Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie drogi....

Featured Replies

Napisano

> Kara powinna być adekwatna do wykroczenia. Rozwiązaniem nie jest wysokość kar, ale nieuchronność

> jej otrzymania. Gdybyś za każde przekroczenie prędkości płacił 10 PLN, ale ZA KAŻDE, to

> gwarantuje że wszyscy by jeździli grzecznie i to bardziej niż gdyby kara była 50 tys. ale

> szanse złapania jak obecnie.

Dlatego że nie da się zrobić nieuchronnej kary, to trzeba dowalić po maksie.

Są już kraje, gdzie to się sprawdza.

Oczywiście zaraz będzie jojczenie, "ale oni to mają autostradyyyyyyy".

Tyle, że właśnie głównie na tych autostradach goli się ludzików za spiding...

Napisano

> a co stało na przeszkodzie nacisnąć na hamulec? Wystarczyło kilkanaście metrów awaryjnego hamowania

> i sytuacja byłaby inna...

Ten z kamerą, który za nim jechał.

Ale śmieszy mnie swoją drogą to kozaczenie tutejszych ludzi.

A ja powiem, żeeeeeee

1. to nie droga była winna (IMO to nie była dziura/wybój w drodze, tylko poprzednik coś zgubił)

2, to nie człowiek był winny

3. To był W-Y-P-A-D-E-K L-O-S-O-W-Y.

Należy dopuścić też do głowy to, że takie właśnie WYPADKI LOSOWE się zdarzają.

Inaczej skończymy/skończycie jak antoś teczka z okrzykiem "zbrodnia autostradowa" na ustach.

Napisano

> Jasiu, powiedz panu, co oni Wujkowi mogą.

Ja wiem co moga, tylko ze ile razy ten temat byl podnoszony to zaraz wyskakuje jakis nawiedzony prawie prawnik (lub dopiero co prawnik) i uswiadamia, ze podnoszenie kar nic nie da, ze sciagalnosc, ze gdzie indziej jest taniej itp. bzdury. Ok, sa kraje gdzie mandaty sa tansze (chocby Irlandia - 80E, nie jest istotne czy bylo +10 czy +50), ale tez mentalnosc ludzi jest inna, a u nas jak nie wybatozysz to nie zrozumieja i dawaj 100/50 bo "moj aldik to tyle spokojnie przez wioske pogina", ja jeszcze rozumiem gdzies na pustej drodze, na odludziu, ale czesto sie wlos jezy na glowie jak slysze co, kto, czym, gdzie i kiedy.

Napisano

> Kara powinna być adekwatna do wykroczenia. Rozwiązaniem nie jest wysokość kar, ale nieuchronność

> jej otrzymania. Gdybyś za każde przekroczenie prędkości płacił 10 PLN, ale ZA KAŻDE, to

> gwarantuje że wszyscy by jeździli grzecznie i to bardziej niż gdyby kara była 50 tys. ale

> szanse złapania jak obecnie.

Szanse zlapania nie sa tak male, a wez pod uwage, ze nawet 500zl to dla posiadacza fury za 100k+ male miki i on sobie leje na przepisy.

Napisano

> EDIT

> Identycznie zachował się wkurzony kierowca TIRa, który bronił kolegów na HP. Twierdził, że to nie

> wina TIRów, że jeżdżą powodując zagrożenie na drodze, tylko to wina rozmiarów pojazdu i innych

> uwarunkowań. W tym wątku nikt nie miał wątpliwości, że mimo wszystko musi się dostosować do

> warunków, w których jeździ

Wiesz, mnie tylko rozpierdziela takie jechanie na kierowców ciężarówek.

Tylko, że STATYSTYKA jasno wskazuje, że ilość wypadków na kilometr spowodowanych przez kierowców ciężarówek jest kilkakrotnie (!!!) niższa niż w przypadku "miszczufff" w osobóweczkach.

Ot, przypadek, nie ?

Napisano
  • Autor

> Dlatego że nie da się zrobić nieuchronnej kary, to trzeba dowalić po maksie.

Kraje skandynawskie poszły w tym kierunku, przede wszystkim dlatego że tak komunizm i zasada "bogaty płaci więcej" jest bardzo rozbudowana.

Napisano
  • Autor

> Tylko, że STATYSTYKA jasno wskazuje, że ilość wypadków na kilometr spowodowanych przez kierowców

> ciężarówek jest kilkakrotnie (!!!) niższa niż w przypadku "miszczufff" w osobóweczkach.

> Ot, przypadek, nie ?

