Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zniszczona opona - ale dlaczego?

Featured Replies

Napisano

Tyle, że latem na zimówkach nie powinno się jeździć, to niby każdy wie. Ja też wiem, tylko że mając starawe Frigo postanowiłem je w te lato wykończyć, nie zmieniając opon z przodu w seicento i jeżdżąc na nich do jesieni a potem do kosza.

Wszystko było w miarę dopóki nie pojechałem na urlop, 600 km w jedną stronę wtedy, gdy temperatura powietrza wynosiła 33 st. C a asfaltu 45-47 st. O ile sam fakt piszczenia ich na zakrętach mogę zrozumieć, to po powrocie zaskoczył mnie wygląd jednej opony - przedniej lewej. Otóż prawa wygląda normalnie, a lewa jest ogólnie może ciut bardziej zużyta, ale w taki sposób że najbardziej zdarta jest jej wewnętrzna część.

I teraz najciekawsze jest to, że przed wyjazdem wszystko było ok, a obydwie opony zużyte równomiernie. Tego jestem pewien. Zaszkodziła im, a w sumie jej ta trasa. Kłopot ze zbieżnością spowodowałby zużycie dwóch opon, a tu jest problem z jedną. Wygląda więc, że zmienił się kąt pochylenia koła albo wyprzedzenie sworznia zwrotnicy.

Natomiast nasunęła mi się myśl, że może sprawiła to jazda w bardzo dużych koleinach (m.in. Gdańsk) w ten upał, a to przecież zimówka. Faktycznie jechałem tak, że (zamiast zresztą śmigać lewym pasem) lewą stronę auta (seicento) trzymałem w koleinie na jej samej krawędzi, zatem opona na pewno miała tam gorsze warunki pracy, niejako trąc o "bardziej pionową" część koleiny. Może to tak być, a może ktoś tak miał?

Napisano

a czy auto było równo załadowane ? (lewa - prawa strona) Jechałeś sam?

Napisano
  • Autor

> ciśnienie w oponie sprawdziłeś?

dziś sprawdzę. natomiast ta jazda w koleinie tą stroną auta była ewidentna, a zimówka na 40 stopniowym rozgrzanym podłożu to kiepski pomysł

Napisano

> dziś sprawdzę. natomiast ta jazda w koleinie tą stroną auta była ewidentna, a zimówka na 40

> stopniowym rozgrzanym podłożu to kiepski pomysł

ja jezdzilem raz cale lato na prawie nowkach zimowkach bo letnie byly w reklamacji i wykonczylem je calkowice ok.gif

Napisano

sprawiła to jazda w bardzo dużych koleinach (m.in. Gdańsk)

w Gdańsku nie ma kolein!!! smile.gif270751858-jezyk.gif

cisnienie w oponach winne

Napisano

Otóż

> prawa wygląda normalnie, a lewa jest ogólnie może ciut bardziej zużyta, ale w taki sposób że

> najbardziej zdarta jest jej wewnętrzna część.

Zbieżność ok.gif

> I teraz najciekawsze jest to, że przed wyjazdem wszystko było ok, a obydwie opony zużyte

> równomiernie. Tego jestem pewien. Zaszkodziła im, a w sumie jej ta trasa. Kłopot ze

> zbieżnością spowodowałby zużycie dwóch opon, a tu jest problem z jedną.

Nieprawda...jedną oponę również grinser006.gif

Mogłem się przekonać na własnej skórze sick.gif

Może masz wywalony sworzeń w wahaczu przez co zmienia się zbieżność w czasie jazdy(luzy na sworzniu) i stąd to ścinanie opony.

Napisano

Typowe przykłady zniszczenia opon:

flaki.jpg

1. ciśnienie zbyt wysokie

2. ciśnienie za niskie

3. uszkodzony amortyzator

4. wadliwe zawieszenie koła

5. pełne hamowanie (zablokowane koło)

W tym przypadku nie zrzucałbym winy za złe ciśnienie w kole.

Napisano

> ja jezdzilem raz cale lato na prawie nowkach zimowkach bo letnie byly w reklamacji i wykonczylem je

> calkowice

A ja przejedzilem kilka lat temu w UNO tak 2 sezony i nic sie z zimowkami nie dzialo zlosnik.gif

Moze darles gume na kazdym skrzyzowaniu? zlosnik.gif

Napisano

> A ja przejedzilem kilka lat temu w UNO tak 2 sezony i nic sie z zimowkami nie dzialo

> Moze darles gume na kazdym skrzyzowaniu?

na kazdym nie ale bylo kilka tras w najwieksze upaly i prawie dziennie miasto.

Napisano
  • Autor

> w Gdańsku nie ma kolein!!!

Nie ma? rotfl.gif No to Ci udał się dowcip, nie ma co spineyes.gifclaps.gif

Szczególnie wyjazd na Elbląg i Warszawę, czyli droga krajowa 7, tam to w ogóle nie ma. Tylko jadąc prawym pasem miałem właśnie lewe koło cały czas w koleinie przy jej krawędzi żeby nie zaczepić spodem.

> cisnienie w oponach winne

A właśnie że ciśnienie w oponach równe i prawidłowe.

Wg mnie to właśnie te koleiny tak zrobiły, biorąc pod uwagę ten upał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.