Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] rosnący poziom oleju Z19DTL

Featured Replies

Napisano

Przed chwilą sprawdziłem sobie poziom i jakie mnie spotkało zdziwienie jak się okazało, że poziom jest na full, a było wcześniej ok połowy między min a max. icon_eek.gif

Dodam tylko, że miejsce zaparkowania auta przy sprawdzaniu zawsze to samo, czas od wyłączenia silnika dzisiaj to ok 60 min.

Ktoś z kolegów spotkał się z takim stanem rzeczy wcześniej, no i oczywiście skąd takie cuś się zadziało?

Nigdy nie gaszę silnika w trakcie wypalania się DPFa, żona z tego co mówi też nie cfaniaczek.gif

Miałem teraz 3 tyg. urlopu i nigdzie nie wyjeżdżałem, tylko krótkie odcinki: 1-5 km. To mogło spowodować wyższy stan oleum?

Napisano

To DPF .

Jak masz Opcoma to sprawdź co ile sie wypala.

Oczywiście olej sprawdzasz na rozgrzanym silniku nie wcześniej jak 5 minut od wyłączenia.

Napisano
  • Autor

> To DPF .

Tzn. co DPF? Co robi nie tak?

> Jak masz Opcoma to sprawdź co ile sie wypala.

No właśnie nie mam dostępu do sprzętu.

Jak obserwowałem po obrotach (jakoś sobie człowiek radzić musi smile.gif) to tak co 400-700 km - rozrzut dość duży, ale i metoda pomiaru zbyt dokładna nie jest...

> Oczywiście olej sprawdzasz na rozgrzanym silniku nie wcześniej jak 5 minut od wyłączenia.

cyt. " czas od wyłączenia silnika dzisiaj to ok 60 min. "

Sprawdziłem jeszcze po następnych 30 min. i wygląda to tak samo

A tak na marginesie to tą przepływkę kolega już wymienił?

Napisano

> Tzn. co DPF? Co robi nie tak?

> No właśnie nie mam dostępu do sprzętu.

> Jak obserwowałem po obrotach (jakoś sobie człowiek radzić musi ) to tak co 400-700 km - rozrzut

> dość duży, ale i metoda pomiaru zbyt dokładna nie jest...

> cyt. " czas od wyłączenia silnika dzisiaj to ok 60 min. "

> Sprawdziłem jeszcze po następnych 30 min. i wygląda to tak samo

> A tak na marginesie to tą przepływkę kolega już wymienił?

Sprawdź poziom oleju równo 5 minut po wyłączeniu rozgrzanego silnika! Tylko wtedy pomiar jest miarodajny.

Jak będzie w normie to bez paniki.

Natomiast co do wypalania DPF, to prawidłowo.

Napisano

Polecam artykuł w ostatnim "Auto Świat", jest wszystko opisane na temat filtra cząstek stałych!

Napisano

> Tzn. co DPF? Co robi nie tak?

Przy częstych wypaleniach DPFa niespalony olej napędowy spływa do miski olejowej rozrzedzając olej i zwiększając jego stan. Taka konstrukcja DPFa confused.gif

> No właśnie nie mam dostępu do sprzętu.

> Jak obserwowałem po obrotach (jakoś sobie człowiek radzić musi ) to tak co 400-700 km - rozrzut

> dość duży, ale i metoda pomiaru zbyt dokładna nie jest...

Najlepiej patrząc po spalaniu chwilowym na postoju. Od razu widać że się wypala bo skacze na 4 litry na godzine.

> cyt. " czas od wyłączenia silnika dzisiaj to ok 60 min. "

> Sprawdziłem jeszcze po następnych 30 min. i wygląda to tak samo

Ma być na gorącym silniku. Na przednim pasie powyżej grilla jest naklejka informacyjna

> A tak na marginesie to tą przepływkę kolega już wymienił?

I tak i nie. Jeżdze na starej bo kupiłem na allegro nówke która okazała być się używanym śmieciem

Żeby było śmieszniej moja po pomiarach techem w mieści się w normie (32-37 kg/h) tylko Opcom podaje zafałszowane wartości. Problem szarpania załatwiła wymiana EGRa i założenie fiatowskiej blaszki zaślepiającej.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej patrząc po spalaniu chwilowym na postoju. Od razu widać że się wypala bo skacze na 4

> litry na godzine.

