po półgodzinnej jeździe próbnej, a co dopiero po tygodniu... słabiutkie

> osiągi jak na taką pojemność Hondy, nieprzyjemny i głośny dźwięk silnika powyżej ~4krpm,

> miałem wrażenie, że VTEC został już tylko w nazwie. Ten silnik to kolejny krok do upadku

> legendy Hondy.

I slusznie bo w tym silniku VTEC jest juz tylko nazwa i dziala odwrotnie niz poprzednio. Jak jezdzisz normalnie lub cisniesz to jest normalna krzywka. Gdy komp wykryje sprzyjajace warunki (obroty, obciazenie, uchylenie przepustnicy itp.) to zalacza oszczedna krzywke. Takze to taki VTEC bez VTECa i faktycznie nie powinien sie tak nazywac. Silnik ma charakterystyke jak kazdego innego europejskiego producenta - na dole slabo, w srodku niezle, powyzej 6000rpm zdycha...jak na Honde tragedia. Dzwiek rowniez jak na Honde fatalny...a pomyslec, ze kiedys nawet bazowe 1.3 czy 1.4 jednowalkowe niezle brzmialy powyzej 5000rpm.

Napisano
  • Autor

>Silnik ma charakterystyke jak

> kazdego innego europejskiego producenta - na dole slabo, w srodku niezle, powyzej 6000rpm

> zdycha...jak na Honde tragedia.

Ciezko mowic o zdychaniu powyzej 6000RPM skoro silnik osiaga maksymalna moc przy 6300 icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ciezko mowic o zdychaniu powyzej 6000RPM skoro silnik osiaga maksymalna moc przy 6300

Problem tylko w tym, ze w ogole tego nie czuc. Bazowe 1.4-1.5 z lat '90 tez osiagaly max przy 6400-6500rpm ale do tej odcinki przy 7000-7300 szly jak zle. Tutaj tego zupelnie brakuje. Poza tym co to jest 6000rpm w Hondzie?? Ona powinna sie rozkrecac a nie powoli zdychac.

Ja mam genialne porownanie dupowozowych 1.8 z Hondy, gdyz kiedys ujezdzalem takiego Accorda, rocznik '98, 136KM w serii. I tamten silnik to byla typowa Honda - slaby dol, kolo 3000 sie rozkrecal, przy 4800 odpalal VTECa (zwykly SOHC ale bylo to slychac i, co najwazniejsze, czuc) po czym szedl bez gadania do 7000rpm nie zmniejszajac ciagu. A w obecnym 1.8 i-VTEC powyzej 6000 powoli przestaje sie jechac, a dzwiek silnika nijak nie zacheca do sprawdzenia gdzie jest odcinka.

Oczywiscie z racji masy i wymiarow taki Accord byl troche wolniejszy ale chodzi tu tylko o odczucia zwiazane z silnikiem. Ten obecny to tak jak mowie, gdyby nie wiedziec czym sie jedzie to moznaby powiedziec, ze ten silnik popelnil Opel, VW, Ford czy ktokolwiek inny.

Chociaz moze ja jestem zwyczajnie zepsuty, bo mialem to szczescie osobiscie poujezdzac wiekszosc najfajniejszych silnikow Hondy z jej najlepszych czasow...nie zmienia to jednak faktu, ze to juz nie to.

Napisano

> Ten egzemplarz rzadko (o ile w ogóle ) będzie rozkręcany do takich prędkości obrotowych, a

> pięciobiegowy automat dodatkowo odejmuje sporo wigoru - z tym, że akurat osiągi w tym

> przypadku były kwestią bez większego znaczenia, gdyby silnik 1.4 występował w ogóle z

> automatem, to taka konfiguracja zostałaby wybrana

> IMO trochę bardziej rozczarowuje wykonanie - spasowanie progów, tylne nadkola, itp., itd.

> Oszczędności widać dość wyraźnie.

made in England? zlosnik.gif

Napisano

> made in England?

niewiem.gif

Piszę na podstawie tych, które widziałem w salonie - gdyby to był jeden, to bym podejrzewał, że po drodze może była jakaś wizyta w zakładzie blacharsko-lakierniczym, ale na 4 oglądane egzemplarze wszystkie 4 miały podobne problemy, stąd zakładam, że i mojego to nie ominie biglaugh.gif

Napisano

> Piszę na podstawie tych, które widziałem w salonie - gdyby to był jeden, to bym podejrzewał, że po

> drodze może była jakaś wizyta w zakładzie blacharsko-lakierniczym, ale na 4 oglądane

> egzemplarze wszystkie 4 miały podobne problemy, stąd zakładam, że i mojego to nie ominie

Czekaj, bo zabrakło mi tła. grinser006.gif

Piszesz o CR-Z? Gdzie to robią?

