Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega B FL

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie nad taką albo w sedanie albo kombi.W mondeo htb do bagaznika po włozeniu stelażu od wózka juz niewiele dalo sie wsadzic poza reklamówkami.Omega wiem ze ma kuuuuufer spooooro większy.Oglądałem ostatnio ładną 2.0 DTI z 00r.Co możecie powiedzieć o tym aucie i jego silniku.Warte to to czy szukać innej maszyny?

Napisano

> Zastanawiam sie nad taką albo w sedanie albo kombi.W mondeo htb do bagaznika po włozeniu stelażu od

> wózka juz niewiele dalo sie wsadzic poza reklamówkami.Omega wiem ze ma kuuuuufer spooooro

> większy.Oglądałem ostatnio ładną 2.0 DTI z 00r.Co możecie powiedzieć o tym aucie i jego

> silniku.Warte to to czy szukać innej maszyny?

16s do setki. Jeździłem Omegą z takim silnikiem przez 3 lata. W tej podobne bolączki ją spotykają związane z silnikiem jak i resztą podzespołów. Mogę więc powiedzieć, że podatne na zużycie/awarie są:

- tuleje przednich wahaczy, sworznie w mniejszym stopniu

- szeroko rozumiany silnik i jego osprzęt: urywające się koło pasowe, wycierający się napinacz, awaria pompy wtryskowej, zużycie uszczelniaczy wtryskiwaczy, sparciałe ze starości przewody przelewowe. To takie typowe, bo tak naprawdę w każdym silniku są jakieś typowe bolączki, a ze standardowych, które cierpią w każdym Dieslu może się trafić jakiś przepływomierz lub EGR

- brak ocynku

Duży samochód z "dużego" segmentu, więc i koszty eksploatacji są adekwatne.

Napisano

> 16s do setki. Jeździłem Omegą z takim silnikiem przez 3 lata. W tej podobne bolączki ją spotykają

> związane z silnikiem jak i resztą podzespołów. Mogę więc powiedzieć, że podatne na

> zużycie/awarie są:

> - tuleje przednich wahaczy, sworznie w mniejszym stopniu

> - szeroko rozumiany silnik i jego osprzęt: urywające się koło pasowe*, wycierający się napinacz*,

> awaria pompy wtryskowej, zużycie uszczelniaczy wtryskiwaczy, sparciałe ze starości przewody

> przelewowe. To takie typowe, bo tak naprawdę w każdym silniku są jakieś typowe bolączki, a ze

> standardowych, które cierpią w każdym Dieslu może się trafić jakiś przepływomierz lub EGR

> - brak ocynku

> Duży samochód z "dużego" segmentu, więc i koszty eksploatacji są adekwatne.

nie jest aż tak drogo zlosnik.gif

*to juzu mnie było, na reszte mam nadzieje się nie doczekac zlosnik.gif

co do przyśpieszenia, żałuję że nie wziąłem 2,2 na gazie zlosnik.gif chociaż bardziej żałuję że nie dałem się przekonać na bmw 5 e39 zlosnik.gif

Napisano

> co do przyśpieszenia, żałuję że nie wziąłem 2,2 na gazie

2.2 w Omedze i przyspieszenie?? hahaha.gif

Napisano

> 2.2 w Omedze i przyspieszenie??

zależy co kto potrzebuje i co kto lubi spineyes.gif

dla mnie np. żaden silnik poniżej 4.4 V8 z bmw e39 montowany w innych modelach też... ok.gif..

przyspieszenia nie ma hehe.gif

posiadam omege 2.2benzyna i inne auto z mocą zlosnik.gif

Napisano

lepsze 2.2 w benzynie niż 2.0 w dieslu i 101 koni zlosnik.gif

Napisano

> lepsze 2.2 w benzynie niż 2.0 w dieslu i 101 koni

Od klekota to każda benzyna jest lepsza uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Od klekota to każda benzyna jest lepsza

Tak sobie to tłumacz hehe.gif

Napisano

> Tylko dlaczego każdy kto kupi klekota do benzyny nie chce wracać???

a to różnie z tym bywa, najczęsciej wracają ci co dużo wydali na regenerację czy wymianę tego i owego zlosnik.gif

Napisano

> Tylko dlaczego każdy kto kupi klekota do benzyny nie chce wracać???

Ty i Skalek reguły nie tworzycie 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Ty i Skalek reguły nie tworzycie

To mnie jeszcze dolicz zlosnik.gif

Mam Vectre B X2.0DTH

Kupiłem ją lekko ponad dwa lata temu z przebiegiem 180 tyś(prawdziwy)

zrobiłem przez ten czas 130 tyś km i co było robione oprócz eksploatacji (mowa o silniku i osprzęcie):

-przewód klimy przy sprężarce załatany,

-wymiana przewodów przelewowych,

-ostatnio profilaktycznie bo wykazywało zużycie koło pasowe (tłumik drgań) rolka paska,

-termostat,

-włącznik wentylatora,

-przepływomierz.

Do tego eksploatacjia

regularnie co 10 tyś, przegląd olej półsyntetyk.

Między wymianami nawet litra nie wciągnie.