Brak BC załatwia sprawę frown.gif

> Problem szarpania załatwiła wymiana EGRa i założenie fiatowskiej

> blaszki zaślepiającej.

Ale o ile dobrze pamiętam to albo kolega EGR wymienił już wcześniej, albo odczyty z niego były prawidłowe...

Skąd ten pomysł na blaszkę skoro i tak zawór do wymiany? Nie wystarczy po prostu zaślepić?

Już mnie to męczy i coś chciałbym wreszcie z tym problemem zrobić, tylko obawiam się, że jak pojadę do ASO

to mi zaczną wymyślać wszystko po kolei, a na dowód oczywiście kompletnych odczytów z komputera nie dadzą

Napisano

> Ale o ile dobrze pamiętam to albo kolega EGR wymienił już wcześniej

Nie wymieniałem

>albo odczyty z niego były

> prawidłowe...

Byłyi są prawidłowe co nie znaczy że EGR jest OK. Niestety ten typ EGRa potrafi się zacinać i odpuczczać a błędu nie da.

> Skąd ten pomysł na blaszkę skoro i tak zawór do wymiany? Nie wystarczy po prostu zaślepić?

To oryginalny patent Fiata. Całkowite zaślepienie od razu daje błąd EGRa.

Na nowym zaworze też troche szarpal i dopiero blaszka załatwiła sprawe

> Już mnie to męczy i coś chciałbym wreszcie z tym problemem zrobić, tylko obawiam się, że jak pojadę

> do ASO

> to mi zaczną wymyślać wszystko po kolei, a na dowód oczywiście kompletnych odczytów z komputera nie

> dadzą

Wywalić DPFa i problem się rozwiąże sam.

Napisano

> Problem szarpania załatwiła wymiana EGRa i założenie fiatowskiej

> blaszki zaślepiającej.

Raczej blaszki z mniejszym otworem wink.gif

Napisano
  • Autor

> To oryginalny patent Fiata. Całkowite zaślepienie od razu daje błąd EGRa.

Czytałem o tym kiedyś na VKP

> Na nowym zaworze też troche szarpal i dopiero blaszka załatwiła sprawe

Czyli ta wymiana EGRa to tak trochę na chybił trafił była?

Można tą blaszkę zakupić (ew. jaki koszt) bez problemu w serwisie fiata, czy trzeba za nią ganiać?

> Wywalić DPFa i problem się rozwiąże sam.

Z tego co czytałem to nie takie hop siup jak się mówi.

Zresztą kolega sam o tym wątek zakładał i raczej z tego co pamiętam to happy endu tam nie było...

A co do poziomu oleju, to dzisiaj sprawdzałem po 5 min od zgaszenia silnika i niestety pomiar był taki sam jak wczoraj - przybyło go frown.gif

Napisano

> Dokładnie opisane co i jak...

Wyc sie chce...Najpierw projektuje sie cos, aby spelnic wymogi ekologiczne...Pozniej wprowadza sie usprawnienie wsteczne, aby urzadzenie obnizajace emisje spalin nie zaklocalo pracy silnika i nie uszkadzalo innych jego elementow i tym samym powodujac zwiekszenie emisji spalin...

To samo z DPF: proces wypalania co pewien czas zwieksza sumarycznie emisje spalin, a w dodatku DPF wkrotce zamiera i nalezy go usunac...

Jak ja kocham stare samochody...

Pozdrawiam

Napisano

> Dokładnie opisane co i jak...

Zapodał ktoś u siebie tę blaszkę z FIATa?

Napisano

> Można ja zakupić (ew. jaki koszt) bez problemu w serwisie fiata, czy trzeba za nią ganiać?

Ostatecznie mozesz wyciac z blachy alu wedlug podanego wzoru, wyjdzie na jedno, a roboty na 20 minut (stworzenia uszczelki).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zapodał ktoś u siebie tę blaszkę z FIATa?

kolega Astroman pisał wyżej, że u niego dopiero po dołożeniu tej uszczelki problem szarpania zniknął

Napisano

> Zapodał ktoś u siebie tę blaszkę z FIATa?

