Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

COLLINITE 476 - używał ktoś?

Featured Replies

Napisano

Witam,

używa ktoś może tego wosku? Szukam jakiegoś specyfiku do nowego lakieru... i natknąłem się na dobre opinie o tym produkcie... czy ktoś może używał tego specyfiku? Na ile wystarczyło opakowanie?

A może jakiś inny twardy wosk po którym mycie auta będzie dużo łatwiejsze - słyszałem że po tym collinite owady/smolisko i inny brud schodzi z auta przy pomocy czystej wody i gąbki - prawda czy fałsz? hehe

Poprosze o jakieś opinie

Pozdraiwma

Tomasz

Napisano

na forum Nuova Bravo jest jeden taki miłośnik tego wosku. Pisze, że jest bardzo dobry zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> używa ktoś może tego wosku?

ok.gif

> Na ile wystarczyło opakowanie?

dwa woskowania i jakies 70% opakowania jest jeszcze zlosnik.gif

> collinite owady/smolisko i inny brud schodzi z auta przy pomocy czystej wody i gąbki - prawda

> czy fałsz? hehe

true ok.gifzlosnik.gif

> Poprosze o jakieś opinie

bdb i trwaly wosk zlosnik.gif

Napisano

bardzo dobry wosk , przede wszystkim bardzo trwaly i dlatego najlepiej go stosowac na zime

Oczywiscie przed nalozeniem najlepiej dobrze oczyscic lakier - glinką

Napisano
  • Autor

dzięki Panowie za odpowiedzi...

jesli chopdzi o trwałość to faktycznie potrafi pół roku wytrzymać (zakładając że mył bym auto przy użyciu tylko wody i gąbki jeśli nie było by potrzeby zmywania jakiegoś "drogowego dziadostwa") ?

Jeśli chodzi o przygotowanie lakieru to czy koniecna jest glinka? Autko ma 3 miesiące, także lakier jest ok... troszke smoliska siępewnei znajdzie ale to bym dokładnie benzyną ekstrakcyjną wyczyścił - da rade, czy glinka konieczna?

Napisano

to zalezy czy lakier czysty czy nie , jak masz bardzo gladki lakier po umyciu - np szmatka sama zlatuje z maski silnika to mozesz nie glinkowac , jezeli zas masz pod palcami troche chropowatosci to polecam wyglinkowac

Napisano

> dzięki Panowie za odpowiedzi...

> jesli chopdzi o trwałość to faktycznie potrafi pół roku wytrzymać (zakładając że mył bym auto przy

> użyciu tylko wody i gąbki jeśli nie było by potrzeby zmywania jakiegoś "drogowego dziadostwa")

> ?

po 6 myciach aktywna piana wosk byl taki sam jak po nalozeniu zlosnik.gif

a co wiecej, nawet gdy cale auto smignalem carvaletem na smole i asfalt to nadal wosk byl ok.gifok.gif

> Jeśli chodzi o przygotowanie lakieru to czy koniecna jest glinka?

mysle ze nie masz narazie co glinkowac, srodkiem na smole sciagnij kropki asfaltu i narazie ok.gif

przebij sie przez ten watek wosk

a zlookasz, foty i relacje z myc aktywna piana vs c476

Napisano
  • Autor

> a zlookasz, foty i relacje z myc aktywna piana vs c476

zamówiłem - zobaczymy jak wyjdzie smile.gif

Oczywiście ten wosk nie ma żadnych mikrocząsteczek złuszczających - tzn do nowego lakieru jest jak najbardziej ok prawda?

Napisano

> zamówiłem - zobaczymy jak wyjdzie

> Oczywiście ten wosk nie ma żadnych mikrocząsteczek złuszczających - tzn do nowego lakieru jest jak

> najbardziej ok prawda?

ok.gif

Napisano

Jak możesz napisać gdzie i za ile? zobaczymy czy może jakaś promocja się znajdzie ok.gif

Napisano

> dwa woskowania i jakies 70% opakowania jest jeszcze

Jeśli to nie bus van to za grubo go nakładasz. Co do tematu wosk godny uwagi. Polecam jednak glinkę + cleaner. To że auto ma 3 miechy nic nie znaczy. Wiesz ile syfu nałaało nim dotarło do salonu. A nie licz ,że w salonie zajeli się specjalnie lakierem Ja na zimę używam jego brata Collinite 845

Napisano

Czy ta glinka jest bezpieczna dla lakieru czy mozna nia cos "uwalic" ? Gdzies ostatnio czytalem, ze ktos glinkowal auto i w jakis sposob nabawil sie nowej porcji rys. Niby trzeba auto dokladnie umyc, niby dac jakis lubrykant pod glinke, ale w sumie to pewien nie jestem czy zakupic glinke czy lepiej jakas polerke typu Deep Crystal z Meguiarsa (auto ma 4 lata i lakier taki "brudnawy" wyglada).

