Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Aveo i filtr p.pyłkowy (i inne)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich - po latach bojów z F126p, CC, Kia a potem Twingo zafundowałem (znaczy się bank dający kredyt trochę pomógł grinser006.gif ) małżonce nowe Aveo 3D Base+ z klimą w cenie salonowej (czytaj - po króciutkich negocjacjach, bo się mi w sumie śpieszyło) 31100 zł.

Autko... jedzie.

Jako że w ASO nikt nic nie wie, stąd pytanie: czy skoro autko jest z klimą to będzie miało filtr p.pyłkowy? A jak nie to czy miejsce będzie na niego? Czytałem FAQ, wiem że miejsce można "zrobić" - ale pytanie jak jest fabrycznie?

Głośniki z przodu są standard 165? A z tyłu owalne (3D)?

No i pytanie czy to Aveo robią w Uzbekistanie, Pakistanie czy może jednak (wątpię...?) w FSO?

....no i psuje się bardzo czy tylko trochę? 270751858-jezyk.gif

To mój pierwszy Chevrolet - w sumie pojechaliśmy oglądać nowego Sparka, ale jak zobaczyłem ile to to kosztuje (drożej niż Aveo w wersji z klimą), a jakie małe... Z kolei Aveo to duży "kawał auta", nie szkodzi, że model "odchodzi" smile.gif

A tak na marginesie - te crash testy, gdzie W STARYM Aveo sprzed liftingu (2006) dostaje tylko niecałe 2**, to dotyczy też tego czy po liftingu nie dotyczy, ktoś wie?

Cztery poduchy będą, no ale jak widziałem film z crashtestu to przy czołowym mało co pomogły...

Mam nadzieję, że przyjdzie na Continentalach EcoContact, bo wszystkie salonowe takie miały (Spark też - tylko Lacetti miał Hankooki).

Aha! W cenie wynegocjowałem: opony zimowe, dywaniki i szyby przyciemniane. No i samą cenę... smile.gif

Napisano

jak jest klima to bedzie na 100% filtr pzreciwpylkowy, crash testy dotycza modelu starego i w dodatku sedana

Napisano

> Aha! W cenie wynegocjowałem: opony zimowe, dywaniki i szyby przyciemniane. No i samą cenę...

Nieźle ok.gif W W-wie nie byli tacy chętni do negocjacji

Napisano
  • Autor

> jak jest klima to bedzie na 100% filtr pzreciwpylkowy, crash testy dotycza modelu starego i w

> dodatku sedana

A jak się wymienia ten filtr - za schowkiem gdzieś jest, czy pośrodku deski?

Co do crashów - poprawili coś w konstrukcji w 3/5D lub po liftingu?

Aha! Żarówki są z przodu H4, tak? smile.gif

Napisano

> A jak się wymienia ten filtr - za schowkiem gdzieś jest, czy pośrodku deski?

> Co do crashów - poprawili coś w konstrukcji w 3/5D lub po liftingu?

> Aha! Żarówki są z przodu H4, tak?

filtr jest za schowkiem - trzeba schowek wyjac

mysle ze tak smile.gif headback i tak jest bezpieczniejszy od sedana

tak H4

Napisano
  • Autor

...a psuje się bardzo (i co)?

Pytam ponownie, bo nikt nie pisze "tak - nie" grinser006.gif

Napisano

> jak jest klima to bedzie na 100% filtr pzreciwpylkowy

To nie jest takie pewne. Mialem w zyciu kilka samochodow z klima, ale bez filtra.

Ale sprawdzilem katalog czesci i mozna kupic filtr pylkow do Chevroleta Aveo 2010 = pewnie ma.

Napisano

> Co do crashów - poprawili coś w konstrukcji w 3/5D lub po liftingu?

http://www.iihs.org/ratings/ratingsbyseries.aspx?id=585

Delikatnie mowiac jest bardzo zle.

http://www.euroncap.com/tests/chevrolet_aveo_2006/250.aspx

EuroNCAP nie testowal po liftingu bo nie bylo wiekszych zmian konstrukcyjnych.