Ja mam ale nie oryginał tylko podróbke z allegro skopiowaną dokładnie na fiatowski wzór. Razem z nowym EGRem załatwiła mi problem szarpania w okolicach 2 tyś obr.

Napisano

> kolega Astroman pisał wyżej, że u niego dopiero po dołożeniu tej uszczelki problem szarpania

> zniknął

U mnie nie ma szarpania ale doświadczenia z poprzednią Astrą uczą, by dbać o EGR. Pytanie co poza tym dała blaszka?

Napisano

> Z tego co czytałem to nie takie hop siup jak się mówi.

> Zresztą kolega sam o tym wątek zakładał i raczej z tego co pamiętam to happy endu tam nie było...

Czekam aż jabolkg z VKP zacznie usuwać .Narazie usunął u siebie i bada sprawe. Obiecał że za kilka tygodni zacznie sam to robić wiec poki co czekam bo myśle że będzie konkurencyjny cenowo.

>Czyli ta wymiana EGRa to tak trochę na chybił trafił była?

Troche tak ale po wykluczeniu przepływki, i paru innych elementów na palcu boju został tylko EGR. Na początku nie chciałem wierzyć bo sam go czyściłem, i kilka razy pozytywnie przeszedł testy ale jednak skoro ten typ ma możliwoćś przycinania się bez dawania błędów to cóż było robić...

Napisano
  • Autor

> Czekam aż jabolkg z VKP zacznie usuwać .Narazie usunął u siebie i bada sprawe. Obiecał że za kilka

> tygodni zacznie sam to robić wiec poki co czekam bo myśle że będzie konkurencyjny cenowo.

No to czekamy na rozwój wydarzeń z niecierpliwością

>Ja mam ale nie oryginał tylko podróbke z allegro skopiowaną dokładnie na fiatowski wzór. Razem z nowym EGRem załatwiła mi problem szarpania w okolicach 2 tyś obr.

A jakiś namiar na aukcję, gdzie już wiadomo, że ta blacha działa - bo znalazłem tylko do 16v

http://moto.allegro.pl/item1150628750_zaslepka_egr_fiat_1_9_jtd_16v_i_opel_1_9_cdti.html

a ja potrzebuję taką jak kolega do 8v

Napisano
  • Autor

> Ja tu kupiłem ale jeszcze po 11,80 za szt.

1. I z której strony zaworu kolega dołożył tą blaszkę (zielona strzałka czy czerwona)?

284000546-1150960393_1.jpg

2. Czy ta blaszka poszła na wymianę z oryginalną, czy do tego jeszcze jakaś uszczelka (oryg. z obu stron mam tylko same blaszki bez żadnych uszczelek)

post-60917-14352509050185_thumb.jpg

Napisano

> 1. I z której strony zaworu kolega dołożył tą blaszkę?

Między EGRem a kolektorem Jest w zalączniku

> 2. Czy ta blaszka poszła na wymianę z oryginalną, czy do tego jeszcze jakaś uszczelka (oryg. z obu

> stron mam tylko same blaszki bez żadnych uszczelek)

Blaszka z aukcji idzie między dwie blaszki uszczelniające. Ja z lenistwa dałem tylko jedną od strony kolektora a mimo to jest szczelnie. Jak będę w ASO to kupie drugą bo chyba z 5 zł kosztuje.

Blaszka fiatowska nie chroni EGRa przed zanieczyszczeniem. Ona chroni kolektor i przepustnice oraz poprzez zmniejszenie przepływu gazów spalinowych eliminuje problem szarpania który miał być rozwiązany w oprogramowaniu silnika ale niestety Opel położył na to la...

post-30051-1435250905118_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Między EGRem a kolektorem

> Blaszka z aukcji idzie między dwie blaszki uszczelniające. Ja z lenistwa dałem tylko jedną od

> strony kolektora a mimo to jest szczelnie. Jak będę w ASO to kupie drugą bo chyba z 5 zł

> kosztuje.

> Blaszka fiatowska nie chroni EGRa przed zanieczyszczeniem. Ona chroni kolektor i przepustnice oraz

> poprzez zmniejszenie przepływu gazów spalinowych eliminuje problem szarpania który miał być

> rozwiązany w oprogramowaniu silnika ale niestety Opel położył na to la...

Ok. Dzięki za pełne info

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.