Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Aveo 3D - kontrolka rezerwy u Was też się nie świeci?

Featured Replies

Napisano

Pytam, bo wg instrukcji ma świecić (auto bez komputera pokładowego, Base+ z klimą), ale się nie świeci.

W salonie co stoi nowe też się nie świeci, serwis twierdzi, że ma się świecić... - a u Was jak jest?

Napisano

> Pytam, bo wg instrukcji ma świecić (auto bez komputera pokładowego, Base+ z klimą), ale się nie

> świeci.

> W salonie co stoi nowe też się nie świeci, serwis twierdzi, że ma się świecić... - a u Was jak

> jest?

Kontrolka zaczyna świecić jak wskaźnik pokazuje zero, przy czym kontrolka zapala się w specyficzny sposób yikes.gif od lekkiego żarzenia do normalnie zapalonej i w taki płynny sposób również przygasa.

Z własnych obserwacji wynika, że wskaźnik "umiera" gdy w baku pozostaje około 7-8 litrów benzyny.

Napisano

> Pytam, bo wg instrukcji ma świecić (auto bez komputera pokładowego, Base+ z klimą), ale się nie

> świeci.

> W salonie co stoi nowe też się nie świeci, serwis twierdzi, że ma się świecić... - a u Was jak

> jest?

Swieci jak wskazowka jest na zero wtedy zostaje jakies 7 litrow benzyny i zapala sie rezerwa.

Napisano
  • Autor

A jakie macie wersje: czy z kompem i z którego roku?

Bo ja mam bez kompa, rocznik 2010.

Z tym że na 3 salonowych też się kontrolka nie pali - poszedł mail do fabryki (FSO?).

Kontrolka nie pali się ani jak wskazanie jest ZERO (w sensie, że wskaźnik pokazuje pierwszą kreskę, najniższą), ani w salonowych jak pokazuje dobry 1-2 mm poniżej tej kreski (czyli totalne zero).

Nie wiem czy tak ma być - wg instrukcji ma się świecić, ale nic się nie świeci, serwis też się dziwi... swieca.gif

Napisano

> A jakie macie wersje: czy z kompem i z którego roku?

> Bo ja mam bez kompa, rocznik 2010.

> Z tym że na 3 salonowych też się kontrolka nie pali - poszedł mail do fabryki (FSO?).

> Kontrolka nie pali się ani jak wskazanie jest ZERO (w sensie, że wskaźnik pokazuje pierwszą kreskę,

> najniższą), ani w salonowych jak pokazuje dobry 1-2 mm poniżej tej kreski (czyli totalne

> zero).

> Nie wiem czy tak ma być - wg instrukcji ma się świecić, ale nic się nie świeci, serwis też się

> dziwi...

Bez kompa T 200 ale w nowym jest tak samo. Kontrolka zaczyna sie swiecic jak juz jest ponizej 1 kreski dotyka miejsca gdzie jest w spoczynku zlosnik.gif W praktyce oznacza to, ze wskaznik nie jest dokladny i pokazuje, ze jest prawie 0 a nie jest hehe.gif Zostaje prawie 7l i zapala sie kontrolka.

Wlej z pol litra beznyzny do butelki i zacznij jezdzic na pewno sie zapali a jak nie to wlejesz benzyne i pojedziesz na stacje zlosnik.gif

Napisano

> świeci.

> jest?

W naszym Aveo jeszcze nie udało się zobaczyć świecącej rezerwy. Mimo, że wskazówka naprawdę była już na symbolu E. Za to u kolegi w też nowym Aveo zdarzyło się tak, że jeździł aż mu się zapaliła rezerwa, ale jak już się zapaliła to było 10-15 km i po zawodach - zabrakło benzyny. Tak więc kontrolka ta raczej się zaświeca w ostateczności informując nas o tym, że auto przestało jechać z powodu braku paliwa ...

Napisano
  • Autor

Mogę nalać do kanistra - z tym że nie rozumiemy się: fabryka leje tak gdzieś... czy ja wiem: 2-3 litry? NA PEWNO nie leje 7 litrów czy więcej. A wszystkim w salonie rezerwa się NIE PALI a mają grubo poniżej "zera" wskaźnik. Nawet nie dotyka pierwszej kreski.

Napisano

Dlatego podejrzewam, że kontrolka ta zapala się przy znikomej ilości paliwa a fabryka zalewa tak by rezerwa się nie świeciła, i te 2-3 litry widać wystarczają.

Napisano

> Dlatego podejrzewam, że kontrolka ta zapala się przy znikomej ilości paliwa a fabryka zalewa tak by

> rezerwa się nie świeciła, i te 2-3 litry widać wystarczają.

W Daewoo było tak, że gdy zapalała się rezerwa to miałeś w baku tyle benzyny, żeby wrzucić kierunkowskaz i wjechać na stację. Jeśli byłeś dalej od stacji to mogłeś co najwyżej zjechać na pobocze, wziąć kanister i drałować na stację z buta.

wink.gif

Napisano

> świeci.

