Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym usunąć pozostałości po kleju na nadwoziu?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

kupiłem kilka dni temu SC, które jako, że było używane w KJS'ach miało na sobie dużo różnego typu naklejek. Pozrywałem wszystkie, bo mi się nie podobały, ale większość z nich zostawiło po sobie ślady w postaci kleju. Jak się tego kleju z budy pozbyć? Jak dotykam auto ręką to jakbym taśmy klejącej dotykał. Są jakieś specjalne specyfiki do tego? Nie chcę zbytnio psuć lakieru, bo kolorek ładny, więc dobrzeby było jakby była to metoda bezinwazyjna smile.gif

Z góry dzięki za pomoc smile.gif

POZDRO

Napisano

aceton, benzyna, rozpuszczalniki uniwersalne. Byle lakieru nie zeżarło.

Napisano

> Witam wszystkich,

> kupiłem kilka dni temu SC, które jako, że było używane w KJS'ach miało na sobie dużo różnego typu

> naklejek. Pozrywałem wszystkie, bo mi się nie podobały, ale większość z nich zostawiło po

> sobie ślady w postaci kleju. Jak się tego kleju z budy pozbyć? Jak dotykam auto ręką to jakbym

> taśmy klejącej dotykał. Są jakieś specjalne specyfiki do tego? Nie chcę zbytnio psuć lakieru,

> bo kolorek ładny, więc dobrzeby było jakby była to metoda bezinwazyjna

> Z góry dzięki za pomoc

> POZDRO

Chlorokauczuk - w ten sposob najlatwiej zejdzie

Napisano
  • Autor

> ja po zlosniku dalem rade ogarnac temat benzyna ekstrakcyjna

Tylko tu połacie są trochę większe, bo to praktycznie całe tylne błotniki, połowa drzwi itp ... zlosnik.gif Więc nie chce milimetr po milimetrze pucować i jeszcze spinać się, żeby nie zeżarło lakieru tylko czymś bezpiecznym to zrobić ... o ile coś takiego istnieje sick.gif

Napisano

> Tylko tu połacie są trochę większe, bo to praktycznie całe tylne błotniki, połowa drzwi itp ...

> Więc nie chce milimetr po milimetrze pucować i jeszcze spinać się, żeby nie zeżarło lakieru

> tylko czymś bezpiecznym to zrobić ... o ile coś takiego istnieje

Rozpuszczalnik CHLOROKAUCZUKOWY , najwyzej potem dla połysku przetrzesz auto pasta Tempo

Nie raz tym dzialalem i nic zlego sie nie działo

Napisano

> Zmywacz do paznokci, ale ostrożnie.

toć mówię, że aceton cool.gif

tym wszystko zejdzie. najwyżej lakier lekko zmatowieje, ale sądząc po tym, że to auto po KJSie to raczej nówka lakier nie jest.

Napisano

> Witam wszystkich,

> kupiłem kilka dni temu SC, które jako, że było używane w KJS'ach miało na sobie dużo różnego typu

> naklejek. Pozrywałem wszystkie, bo mi się nie podobały, ale większość z nich zostawiło po

> sobie ślady w postaci kleju. Jak się tego kleju z budy pozbyć? Jak dotykam auto ręką to jakbym

> taśmy klejącej dotykał. Są jakieś specjalne specyfiki do tego? Nie chcę zbytnio psuć lakieru,

> bo kolorek ładny, więc dobrzeby było jakby była to metoda bezinwazyjna

> Z góry dzięki za pomoc

> POZDRO

Ja usuwałem takie rzeczy środkiem do usuwania gumy arabskiej w sprayu. Na opakowaniu nawet było napisane że nie niszczy lakieru - i faktycznie nie niszczyło. Niestety konkretnej nazwy produktu Ci nie podam, bo nie pamiętam.

Napisano

Witam serdecznie.

Wszelkie kleje na foliach i taśmach bazują na kauczuku. Ten rozpuszcza się węglowodorach wielonienasyconych. Jest ich trochę w każdym tłuszczu (nawet maśle) ale przy dużych powierzchniach musisz użyć wyizolowanego rozpuszczalnika. W sklepach chemicznych kupisz toluen, którym szybko usuniesz te kleje bez uszkodzenia lakieru.

Powodzenia.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Wszelkie kleje na foliach i taśmach bazują na kauczuku. Ten rozpuszcza się węglowodorach

> wielonienasyconych. Jest ich trochę w każdym tłuszczu (nawet maśle) ale przy dużych

> powierzchniach musisz użyć wyizolowanego rozpuszczalnika. W sklepach chemicznych kupisz

> toluen, którym szybko usuniesz te kleje bez uszkodzenia lakieru.

> Powodzenia.

Nie wymądrzaj się zlosnik.gif

Napisano

> Nie wymądrzaj się

To mądrości autokącikowe. Wystarczy poszukać.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.