Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prośba o pomoc - Viki C traci moc

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu źródła problemów oraz w kupnie odpowiedniej wersji elementu, który trzeba wymienić.

pacjent:

Vectra C z silnikiem DTL, rocznik circa 2000 (dokładnie nie pamiętam), na pewno wersja sprzed FL

objawy:

Przy mocniejszym depnięciu i wejściu powyżej 2.5000 obrotów silnik się dławi - im mocniej się dodaje gazu, tym bardziej się dławi.

Z tego powodu nawet normalne ruszanie z miejsca (spod świateł) jest bardzo utrudnione; wyprzedzanie to bardzo niebezpieczny manewr, praktycznie nie do wykonania.

wstępna diagnoza:

Po podłączeniu kompa do jakiegoś egzaminera okazało się, że do wymiany kwalifikuje się przepływomierz.

Niestety, przepływomierz o tym samym numerze, co obecny w samochodzie okazał się zły - nie pasują króćce czy coś takiego.

Auto nie jest moje, tylko teścia, ale bardzo chcę mu pomóc, bo niedługo wybiera się w dłuższą podróż i jada takim samochodem to niebezpieczeństwo i mordęga.

Czy możecie mnie nakierować, co może być powodem takich objawów - co jeszcze sprawdzić?

W jaki sposób kupic dobry przepływomierz? Jakie parametry/oznaczenia silnika bądź części powinienem znać i podać sprzedawcy? Kupować będę przez allegro bądź od innego handlarza używkami.

Serdeczne dzięki za pomoc. Liczę na szybki odzew, bo sprawę muszę załatwić w weekend. Please nie odsyłajcie mnie do archiwum, bo nie wiem nawet, czego szukać.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Po pierwsze jeśli piszesz o Vectrze z 2000r to jest to wersja B. Może mieć to o tyle znaczenie, że osprzęt silników może się różnić. Co do przepływomierza, nieraz niestety pisano tu na forum przepływomierz najlepiej kupić nowy i markowy. (dokładnie nie pamiętam, ale bodaj Siemens to był)

Napisano

Sprawdź też EGR, jeśli jest cały czas otwarty to może chyba dawać podobne "efekty".

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze jeśli piszesz o Vectrze z 2000r to jest to wersja B. Może mieć to o tyle znaczenie, że

> osprzęt silników może się różnić.

Z całą pewnością jest to Vectra C, rocznik mógł mi sie pomylić. Ale na pewno jest to C sprzed FL.

> Co do przepływomierza, nieraz niestety pisano tu na forum

> przepływomierz najlepiej kupić nowy i markowy. (dokładnie nie pamiętam, ale bodaj Siemens to był)

OK. Pytanie zatem - w jaki sposób upewnić się, że kupuję właściwy przepływomierz do silnika, który mam? Czy po numerze VIN da się to zrobić? Czy po numerze przepływomierza z samochodu?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Sprawdź też EGR, jeśli jest cały czas otwarty to może chyba dawać podobne "efekty".

A jak to sprawdzić?

Jak już pisałem, silnik był podłaczany do komputera u jakiegoś diagnosty. A ten stwierdził ponad wszelką wątpliwość, że padnięty jest przepływomierz. Czy taki egzaminer wykryłby problemy z EGRem?

Bartek

Napisano

> Z całą pewnością jest to Vectra C, rocznik mógł mi sie pomylić. Ale na pewno jest to C sprzed FL.

to popełniłeś błąd w silniku bo DTL-a raczej tam nie było...

to jest 2,0 czy 2,2 DTI??

Napisano

> Z całą pewnością jest to Vectra C, rocznik mógł mi sie pomylić. Ale na pewno jest to C sprzed FL.

> OK. Pytanie zatem - w jaki sposób upewnić się, że kupuję właściwy przepływomierz do silnika, który

> mam? Czy po numerze VIN da się to zrobić? Czy po numerze przepływomierza z samochodu?

> Pozdrawiam

> Bartek

VC przed FL:

vectra01.jpg

Lata modelowe od 2003r.

Da się dobrać przepływomierz w EPC po VIN'ie - jak mi podasz może dam radę sprawdzić jutro. Ewentualnie w sklep.intercars.com.pl po numerze oryginału który to powinien się na nim znajdować.

Napisano

> A jak to sprawdzić?

> Jak już pisałem, silnik był podłaczany do komputera u jakiegoś diagnosty. A ten stwierdził ponad

> wszelką wątpliwość, że padnięty jest przepływomierz. Czy taki egzaminer wykryłby problemy z

> EGRem?

> Bartek

Jeśli byłby błąd to tak, jeśli nie to tylko kumaty człowiek z dobrym sprzętem jest to w stanie sprawdzić.

Napisano

> to popełniłeś błąd w silniku bo DTL-a raczej tam nie było...

Może chodzi o Z19DTL jest to wersja 100'u konna mało spotykana u nas.