Napisano
  • Autor

> To nie jest takie pewne. Mialem w zyciu kilka samochodow z klima, ale bez filtra.

> Ale sprawdzilem katalog czesci i mozna kupic filtr pylkow do Chevroleta Aveo 2010 = pewnie ma.

Racja - stare Twingo z klimą filtra nie miało.

Nowy Swift miał tylko... MIEJSCE na filtr, który samemu trzeba było dokupić.

Różnie jest.

Co do crash-testów to już nie bardzo rozumiem: encap chwali boczne, straszy czołowym, ale ten drugi test to zupełnie... odwrotnie. alien.gif

Napisano

Inna metodologia badania. Jak zajrzysz na SafeCar.Gov to Aveo dostało 5 gwiazdek w czołowym - bo jeszcze inaczej testują. Np. W EuroNCAP barierą uderza z boku chyba pod kątem 90 stopni a w IIHS 60 stopnii. To samo z czołowym - Carsafety uważa ze walisz idealnie centrycznie, Euro ze z offsetem ale w dość twarda barierę a iihs tez ze z offsetem ale w mieksza barierę.

Mały i lekki samochód musi być szczególnie bezpieczny bo w razie wypadku przyjmuje na siebie większość energii.

Napisano

> A tak na marginesie - te crash testy, gdzie W STARYM Aveo sprzed liftingu (2006) dostaje tylko

> niecałe 2**, to dotyczy też tego czy po liftingu nie dotyczy, ktoś wie?

> Cztery poduchy będą, no ale jak widziałem film z crashtestu to przy czołowym mało co pomogły...

Sam byłem tego ciekaw, bo np w crash testach australijskiego odpowiednika EuroNCAP wyszło, że model po lifcie jest trochę poprawiony:

http://www.themotorreport.com.au/11709/holden-barina-steps-up-with-4-star-ancap-crash-rating

http://www.ancap.com.au/crashTestRecord.aspx?Id=296

Pytałem kilka dni temu mailowo przedstawicielstwo GM czy te zmiany konstrukcyjne o których piszą w przypadku Holdena Barina wprowadzono również w EU, ale na razie cisza...

> Mam nadzieję, że przyjdzie na Continentalach EcoContact, bo wszystkie salonowe takie miały (Spark

> też - tylko Lacetti miał Hankooki).

Hankooki to dobre opony. Myślę, że nie są gorsze od Conti Eco...

> Aha! W cenie wynegocjowałem: opony zimowe, dywaniki i szyby przyciemniane. No i samą cenę...

Gratulacje, niech się dobrze sprawuje ok.gif.

Napisano

Masz 3 gwiazdki, 2 mialo sedan T250, ktory juz chyba poprawili hmm.gif

Jak jest klima to i jest filtr ok.gif

Tam sie nie ma co psuc zlosnik.gif

Napisano

Kurcze dobry jesteś albo oni mietcy i się chcą pozbyć aut z salonu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kurcze dobry jesteś albo oni mietcy i się chcą pozbyć aut z salonu

Auto sprowadzane ze stoku (kilka dni, to chyba nie z fabryki?), jeszcze czekam aż przyjedzie. Potem szyby i do odbioru.

Aha! Auto (silnik) przystosowane do gazu, więc to też jakiś "gratis", bo ponad 100 zł liczą za to dodatkowo. Nota bene - instalka gazu (na razie nie zamierzam, ale spytam) to jak droga jest wymagana do Aveo?

Co do gwiazdek, to już mam... mętlik. Dzięki za te linki do ANCAP - wynika, że Aveo II 3D ma 4**** (jestem w pozytywnym szoku). To cieszy! yay.gif

A wspomaganie jest zmienne czy stałe - bo zauważyłem, że chyba hydrauliczne?

Napisano

> Co do gwiazdek, to już mam... mętlik. Dzięki za te linki do ANCAP - wynika, że Aveo II 3D ma 4****

> (jestem w pozytywnym szoku). To cieszy!

