Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierścienie centrujące - czy się bać?

Featured Replies

Napisano

Wielu niezależnych producentów dostosowuje wielkość otworu centralnego w feldze do wymagań konkretnych pojazdów za pomocą dodatkowych pierścieni centrujących. Czy takie coś jest równie trwałe i bezpieczne jak felga z poprawną wielkością otworu? I czy taki pierścień nie jest upierdliwy (np. można go zgubić przy zdejmowaniu felgi)?

Napisano

> I czy taki pierścień nie jest

> upierdliwy (np. można go zgubić przy zdejmowaniu felgi)?

Jak będziesz uważał to nie zgubisz.

Dużo aut jeździ z takimi pierścieniami.

Napisano

Wiekszosc auto jezdzi z takimi pierscieniami. Ba, nawet nie ktore fabrycznie z takimi wychodza. Do tej pory we wszystkich moich autach z alufelgami jezdzilem z pierscieniami i ani nie bylo zadnego problemu ani zandego nie zgubilem.

Problemy jakie moga wyniknac to np. przywarcie pierscienia do piasty i wtedy trzeba go ostroznie podwazac srubokretem/nozem. Po paru takich zabiegach pierscien plastikowy moze nadawac sie do wymiany. Przy obecnych felgach nie moglem dobrac pierscienia plastikowego i dorobilem u tokarza z jakiegos metalu zlosnik.gif

Podsumowujac: te pierscienie to cos najzupelniej normalnego i nie ma sie czego bac i czym sie przejmowac ok.gif

Napisano

> I czy taki pierścień nie jest

Jak nie uważasz ty, lub gumiarz, to można go zgubić - wszak ma tylko kilka centymetrów średnicy ok.gif

Napisano

> Wielu niezależnych producentów dostosowuje wielkość otworu centralnego w feldze do wymagań

> konkretnych pojazdów za pomocą dodatkowych pierścieni centrujących. Czy takie coś jest równie

> trwałe i bezpieczne jak felga z poprawną wielkością otworu? I czy taki pierścień nie jest

Mam w Lacetti od nowości alusy z pierścieniami i nie ma z nimi najmniejszego problemu.

Napisano

nie bać się...nie jest łatwo ich zgubić...

najczęściej wchodzą na wcisk dość ciężko a po jeździe przy odpowiedniej temp. jeszcze lepiej przylegają do felgi...

i nie jest tak, że producent ma taki otwór do konkretnego modelu...często felgi są uniwersalne i pasują tylko rozstawem śrub...

Napisano
  • Autor

> i nie jest tak, że producent ma taki otwór do konkretnego modelu...często felgi są uniwersalne i

> pasują tylko rozstawem śrub...

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Zapytam jeszcze, czy taki plastikowy pierścień nie ma tendencji do wykruszania się? W końcu mimo śrub on jednak też przenosi jakieś siły podczas użytkowania felgi.

Ogólnie szukam jakichś skromnych i prostych felg 5-cioramiennych (ewentualnie 6- lub 7-ramiennych) typu Ronal R42

Zastanawiam się jeszcze nad 2 kwestiami:

- które z marek dostępnych np. na www.felgi.pl są godne polecenia? czy raczej wszystko to jeden pies?

- jaka felga byłaby lepsza dla opon 205/55/R16 - 6,5x16" czy 7x16"? szerszych opon raczej nie mam zamiaru zakładać, ani też nie ruszają mnie wielkie felgi, więc nie sugerujcie nic większego niż 16. wink.gif

Napisano

W moim poprzednim samochodzie miałem felgi 8x17" i oponę 215 - była naciągnięta zlosnik.gif W Twoim wypadku brałbym 7x16" ok.gif

Co do pierścieni to ja miałem aluminiowe i siedziały dość ciasno - ciężko było to zgubić icon_rolleyes.gif

Napisano

Po dokręceniu śrubami, na pierścień nie przenoszą się żadne siły.

Napisano

nic się nie kruszyło a samochód dostawał czasami ostro po dupie wink.gif

Napisano

> Po dokręceniu śrubami, na pierścień nie przenoszą się żadne siły.

Mowisz, ze osiowych sil nie ma hmm.gif?

Napisano

> Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

> Zapytam jeszcze, czy taki plastikowy pierścień nie ma tendencji do wykruszania się?

U mnie nic takiego nie dzieje się. 4 lata użytkowane pierścienie.

> - jaka felga byłaby lepsza dla opon 205/55/R16 - 6,5x16" czy 7x16"? szerszych opon raczej nie mam

> zamiaru zakładać, ani też nie ruszają mnie wielkie felgi, więc nie sugerujcie nic większego

> niż 16.

6,5" będzie ciut schowana w oponie 205, więc chyba lepiej dać 7"

Napisano

> U mnie nic takiego nie dzieje się. 4 lata użytkowane pierścienie.

> 6,5" będzie ciut schowana w oponie 205, więc chyba lepiej dać 7"

Rozsądniej 6,5".

Lepiej przycierać o wysokie krawężniki oponą niż rantem felgi.

Napisano

> Mowisz, ze osiowych sil nie ma ?

Owszem - siły są wink.gif ale pierścienia centrującego to nie dotyczy...

Napisano

Miałem przez rok felgi z plastikowymi pierscieniami centrującymi i zadna krzywda im sie nie stala, ani sie nie poruszyly, ani nie popekały. Jeśli chodzi o szerokosc felgi, to do opony 205 dobre jest 7cali szerokosci felgi-przy wezszej feldze taka szerokosc opony powoduje efekt balonu boku opony i nie wyglada to dobrze. Szerokosc 7cali do opony 205 jest optymalna. Aby nie bac sie przytarcia felgi np o krawezznik nalezy kupic opone z rantem ochronnym na felge smile.gif

Napisano

Mam pytanie odnośnie tych pierścieni, niedawno takie kupiłem, ale gdy je założę na felgę i chce przymocować do piasty to jeszcze między piastą a felgą jest taki plastikowy rant, czy powinienem go odciąć żeby felga stykała się z piastą ?

Napisano

> Mam pytanie odnośnie tych pierścieni, niedawno takie kupiłem, ale gdy je założę na felgę i chce

> przymocować do piasty to jeszcze między piastą a felgą jest taki plastikowy rant, czy

> powinienem go odciąć żeby felga stykała się z piastą ?

Jesli dobrze Cie zrozumialem to masz zle dobrany pierscien centrujacy.

Pierscien oprocz odpowiednich wymiarow (redukcji ze srednicy swojego otworu centrujacego na srednice piasty) powinien miec odpowiedni ksztalt dopasowany do felgi. Ogolnie wyroznia sie dwa typy: Z kolnierzem i bez kolnierza . Te drugie glownie sa do felg BBS oraz OZ, ale ni tylko. Pierscien po wlozeniu w felge musi tworzyrzyc jedna plaszczyzne- nie moze wystawac ok.gif Jesli Ci wystaje to zmieniaj czym predzej bo jazda na czyms, co Ty masz nie jest najbezpieczniejsza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.