Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR, OVERBOOST, TERMOSTAT 3 kwestie?

Featured Replies

Napisano

Witam

1) Zaślepiłem w końcu EGR i... spalanie spadło prawie 1l(te same warunki jazdy, to samo paliwo - pół baku z egr, pół z zaślepionym), 0 kopcenia, i dynamiczniejsze zbieranie, więc witaj NO EGR CLUB!!!

2) Został mi do przeczyszczenia overboost - tylko jak najłatwiej się do niego dobrać(nie mam kaanłu i specjalnie zdolnośći manulanych)? Jakie klucze mi są potrzebne?

3) Jeśli wskazówka temp. nie trzyma pionu to rozumiem do wymiany jest termostat... ale zauważyłem że stan płynu chłodniczego w moim stilo jest poniżej kreski minimum, i czy nie trzymanie pionu może być tym spowodowane? Jeśli mam zamiar wymienić termostat to mogę wymienić teraz płyn chłodniczy a termostat dopiero przed zimą, czy taka kolejność jest bez sensu??

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> 1) Zaślepiłem w końcu EGR i... spalanie spadło prawie 1l(te same warunki jazdy, to samo paliwo -

> pół baku z egr, pół z zaślepionym), 0 kopcenia, i dynamiczniejsze zbieranie, więc witaj NO EGR

> CLUB!!!

Możesz coś więcej? Jakim cudem? To dlaczego fabrycznie nie jest

to zaślepione? icon_eek.gif

Z wiki:

Quote:

Do najczęstszych awarii układu należy zablokowanie zaworu, co może być spowodowane nagromadzeniem się nagarów lub nieszczelnością przewodów doprowadzających podciśnienie lub spaliny. Awarie te mogą skutkować uszkodzeniem sondy lambda, zakłóceniami w pracy jednostki napędowej lub dymieniem z układu wydechowego. W systemach OBD układ recyrkulacji spalin należy do klasy B zagrożeń emisyjnych (średnie ryzyko emisyjne). Mogą wystąpić usterki, np. większe obroty na sprzęgle lub tzw. szarpanie podczas jazdy.

Czyli blokując to ręcznie, narażamy się na potencjalne koszty hmm.gif

I jeszcze:

Quote:

EGR deletion

Although deleting the EGR system results in increased NOx level; hydrocarbon emissions, particulates, carbon monoxide and carbon dioxide are drastically reduced. Furthermore, EGR deletion results in an increase in fuel economy as high as 25%. Exhaust gas recirculated back into the cylinders adds wear-inducing contaminants and increases engine oil acidity, which can result in an inefficient, poorly running engine. The increased level of soot also creates the need for diesel particulate filters to prevent environmental contamination. [1] [2]

Wniosek: nie będę nic grzebał. Może nastąpić wzrost spalania

o 25%, zaś osiągi mogą się pogorszyć.

Napisano
  • Autor

> Możesz coś więcej? Jakim cudem?

Jakim cudem spadło to z technicznego punktu trudno mi powiedzieć (tu musi się ktoś obeznany wypowiedzieć), ale wydaje mi się że po zaślepienu samochód stał się mocniejszy i pewnie przez to że muszę mniej wciskać pedał gazu aby uzyskać taką samą predkość powoduje mniejsze zużycie paliwa.

Ogólnie wiele osób z forum też miało tak że po zaślepieniu spadło im zużycie paliwa.

Podejrzewam iż regulane czyszczenie zaworu przyniosłoby podobny efekt - ale mi się po prostu nie chce co pół roku grzebać z tym ustrojstwen , ewentualnie płacić mechanikowi za to.

Napisano

ales sie ocknal smile.gif ja w obu mam wywalony egr zeby.GIF zreszta patrz stopka to raz a dwa byl o tym tytule watek na spam stilo dosc bogaty ze wszystkimi za i przeciw .

Napisano

bez egr'a auto chodzi na czystym powietrzu a nie na mieszance syfnej. Tak jak piszesz - szybciej osiagasz predkosc podrozna - a to podstawa "eko drajwingu"

Napisano

>EGR deletion results in an increase in fuel economy as high as 25%

kolego twinsen, tu jest napisane, ze spalanie spada o 25%

Napisano

> kolego twinsen, tu jest napisane, ze spalanie spada o 25%

A fakt. Siakaś ślepota mnie dopadła bezrozumna.

Ale nie zmienia to faktu, że igramy z ogniem i lambda może pójść,

przegrzać możemy się troszkę itd.

BTW - ma ktoś linka do tego wątku z za i przeciw? smile.gif

Na spokojnie poczytam jeszcze raz, bo może na próbę jednak

zatkam ten EGR? grinser006.gif

Napisano

tylko pamiętaj jak masz EDC16 to jak zaślepisz to ci czeka wywali body

Napisano

> tylko pamiętaj jak masz EDC16 to jak zaślepisz to ci czeka wywali body

A jak sprawdzić, czy mam EDC16? smile.gif

Napisano

> A jak sprawdzić, czy mam EDC16?

na obudowie body powinno być oznaczenie

Napisano

Ehhh, to ja już nic nie czaje :/

Czytałem kiedyś ten wątek o EGR... i praktycznie największym plusem EGR było mniejsze zużycie paliwa (powtórne spalanie spalin...) teraz jak czym, i twierdzicie że zaślepienie EGR'a powoduje zmniejszenie zużycia paliwa, to już w ogóle nie widzę żadnych plusów... a w końcu po coś go mątowali, nie ?