Dodam że auto na wypasie.

Zużycie ON średnie 6 litrów.

Napisano

> To mnie jeszcze dolicz

No to jest Was trzech. Czy teraz możemy mówić o regule? zlosnik2.gif

Napisano

> No to jest Was trzech. Czy teraz możemy mówić o regule?

Doliczmy sześciu kumpli których znam i postąpili podobnie.

Kupili diesla i zostają przy nich.

Zresztą można na MK zrobić ankietę.

Napisano

> Doliczmy sześciu kumpli których znam i postąpili podobnie.

> Kupili diesla i zostają przy nich.

> Zresztą można na MK zrobić ankietę.

Ja diesla nigdy nie lubilem i diesla miec nie bede (chociaz dieslami wszelkiej masci jezdzilem...).

Pozdrawiam

Napisano

> Ja diesla nigdy nie lubilem i diesla miec nie bede (chociaz dieslami wszelkiej masci jezdzilem...).

> Pozdrawiam

Ja z kolei od zawsze wolałem diesle.

Swoją drogą, to każdy ma swoje upodobania.

Ale z tego co zauważyłem u znajomych, to tylko widziałem raz z diesla na benzynę, a tak to z benzyny na diesle.

Napisano

> Ja z kolei od zawsze wolałem diesle.

> Swoją drogą, to każdy ma swoje upodobania.

> Ale z tego co zauważyłem u znajomych, to tylko widziałem raz z diesla na benzynę, a tak to z

> benzyny na diesle.

ja też wolałbym diesla kupic, bo po przesiadce z benzyny na diesla jestem już dawno

ale wazna sprawa jest tutaj fakt, że jeżeli ktos jezdzi tak jak ja na codzien niewielkie dystansy po miescie to ze wzgledu na mozliwosc usterek wielu podzespołów podczas takiej jazdy ( w nowszych konstrukcjach diesli) lepiej jest wybrać benzynę choć serce mówi co innego...

Napisano

> ja też wolałbym diesla kupic, bo po przesiadce z benzyny na diesla jestem już dawno

> ale wazna sprawa jest tutaj fakt, że jeżeli ktos jezdzi tak jak ja na codzien niewielkie dystansy

> po miescie to ze wzgledu na mozliwosc usterek wielu podzespołów podczas takiej jazdy ( w

> nowszych konstrukcjach diesli) lepiej jest wybrać benzynę choć serce mówi co innego...

A tam serce. Gdyby portfel mówił co innego, to bym chciał turbobenzynę. grinser006.gif

Ale ogólnie zarąbiście się z tematem rozjechaliście wszyscy. crazy.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

witam smile.gif pozwole sobie podłaczyc sie do watku. Jkako ze moja astra jest na sprzedaz, szukam czekoc innego a mianowicie tylko omegi, tylko w kombi, no i moze byc FL. i taka miałem okazje dzis ogladac, jezdzic. auto od znajomego.. a dokładniej jego dziewczyny, baaaardzo zadbane, skorki, xenon, klimatronik, elektryka..... no i motor 2.2 benzynka z sekwencja załozona w marcu. auto 2001r. co mozecie tak w skrocie powiedziec o tym aucie? zawieszka przod nowa. czekam na opinie smile.gif20.GIF

Napisano

jedzdzilem w podobnym zestawieniu tylko ze w sedanie przez dwa lata zrobilem nia okolo 50 kkm i kupil ja jeden z kolegow naszego moda oprocz przedniego zawieszenia duze tuleje - nie ma sie czego przyczepic przypuszczam ze bedzie to silnik z22xe ja taki mialem i nie nazekalem choc slyszalem o nim rozne opinie ogolnie tendencja moja jest taka ,ze kiedys na 99% wroce do omegi smiale poliftufki mozesz brac zabezpieczenie anty rost jest zdecydwanianie llepsze od wersji poprzednich tylko licz sie pozniej z dosc ciezka odsprzedaza (przesyt na tynku) POLECAM !!!

Napisano

to ze ciezko bedzie sprzedac mam gdzies... narazie chce kupic smile.gif i cieszyc sie tym zakupem jakis czas! smile.gif moze ktos jeszcze ma jakies doswiadczenia z tym autem? pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> to ze ciezko bedzie sprzedac mam gdzies... narazie chce kupic i cieszyc sie tym zakupem jakis

> czas! moze ktos jeszcze ma jakies doswiadczenia z tym autem? pozdrawiam

1.5 roku temu nabyłem ok.gif

2.2 kombi 99r

przejechałem 50000km

wymiany:

rozrządok.gif ,świece, filtry zlosnik.gif w silniku wszystko

zawias:

przód, tuleje, sworznie, końcówki drążków ok.gif

tarcze i klocki z przodu zlosnik.gif

zero problemów i niespodzianek a samochód jest dorywczo na TAXI.

trzeba kupić zadbany egzemplarz i nie możne być inaczej ok.gif

to moja druga omka i trzecia też będzie omka cool.gif

Napisano

> to moja druga omka i trzecia też będzie omka

Szkoda, że do 2003 tylko i Diesle się kończą na 150KM, bo trzecią Omegę chętnie bym też wciągnął. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.