Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z automatem do 5 000

Featured Replies

Napisano

Rozglądam się za autem da osoby niepełnosprawnej - absolutnie wymagana skrzynia automatyczna.

Auto ma być mocno budżetowe - do ok. 5 000 zł.

Dodatkowy warunek konieczny - instalacja LPG.

Chodzi o auto niedrogie w eksploatacji, łatwe w obsłudze i serwisowaniu, w miarę możliwości niezawodne. Osiągi mało istotne - chociaż raczej w tym przedziale dominują duże auta z dużymi silnikami.

Przydatne byłyby pewne "zdolności" terenowe (kierowca mieszka na wsi, mógłby tym poruszać się po drogach gruntowych i po polu), ale niekoniecznie. Nie do pogardzenia będzie też duży bagażnik.

Co można polecić?

Najczęściej spotykane są chyba kilkunastoletnie Opel Omega i Audi 100.

Na co zwrócić uwagę? Do tej pory (przed chorobą) zainteresowany nie miał żadnych doświadczeń z atomatem, poruszął się Lanosem i Octawią.

Napisano

> Rozglądam się za autem da osoby niepełnosprawnej - absolutnie wymagana skrzynia automatyczna.

> Auto ma być mocno budżetowe - do ok. 5 000 zł.

> Dodatkowy warunek konieczny - instalacja LPG.

> Chodzi o auto niedrogie w eksploatacji, łatwe w obsłudze i serwisowaniu, w miarę możliwości

> niezawodne.

Obawiam się, że to oksymoron.

Napisano

Hultaj

i zostanie na naprawy ok.gif

Napisano

> Co można polecić?

> Najczęściej spotykane są chyba kilkunastoletnie Opel Omega i Audi 100.

Sa jeszcze Vectry. Mniejsze chociaz bagaznik ma przyzwoity jak na swoja klase. I spelnia wszystkie postawione warunki. 2.0 z automatem jest nawet calkiem ekonomiczne hehe.gif

Napisano

> miało być LPG a nie DEVasto

spoko ale w tej cenie zalozy sobie LPG jak bedzie chcial waytogo.gif a jak nie to bedzie mial na paliwo za roznice w cenie zlosnik.gif

Napisano

Za 5 tysięcy to sie raczej nie da.Powinieneś to wiedzieć jako członekAK od 8 lat.

Szukaj samochodu przystosowanego pod inwalidę. Moze jakiś Czinkuś czy inny Fiat sie trafi. Szczerze mówiąc nie wiem jakie wozy preferowano.

Napisano

> spoko ale w tej cenie zalozy sobie LPG jak bedzie chcial a jak nie to bedzie mial na paliwo za

> roznice w cenie

3000zł auto + 2000zł opłaty i rejestracja + 2000zł lpg = 7000zł

Napisano

> Za 5 tysięcy to sie raczej nie da.Powinieneś to wiedzieć jako członekAK od 8 lat.

> Szukaj samochodu przystosowanego pod inwalidę. Moze jakiś Czinkuś czy inny Fiat sie trafi.

> Szczerze mówiąc nie wiem jakie wozy preferowano.

jako członek Ak od 4 lat powinieneś nauczyć się odpowiadać właściwemu autorowi posta waytogo.gif

A cieniasa z automatyczną skrzynią możesz szukać...

Ja ze swojej strony w tej kwocie jeździłem kiedyś tylko golfem 3 ale skrzynia miała chyba tylko 3 biegi i ogólnie nie nadawała się do tego samochodu

Napisano

> 3000zł auto + 2000zł opłaty i rejestracja + 2000zł lpg = 7000zł

a podatek (bo to chyba netto było). wink.gif

Napisano

jak komus sie wydaje ze za 6000 kola dostanie omege w automacie "do jazdy" to sorry ale chyba cos tu nie gra smirk.gif za tyle to mozesz kupic seicento w stanie jako takim, czy moze punto - ale nie auto klasy wyzszej

Napisano

> jak komus sie wydaje ze za 6000 kola dostanie omege w automacie "do jazdy" to sorry ale chyba cos

> tu nie gra za tyle to mozesz kupic seicento w stanie jako takim, czy moze punto - ale nie

> auto klasy wyzszej

spokojnie smile.gif

tylko napisałem bo myślałem ze przeoczyłeś kwestie pochodzenia auta, co nie zmienia faktu ze i tak jest to mało wykonalne zadanie zeby kupić takie auto za 5tyś.