Napisano
  • Autor

A powiedz mi jeszce czy ten wosk brudzi czarne elementy z tworzywa?

PS: Właśnie odebrałem paczuszkę od kuriera i biorę się do pracy zeby.GIF

Napisano

> Czy ta glinka jest bezpieczna dla lakieru czy mozna nia cos "uwalic" ? Gdzies ostatnio czytalem, ze

> ktos glinkowal auto i w jakis sposob nabawil sie nowej porcji rys. Niby trzeba auto dokladnie

> umyc, niby dac jakis lubrykant pod glinke, ale w sumie to pewien nie jestem czy zakupic glinke

> czy lepiej jakas polerke typu Deep Crystal z Meguiarsa (auto ma 4 lata i lakier taki

> "brudnawy" wyglada).

Jeżeli kupisz glinkę dobrej jakości np. meguiars,bilt hamber i przy twoim lakierze miękką. Bedziesz używał dużo lubrykantu (dopuszczalna woda z odrobina szamponu). Uważał na rantach, pracował z lekkim dociskiem na umytym aucie. Wcześniej najlepiej usuwając smołe.To glinka nie może wyrządzić szkody dla lakieru

Napisano

> Jeśli to nie bus van to za grubo go nakładasz.

a jesli jakies 70% nie jest idealnie podana wartoscia? biglaugh.gif

> To że auto ma 3 miechy nic nie znaczy. Wiesz ile syfu nałaało nim dotarło do

> salonu.

po 2latach od odebrania auto dopiero lecialem glinka i syfu na aucie bylo tyle co nic, fakt faktem ze przed glinka smole i asfalt sciagalem srodkiem.. zreszta tak jak zawsze zlosnik.gif

>A nie licz ,że w salonie zajeli się specjalnie lakierem

ktos liczy na takie cuda? spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> A powiedz mi jeszce czy ten wosk brudzi czarne elementy z tworzywa?

jesli jezdzisz nim po czarnych elementach plastiku to kazdy wosk je upacia zlosnik.gif

> PS: Właśnie odebrałem paczuszkę od kuriera i biorę się do pracy

zlosnik.gif

Napisano

> po 2latach od odebrania auto dopiero lecialem glinka i syfu na aucie bylo tyle co nic, fakt faktem

> ze przed glinka smole i asfalt sciagalem srodkiem.. zreszta tak jak zawsze

Mało jeżdzisz, miałeś kiepska glinke nie wiem. Auto myte raz w tygodniu przed glinkowaniem przelciałem carvaletem na smołę. Glinka po niższych partiach robiła się taka

2jfduso.jpg

Napisano

> Mało jeżdzisz,

to fakt, kolo 63kkm auto mialo po 2latach i glinkowaniu zlosnik.gif

>miałeś kiepska glinke nie wiem.

sonax'a zlosnik.gif

albo moze woskowanie co miesiac jeszcze formula 1 i regularne sciaganie smoly carvaletem zrobilo taki efekt grinser006.gif

>. Glinka po niższych partiach robiła się taka

u mnie tak to wygladalo palacz.gif

20100711113.jpg

Napisano

> sonax'a

Nie miałem ale według jej uzytkowników z kosmetykakaut najwieksza kupa z glinek. Kup cos normalnego a zobaczysz róznicę.

Napisano

> Nie miałem ale według jej uzytkowników z kosmetykakaut najwieksza kupa z glinek. Kup cos normalnego

> a zobaczysz róznicę.

nie widze problemu z zakupem innej glinki na nastepne glinkowanie palacz.gif

Napisano

> nie widze problemu z zakupem innej glinki na nastepne glinkowanie

Tak zrób ok.gif

Napisano

Ja mam teraz bit hamber niby jako lubrykant można dać samą wodę zobaczymy. Pacjent do Fiat Panda z 2003 roku auto nigdy nie woskowane i nie glinkowane. Ciekawe ile syfu jest cool.gif

Napisano

> Ja mam teraz bit hamber niby jako lubrykant można dać samą wodę zobaczymy. Pacjent do Fiat Panda z

> 2003 roku auto nigdy nie woskowane i nie glinkowane. Ciekawe ile syfu jest

pewno z dzylion kg zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i ja już jestem po... zeszło mi troszke czasu... od 14 do 20 razem z myciem autka, ale efekt ładny wink.gif

Muszę przyznać że w porównaniu do innych wosków z collinite 476 bardzo łatwo się pracuje (ale ręka i tak boli hehe). Teraz mam tylko nadzieję że efekt długo się utrzyma...

