Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

współwłasność, szkoda, znizki

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się, czy rejestrować autko na żonę, czy zrobić współwłasność? niewiem.gif

Ja mam max. zniżki, Ona - zerowe.

Jak to wygląda w przypadku (tfu, tfu) szkody?

Pewnie przy współwłasności lecą i moje? hmm.gif

Ktos ma doświadczenia w ww. temacie?

Napisano

Z tego co pamietam w Alianz byl taki myk ze mozna bylo w aucie zarejstrowanym na zone dac swoje znizki i w razie wypadku Twoje nie przepadaly. Ale niewiem czy dalej to funkcjonuje.

Napisano

> Zastanawiam się, czy rejestrować autko na żonę, czy zrobić współwłasność?

> Ja mam max. zniżki, Ona - zerowe.

> Jak to wygląda w przypadku (tfu, tfu) szkody?

> Pewnie przy współwłasności lecą i moje?

> Ktos ma doświadczenia w ww. temacie?

przelicz sobie ile stracisz w przypadku stłuczki (ile bedziesz musiał wiecej płacic) a ile więcej wyniesie ubezpieczenie tylko na zone i będziesz wiedział co bardziej opłaca ci się...

Napisano

ale zniżki przechodzą wśród małżonków wink.gif wystarczy, że napiszesz oświadczenie, że wyrażasz zgodę, aby Twoja żona skorzystała z Twoich zniżek ok.gif

polisę na drugie auto proponuję wykupić w innym TU wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale zniżki przechodzą wśród małżonków wystarczy, że napiszesz oświadczenie, że wyrażasz zgodę, aby

> Twoja żona skorzystała z Twoich zniżek

Nawet bez współwłasności? hmm.gif

> polisę na drugie auto proponuję wykupić w innym TU

Żeby coś ukryć? cfaniaczek.gif

Napisano

> Z tego co pamietam w Alianz byl taki myk ze mozna bylo w aucie zarejstrowanym na zone dac swoje

> znizki i w razie wypadku Twoje nie przepadaly. Ale niewiem czy dalej to funkcjonuje.

W Allianz było tak że jeśli miało się zarejestrowanych u nich kilka aut i jedno miało kolizję to zniżki lecą tylko w tym jednym. Z tego co pamiętam to nie przepada cała zniżka a jedynie 10% (mowa o 1 szkodzie)

Napisano

> Nawet bez współwłasności?

dokładnie ok.gif

> Żeby coś ukryć?

grinser006.gif

na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze przepływu informacji pomiędzy TU alien.gif

Napisano

Jeśli auto było nabyte w czasie trwania małżeństwa i spełnia przesłanki części majątku wspólnego to żona i tak jest współwłaścicielem auta. zlosnik.gif

TU rzeczywiście nie wymagają ujawnienia współmałżonka w DR.

Napisano

Np Mbank ma taki bajzel że po stłuczce zamiast odjąć mi ileś % przy przedłużaniu OC to wyliczyli że kolejny rok mniej miałem do zapłacenia.

Napisano

Nawet. Moja matka nigdy nie miała prawa jazdy. Ojciec ma od dawna, wszystkie samochody (nawet te kupowane na wspólny bankowo kredyt) rejestrowane tylko na ojca. Ojciec ma od dawna 60% zniżek. Gdy kopowałem Matiza zarejestrowałem go na matkę i na mnie. Od razu miałem 60% zniżek. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nawet. Moja matka nigdy nie miała prawa jazdy. Ojciec ma od dawna, wszystkie samochody (nawet te

> kupowane na wspólny bankowo kredyt) rejestrowane tylko na ojca. Ojciec ma od dawna 60% zniżek.

> Gdy kopowałem Matiza zarejestrowałem go na matkę i na mnie. Od razu miałem 60% zniżek.

Poczekaj, rejestrując na serce.gif będzie Ona miała max zniżki, a jak "zaszkodzi", to moje polecą, czy nie polecą? hmm.gif

Napisano

> Poczekaj, rejestrując na będzie Ona miała max zniżki, a jak "zaszkodzi", to moje polecą, czy nie

> polecą?

żona będzie miała max zniżki jeśli wciaz auto będzie zarejestrowane na was oboje. Jeśli po roku współnej rejestracji auto zostanie przerejestrowane tylko na żone to przy bezszkodowej jeżdzie będzie żona miała tylko 10% zniżki.

Warto zrobić współwłasnosć i wspólne ubezpieczenie przez jakiś czas aż nowy użytkownik nie nabędzie troche własnych zniżek. Ale jak już będą zniżki wystarczające to warto to zmienić bo w większosći TU w przypadku kolizji obie osoby tracą zniżke.

Problem pojawia sie jeśli jest kilka aut w rodzine i kazde ma jako współwłasciciela np ojca, który ma największe znizki.

kiedyś moja ciotka miała max znizki za bezszkodowa jazde, potem chyba z 3 osoby wzieły ją na współwłaściciela, było kilka kolizji, stłuczek itd i ciotka wszystkich pogoniła w cholere bo stracila wszystkie znizki.

Napisano
  • Autor

> żona będzie miała max zniżki jeśli wciaz auto będzie zarejestrowane na was oboje.

Arekmiz twierdzi inaczej. niewiem.gif

Napisano

> Arekmiz twierdzi inaczej.

Arekmiz ma racje

nie wiem jak to jest z utrata znizek natomiast

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.