Napisano

> Może chodzi o Z19DTL jest to wersja 100'u konna mało spotykana u nas.

a była przed liftem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> to popełniłeś błąd w silniku bo DTL-a raczej tam nie było...

> to jest 2,0 czy 2,2 DTI??

To jest na pewno ten samochdo z obrazka. Mogłem sie pomylić jeśli chodzi o rocznik.

Na tylnej klapie jest oznaczenie DTL i cos mi sie przypomina, że mi teść wspominał, że silnik ma circa 100KM.

Będę szukał tej części po numerze VIN. Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> To jest na pewno ten samochdo z obrazka. Mogłem sie pomylić jeśli chodzi o rocznik.

> Na tylnej klapie jest oznaczenie DTL i cos mi sie przypomina, że mi teść wspominał, że silnik ma

> circa 100KM.

> Będę szukał tej części po numerze VIN. Dzieki za pomoc.

> Pozdrawiam

> Bartek

Na tylnej klapie jest DTI bo takie jest oznaczenie handlowe silnika. 20DTL to konkretny silnik 82KM, a te w VC miały minimum 100KM i były to Y(chyba Y)20DTH.

Chcesz to prześlij VIN.

Napisano

> To jest na pewno ten samochdo z obrazka. Mogłem sie pomylić jeśli chodzi o rocznik.

> Na tylnej klapie jest oznaczenie DTL i cos mi sie przypomina, że mi teść wspominał, że silnik ma

> circa 100KM.

> Będę szukał tej części po numerze VIN. Dzieki za pomoc.

> Pozdrawiam

> Bartek

Nie DTL a DTI to co większość ludzi bierze za L to łącznik do 16V, i wygląda to mniej więcej tak: DTI_16V Takie oznaczenie na klapie oznacza że teść ma silnik Y20DTH

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam temat, bowiem nadal potrzebuję Waszej pomocy.

> wstępna diagnoza:

> Po podłączeniu kompa do jakiegoś egzaminera okazało się, że do wymiany kwalifikuje się

> przepływomierz.

Przepływomierz kupiony i wymieniony w dniu dzisiejszym. Niestety, objawy opisane w pierwszym pocie nie ustąpiły. Co więcej, jestem w stanie dodać dwa kolejne objawy, które wychwyciłem:

- kopci podczas przegazowania na postoju; pluje sadzą jak nie wiem co

- w kabinie czuć non-stop zapach znicza, palonej parafiny - cś podobnego do zapachu powietrza na cmentarzu 1. listopada; moim zdaniem to niedopalone spaliny bądź jakaś nieszczelność w układzie albo wydechowym, albo turbiny.

Czy na tej podstawie jesteście w stanie stwierdzić, gdzie mam poszukiwac usterki?

Za pomoc sedecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> - kopci podczas przegazowania na postoju; pluje sadzą jak nie wiem co

> - w kabinie czuć non-stop zapach znicza, palonej parafiny - cś podobnego do zapachu powietrza na

> cmentarzu 1. listopada; moim zdaniem to niedopalone spaliny bądź jakaś nieszczelność w

> układzie albo wydechowym, albo turbiny.

> Czy na tej podstawie jesteście w stanie stwierdzić, gdzie mam poszukiwac usterki?

> Za pomoc sedecznie dziękuję.

> Pozdrawiam

> Bartek

gumowy wąż od intercoolera do turbiny, po lewej, sciągnij i dokładnie oglądnij

Napisano

> gumowy wąż od intercoolera do turbiny, po lewej, sciągnij i dokładnie oglądnij

Popieram! U mnie wymienili obudowe przepustnicy oraz EGR a na koncu ktos zapytal "sprawdziliscie weze?" zeby.GIF

Pekniecie bylo wzdluz wiec widoczne dopiero po zdjeciu weza.

Napisano
  • Autor

> gumowy wąż od intercoolera do turbiny, po lewej, sciągnij i dokładnie oglądnij

Bingo, kuźwa, bingo!

Miałeś rację. Serdecznie dziękuję.

Pęknięty był wąż między intercoolerem a turbiną. Jeszcze nie wiem, który to, ale jak zobaczę samochód, to mi teść pokaże.

Na razie prowizorycznie załatane.

Gdzie to cholerstwo znaleźć w Wawie?

Czy jest jakiś rozsądnej jakości zamiennik, bo oryginał ponoć kosztuje 550zł.

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> tu poszukaj zamiennika, niestety Łódź: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3631722

Akurat nie ma problemu, ponieważ teść często jeździ do Bełchatowa i spoko może zahaczyć o Łódź.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Akurat nie ma problemu, ponieważ teść często jeździ do Bełchatowa i spoko może zahaczyć o Łódź.

> Pozdrawiam

> Bartek

albo zaopatrz się w zestaw naprawczy - taśma + coś do cięcia - zawsze można do celu dojechać bez kopcenia smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.