Napisano

> No i ja już jestem po... zeszło mi troszke czasu... od 14 do 20 razem z myciem autka, ale efekt

> ładny

a gdzie foto? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak możesz napisać gdzie i za ile? zobaczymy czy może jakaś >promocja się znajdzie

Dopiero teraz przeczytałem Twojego posta grinser006.gif Kupiłem TUTAJ

Przesyłka błyskawiczna - zakupiłem o 20, zapłaciłem oprzez place z allegro, a gość jeszcze przed 21 wysłał paczuszkę kurierem... Efekt z Wawy do miejscowści za czestochowa paczka nie szła nawet jednego dnia, także polecam wink.gif

Napisano

> Nie miałem ale według jej uzytkowników z kosmetykakaut najwieksza kupa z glinek. Kup cos normalnego

> a zobaczysz róznicę.

używam tej glinki, co prawda nie mam porównania bo nie używałem innych, ale IMHO działa tak jak powinna. Czyści się całkiem dobrze, po użyciu lakier jest idealnie gładki. Więc nie rozumiem co to znaczy że jest kupa? Jakiś Meguiar's za 150PLN będzie sam czyścił?

Napisano

> co to znaczy że jest kupa? Jakiś Meguiar's za 150PLN będzie sam czyścił?

Ta cena za megsa to z księzyca. Z glinkami jak z woskami po co kupowac Collinite jak mozna formula 1 z reala. Jak ci sie skończy kupisz lepszą porównasz zmienisz zdanie. Do poczytania o sonaxie klik

Napisano

> Ta cena za megsa to z księzyca. Z glinkami jak z woskami po co kupowac Collinite jak mozna formula

> 1 z reala. Jak ci sie skończy kupisz lepszą porównasz zmienisz zdanie. Do poczytania o sonaxie

> klik

Przeczytałem ten wątek. Na szczęście ja nie wiem co to są "hologramy" na lakierze, więc pewnie dlatego jestem zadowolony hehe.gif

A na poważnie: wydawanie setek złotych na kosmetyki samochodowe dla mnie jest absurdem. Lubię mieć czysty samochód, staram się używać w miarę dobrych preparatów (tzn. nie najtańszych z Tesco), jak np. Sonax, którego mam różne środki i uważam, że spełniają one swoje zadanie. Może kiedyś jak ktoś mi będzie chciał zrobić prezent to zażyczę sobie glinkę za 100PLN i porównam.

Napisano

> co do glinki to polecam taka :

> http://www.showcarshine.pl/310-bilt-hamber-auto-clay-200g-rewelacyjna-glinka-gratis-mikrofibra.html

> http://www.showcarshine.pl/308-bilt-hamber-auto-clay-200g-rewelacyjna-glinka-gratis-mikrofibra.html

o, całkiem dobra cena i wystarczy sama woda. Szkoda, że kilka dni temu tego nie widziałem, bo zamówiłem już kolejną Sonax'a dla ojca.

Napisano

> o, całkiem dobra cena i wystarczy sama woda. Szkoda, że kilka dni temu tego nie widziałem, bo

> zamówiłem już kolejną Sonax'a dla ojca.

sonax to moja pierwsza glinka - nigdy jej wiecej nie kupie frown.gif byla okropna i ciezko sie nia pracowalo

Napisano

No dobra, co to jest ta glinka i po co (no i jak) ją się stosuje...

Wosku jeszcze nie mam, chęci do woskowania też. Ale może jak uzbieram wiedzę na temat mycia auta to się za to w końcu wezmę... Przynajmniej za kompletowanie materiałów.

EDIT. Jakąś myjkę też może bym kupił... Możecie coś polecić dobrego, wartego swojej ceny? Na działce mam tylko bieżącą wodę z wodociągu.

Napisano

> No dobra, co to jest ta glinka i po co (no i jak) ją się stosuje...

tutaj masz all opisane, poczytaj sobie

> Wosku jeszcze nie mam, chęci do woskowania też. Ale może jak uzbieram wiedzę na temat mycia auta to

> się za to w końcu wezmę... Przynajmniej za kompletowanie materiałów.

biglaugh.gif

> EDIT. Jakąś myjkę też może bym kupił... Możecie coś polecić dobrego, wartego swojej ceny? Na

> działce mam tylko bieżącą wodę z wodociągu.

do jakiej kwoty? tu sie okreslic musisz.. bo narazie gdy bym mial obecnie kupic nowa myjke to wybral bym pewno ten model K 5.700 X

kolega do kupil ostatnio i ok.gifok.gif

Napisano

> jak ktoś mi będzie chciał zrobić prezent to zażyczę sobie glinkę za 100PLN i porównam.