Dla poprawienia humoru. W oficjalnym, rządowym teście w USA, Aveo 5D uzyskało 5* (maksymalny wynik).

Napisano

> Dla poprawienia humoru. W oficjalnym, rządowym teście w USA, Aveo 5D uzyskało 5* (maksymalny

> wynik).

NHTSA trochę inaczej prowadzi testy, ale to i tak bardzo dobry wynik, bo do niedawna, Aveo słabo wypdało.

Napisano

> NHTSA trochę inaczej prowadzi testy, ale to i tak bardzo dobry wynik, bo do niedawna, Aveo słabo

> wypdało.

Sedan ma 4 gwiazdki.

Wyniki NHTSA są zazwyczaj najmniej mówiące o bezpieczeństwie samochodów - praktycznie każdy nowy samochód dostaje 5 gwiazdek. Lepiej się sugerować EuroNCAP (szczególnie że robią test którego nikt nie stosuje - owinięcie na słupie) i IIHS. Australijskie testy są też niestety niewiele warte. Jak samochód wychodzi dobrze we wszystkich testach to pewnie jest bezpieczny. Ale problemy w jednym z nich wskazują na to że projektowano go pod testy a nie żeby zapewnić bezpieczeństwo.

I tak jak napisałem wcześniej - w małym i lekkim samochodzie wyniki wszelkich testów zderzeniowych są znacznie ważniejsze niż w dużym i ciężkim (może za wyjątkiem sztywności dachu) - w razie zderzenia mały przyjmuje na siebie większość energii.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odzew.

A czy odpowiedzi na pozostałe pytania są komuś znane?

Napisano

> Australijskie testy są też niestety niewiele

> warte.

A mógłbyś rozwinąć dlaczego? Procedura testowa jest prawie identyczna jak w przypadku EuroNCAP (może oprócz tego owijania na słupie, bo to chyba tylko stosują do samochodów wyposażonych w boczne pp i kurtyny).

Napisano

> A mógłbyś rozwinąć dlaczego? Procedura testowa jest prawie identyczna

Procedura testowa jest raczej podobna do amerykańskiego NHTSA = za dużo samochodów dostaje pięć gwiazdek. Zresztą podobny problem na EuroNCAP. Do tego obie te organizacje (a także australijczycy) starają się pomijać wpływ masy samochodu na jego bezpieczeństwo (co np. IIHS wyraźnie zaznacza), przede wszystkim z uwagi na ekologię.

To uniwersalny problem testów bezpieczeństwa - firmy projektują samochód pod dany test a nie tak żeby był bezpieczny. Z drugiej strony nie można zmieniać testów co chwilę bo po pierwsze mają one reprezentować pewną kategorię najczęściej wydarzających się wypadków a po drugie nie dałoby się wtedy porównywać starszych modeli z nowymi.

Więc napiszę jeszcze raz to co wcześniej - trzeba obejrzeć wyniki różnych organizacji i jeżeli wszędzie jest dobrze to samochód jest bezpieczny. I nie należy się sugerować tym że jednej organizacji wyszło 5* w zderzeniu czołowym.

Jeszcze jedną ciekawostkę znalazłem o Aveo:

http://www.iihs.org/research/hldi/composite_cls.aspx?y=2006-2008&cls=2&sz=1&sort=name

W porównaniu ze średnią, przebywający w Aveo w momencie wypadku statystycznie kosztują ubezpieczenia 1.5x - 2x więcej na leczenie i ratowanie. Ale jak widać z zestawienia Aveo wcale nie jest jakieś gorsze od innych "maluchów", a raczej przeciwnie - np. w porównaniu z Yarisem jest znacząco lepsze.

Jak się poklika w rozmiary samochodów to widać wyraźny trend pokazujący że koszty leczenia i ratowania znacząco spadają z wzrostem rozmiaru samochodu (choć trafiają się nadal pojazdy zrobione z blachy na puszki Coca Coli jak Dodge Charger które nie dają żadnej ochrony pasażerom i kierowcy).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.