Biorąc pod uwagę że kierowcy ciężarówek przejeżdżają kilkaset razy więcej niż kierowcy osobówek, to okazuje się że "na osobę" (a nie na kilometr) powodują oni znacznie więcej wypadków. A że ciężarówki są z natury rzeczy ciężkie , to i wypadki są poważne.

Napisano

> Ja wiem co moga, tylko ze ile razy ten temat byl podnoszony to zaraz wyskakuje jakis nawiedzony

> prawie prawnik (lub dopiero co prawnik) i uswiadamia, ze podnoszenie kar nic nie da, ze

> sciagalnosc, ze gdzie indziej jest taniej itp. bzdury. Ok, sa kraje gdzie mandaty sa tansze

> (chocby Irlandia - 80E, nie jest istotne czy bylo +10 czy +50),

Ależ ja się w absolutnie 100% zgadzam, że nieuchronność kary jest najlepszym motywatorem, ale tu NIE DA SIĘ tak.

Może inaczej - da sie. Wystarczy odgórnie wprowadzić ograniczniki prędkości (jak w ciężarówkach), ale i to będzie takie "nie-do-końca", bo należałoby ustawić takowe dla osobówek na 135 kmph (max dopuszczalna prędkość w kraju) i nic to nie zmieni, bo najwięcej wypadków jest w miejscach, gdzie dozwolone jest 50 a ktoś jedzie... (i tu patrz niżej....)

Wracając do głównego wątku - skoro nie da się fizycznie wprowadzić kar nieuchronnych, to należy po prostu przywalić kosmiczne kwoty.

5kpln podałem z czapy, ale można dać i 10, i 20 kpln - to już silnie zadziała na psychikę.

Dalece silniej, niż kompletnie abstrakcyjna możliwość pójścia w kajdany za jeżdżenie na bańce.

> ale tez mentalnosc ludzi jest

> inna, a u nas jak nie wybatozysz to nie zrozumieja i dawaj 100/50 bo "moj aldik to tyle

> spokojnie przez wioske pogina", ja jeszcze rozumiem gdzies na pustej drodze, na odludziu, ale

> czesto sie wlos jezy na glowie jak slysze co, kto, czym, gdzie i kiedy.

No bo ja jadę "szybko i bezpiecznie".

Napisano

> Kraje skandynawskie poszły w tym kierunku, przede wszystkim dlatego że tak komunizm i zasada

> "bogaty płaci więcej" jest bardzo rozbudowana.

Ale tamtejsza "grzeczność" jest zależna tylko od szerokości geograficznej.

Napisano
  • Autor

> Szanse zlapania nie sa tak male, a wez pod uwage, ze nawet 500zl to dla posiadacza fury za 100k+

> male miki i on sobie leje na przepisy.

Może powinni tak zrobić jak w USA - kary są śmiesznie małe, ale ubezpieczenia nie chcą ubezpieczać piratów drogowych a jak nie masz ubezpieczenia to nie jedziesz. No a poza tym są znane wszystkim punkty i kary więzienia za jazdę bez ważnego prawa jazdy.

Napisano

> No i...?

> A ile my tych autostrad będziemy mieć??? Wszędzie dojedziesz autostradą? Bidne A1, A2 i A4 starcza

> dla wszystkich?

A jakie to ma znaczenie ile? Każda autostrada zbudowana w miejscu drogi krajowej wielokrotnie poprawia bezpieczeństwo przemieszczania się.

> EDYTA

> Żeby nie było. Nie mówię, że infrastruktura nie ma znaczenia. A właściwie, że nie będzie miała

> znaczenia, gdy powstanie Jak postawią nam te dobre drogi za 20 lat, to liczę, że w tym

> czasie zmieni się też kultura jazdy Polaków i w końcu zaczeniemy jeździć po ludzku

Heh, infrastruktura już ma znaczenie. Gdyby nie było tych autostrad A1, A2 a zamiast nich pozostały by drogi krajowe to ofiar wypadków było by znacznie więcej. Kultura jazdy Polaków jest nierozerwalnie związana z tym po jakich drogach jeździmy.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Może powinni tak zrobić jak w USA - kary są śmiesznie małe, ale ubezpieczenia nie chcą ubezpieczać

> piratów drogowych a jak nie masz ubezpieczenia to nie jedziesz.

W Polsce jezdza i bez ubezpieczenia, to nie jest kwestia kombinowania kar, kara ma byc mozliwie prosta i bolesna. Ubezpieczenia, punkty... Po co ? To bedzie tylko dodatkowe pole do kombinowania, a tak obecne mandaty x10 i moge sobie reke dac uciac, ze wiekszosci rura zmieknie i nagle zaczna eco driving uprawiac. Dojrzyj do tego, ze w Polsce ludzie maja okreslona mentalnosc i jak w pysk nie walniesz to nie zrozumieja.