Uparłeś się, 100gm świetnej glinki bilt hamber kosztuje na all 37zł . Starczy ci to na dłuuugo glinkowania. Podejrzewam , że za Sonaxa dałeś wiecej. Tak samo z woskiem co z tego , że puszka kosztuje 20zł jak starczy na kilka woskowań. Kupisz wosk za 60zł i starczy ci na duzo więcej. Idę dalej kupuje jakiś szajs do opon co spływa po jednym deszczu dałem 15zł. Starczy na krótko. Kupuje mega wydajnego Nielsen Briliance do opon który siedzi sobie spokojnie parę myć na oponce. Takze matymatyka nie jest tak prosta jak ci sie wydaje. Niekiedy opłaca sie dołozyc parę zł i wychodzisz w fazie końcowej na +. Co do myjki nie podajesz ceny ale ja od 3 lat mam Boscha za 600zł i daje sobie radę

Napisano

> tutaj masz all opisane...

Dzięki, dodałem wątek do ulubionych...

Napisano

> używam tej glinki, co prawda nie mam porównania bo nie używałem innych, ale IMHO działa tak jak

> powinna. Czyści się całkiem dobrze, po użyciu lakier jest idealnie gładki. Więc nie rozumiem

> co to znaczy że jest kupa? Jakiś Meguiar's za 150PLN będzie sam czyścił?

Ja glinke megsa kupowalem za £25- 125pln, ale w opakowaniu jest 2x50g quick detailer, spora sciereczka-mikrofibra i mala buteleczka cleaner- wax. Jak dla mnie to jest sporo za ta cene, do tego moim zdanie porownujac ta glinke do sonaxa to mozesz powiedziec, ze sama czysci

Napisano

> Ja glinke megsa kupowalem za £25- 125pln, ale w opakowaniu jest 2x50g quick detailer,

> spora sciereczka-mikrofibra i mala buteleczka cleaner- wax. Jak dla mnie to jest sporo za ta

> cene, do tego moim zdanie porownujac ta glinke do sonaxa to mozesz powiedziec, ze sama czysci

kupię sobie na przyszły sezon coś lepszego to zobaczę to samoczyszczenie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a gdzie foto?

No to tak jak obiecałem - z tym że fotograf ze mnie jak z koziej.... także ciężko mi było zrobić zdjęcia które oddałyby efekt... a jeszcze sprzęt mocno leciwy hehe wink.gif No ale co nieco widać wink.gif

foto 1

918262d56a72a999.jpg

foto2

da8255d38dffb456.jpg

foto3

3ddfd9903948f05b.jpg

foto4

6d38fd4b9762bf3e.jpg

Napisano

i nie widać efektu... bo tylko krzyzyki są...

Napisano
  • Autor

> i nie widać efektu... bo tylko krzyzyki są...

teraz?

Napisano

Good jak na 1 raz ładnie. Jak się pracowało z coli? Jeżeli możesz napisać co dokładnie robiłeś czego użyłeś i jaki czas?

Napisano
  • Autor

> Jeszcze tylko nad bebzonem musisz popracować i efekt bedzie >pierwsza klasa

Pracuje - po pracy na piwko chodze 20.GIFgrinser006.gif

A tak na poważnie to na tej listwie faktycznie "pięknie wyszedł"... jakbym miał z 10 kilo więcej... ale lustro "nie kłamie" hehe grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Good jak na 1 raz ładnie. Jak się pracowało z coli? Jeżeli możesz napisać co dokładnie robiłeś

> czego użyłeś i jaki czas?

o czasie pisałem wcześniej.. a tak to w sumie niczego nie użyłem oprócz wosku, jedynie smolisko zmyłem benzyną ekstrakcyjną i owady środkiem z autolandu... a tak to nic wiecej nie robiłem.

Napisano

> Pracuje - po pracy na piwko chodze

> A tak na poważnie to na tej listwie faktycznie "pięknie wyszedł"... jakbym miał z 10 kilo więcej...

> ale lustro "nie kłamie" hehe

nie ma co się wstydzić, gorzej gdybyś z fujarą i apratem na wierzchu paradował rotfl.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.