Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o krótką skrzynię Kałuża 64.13

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów.

Musze zmienić skrzynie biegów swojej rajdówce. Obecnie jest założona stanowczo za długa skrzynia od seicento 1.1 VAN.

Mam pytanko. Czy pakować standardową skrzynie biegów ze sportinga/palio, czy może zainwestować i założyć skrzynię typowo sportowa o przełożeniu głównym 64.13.

Ma ktoś taką skrzynię? Jak wrażenia z jazdy, kupować ją, czy dać sobie spokój. Koszt to około 1200 zł za całą skrzynię lub 800 zł za przerobienie obecnej.

Napisano

uderz do Dextera, ma (chyba) taką.

Jego reakcja na skrzynię po pierwszym kajtku była niezła. Auto zaczęło dużo lepiej jechać, moja dupohamownia wskazała spory "przyrost mocy". Trochę się taki kit-car zrobił, bardziej agresywny.

Palio/abarth to przepaść.

Napisano

> Witam szanownych kolegów.

> Musze zmienić skrzynie biegów swojej rajdówce. Obecnie jest założona stanowczo za długa skrzynia

> od seicento 1.1 VAN.

> Mam pytanko. Czy pakować standardową skrzynie biegów ze sportinga/palio, czy może zainwestować i

> założyć skrzynię typowo sportowa o przełożeniu głównym 64.13.

> Ma ktoś taką skrzynię? Jak wrażenia z jazdy, kupować ją, czy dać sobie spokój. Koszt to około 1200

> zł za całą skrzynię lub 800 zł za przerobienie obecnej.

A ta skrzynia jakie ma poszczególne przełożenia?

Bo popularna 6-tka z Punto I miała AFAIR biegi 2-5 zestopniowane identycznie jak seria. Różnica to tylko trochę krótsza I i znacznie krótsze przełożenie główne, no i dodatkowy, długi szósty bieg.

Zyskujesz taką skrzynią więc głównie na I biegu, kiedy przyspieszenie jest wyraźnie lepsze. No i tu zależy co jeździsz swoim autem - jeżeli masz na odcinku kilka-kilakaście nawrotów za pachołem, to taka skrzynia da Ci bardzo dużo, bo po każdym takim wyhamowaniu prawie do zera będziesz miał lepsze przyspieszenie i po kilka dziesiątych części sekundy za każdym razem jesteś do przodu.

Natomiast jak jeździsz głównie takie odcinki, że jak już się rozpędzisz, to poniżej II nie schodzisz, to zysk będziesz miał właściwie tylko na starcie, bo potem z powodu takiego samego zestopniowania używanych biegów jeździsz i tak w tym samym zakresie obrotów co na serii.

Generalnie krótka skrzynia to na pewno dobra rzecz i jak masz pieniądze i nie masz ich do wydania na nic ważniejszego (np. zawias), to myślę że warto. Chociaż jak już modzić skrzynię, to od razu robiłbym też szperę, bo to będzie nawet lepsze niż sama krótka skrzynia. Nawet gdyby to miało oznaczać poczekanie jeszcze trochę na nową skrzynię.

Swoją drogą nie wiesz ile by kosztowała taka skrzynia dodatkowo zaszperowana?

Napisano

> A jakie przełożenie główne ma skrzynia Abartha/Palio?

AFAIK 4.017

Napisano

> Zapożyczyłem się i w poniedziałek oddaję auto do Kałuży na montaż jego mega krótkiej skrzyni.

> Zobaczymy jak z nią będzie napędzał się mój 1.2 8V

Bedzie szpera? zlosnik.gif I nagrales wkoncu filmik z 3ciego przejazdu na ostatnim oesie? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Bedzie szpera? I nagrales wkoncu filmik z 3ciego przejazdu na ostatnim oesie?

Coś ty, szpera to wydatek masakryczny.

Filmiku nie nagrałem. 3 razy zapomniałem włączyć kamery angryfire.gif, ale wyślę ci na priva klip z moich przejazdów

Napisano

No to szkoda bo bys przeanalizowal swoje bledy 270751858-jezyk.gif Tez musze nad tym pomyslec ok.gif A co do skrzyni, napewno bedzie bardzo duza roznica, moze nie nawet w przyspieszeniu, ale po kazdej szykanie, nawrocie itd. bedziesz mial od razu praktycznie pelna moc do dyspozycji wink.gif Bedzie ogien biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No to szkoda bo bys przeanalizowal swoje bledy

Błędów już kupę znalazłem. Ale takie są początki

Napisano

a jaki koszt takiej skrzynki od kałuży? on robi calą skrzynię czy tylko przełożenie głowne?

Napisano

64:13 to oryginalne przełożenie w krótkiej szóstce z PI.

Napisano

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale można do seryjnej skrzyni sportinga wsadzić same krótsze przełożenie głowne od innej skrzyni z aut Fiata?

Jezeli się da, to czy trzeba coś przerabiać, czy plug and play? smile.gif

Wiem, że spadnie predkość maksymalna itd, ale chodzi mi o przydatność na KJSach.

