Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kolejnosc lakierowania

Featured Replies

Napisano

Chciałem się upewnić co do kolejności wykonywania prac remontowych karoserii.

Wypiaskowałem pojechałem odrdzewiaczem i gruntem antykorozyjnym

teraz na to podkład reaktywny -> szpachla -> podkład wypełniający -> lakier?

Dzięki za info.

Chce część prac przy aucie wykonać sam - przygotować pod lakier żeby lakiernik nie zdarł dużo.

Napisano

> Chciałem się upewnić co do kolejności wykonywania prac remontowych karoserii.

> Wypiaskowałem pojechałem odrdzewiaczem i gruntem antykorozyjnym

> teraz na to podkład reaktywny -

> Dzięki za info.

mniejwięcej tak.

> Chce część prac przy aucie wykonać sam - przygotować pod lakier żeby lakiernik nie zdarł dużo.

a jak coś spier... do zrobisz więcej szkody niż pożytku. Bo i materiału będzie trzeba podwójną ilość, a i roboty dodatkowej lakiernik będzie miał. Malowanie to nie obieranie ziemniaków, w przygotowanie pod lakier trzeba naprawdę sporo serca i umiejętności włożyć zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> mniejwięcej tak.

> a jak coś spier... do zrobisz więcej szkody niż pożytku. Bo i materiału będzie trzeba podwójną

> ilość, a i roboty dodatkowej lakiernik będzie miał. Malowanie to nie obieranie ziemniaków, w

> przygotowanie pod lakier trzeba naprawdę sporo serca i umiejętności włożyć

Zobaczę jak mi pójdzie na jednym miejscu, jak będzie dramat to oddam specjaliście smile.gif

Napisano

> Zobaczę jak mi pójdzie na jednym miejscu, jak będzie dramat to oddam specjaliście

jesli planujesz miec zrobione dobrze a sam tego jeszcze nie robiles nie radze nawet zaczynac bo efekt bedzie taki jakbys mial auto bite a blacha bedzie wygladala jak pofalowana. na podkladzie wyda Ci sie idealne a jak przyjdzie lakier to wszystko wyjdzie. Druga sprawa to czas w jakim kazda warstwa powinna schnac i odparowac. Jesli bedzie robione zbyt szybko to po jakims czasie miejsca szpachlowane sie "zapadna"

Napisano

> jesli planujesz miec zrobione dobrze a sam tego jeszcze nie robiles nie radze nawet zaczynac bo

> efekt bedzie taki jakbys mial auto bite a blacha bedzie wygladala jak pofalowana. na

> podkladzie wyda Ci sie idealne a jak przyjdzie lakier to wszystko wyjdzie. Druga sprawa to

> czas w jakim kazda warstwa powinna schnac i odparowac. Jesli bedzie robione zbyt szybko to po

> jakims czasie miejsca szpachlowane sie "zapadna"

I zostaną pięknie uwiecznione i "wyciągnięte" przez lakier rysy pod klarem wink.gif Wcale nie jest to domena domorosłych lakierników. Kumpla auto zostało tak polakierowane w dawnym ASO FSO w Jaworznie (nota bene - taką "jakość" napraw oferują od dłuższego czasu).

Napisano
  • Autor

Kurcze nie pocieszacie mnie :/

Musze poszukać jakiegoś gościa - z pojęciem, co mi to zrobi w takim razie.

Napisano

> Kurcze nie pocieszacie mnie :/

> Musze poszukać jakiegoś gościa - z pojęciem, co mi to zrobi w takim razie.

Ja ostatnio sam lakierowałem seja całego:P

snv18328.jpg

Oto efekt Panie. Usunąłem zamki, maska i klapa tył na gładko, usunięte dwa małe wgniecenia i kilka małych ognisk rudej usunięte. Jak coś to PW to Ci pomogę bo ten temat to mam już obcykany na amen zeby.GIF Najgorzej to jest z polerką (jak masz metallic lakier), bo ja malowałem nie za rzadkim bezbarwnym i nie było strachu o zacieki, ale za to zrobiła mi się skórka pomarańczy i trzeba było poświęcić na to z 10 sztuk papieru 2000 i ze dwa dni żeby zpolerować i potem pastą Fareclą G3 wypolerować na lustro 270751858-jezyk.gif Z akrylem to nie ma tyle zabawy. Najważniejsze jest DOBRZE PRZYGOTOWANE PODŁOŻE DO MALOWANIA.