-------------------

Dosyć dziwna sprawa. Nawet w małym fiacie rocznik 19xx tuż po wojnie grinser006.gif kontrolka się świeciła. U mnie jest tak, jak elektronika wskazuje, że jest mało paliwa, z doświadczenia wiem, że jakieś 6-7 litrów to wskaźnik elektroniczny pokazuje kreseczki ----, potem gdy jeżdze dalej zaczyna się zapalać kontrolka - tu gdzieś jest około 5 litrów. Jeśli u ciebie kontrolka się nie pali, to wydaje mi się, że jest coś nie tak. Dzisiaj nie ma chyba takiej opcji aby pojazd nie pokazywał stanu paliwa w baku. Poczekajmy co odpowie FSO na twój e-mail.

Napisano

> -------------------

Dzisiaj nie ma chyba takiej opcji aby pojazd nie

> pokazywał stanu paliwa w baku.

Ale przecież pojazd wskazuje cały czas stan paliwa poprzez wskaźnik. To czy i kiedy zapali się dodatkowa kontrolka zależy od producenta. W Audi B4 na przykład w ogóle nie było kontrolki rezerwy.

Napisano
  • Autor

Przyszła odpowiedź - otóż...

1) Kontrolka zapala się grubo poniżej pierwszej kreski "zera", ALE...

2) Kontrolka zapala się nie wcześniej niż 60 sekund po włączeniu zapłonu!

Zatankuję do kanistra i będę jeździł - zobaczymy czy i kiedy się zapali. cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> a napisali ile wtedy litrow zostaje w baku ?

Kontrolka się zapaliła, mniej więcej jak wskazówka zrównała się "z zerem". Po dłuższym czasie po odpaleniu - jak mniemam po tych wspomnianych 60 sekundach.

Pojechałem zatankować na CPN do drugiego odbicia - wyszło, że ww. rezerwa to ok. 5,5 l paliwa (bak z tego co pamiętam to chyba... 45 litrów?).

Ale że serwis tego nie wiedział...

Jednakowoż dziękuję za uwagę i chęć pomocy oraz udział w dyskusji smile.gifsmile.gif

Napisano

> Kontrolka się zapaliła, mniej więcej jak wskazówka zrównała się "z zerem". Po dłuższym czasie po

> odpaleniu - jak mniemam po tych wspomnianych 60 sekundach.

> Pojechałem zatankować na CPN do drugiego odbicia - wyszło, że ww. rezerwa to ok. 5,5 l paliwa (bak

> z tego co pamiętam to chyba... 45 litrów?).

> Ale że serwis tego nie wiedział...

> Jednakowoż dziękuję za uwagę i chęć pomocy oraz udział w dyskusji

Czyli prawidlowo ok.gif Jeszcze spokojnie 70km da sie na tym przejechac grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli prawidlowo Jeszcze spokojnie 70km da sie na tym przejechac

No tak, ale pierwszy raz widzę coś takiego, żeby kontrolka po minucie (dopiero!) się zapalała! shocked.gif

Napisano

Ja mam Lacetti HB i rownie z nigdy mi sie nie swiecila kontrolka, a bylem juz prawie na miejscu skad startuje wskazokw, sprawdzalem pod swiatlo i mam kontrolke paliwa, ale dlaczego ona do cholery nie dziala?

Napisano

> Ja mam Lacetti HB i rownie z nigdy mi sie nie swiecila kontrolka, a bylem juz prawie na miejscu

> skad startuje wskazokw, sprawdzalem pod swiatlo i mam kontrolke paliwa, ale dlaczego ona do

> cholery nie dziala?

U nie w Lacetti HB zaczyna się świecić gdzieś w okolicy startu pozostaje jakieś 10-12 l noPb

• 4 miesiące później...
Napisano

> Przyszła odpowiedź - otóż...

> 1) Kontrolka zapala się grubo poniżej pierwszej kreski "zera", ALE...

> 2) Kontrolka zapala się nie wcześniej niż 60 sekund po włączeniu zapłonu!

> Zatankuję do kanistra i będę jeździł - zobaczymy czy i kiedy się zapali.

No nareszcie udało mi się tą rezerwę zapalić.

Z tym, że :

1) nie zapaliła się grubo poniżej pierwszej kreski tylko praktycznie na równi - widać na zdjęciu

2) kiedy się już zapaliła na dobre, po wyłączeniu i włączeniu zapłonu nie musiałem czekać aż 60 sekund - od razu się zaświeciła po przekręceniu kluczyka

3) przed tym jak się zapaliła na dobre to zaświecała się co jakiś czas na chwilę

4) po zatankowaniu wyszło, ze w baku było jeszcze ze 4 litry benzyny

rezerwa.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.