Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z założeniem klemy na akumulator

Featured Replies

Napisano

Witam, mam dość nietypowy problem, mianowicie po przeczyszczeniu zasiarczałej klemy papierem ściernym, (pewnie przesadziłem) po założeniu ją spowrotem na akumulator i maksymalnym skręceniu mogę nią skręcić ręką w prawo lub w lewo. Najlepiej byłoby wymienić klemę na nową, wiem, ale czy ktoś prubował podkładać jakąś cienką blaszkę między klemę a biegun akumulatora?? Pytanie drugie jest takie czy napięcie przy włączonym silniku i zaświeconych światłach wynoszące 14,45, a przy wyłączonych 14,65 jest normalne, i czy z tego powodu zasiarcza mi się klema?? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Napisano

Wymień klemy na nowe.

Zwyczajnie trochę materiału z klemy się utleniło i przez to teraz nie pasuje.

Napisano

> Witam, mam dość nietypowy problem

1 zmienić klemę - 5 pln i 10 minut 30.GIF

2 zmienić klemę jak jest nietypowa - 10 pln i 15 minut skromny.gif

3 podłożyć blaszkę można , ale to za dużo rzeźby sick.gif

Napisano

Napięcia masz dobre. Jak klema jest z ołowiu to możesz ją od spodu przejechać płaskim pilnikiem, powinna wtedy niżej zejść na stożku i lepiej trzymać. Dodatkowo po wykręceniu śruby i lekkim rozchyleniu zmniejszyć też szparę między ramionami. Samo utlenianie klem jest spowodowane nieszczelnością przejścia czopów przez korpus akumulatora i migracja elektrolitu do połączenia z klemami.

Napisano

możesz też chwycić klemę w jakieś cęgi (np Morse'a), wykręcić tę śrubę, która ją zaciska, a nastepnie przeciąć klemę brzeszczotem.

W ten sposób zbierzesz trochę materiału i klema będzie sporo ciaśniejsza

Napisano

> możesz też chwycić klemę w jakieś cęgi (np Morse'a), wykręcić tę śrubę, która ją zaciska i przeciąć

> ją brzeszczotem.

> W ten sposób zbierzesz trochę materiału i klema będzie sporo ciaśniejsza

teoretycznie tak

ale praktycznie zmęczona życiem klema nie będzie już tak wytrzymała jak nowa - nie warto rzeźbić w kale , skoro nowa kosztuje grosze

Napisano

> 2 zmienić klemę jak jest nietypowa - 10 pln i 15 minut

we Fiacie mam taka plusowa kleme, ze jest zgrzana na stale złączona z kablem do rozrusznika zlosnik.gifok.gif

i znam z doświadczenia, ze to nie jest wcale 15 minut zlosnik2.gif

Napisano

> teoretycznie tak

> ale praktycznie zmęczona życiem klema nie będzie już tak wytrzymała jak nowa - nie warto rzeźbić w

> kale , skoro nowa kosztuje grosze

Praktycznie też działa. Nauczony przez ojca rolnika (aq w traktorach często od wstrząsów i wibracji dostawały nieszczelności i klemy zarastały syfem) stosuję ten sposób od x lat w razie potrzeby i zawsze skutkuje.

PS

klema nie musi być bardzo wytrzymała. Ma przewodzić prąd. Ot tyle i aż tyle hehe.gif

Napisano

> we Fiacie mam taka plusowa kleme, ze jest zgrzana na stale złączona z kablem do rozrusznika

> i znam z doświadczenia, ze to nie jest wcale 15 minut

rozcięcie brzeszczotem, rozgięcie i wywalenie starej klemy, zakręcenie nowej to 15 minut

mając szlifirkę kątową to max 10 wink.gif

Napisano

> rozcięcie brzeszczotem, rozgięcie i wywalenie starej klemy, zakręcenie nowej to 15 minut

> mając szlifirkę kątową to max 10

ja poszedłem w inną stronkę

kupiłem na szrocie cały kabel plusowy i odkrecilem od rozrusznika i wymienilem caly kabel

ale to zajelo z ponad godzinę...

Napisano

> klema nie musi być bardzo wytrzymała. Ma przewodzić prąd. Ot tyle i aż tyle

oczywiście , że tylko i aż - tyle, że stara klema zazwyczaj jest wyżarta i wygrzana - mimo dokręcania rozłazi się po tygodniu crazy.gif

Napisano

> oczywiście , że tylko i aż - tyle, że stara klema zazwyczaj jest wyżarta i wygrzana - mimo

> dokręcania rozłazi się po tygodniu

nie doświadczyłem

A już kilkanaście klem tak rozcinałem

Jeżeli z umiarem dokręcisz (a nie na chama) i klema przed rozcięciem będzie jeszcze coś sobą reprezentowała, to musi działać. Tyle lat się trzymała to nagle od lekkiego zebrania materiału się nie rozsypie.

Napisano

> nie doświadczyłem

często mam tak w maszynach budowlanych - nie bawię się w rzeźbę tylko zmieniam i jest spokój

Napisano

robisz tak:

wystający zacisk akumulatora owijasz ciasno cyną do lutowania robiąc taką ciasną sprężynkę. Na to zakładasz klemę i zaciskasz. Problem z głowy. Blaszek podkładać nie warto

Napisano

Ja podłożyłem blaszki, bo musiałem coś na szybko zrobić, teraz cały czas zapominam kupić nową klemę i czasami sprawiają te blaszki kłopot, bo się obluzuje klema itp więc to jedynie taka metoda chwilowego ratowania, nic stałego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.