Piszesz o zamówionym Civicu i-Shi(f)t made in England? zlosnik.gif

Napisano

> Czekaj, bo zabrakło mi tła.

Wyżej było porównanie Civica z CR-Z i stąd zeszło na Civica 1.8 w ogóle i jego przeróżne wady, więc wyliczyłem to, co mi się w oczy rzuciło. biglaugh.gif CR-Z nie oglądałem z taką wnikliwością , żeby zwiedzić każdy zakamarek nadwozia - siedziałem tylko w środku i przejechałem parę kilometrów. Gdybym był zainteresowany zakupem, to pewnie bym obejrzał dokładniej ok.gif - ale ogólne wrażenie miałem raczej pozytywne.

> i-Shi(f)t

Co to to nie nono.gif - na szczęście tradycyjny automat z konwerterem. zlosnik.gif

Napisano

> Wyżej było porównanie Civica z CR-Z i stąd zeszło na Civica 1.8 w ogóle i jego przeróżne wady, więc

> wyliczyłem to, co mi się w oczy rzuciło. CR-Z nie oglądałem z taką wnikliwością , żeby

> zwiedzić każdy zakamarek nadwozia - siedziałem tylko w środku i przejechałem parę kilometrów.

> Gdybym był zainteresowany zakupem, to pewnie bym obejrzał dokładniej - ale ogólne wrażenie

> miałem raczej pozytywne.

Swindon, England czyli zlosnik.gif

> Co to to nie - na szczęście tradycyjny automat z konwerterem.

no tak, 1.8, a nie 1.4 ok.gif

Napisano

korzystajac z okazji zawitalem dzisiaj do saloonu Hondy ... i dostalem CRZke na przejazdzke cool.gif Zrobilem sobie parenascie km (nie wiem ile bo przez pewien czas nie wiedzialem gdzie jest licznik przebiegu zlosnik.gif). Moje wrazenia:

- pierwsze co rzucilo i sie to ze JEST ZA GLOSNO! caly czas slychac niskie dzwieki, szumy, dudnienie etc. Zdecydowanie mi sie to nie podoba, tym bardziej ze silnik przyjemnie nie brzmi. Tryb sport jeszcze dodatkowo to poteguje ale nawet w ECO cicho nie jest. Podobno taka ch-ka dzwieku podoba sie fanom Hondy - dla mnie sick.gif czyzbym nie byl fanem Hondy?? To dlaczego do dzisiaj zaluje ze sprzedalem Prelude z H22A ktorej dzwiek uwielbialem ??

- siedzi sie jak w samolocie, czlowiek jest "obudowany" bolidem. To pierwsze auto w ktorym wysokosc fotela nie dalem na maksa w dol.

- kokpit bajerancji: swiatelka, cyferki, wykresy - ODLOT cool.gif

- spokojna jazda super (pomijajac glosnosc), zupelnie jak nie-Honda. Praktyczna elastycznosc bdb, mozna zapominac ze trzeba biegi zmieniac zlosnik.gif, ciagnie rowno niemal z kazdych obrotow cool.gif Taka elastycznosc lubie smile.gif. Warunek - przynajmniej jak dla mnie - tryb sport. W NORMAL mialem wrazenie ze cos sie czasem dusi lub spoznia a w ECO to juz w ogole ociezaly zolw sie zrobil.

- na srednich obrotach mialem wrazenie ze IMA "traci pare", jakos tak nijako sie robilo

- osiagi jak sie pocisnie - coz, jak na 124KM chcialoby sie aby bylo lepiej

- zawieszenie przyjemnie sprezyste, wcale nie za twarde. Mozliwosci w ekstremach nie sprawdzalem bo nie mam zwyczaju szalec cudzym sprzetem.

- po podniesieniu tylnej klapy hahaha.gif - bagaznik moze stanac do konkurencji z maluchem.

Ogolnie rzecz biorac auto bez sensu: za wolne, za drogie, za glosne, ciasne i bez bagaznika. Ale kto powiedzial ze wszystkie auta musza byc z sensem?? CRZ to mila odmiana wobec czterokolek ktore przescigaja sie w kategoriach: ilosc miejsca, bagaznik, walory rodzinne, komfort i inne takie tam nudne rzeczy.

Interesujace auto dla oryginalow. Z rozsadku pewnie nikt go nie kupi wiec rzadkosc gwarantowana hehe.gif

Dobrze ze jest CRZ smile.gif

Napisano

> Wyżej było porównanie Civica z CR-Z i stąd zeszło na Civica 1.8 w ogóle i jego przeróżne wady, więc

> wyliczyłem to, co mi się w oczy rzuciło. CR-Z nie oglądałem z taką wnikliwością , żeby

> zwiedzić każdy zakamarek nadwozia - siedziałem tylko w środku i przejechałem parę kilometrów.

