Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kapie olej po pedale sprzęgła do kabiny

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio mam taki problem, kapiący olej z pedału sprzęgła. Kapie mało przy jeździe po mieście, nasila na autostradach przy prędkościach powyżej 110 km/h. Myślałem że to z rozdzielacza kapie na linke i po lince do kabiny ale po wymianie uszczelek w rozdzielaczu, problem dalej występuje. Gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam z góry dzięki.

Napisano

Kolega w profilu coś o sobie skrobnie i przywita się w podwieszonym wątku palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega w profilu coś o sobie skrobnie i przywita się w podwieszonym wątku

Już...

Napisano

> Witam. Ostatnio mam taki problem, kapiący olej z pedału sprzęgła. Kapie mało przy jeździe po

> mieście, nasila na autostradach przy prędkościach powyżej 110 km/h. Myślałem że to z

> rozdzielacza kapie na linke i po lince do kabiny ale po wymianie uszczelek w rozdzielaczu,

> problem dalej występuje. Gdzie szukać przyczyny? Pozdrawiam z góry dzięki.

obejrzyj linkę prędkościomierza.

to praktycznie jedyny możliwy sposób teleportacji oleju do wnętrza samochodu.

Linką sprzęgła na pewno nie dostaje sę bo jest ona skierowana w dół po stronie komory silnikowej.

Natomiast linką prędkościomierza może "transportować" olej podczas obracania się (coś jak ten ślimak w maszynce do mielenia mięsa).

pozdr

Napisano
  • Autor

> obejrzyj linkę prędkościomierza.

> to praktycznie jedyny możliwy sposób teleportacji oleju do wnętrza samochodu.

> Linką sprzęgła na pewno nie dostaje sę bo jest ona skierowana w dół po stronie komory silnikowej.

> Natomiast linką prędkościomierza może "transportować" olej podczas obracania się (coś jak ten

> ślimak w maszynce do mielenia mięsa).

> pozdr

Rzeczywiście linka jest "mokra" z oleju. Był na niej kołnierzyk gumowy który chyba przesunął się ze szczeliny prowadzącej do komory silnika. Przesunąłem go z powrotem na szczelinę ale mam tamtędy prowadzone kable od alarmu wiec nie zamknął się szczelnie. Teraz mam pytanie czy to normalne że olej jest na tym przewodzie? Czy to olej silnikowy czy ze skrzynie biegów? Czy mam wymienić linkę czy ten kołnierzyk załatwi sprawę? Aha i przy okazji, jak się wlewa olej do skrzyni i jak się sprawdza jego stan? Dzięki za trafną radę smile.gif

Napisano

Z przodu skrzyni jest korek na imbus. Tamtędy się wlewa i sprawdza stan... oleju ma być tyle żeby był równo z dołem korka... (delikatnie wypływał) oczywiście auto musi stać na równym wtedy...

Napisano

Nie powinno być na nim oleju, na ślimaku czyli mechaniźmie napędzania prędkościomierza jest uszczelnienie. Odnośnie oleju to tak jak pisze lordfalcon, wlej zwykły hipol, 2 litry będzie git. Żeby wlać weź lejek, na dole nasadz na niego gumową rurkę którą wsadzisz do skrzyni po odkręceniu korka. stary olej zlewa się od dołu skrzyni po odkręceniu korka na imbus bodajże 12

Napisano

Ja widzę, że coraz więcej osób jest z BB zeby.GIF. Trzeba będzie spota zrobić. Też chętnie zobaczę jak się olej w skrzyni zmienia wink.gif

Napisano

> Ja widzę, że coraz więcej osób jest z BB . Trzeba będzie spota zrobić. Też chętnie zobaczę jak się

> olej w skrzyni zmienia

tak jak w silniku, z tym że niekoniecznie się go wlewa zeby.GIF (w cc jak dobrze pamiętam się go wpompowuje smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj byłem u mechanika. Powiedział że najprawdopodobniej odpowietrznik się zapchał i gdy rosnie cisnienie wypycha po lince olej w góre. A stan sprawdził i mowi ze jest ok. Ale okazało sie ze leci mi tez z uszczelki z miski olejowej i z filtra no i troche z półosi.. tak więc będzie co robić :/ A uniaków dużo widze po Bielsku... a właśnie, gdzie w Bielsku znajde obudowe na filtr powietrza do uno, bo mi termostat nie reguluje klapką co jest w środku? I jeszcze jedno pytanie: Czy przy instalacji gazowej to normalne ze nie mam tych rurek od ciepłego i zimnego powietrza?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.