> No a poza tym są znane

> wszystkim punkty i kary więzienia za jazdę bez ważnego prawa jazdy.

No i co ? I jajco, nic to nie daje, masz watek na GW o kursie odejmujacym punkty. Dotkliwosc punktow w skali 1-10 ? 0 - ZERO. Do tego system policji jak sie okazuje czesto "gubi" te punkty.

Napisano
  • Autor

> W Polsce jezdza i bez ubezpieczenia, to nie jest kwestia kombinowania kar, kara ma byc mozliwie

> prosta i bolesna. Ubezpieczenia, punkty... Po co ?

Po to żeby karać recydywistów a nie przypadkowych ludzi którym się raz zapomniało że jest 30 km/h.

Kara moim zdaniem powinna być progresywna i zależna od ilości wykroczeń. A na przykładzie Lindsay Lohan i Paris Hilton widać że na głupich i bogatych jedyne co działa to strach przed odsiadką.

Napisano

> Po to żeby karać recydywistów a nie przypadkowych ludzi którym się raz zapomniało że jest 30 km/h.

Bzdura. Raz im sie "zapomni" ograniczyc predkosc, innym razem sie "zapomni" zatrzymac na czerwonym i skasuja pieszych. Prowadzac ponad tone stali masz sie skoncentrowac na jezdzie i przestrzegac przepisow.

Prawo powinno byc mozliwie proste, jednoznaczne i BOLESNE - przynajmniej poki warunki na naszych drogach sie nie zmienia (ilosc trupow, wypadkow itp. itd.).

> Kara moim zdaniem powinna być progresywna i zależna od ilości wykroczeń. A na przykładzie Lindsay

> Lohan i Paris Hilton widać że na głupich i bogatych jedyne co działa to strach przed odsiadką.

To sa przypadki ekstremalne, a tych w Polsce jest niewiele. Celem sa ludzie, ktorzy nie sa slawni, zarabiaja w miare normalnie, a maja w d..e przepisy bo 500zl przeboleja, ale 5000zl to juz malo kto przeboleje (biorac pod uwage srednia krajowa, sa to dwie pensje netto).

Napisano

> Bzdura. Raz im sie "zapomni" ograniczyc predkosc, innym razem sie "zapomni" zatrzymac na czerwonym

> i skasuja pieszych. Prowadzac ponad tone stali masz sie skoncentrowac na jezdzie i

> przestrzegac przepisow.

> Prawo powinno byc mozliwie proste, jednoznaczne i BOLESNE - przynajmniej poki warunki na naszych

> drogach sie nie zmienia (ilosc trupow, wypadkow itp. itd.).

W ludzkiej naturze jest popełnianie błędów, w końcu nie jesteśmy robotami. A państwo nie jest od tego, żeby rujnować obywatela za drobne przewinienie. Boleśnie karani powinni być Ci, którym się "zapomina" zbyt często.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> W ludzkiej naturze jest popełnianie błędów, w końcu nie jesteśmy robotami. A państwo nie jest od

> tego, żeby rujnować obywatela za drobne przewinienie. Boleśnie karani powinni być Ci, którym

> się "zapomina" zbyt często.

Ale u nas sie wszystkim zapomina i caly czas - kumasz ? Wybierz sie w trase jakas DK, jedz 90km/h i licz ile aut Cie wyprzedzi, a ile Ty wyprzedzisz. Ostatnio tak jezdze (ew. +10km/h) i jak sadzisz jakie sa wyniki ?

Napisano

> Biorąc pod uwagę że kierowcy ciężarówek przejeżdżają kilkaset razy więcej niż kierowcy osobówek, to

> okazuje się że "na osobę" (a nie na kilometr) powodują oni znacznie więcej wypadków.

Ale nawet licząc ilościowo - ilość wypadków SPOWODOWANYCH (patrz uważnie - SPOWODOWANYCH, nie Z UDZIAŁEM, ale SPOWODOWANYCH!) przez samochody ciężarowe na każdy 1000 zarejestrowanych pojazdów vs to samo w samochodach osobowych jest w osobówkach duuużo gorzej.

A do niektórych to ZUPEŁNIE, ale to ZUPEŁNIE nie dociera.

> A że

> ciężarówki są z natury rzeczy ciężkie , to i wypadki są poważne.

Mówimy o skutkach, a to coś zupełnie innego.