> Gdybym był zainteresowany zakupem, to pewnie bym obejrzał dokładniej - ale ogólne wrażenie

> miałem raczej pozytywne.

> Co to to nie - na szczęście tradycyjny automat z konwerterem.

a własnie Daniel jakbys mógł nm wyznać co cię tak urzekło w tym Civic'u?

Napisano

> a własnie Daniel jakbys mógł nm wyznać co cię tak urzekło w tym Civic'u?

Właściwie to nic mnie nie urzekło jakoś szczególnie zlosnik.gif - po prostu to było najtańsze auto, które spełniało założone warunki.

Napisano

> Właściwie to nic mnie nie urzekło jakoś szczególnie - po prostu to było najtańsze auto , które

> spełniało założone warunki.

icon_eek.gif

i pewnie jedyne? zlosnik.gif

Rozumiem, że japońska trójka odpadła ze względu na brak skórki w wersji TS/TS2? skromny.gif

Napisano

> i pewnie jedyne?

Nie, nie jedyne. zlosnik.gif Na liście znalazł się np. Citroen C5 - ale w takiej konfiguracji, która spełniała wszystkie warunki, był sporo droższy.

> Rozumiem, że japońska trójka odpadła

Nie mam na miejscu serwisu Mazdy (to był jeden z warunków biglaugh.gif ) - inaczej bym się mocno zastanowił ok.gif

Napisano

> Nie, nie jedyne. Na liście znalazł się np. Citroen C5 - ale w takiej konfiguracji, która spełniała

> wszystkie warunki, był sporo droższy.

> Nie mam na miejscu serwisu Mazdy (to był jeden z warunków ) - inaczej bym się mocno zastanowił

icon_eek.gif Nie no, teraz musisz już podać nam te warunki...

Ja dochodze do praktycznego wniosku, że jak się stawia jakieś warunki, to w obecnej ofercie przemysłu samochodowego nie pozostaje już nic do wyboru. zlosnik.gifrotfl.gif

Napisano

> Nie no, teraz musisz już podać nam te warunki...

Lista była długa i nudna zlosnik.gif - a do tego z powodów lokalizacyjno-geograficznych kilka marek z definicji nie wchodziło w grę (przerabiałem już w praktyce temat kilkudziesięciokilometrowej odległości do najbliższego serwisu i więcej nie chcę tego powtarzać).

> Ja dochodze do praktycznego wniosku, że jak się stawia jakieś warunki, to w obecnej ofercie

> przemysłu samochodowego nie pozostaje już nic do wyboru.

Bezwarunkowo. biglaugh.gif

Napisano

> Lista była długa i nudna - a do tego z powodów lokalizacyjno-geograficznych kilka marek z

> definicji nie wchodziło w grę (przerabiałem już w praktyce temat kilkudziesięciokilometrowej

> odległości do najbliższego serwisu i więcej nie chcę tego powtarzać).

Przecież Mazda się nie psuje? zlosnik.gif

> Bezwarunkowo.

Zapomniałem zapytać: Ile było upustu na takim fabrycznym zestawieniu? choć zgaduję, że 5%. biglaugh.gif

Napisano

> Nie, nie jedyne. Na liście znalazł się np. Citroen C5 - ale w takiej konfiguracji, która spełniała

> wszystkie warunki, był sporo droższy.

> Nie mam na miejscu serwisu Mazdy (to był jeden z warunków ) - inaczej bym się mocno zastanowił

ale masz rozrzut... C5 to może i niespecjalnie strojna, ale zawsze limuzyna... a civic to taki kosmiczny kompakcik ze środkiem bardziej przekombinowanym niż w moim osławionym C4..., którym zresztą jeździ mi się rewelacyjnie, a tzw. "udziwnienia" w ogole mi nie przeszkadzają...:)

Napisano

> Przecież Mazda się nie psuje?

Żadne auto sie nie psuje. skromny.gif Wystarczy na AK zapytać właścicieli. zlosnik.gif

> Zapomniałem zapytać: Ile było upustu na takim fabrycznym zestawieniu? choć zgaduję, że 5%.