Pozdrawiam.

ps. poprzedni właściciel nie czyścił EGRa od bardzo bardzo dawna, ja też tego nie robiłem, samochód dobrze się zbiera i nie kopci. Spalanie mam zaskakująco niskie, bo jakies 5,5l/100km, drogi podmiejskie, same odcinki po 20-30km, caly czas z klimą.... jest sens go czyścić ?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> dobrze się zbiera i nie kopci. Spalanie mam zaskakująco niskie, bo jakies 5,5l/100km, drogi

> podmiejskie, same odcinki po 20-30km, caly czas z klimą.... jest sens go czyścić ?

Ja bym nie czyścił chyba...

Przy podobnej trasie i klimie miałem spalanie około 7L, po zaślepieniu egr spadło do 6.2

A pomożecie Panowie z pozostałymi kwestiami - overboost i termostat i płyn chłodniczy?

Napisano

jedyny przeciw jest taki ze auto sie dluzej grzeje bo idzie na swiezym lufcie a nie na goracych spalinach .

no i ekologia panie oink.gif chociaz ja wole zeby sie syf odkladal na ulicy niz w calym ukladzie dolotowym od turbiny poczawszy do kolektora . Nie stac mnie na ekologie ok.gif20.GIF

Napisano

> Ehhh, to ja już nic nie czaje :/

> Czytałem kiedyś ten wątek o EGR... i praktycznie największym plusem EGR było mniejsze zużycie

> paliwa (powtórne spalanie spalin...) teraz jak czym, i twierdzicie że zaślepienie EGR'a

> powoduje zmniejszenie zużycia paliwa, to już w ogóle nie widzę żadnych plusów... a w końcu po

> coś go mątowali, nie ?

od konca - montowali poto zeby silnik spelnial normy eko.

a na logike sobie wez .. co jest wydajniejsze /"zdrowsze" itd... mieszanka paliwowo-powietrzna w oparciu o czyste powietrze czy o syf ?

Napisano

> Ehhh, to ja już nic nie czaje :/

nie przejmuj się

> Czytałem kiedyś ten wątek o EGR... i praktycznie największym plusem EGR było mniejsze zużycie

> paliwa (powtórne spalanie spalin...) teraz jak czym, i twierdzicie że zaślepienie EGR'a

> powoduje zmniejszenie zużycia paliwa, to już w ogóle nie widzę żadnych plusów... a w końcu po

> coś go mątowali, nie ?

> Pozdrawiam.

EGR miał na celu obniżenie emisji różnych cząstek stałych i nei stałych przez powtórne spalanie

z oszczędnością paliwa to nie miało nic wspólnego

tylko z ekologią

> ps. poprzedni właściciel nie czyścił EGRa od bardzo bardzo dawna, ja też tego nie robiłem, samochód

> dobrze się zbiera i nie kopci. Spalanie mam zaskakująco niskie, bo jakies 5,5l/100km, drogi

> podmiejskie, same odcinki po 20-30km, caly czas z klimą.... jest sens go czyścić ?

> Pozdrawiam.

na pewno ci nei zaszkodzi

możesz się spytać hmm.gif tomtom`a (robił nawet fotki przy tym) ile syfu było u niego w egr`e a wiesz mi było tam czysto

Napisano

> możesz się spytać tomtom`a (robił nawet fotki przy tym) ile syfu było u niego w egr`e a wiesz mi

> było tam czysto

U mnie akurat po 100 tys było zadziwiająco czysto.

Fotki Kuba robił, u niego też było znośnie.

Też pamiętam, że ktoś kto tam miał fabrykę smoły się żalił - ale kto to byl niewiem.gif

Napisano

Eh, sam nie wiem, generalnie za 2 tyg. wyjeżdżam na upragnione wakacje, 500km w jedną stronę, wiec pasowalo by przeczyścić... ale jest tak gorąco że kompletnie nic mi się nie chce :/ Zobacze jeszcze, może wena twórcza przybędzie grinser006.gif

Napisano

> U mnie akurat po 100 tys było zadziwiająco czysto.

> Fotki Kuba robił,

o faktycznie to Kuba był waytogo.gif

> u niego też było znośnie.

> Też pamiętam, że ktoś kto tam miał fabrykę smoły się żalił - ale kto to byl

no w porównaniu z moim to było czysto

a mój niby jeździł na lepszym paliwie

Napisano

> A jak sprawdzić, czy mam EDC16?

za 3 odpaleniem będzie check engine rotfl.gif

Napisano

> coś go mątowali, nie ?

oczywiście , dla pseudo ochrony środowiska nie patrząc na syf który zostaje w silniku

> Pozdrawiam.

> ps. poprzedni właściciel nie czyścił EGRa od bardzo bardzo dawna, ja też tego nie robiłem, samochód

> Pozdrawiam.

i to Cię ratuję, klekot w mieście moment masz zawalony egr... a jak padnie nie da się jeździć z tym dziadostwem ok.gif dlatego każdy kolejny mój klekot na dzień dobry koniecznie egr i dpf out

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.