Wiesz, coś jak z katastrofami lotniczymi - niby najniebezpieczniejszym środkiem transportu jest samochód osobowy z kierowcą-amatorem, ale to katastrofy lotnicze są najbardziej spektakularne i powodują niechęć do latania "bo bach będzie".

Napisano
  • Autor

> Boleśnie karani powinni być Ci, którym

> się "zapomina" zbyt często.

Co więcej uważam że część obowiązku "karania" piratów powinno być kierowane mechanizmami rynkowymi.

Napisano

> To sa przypadki ekstremalne, a tych w Polsce jest niewiele. Celem sa ludzie, ktorzy nie sa slawni,

> zarabiaja w miare normalnie, a maja w d..e przepisy bo 500zl przeboleja, ale 5000zl to juz

> malo kto przeboleje

Problem w tym, że szanse na bycie ukaranym są w praktyce prawie żadne (jeśli już - to standardowo: za prędkość, ale przecież CB radio jest w aucie nie od parady), że nie zmieni to w zasadzie niczego.

Co najwyżej fotoradary będą bardziej dochodowe. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Co najwyżej fotoradary będą bardziej dochodowe.

Przy karach 5000 za przekroczenie, systemy wykrywające radar czy też informujące o jego lokalizacji staną się bardzo powszechne.

Napisano
  • Autor

> niby najniebezpieczniejszym środkiem transportu jest

> samochód osobowy z kierowcą-amatorem, ale to katastrofy lotnicze są najbardziej spektakularne

> i powodują niechęć do latania "bo bach będzie".

Samolot jest najbezpieczniejszym środkiem transportu na kilometr. Ale jak policzysz tą samą statystykę na godzinę lotu, to okaże się że 3 godziny w samochodzie są znacznie bezpieczniejsze niż 3 godziny w samolocie.

P.S. Mam znajomego kierowce ciężarówek i czasem słabo mi się robi jak słyszę czym on się zajmuje w drodze - ostatnio kupił sobie iPada z 3G i non-stop zajmuje się internetem w czasie jazdy...

Napisano

> Ale u nas sie wszystkim zapomina i caly czas - kumasz ? Wybierz sie w trase jakas DK, jedz 90km/h i

> licz ile aut Cie wyprzedzi, a ile Ty wyprzedzisz. Ostatnio tak jezdze (ew. +10km/h) i jak

> sadzisz jakie sa wyniki ?

Też jeżdżę podobnie jak Ty. Jest spora grupa wyprzedzających, jednak po drugim mandacie jaki by dostali (ten drugi powinien być już dość wysoki - np stawka z taryfikatora x2 lub x4), ruch by się szybko się uspokoił.

A ja bym się nie martwił, że jak raz na rok zdarzy mi się podpaść, pozbędę się wszystkich oszczędności na kasę na mandat...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Problem w tym, że szanse na bycie ukaranym są w praktyce prawie żadne.

To nie jest taki duzy problem, zrobi sie wiecej akcji policji nastawionych tylko i wylacznie na lapanie za szybkich, radary z wiazka laserowa uruchamiane tylko na pomiar sa w zasadzie nie do wykrycia, a CB... Coz, chodzi o to, zeby ludzie jezdzili normalnie, a nie o to zeby nabic kase budzetowi panstwa.

Napisano

> Przy karach 5000 za przekroczenie, systemy wykrywające radar czy też informujące o jego lokalizacji

> staną się bardzo powszechne.

I drogie. Juz widze jak pedziwiatr z pelnoletniego audika kupuje antradar za 500zl - bo chyba nie sadzisz, ze na nowoczesny radar podziala jakis badziew ? Do tego zwiekszyc kare za posiadanie (zmienic przepis z uzywania) i dupa zbita.

Napisano

> Co więcej uważam że część obowiązku "karania" piratów powinno być kierowane mechanizmami rynkowymi.

Hmmm, może być i tak, ale ciekawym rozwiązaniem wydaje mi się np. mnożenie wysokości mandatu razy liczbę uzbieranych punktów.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> P.S. Mam znajomego kierowce ciężarówek i czasem słabo mi się robi jak słyszę czym on się zajmuje w

> drodze - ostatnio kupił sobie iPada z 3G i non-stop zajmuje się internetem w czasie jazdy...

No i ?

A w osobówce to myślisz, że inaczej?

Poka no-to-palcem osobówki z zestawami głośnogdaczącymi, że dam najbanalniejszy możliwy przykład...

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> I drogie. Juz widze jak pedziwiatr z pelnoletniego audika kupuje antradar za 500zl

Raczej jakąś komórkę z GPS'em i systemem powiadamiania innych użytkowników o radarach.