Napisano

> Wypiaskowałem pojechałem odrdzewiaczem i gruntem antykorozyjnym

> teraz na to podkład reaktywny -

> Dzięki za info.

> Chce część prac przy aucie wykonać sam - przygotować pod lakier żeby lakiernik nie zdarł dużo.

NIGDY na reaktywny nie kładzie się szpachli, musisz ją odciąć jakimś akrylem

Napisano

> Kurcze nie pocieszacie mnie :/

> Musze poszukać jakiegoś gościa - z pojęciem, co mi to zrobi w takim razie.

lakierowanie w u siebie w garażu nie jest takie trudne ale musisz się połapać co i w jakich odstępach czasowych oraz jakich temperaturach wykonywać.jak temat ogarniesz to możesz brać się za robotę w przeciwnym razie wstrzymaj się bo może pójść wszystko na marne.jak chcesz to napisz to ci podpowiem co i jak

Napisano

Witam Oto Kolejność przygotowania Podłoża

1. Mamy rdze szlifujemy ja kątówka

spa0172.jpg

2. Czyścimy wiertarka ze szczotka druciana by nie było już źródła rdzy.

spa0173.jpg

3. Następnie poprawiamy papierem ściernym

spa0174.jpg

4. Kolejna czynność to kitowanie na gołą blache najlepiej Kit z oznaczeniem AL

spa0175p.jpg

5. Po kilkunastu minutach tak max do 20 zależny ile utwardzacza do kitu się dało szlifujemy kit aby powierzchnia była równa

spa0176l.jpg

6. Potem oklejamy Więcej niż SA rysy z papieru A Najważniejsze po wyszlifowaniu np: papierem 120 granulacja należny popraw 240 granulacja papieru

spa0177w.jpg

7. następnie nakładamy 3 warstwy Podkładu wypełniającego POLECAM FIRME ""POŚREDNIK""

Pierwsza warstwa

spa0178.jpg

Druga warstwa

spa0179p.jpg

Trzecia warstwa

spa0180m.jpg

I to jest koniec przygotowania Dobry lakiernik już wie co ma z tym zrobic dalej. zeby.GIF można Też przypylic czarnym sprejem lepiej się matuje a to już lakiernicy wiedzą. O co mi chodzi zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> lakierowanie w u siebie w garażu nie jest takie trudne ale musisz się połapać co i w jakich

> odstępach czasowych oraz jakich temperaturach wykonywać.jak temat ogarniesz to możesz brać się

> za robotę w przeciwnym razie wstrzymaj się bo może pójść wszystko na marne.jak chcesz to

> napisz to ci podpowiem co i jak

Problem numer jeden ...nie mam garażu smile.gif

Widze że są 2 szkoły albo szpachle na goły metal albo na podkład - która lepsza?

Napisano

> Problem numer jeden ...nie mam garażu

> Widze że są 2 szkoły albo szpachle na goły metal albo na podkład - która lepsza?

ja zawsze stosuje szpachle na szpachle natryskowa i tak mnie uczyl jeden lakiernik, ale wiadomo, sa rozne szkoly

Napisano

> Problem numer jeden ...nie mam garażu

> Widze że są 2 szkoły albo szpachle na goły metal albo na podkład - która lepsza?

Mozna przypilic goły metal Minią taka czerwona anty korozyjna farba ale tylko przypylić zawsze troche pomooze lecz ja stouje to co na zdjęciach jest zrobione

Napisano

jak nie masz garażu to postaw sobie taki namiot z foli bo inaczej to niema sensu bo robactwa ci siądzie na tym i szkoda całej pracy...

Ja daje szpachel na gołą blachę i nic się z tym nie dzieje

Napisano
  • Autor

> Mozna przypilic goły metal Minią taka czerwona anty korozyjna farba ale tylko przypylić zawsze

> troche pomooze lecz ja stouje to co na zdjęciach jest zrobione

ja na razie wypiaskowałem i zagruntowałem (pol-rust) miejsca rdzawe. na to myślę dać podkład antykorozyjny albo wypełniający i szpachlować.

Napisano

miejsca rdzawe. na to myślę dać podkład

> antykorozyjny albo wypełniający i szpachlować.

Pametaj aby podkład potem przeleciec papierem o małej gradacji NP: 360 zeby szpachla trzymała nastepnie na szpachle podkład 3 warstwy starczą

Napisano

> Brakuje mi tu foty na której już nie ma rdzy przed malowaniem

Jest jezeli chodzi ci o lakierowanie na kolor to ostatnia fotka Wystarczy zmatowac i pomalowac No i okleić oczywiście

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.