Napisano

> jako członek Ak od 4 lat powinieneś nauczyć się odpowiadać właściwemu autorowi posta

> A cieniasa z automatyczną skrzynią możesz szukać...

Postaram się.

Tobie za to radzę nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Chodzi mi o samochód przystosowany pod osobę niepełnosprawną. Biegi można przełącząc jak w motocyklu czy w inny sposób. Wszystko zależy o jakiej niepełnosprawności mówimy.

Zresztą, były chyba seje z cyganionym automatem, tak BTW.

Zresztą autor chce samochód niezawodny - a to niemozliwe w tej cenie.

Napisano

jak to wyliczyles?

Napisano

> Postaram się.

> Tobie za toradzę czytać ze zrozumieniem. Chodzi mi o samochód przystosowany pod osobę

> niepełnosprawną. Biegi można przełącząc jak w motocyklu czy w inny sposób. Wszystko zależy o

> jakiej niepełnosprawności mówimy.

tak sie tłumacz...

> Zresztą, były chyba seje z cyganionym automatem, tak BTW.

seje owszem, ale cc to już nie bardzo, druga sprawa seicento citymatica w cenie 5000 w gazie też raczej jak igły w stogu siana

Napisano

> spokojnie

> tylko napisałem bo myślałem ze przeoczyłeś kwestie pochodzenia auta, co nie zmienia faktu ze i tak

> jest to mało wykonalne zadanie zeby kupić takie auto za 5tyś.

jestem bardzo spokojny,

ale nie oszukujmy się - jezeli auto klasy jakby nie patrzeć wyższej (czy średniej wyższej spineyes.gif) kosztuje 5000 to co to moze byc? moze faktycznie sie zdarzyc ze od razu sie nie popsuje - szczęscie ok.gif, ale może rowniez byc tak ze aktualny wlasciciel czuje ze juz auto sie sypie i je sprzedaje wink.gif co raczej jest bardziej prawdopodobne wink.gif

Napisano
  • Autor

> Za 5 tysięcy to sie raczej nie da.Powinieneś to wiedzieć jako członekAK od 8 lat.

Ofert spełniających podstawowe warunki jest dużo.

Problem jest oczywiście z tą względną niezawodnością, bo są to egzemplarze zwykle kilkunastoletnie.

Są jednak w tym przedziale cenowym auta cieszące się lepszą i gorszą opinią wśród użytkowników i tę chciałbym poznać pisząc tego posta.

Kupić nowe auto z salonu z gwarancją to nie sztuka.

> Szukaj samochodu przystosowanego pod inwalidę.

Problem niepełnosprawności załatwi prawie w 100% skrzynia automatyczna (niesprawność lewej ręki i nogi). Wystarczy kierunkowskaz przenieść na prawą stronę.

Napisano

> Ofert spełniających podstawowe warunki jest dużo.

> Problem jest oczywiście z tą względną niezawodnością, bo są to egzemplarze zwykle kilkunastoletnie.

> Są jednak w tym przedziale cenowym auta cieszące się lepszą i gorszą opinią wśród użytkowników i tę

> chciałbym poznać pisząc tego posta.

Powtarzam, Vectra A. W tym budzecie sie zmiescisz z zakupem. KWestie bezawaryjnosci i jej oceny zostawiam innym, ale samochod jest chyba na tyle znany, ze kazdy wie co sie w nim sypie a co nie.

Napisano

> Rozglądam się za autem da osoby niepełnosprawnej - absolutnie wymagana skrzynia automatyczna.

> Chodzi o auto niedrogie w eksploatacji, łatwe w obsłudze i serwisowaniu, w miarę możliwości

> niezawodne. Osiągi mało istotne - chociaż raczej w tym przedziale dominują duże auta z dużymi

> silnikami.

> Przydatne byłyby pewne "zdolności" terenowe (kierowca mieszka na wsi, mógłby tym poruszać się po

> drogach gruntowych i po polu), ale niekoniecznie. Nie do pogardzenia będzie też duży bagażnik.

> Co można polecić?

> Najczęściej spotykane są chyba kilkunastoletnie Opel Omega i Audi 100.

> Na co zwrócić uwagę? Do tej pory (przed chorobą) zainteresowany nie miał żadnych doświadczeń z

> atomatem, poruszął się Lanosem i Octawią.

no dobra pomogę:

http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13350312

jak masz pytania to wal śmiało grinser006.gif

Napisano

> niezawodne.