To jest w ogóle ciekawa sprawa, bo mimo oficjalnego stanowiska, że żadne negocjacje w rachubę nie wchodzą, to już po fakcie okazało się trochę co innego. zlosnik.gif

Napisano

> ale masz rozrzut... C5 to może i niespecjalnie strojna, ale zawsze limuzyna... a civic to taki

> kosmiczny kompakcik ze środkiem bardziej przekombinowanym niż w moim osławionym C4...,

Tak wyszło biglaugh.gif - rozmiary C5 z mojego punktu widzenia zaletą nie były, ale dało się to auto tak skonfigurować, żeby było wszystko, na czym mi zależało. ok.gif Inna sprawa, że przy okazji cena zrobiła się proporcjonalna do rozmiarów. wink.gif

> którym zresztą jeździ mi się rewelacyjnie, a tzw. "udziwnienia" w ogole mi nie przeszkadzają...:)

ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> i pewnie jedyne?

> Rozumiem, że japońska trójka odpadła ze względu na brak skórki w wersji TS/TS2?

Mazda 3 jest sporo drozsza od Civica (przynajmniej w Niemcowni).

Napisano

> To jest w ogóle ciekawa sprawa, bo mimo oficjalnego stanowiska, że żadne negocjacje w rachubę nie

> wchodzą, to już po fakcie okazało się trochę co innego.

ale ILE? zlosnik.gif

Napisano

> Mazda 3 jest sporo drozsza od Civica (przynajmniej w Niemcowni).

Jak to człowiek z niewiedzy się uwolnić może. zlosnik.gif

Po pierwsze widzę, że w PL/D macie inne wersje wyposażenia i 2.0 automat również ze skórką zlosnik.gif w najwyższej wersji. food.gif

Dziw, bo w UK automat nie występuje w wersji Sport, czyli czarna tkaninka dla wygodnych... oink.gif

Co do cen w Niemczech: Widzę na szybciutko, że potencjał na zejście z ceny, tak jak w UK, u Mazdy jednak większy. Czyli 3 2.0 Sports-Line (dopłata do navi 720 euro, jakie by nie było grinser006.gif) powinna być około 1ooo euro tańsza niż Civic 1.8 Executive (dopłata do navi 2700 euro...) skromny.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak to człowiek z niewiedzy się uwolnić może.

> Po pierwsze widzę, że w PL/D macie inne wersje wyposażenia i 2.0 automat również ze skórką w

> najwyższej wersji.

O mazdzie mowisz?

> Dziw, bo w UK automat nie występuje w wersji Sport, czyli czarna tkaninka dla wygodnych...

> Co do cen w Niemczech: Widzę na szybciutko, że potencjał na zejście z ceny, tak jak w UK, u Mazdy

> jednak większy. Czyli 3 2.0 Sports-Line (dopłata do navi 720 euro, jakie by nie było ) powinna

> być około 1ooo euro tańsza niż Civic 1.8 Executive (dopłata do navi 2700 euro...)

Problem polegta na tym, ze ja nie potrzebowalem montowanej fabrycznie nawigacji. Mam swoja Navi z ktorej jestem zadowolony i ktora sobie chwale. Wielu innych rzeczy oferowanych jako wyposozanie dodatkowe rowniez nie potrzebuje, dlatego gdybanie ktore w z aut bedzie tansze po tym jak najpierw skoczymy z cena na 25 tys euro a pozniej zaczniemy sie targowac troche mija sie z celem.

Porownujac ceny, ktore trzeba zaplacic na wejsciu za modele w podobnym wyposazeniu Honda jest tansza i tyle.

Napisano

> O mazdzie mowisz?

tak, podwątek z kolegą Danielem: co jeśli nie Civic 1.8 auto zlosnik.gif

> Problem polegta na tym, ze ja nie potrzebowalem montowanej fabrycznie nawigacji. Mam swoja Navi z

> ktorej jestem zadowolony i ktora sobie chwale. Wielu innych rzeczy oferowanych jako

> wyposozanie dodatkowe rowniez nie potrzebuje, dlatego gdybanie ktore w z aut bedzie tansze po

> tym jak najpierw skoczymy z cena na 25 tys euro a pozniej zaczniemy sie targowac troche mija

> sie z celem.

> Porownujac ceny, ktore trzeba zaplacic na wejsciu za modele w podobnym wyposazeniu Honda jest

> tansza i tyle.

icon_eek.gif

Stary, nie wiem, gdzie TY te ceny widzisz, bo danielowe: Civic 1.8 aut. Executive i 3 2.0 aut. Sports-Line, czyli topowe wersje, kosztują bazowo DOKŁADNIE TYLE SAMO, 26090 euro.

Mimo że 3 jest świeżynką, a Civic już opatrzonym sputnikiem zlosnik.gif, można przyjąć, że za 3 zapłacisz spokojnie 1300-1800 euro mniej. W UK różnica jest jeszcze większa na korzyść 3.

Tylko tyle. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.