Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poluzowane koło

Featured Replies

Napisano

Czy zdażyło Wam się kiedyś żeby koło samo się poluzowało na szpilkach?

Jakieś 10 dni temu zmieniałem łączniki stabilizatora, od tego czasu przejechałem 2,5 tys. km. i dzisiaj zanotowałem dziwne dźwięki z przedniego koła - trzeszczenie ale tylko przy wolniutkim kulaniu się (bez względu luz/bieg), w momencie przyhamowania dźwięk znikał. Przy szybszej jeździe cisza.

Zrzuciłem koło (dziwnie łatwo szpilki poszły), przejrzałem wszystko - nic nie znalazłem. Założyłem koło, dociągnąłem ręcznie po pneumatyku i cisza. Nic nie słychać.

I teraz mam zagwozdkę - same się szpilki poluzowały (to się chyba nie zdarza hmm.gifniewiem.gif) czy zapomniałem panic.gifdociągnąć ręcznie po wymianie łączników?

Napisano

raczej były za słabo dokręcone

Napisano
  • Autor

> raczej były za słabo dokręcone

Wytrzymały by 2,5 tys. km?

Napisano

> I teraz mam zagwozdkę - same się szpilki poluzowały (to się chyba nie zdarza ) czy zapomniałem

> dociągnąć ręcznie po wymianie łączników?

Zapomniałeś dociągnąć. Miałem tak dwa razy. Prawidłowo dociągnięte śruby/nakrętki nie mają prawa się luzować, chociaż spotkałem się z sutuacją, kiedy zbyt mocne dociąganie śrub spowodowało trwałe odkształcenie piasty stalowych felg tak, że fabryczne śruby zaczynały uderzać o elementy hamulca w bębnie.

Napisano

> Wytrzymały by 2,5 tys. km?

Luz był początkowo niewielki i z czasem się potęgował na skutek wykręcania śrub, albo felga pracując stopniowo się odkształcała. Stalówki czy alu?

Napisano

> Czy zdażyło Wam się kiedyś żeby koło samo się poluzowało na szpilkach?

Tak. Każdy dobry zakład po zdjęciu i założeniu koła ostrzega żeby sprawdzić dokręcenie po 50 km. Zazwyczaj jest wszystko OK, ale czasem się zdarza że się koło poluzuje.

Napisano

Najczęściej przyczyną poluzowania śrub w kołach jest zaśniedziała piasta (np. przy alufelgach). Można mieć wrażenie, że wszystkie są dokręcone mocno, a tak naprawdę koło nie przylega idealnie do piasty i w efekcie powoli śruby się luzują.

Napisano

> Wytrzymały by 2,5 tys. km?

tak

jak dokręciłeś za słabo to z czasem przez przyśpieszania i hamowania luz się pozwiększał

Napisano

cholera, nie strasz

też mam od paru dni przy powolnym toczeniu się dźwięk w stylu trzeszczenia i tak się zastanawiałem co to może być icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.