Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz CNG

Featured Replies

Napisano

Czy ktos posiada instalacje CNG? Jakie sa wady takiego rozwiazania? Zalety znam - cena za litr gazu.

Napisano

> Czy ktos posiada instalacje CNG? Jakie sa wady takiego rozwiazania? Zalety znam - cena za litr

> gazu.

Masa i wielkosc zbiornika.

Napisano
  • Autor

> Masa i wielkosc zbiornika.

Tzn jak duze to to jest? Jakie sa wielkosci, wagi i pojemnosci zbiornikow?

Bagaznika nie potrzebuje w ogole, ale CNG ma byc wlozony do auta klasy B czyli malego. Mocy tez nie trzeba, ma jezdzic tanio.

Napisano

> Tzn jak duze to to jest? Jakie sa wielkosci, wagi i pojemnosci zbiornikow?

> Bagaznika nie potrzebuje w ogole, ale CNG ma byc wlozony do auta klasy B czyli malego. Mocy tez nie

> trzeba, ma jezdzic tanio.

Butle majace lacznie cos kolo 26kg pojemnosci we Fiacie Multipla:

FIAT_Multipla3.jpg

Napisano
  • Autor

> Butle majace lacznie cos kolo 26kg pojemnosci we Fiacie Multipla:

faktycznie duze icon_eek.gif

ale przeciez tyle jest sprowadzonych samochodow juz z instalacja CNG, rowniez niewielkich, w bagaznikach nie mieszcza sie te butle? hmm.gif

Napisano

> faktycznie duze

> ale przeciez tyle jest sprowadzonych samochodow juz z instalacja CNG, rowniez niewielkich, w

> bagaznikach nie mieszcza sie te butle?

Mieszcza, ale idzie o zasieg. jaki jest wkladania instalacji, jesli wielkosc butli zmusi Cie do szukania stacji co 200km? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Mieszcza, ale idzie o zasieg. jaki jest wkladania instalacji, jesli wielkosc butli zmusi Cie do

> szukania stacji co 200km?

W moim przypadku to nie przeszkoda. Nasze samochody i tak jezdza tylko po miescie, kolo stacji CNG przejezdzaja kilka razy dziennie. A ze robia 50 tys km rocznie to trzeba obnizyc koszty paliwa ok.gif

Napisano

> Tzn jak duze to to jest? Jakie sa wielkosci, wagi i pojemnosci zbiornikow?

> Bagaznika nie potrzebuje w ogole, ale CNG ma byc wlozony do auta klasy B czyli malego. Mocy tez nie

> trzeba, ma jezdzic tanio.

Orientowałeś się ile kosztuje montaż takiej instalacji aby zapewniła sensowny przebieg?

Napisano

Gdzie to można tankować i ile trwa taka operacja?

Słyszałem też kiedyś, że można sobie za kilka tys.PLN zakupić małą pompę i przez cała noc ładować z domowej instalacji gazu.

Napisano
  • Autor

> Orientowałeś się ile kosztuje montaż takiej instalacji aby zapewniła sensowny przebieg?

Tak, mam oferte na montaz w bardzo dobrej cenie, dlatego sie zainteresowalem tym tematem ok.gif

Napisano

kiedyś robiłem takie obliczenia co by mi się opłacało. I przeliczając m3 CNG na litry z tego na złotówki to różnica groszowa w porównaniu z LPG, a kłopot kolosalny

Napisano

> kiedyś robiłem takie obliczenia co by mi się opłacało. I przeliczając m3 CNG na litry z tego na

> złotówki to różnica groszowa w porównaniu z LPG, a kłopot kolosalny

z tego tez powodu wywalilem CNG z vito bo same butle wazyly 2X100kg .....

Na naszym rynku totalnie bez sensu posiadac auto z CNG a juz zakladac instalacje to zupelnie chora sprawa

Napisano

> z tego tez powodu wywalilem CNG z vito bo same butle wazyly 2X100kg .....

> Na naszym rynku totalnie bez sensu posiadac auto z CNG a juz zakladac instalacje to zupelnie chora

> sprawa

no i tak obciążone auto żre 2x tyle co LPG

Napisano

> no i tak obciążone auto żre 2x tyle co LPG

masz instalke CNG? Jak nie to nie pisz bzdur!

Napisano

> masz instalke CNG? Jak nie to nie pisz bzdur!

oki cięższe auto mniej pali 275123014-zielony.gif

Napisano

> Czy ktos posiada instalacje CNG? Jakie sa wady takiego rozwiazania? Zalety znam - cena za litr

> gazu.

wiesz ile jest stacji cng ?

Napisano
  • Autor

> Tyle w temacie :

i co w zwiazku z tym? robie rocznie 50kkm , a od stacji CNG nie oddalam sie nawet na wiecej niz 50km, wiec caly czas jestem w poblizu.

Napisano
  • Autor

> wiesz ile jest stacji cng ?

Nie interesuje mnie to, juz to pisalem wczoraj w tym wątku ok.gif Mam jedna stacje pod nosem i tylko na niej bede tankowac ok.gif

Pytam tutaj wylacznie o instalacje cng, a nie dostepnosc tego w polsce.

Napisano

> Nie interesuje mnie to, juz to pisalem wczoraj w tym wątku Mam jedna stacje pod nosem i tylko na

> niej bede tankowac

> Pytam tutaj wylacznie o instalacje cng, a nie dostepnosc tego w polsce.

jaki to ma sens skoro CNG jest w cenie LPG ? chyba ze będziesz tankował w domu ?

Napisano

> gazu.

Wez tylko pod uwage, ze CNG podrozeje - niedlugo.

Napisano

> jaki to ma sens skoro CNG jest w cenie LPG ? chyba ze będziesz tankował w domu ?

Też się właśnie zastanawiam hmm.gif

W mojej okolicy powiedziałbym że CNG jest droższe od LPG i to trochę(ok. 0,25zł różnicy).

LPG 1,95-2,15

CNG 2,28zł

Napisano

> Tak, mam oferte na montaz w bardzo dobrej cenie, dlatego sie zainteresowalem tym tematem

jeżeli więcej niż 3000 to imho gra niewarta świeczki... 2,10 zł za metr gazu

przy założeniu metr gazu = litr benzyny

o wiele taniej i prościej będzie zamontować LPG...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.