Napisano

> Też jeżdżę podobnie jak Ty. Jest spora grupa wyprzedzających, jednak po drugim mandacie jaki by

> dostali (ten drugi powinien być już dość wysoki - np stawka z taryfikatora x2 lub x4), ruch

> by się szybko się uspokoił.

Ale w chwili obecnej to nadal bedzie 2x500zl, o ile chcesz ten drugi mandat zwiekszyc ? Dla mnie ok, ale pod warunkiem, ze ten drugi mandat bedzie po prostu miazdzyl, czyli wspomniane 5000 lub nawet wiecej.

Napisano

> Raczej jakąś komórkę z GPS'em i systemem powiadamiania innych użytkowników o radarach.

Tak oczywiscie, operatorzy z pewnoscia uruchomia bezplatna usluge SMS p.t. "gdzie jest radar" pad.gif Marek, skoncz trolling i przejdz do realiow. To co piszesz jest piekne, ale wszystko kosztuje (glupi transfer po GPRS to koszt, inne uslugi rowniez).

Napisano

> Ale w chwili obecnej to nadal bedzie 2x500zl, o ile chcesz ten drugi mandat zwiekszyc ? Dla mnie

> ok, ale pod warunkiem, ze ten drugi mandat bedzie po prostu miazdzyl, czyli wspomniane 5000

> lub nawet wiecej.

Napisałem w innym poście, można np. mnożyć kwotę mandatu z taryfikatora x liczba zebranych do tej pory punktów zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> A w osobówce to myślisz, że inaczej?

Tyle że osobówka nie waży kilkudziesięciu ton i nie wymaga kilkuset metrów do zatrzymania...

A problem idiotów wysyłających SMS'y w czasie jazdy to osobna sprawa i powinny być srogie kary za to.

Napisano

> Wiesz, mnie tylko rozpierdziela takie jechanie na kierowców ciężarówek.

Mnie też. A wątek nie był o tym, że TIR to zło, tylko że TIR też ma przestrzegać przepisów.

> Tylko, że STATYSTYKA jasno wskazuje, że ilość wypadków na kilometr spowodowanych przez kierowców

> ciężarówek jest kilkakrotnie (!!!) niższa niż w przypadku "miszczufff" w osobóweczkach.

Osobówki spieprzają jak się da przed szarżującym TIRem, bo czują respekt przed masą zlosnik.gif A osobówka przed osobówką nie spieprza, tylko obowiązuje zasada: "niech się leszczu z naprzeciwka martwi" albp "acoootaaam, zmieszcze się"

Napisano

> Napisałem w innym poście, można np. mnożyć kwotę mandatu z taryfikatora x liczba zebranych do tej

> pory punktów

To by bylo calkiem niezle ok.gif

Napisano
  • Autor

> To by bylo calkiem niezle

I to właśnie proponuję od kilku postów - małe mandaty dla "first offenders", ale gwałtowny ich wzrost z każdą następną wpadką. Aż do zabrania prawa jazdy, kary więzienia itp. 5% kierowców powoduje 95% wszystkich zagrożeń na drodze. Jak się ich wyeliminuje, to jazda będzie znacznie bezpieczniejsza.

Napisano
tak apropo w ciągu kilku minut nikt nawet nie raczył sie zatrzymac i pomóc crazy.gif
Napisano

> tak apropo w ciągu kilku minut nikt nawet nie raczył sie zatrzymac i pomóc

Bo jak Ci cos na pupe najedzie, to bedzie jeszcze wiekszy karambol ok.gif.

Na autostradzie jedziesz - zglaszasz sluzbom i jedziesz.

Napisano

> P.S. Mam znajomego kierowce ciężarówek i czasem słabo mi się robi jak słyszę czym on się zajmuje w

> drodze - ostatnio kupił sobie iPada z 3G i non-stop zajmuje się internetem w czasie jazdy...

Pytanie czy mówimy o Polsce czy o USA, bo to duża różnica.

Kierowcy ciężarówek i autobusów są najbezpieczniej jeżdżącą grupą użytkowników naszych dróg i tyle. Statystyki mówią same za siebie. Gdyby jeszcze dało się uwzględnić w nich ilość przejeżdżanych rocznie kilometrów, wyszłoby że miedzy zawodowcami a amatorami jest po prostu przepaść.

Napisano

> Bo jak Ci cos na pupe najedzie, to bedzie jeszcze wiekszy karambol .

> Na autostradzie jedziesz - zglaszasz sluzbom i jedziesz.

jezdze na codzien duzym mobilem i do do mnei nie do pomyslenia to co piszesz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.