Napisano
  • Autor

> a jaki koszt takiej skrzynki od kałuży? on robi calą skrzynię czy tylko przełożenie głowne?

Cała zrobiona skrzynia 1200 zł

Zmiana przełożenia głównego w skrzyni 800 zł

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale można do seryjnej skrzyni sportinga wsadzić same krótsze

> przełożenie głowne od innej skrzyni z aut Fiata?

> Jezeli się da, to czy trzeba coś przerabiać, czy plug and play?

> Wiem, że spadnie predkość maksymalna itd, ale chodzi mi o przydatność na KJSach.

Da się zmienić samo przełożenie główne. Koszt 800 zł u Kałuży

Napisano

Wiem, że w kadecie dało sie zamienić samo przełożenie głowne z Vectry bodajże i skrzynka była troche krótsza. Z tego co pamietam do silnika 20 16v pasowala z silnika 20 8v i było troche krócej.

Pytanie czy w cinquecento da sie zrobić coś takiego, mozę z Punto, albo z Palio nie wiem. Pytam bo kasy nie za wiele, a przydałoby się coś zrobić ze autko lepiej sie rozpędzało.

Napisano
  • Autor

> Wiem, że w kadecie dało sie zamienić samo przełożenie głowne z Vectry bodajże i skrzynka była

> troche krótsza. Z tego co pamietam do silnika 20 16v pasowala z silnika 20 8v i było troche

> krócej.

> Pytanie czy w cinquecento da sie zrobić coś takiego, mozę z Punto, albo z Palio nie wiem. Pytam bo

> kasy nie za wiele, a przydałoby się coś zrobić ze autko lepiej sie rozpędzało.

Da sie dyfer założyć krótszy

Napisano

A jakie skrzynie maja te same obudowy albo maja te same rozstawy srub miedzy silnikiem a skrzynia? Np ja mam 900 CC a moze by pasowala skrzynia z uno 1,0 albo 1,1 albo cos... chcialbym miec dlusza 5

Napisano
  • Autor

odebrałem dzisiaj autko z krótką skrzynią od p. Kałuży.

Jest masakra ok.gifclaps.gif893goodvibes.gif

PS Nie przypuszczałem że skrzynia może dać tyle w aucie.

Jak ktoś chce szybko pokonywać kjs, kręciołki czy inne superoesy/rallysprinty to nawet niech się nie zastanawia

Napisano
  • Autor

> siakis filmik z kabiny 0-100 mozna prosic?

Postaram się jutro nagrać

Napisano

> odebrałem dzisiaj autko z krótką skrzynią od p. Kałuży.

> Jest masakra

> PS Nie przypuszczałem że skrzynia może dać tyle w aucie.

> Jak ktoś chce szybko pokonywać kjs, kręciołki czy inne superoesy/rallysprinty to nawet niech się

> nie zastanawia

miałem to samo wrażenie w 8v jak wsadzilem 13/64 zeby.GIF a w 16v jest jeszcze lepiej zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> miałem to samo wrażenie w 8v jak wsadzilem 13/64 a w 16v jest jeszcze lepiej

A jak 16 V jeździ ci się w kjs-ach czy sprintach? Bo wszysyc gadają, że lepsze do rajdów 8 V? Jak oceniasz?

Napisano

Mam fefnastke na krótkiej skrzyni i jest ogień zeby.GIF Dzięki skrzyni auto cały czas trzyma się na obrotach. Na sportingowskiej skrzyni nie było tak fajnie bo z nawrotów troszkę było trzeba poczekać aż sie Cienki pozbiera.

Napisano
  • Autor

> Mam fefnastke na krótkiej skrzyni i jest ogień Dzięki skrzyni auto cały czas trzyma się na

> obrotach. Na sportingowskiej skrzyni nie było tak fajnie bo z nawrotów troszkę było trzeba

> poczekać aż sie Cienki pozbiera.

Właśnie chodzi mi o te obroty. To fenomenalne że przy zmianie biegów spadają o zaledwie 500-1000 obr/min

Napisano

> A jak 16 V jeździ ci się w kjs-ach czy sprintach? Bo wszysyc gadają, że lepsze do rajdów 8 V? Jak

> oceniasz?

mam silnik juz 1,5 roku na aucie i nie narzekam smile.gif klase idzie tym wyjąć smile.gif

Napisano
  • Autor

> mam silnik juz 1,5 roku na aucie i nie narzekam klase idzie tym wyjąć

Ale duża jest różnica w jeździe w stosunku do 1.2 8 V?

Napisano
  • Autor

> jest spora

Ale w mocy/momencie czy w samej charakterystyce?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> siakis filmik z kabiny 0-100 mozna prosic?

Sorki za jakość.

Od razu dodam, że w związku z faktem iż mój licznik za sprawą opon 175/50/13 przekłamuje (zawyża) o równe 20 km/h, czas do setki trzeba liczyć w przedziale od 0 -120 km/h. Wychodzi 8 sekund.

PS Na YouTubie znalazłem wiele filmików pokazujących start od 0-100km/h, ale w większości są one przekłamane za sprawą licznika. crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.