Golf II.

Ja mielem Scirocco 1.8 A/T ale jest troche za niskie dla inwalidy

no i tam byly silniki na mechanicznym wtrysku nie lubiace gazu.

Poza tym sprzet mimo 19 lat zdrowy i bezawaryjny.

Napisano

> Chrysler/Dodge Neon.

Prawda, ale tam akurat zawieszenie nie nalezy do takich ktore by tolerowalo kiepskie drogi i wypady w pole.

Napisano

> Prawda, ale tam akurat zawieszenie nie nalezy do takich ktore by tolerowalo kiepskie drogi i wypady

> w pole.

Miałem Chrysler Neon 1995 albo 1996(nie pamiętam), robiłem w nim:

- tarcze,

- klocki,

- flitry,

- płyny,

oraz

- padł mi mechanizm różnicowy,

- parownik klimatyzacji(musiałem wyciągać całą deskę),

- uszczelka układu wydechowego,

Nie przypominam sobie, żeby coś złego działo się z zawieszeniem.

Generalnie jak kolega trafi zadbany egzemplarz to może być całkiem zadowolony z tego autka.

Autko jest całkiem zwinne i dość przyjemnie się zbiera.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Miałem Chrysler Neon 1995 albo 1996(nie pamiętam), robiłem w nim:

> - tarcze,

> - klocki,

> - flitry,

> - płyny,

> oraz

> - padł mi mechanizm różnicowy,

> - parownik klimatyzacji(musiałem wyciągać całą deskę),

> - uszczelka układu wydechowego,

> Nie przypominam sobie, żeby coś złego działo się z zawieszeniem.

> Generalnie jak kolega trafi zadbany egzemplarz to może być całkiem zadowolony z tego autka.

> Autko jest całkiem zwinne i dość przyjemnie się zbiera.

> Pozdrawiam BAS

Kolega mial podobnego rocznikowo. Krotka wycieczka kiepska polna droga zalatwila zawias w tyle. Poza tym problemow nie mial zadnych. Autko jezdzilo bezproblemowo.

Naturalnie generalizowac nie chce (ze zawias miekki, ze sie sypie, ze cos tam), ale taka np Vectra A to ma zawias niczym terenowka hehe.gif

Napisano

> Kolega mial podobnego rocznikowo. Krotka wycieczka kiepska polna droga zalatwila zawias w tyle.

czyli stan auta byl agonalny skoro po przejechaniu kawalka polnej drogi zawieszenie sie rozpadlo

Napisano

> czyli stan auta byl agonalny skoro po przejechaniu kawalka polnej drogi zawieszenie sie rozpadlo

Nie, to nie to. Predkosc byla jakby byl na rownym kawalku asfaltu hehe.gif

Napisano

Spróbuj coś takiego - Opel Astra F

Bedzie budżetowy, silniki opla dobrze znoszą LPG.

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Powtarzam, Vectra A. W tym budzecie sie zmiescisz z zakupem. KWestie bezawaryjnosci i jej oceny

> zostawiam innym, ale samochod jest chyba na tyle znany, ze kazdy wie co sie w nim sypie a co

> nie.

No właśnie, słyszałem, że w Oplach - szczególnie w tym wieku:

1. są problemy z karoserią - korozja progów, błotników.

2. są problemy ze skrzyniami automatycznymi - ktoś zachwalał np. audi.

Ale rzeczywiście na duży plus jest znajomość marki.

Napisano

Tico z automatem były. Poszukaj. W tej cenie to z koncowki produkcji 2000-2001.

Tyle, ze muł jak cholera.

Ale jak jeszcze trafisz takiego z LPG to 100km za 12zł zrobisz.

Napisano
  • Autor

> Tico z automatem były. Poszukaj. W tej cenie to z koncowki produkcji 2000-2001.

> Tyle, ze muł jak cholera.

yikes.gif Tico z automatem? Ciekawe, nie słyszałem...

Ale to wysoka osoba - 186 cm, do tego w tej chwili niezbyt sprawna - to raczej chyba za małe auto.

A może się mylę? Bo sam mam kłopot wsiadając do przecież dużo większego Daewoo - Nubiry - (mam 176) jeśli wcześniej jechała żona i przestawiła siedzenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.